Sedmá pohroma

Sedmá pohroma https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349272/bmid_sedma-pohroma-PjJ-349272.jpg 4 251 57

Sigma Force série

< 12. díl >

James Rollins odhaluje starodávné nebezpečí ukryté na stránkách Bible, které ohrožuje současný svět. Pokud se skutečně odehrály egyptské rány, nemohly by nastat znovu, tentokrát v celosvětovém měřítku? Dva roky po svém zmizení v súdánské poušti se vůdce britské archeologické expedice profesor Harold McCabe objevuje znovu, ale umírá dřív, než stačí vyprávět svůj příběh. Záhada se prohloubí, když pitva odhalí děsivou skutečnost: někdo ho začal zaživa mumifikovat. Profesor McCabe zmizel při hledání důkazů deseti egyptských ran z Mojžíšových časů. A skutečnost, že lékařský tým, jenž prováděl pitvu profesorova těla, onemocní neznámou chorobou, klade znepokojivou otázku. Neschyluje se k dalším? Velitel Gray Pierce a Sigma Force při hledání odpovědi cestují z epidemií postižených ulic Káhiry ke starobylé hrobce ukryté pod žhavými súdánskými písky a do odlehlého arktického komplexu provozovaného šíleným géniem. Dochází však čas, po který je možné vypořádat se s hrozbou zrozenou z dávné minulosti a znovu uskutečněnou nejmodernější vědou – s nebezpečím, jež zahájí sérii pohrom vrcholících smrtí všech dětí na světě… a zničením celého lidstva.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

The Seventh Plague , 2016


více info...

Přidat komentář

woita
28.03.2024 3 z 5

Sigma Force má v mé knihovně zvláštní postavení a jejich motto se mi stalo životní filozofií, přesto mi trvalo nějaký pátek než jsem se pustil do čtení Sedmé pohromy. Byl jsem mile překvapen, když se na prvních stranách objevilo jméno jistě postavy. Safi Al-Mázová je jméno, které muselo utkvět každému, kdo má načtenou sérii Sigma Force, tedy pilotní díl s postavou Paintera Crowa. Myslel jsem si, že její zjevení do nějaké míry naváže na události z Písečné bouře, jako že budu svědkem probuzení schopností, které projevovaly Safiiny družky-sestry. Bohužel nic takového. Zanechme lamentace a pojďme se podívat na to, jak dopadlo další dobrodružství Sigma Force.

Příběh spojující vizionáře Nikolu Tesla, cestovatele Livingstona se sedmero biblickymi ranamI a projektem HAARP je prazvláštní a musím žel jej považovat ze všech dílů Sigmy za ten zřejmě nejslabší. Jednotlivé prvky, jako virus nebo historický či technický kontext, měly svou logiku, přesto jako celek to působilo nedotaženě. O Teslovi mám něco více či méně načteno, proto mi přišel jeho rádoby objev nového zdroje energie přitaženy za vlasy a odporovalo všemu, co bylo v tomto kontextu publikováno. I jeho cestu do Británie s Markem Twainem považuji za zbytečnou část děje, jelikož jde spíše o zmínku, která není ani v autorově doslovu nijak rozebrána.
Rollins tak dle mého jen těžil ze jména Nikola Tesla namísto, aby přišel ze zcela jiným příběhem, který by využil z mnoha tajemstvích kolem tohoto Promethea nového věku.

V ostatních aspektech Sedmá pohroma jinak nevybočuje ze zaběhnutých kolejí: skvělé hlavní postavy, padouch s velikášským komplexem, historické a technické zasazení, občasné vtipkování (Kowalsky zase exceluje) a mnoho dalšího. Nejlépe ovšem kniha vyznívá zřejmě na konci, kdy veškeré hluchá místa se ztrácí ve změti přebujelé akce a hrozby pro celý svět (!!! SPOILER !!!: pád přepravního letounu byl famózni :).

Nejsem z tohoto dílu výslovně zklamán. Určitě jsem se zase mnohé dozvěděl, což je to, co na této sérii miluju, stejné jako spojování zdánlivě nesourodých prvků. Tento titul zkrátka nemůže vynechat žádný milovník Sigmy, dobrodružství a vědění.

anovy64
06.03.2024 3 z 5

Tuto knihu bych řadila spíš k průměru, už jsem četla od Rollinse lepší knihy.


jan7113
21.02.2024 5 z 5

Tak nám zase jednou agenti Sigmy zachránili svět, na poslední chvíli odvrátili apokalypsu. Nenávratně při tom opět zničili unikátní historické památky a pozabíjeli mraky zlounů.
Všechno to ale do sebe přesně zapadá, dává to smysl a je to skoro k uvěření. Ale hlavně se to celé výborně čte. Autor si dal spoustu práce s nastudováním detailů z mnoha oborů - historie, fyzika, epidemiologie, zoologie, meteorologie apod. Snad jedinou slabinou v uvěřitelnosti je tradiční nesmrtelnost hlavních hrdinů, ale to by zase nemohlo vyjít tolik dílů. A, přiznejme si, to by byla velká škoda.

Timkim
19.12.2023 4 z 5

Pokaždé když se pustím do poslouchání příběhů Sigmy, už tuším, jak se bude příběh vyvíjet, protože James v podstatě kopíruje předchozí modely svých knih. Jediné co nikdy netuším je, s čím přijde Kowalski a jaké vynikající průpovídky pronese. Za mě jednoznačně nejoblíbenější postava. Jinak příběh na hranici uveřitelnosti a asi jsem od toho očekával malinko víc. Každopádně, další díly dám ( až je seženu). 85% je tak akorát.

AlexandraBane
11.11.2023 5 z 5

Moje první kniha od autora a určitě ne poslední. Bylo to napínavé, poučné a skvěle se to četlo.

saez
21.08.2023 5 z 5

Bylo to jako vždy, poučné, akční, nabité dějem i informacemi. Akorát...já jsem od konce minulé knih (11. díl) při čtení celá odporně napnutá a vyloženě se bojím kdy to přijde. Monkovu ruku jsem ještě rozdýchala, ale celýho Joea? To je prostě moc!

TeraBla
15.09.2022 4 z 5

Po dlouhé době jsem si zase přečetla další díl Sigmy a byla to paráda. Biologie mému srdci blízká, drama, záhada, děj akční, nové zajímavé poznatky a fakta. Rollins se čte dobře, fajn oddychovka.

Ira13
04.07.2022 5 z 5

Nečetla jsem všechny dily, ale tenhle byl parádní. Baví mě prolínání časů a hlavně řešení záhad pomocí různých indicií. Napínavé, poučné, zajímavé...

namornice
18.01.2022 4 z 5

Další dobrodružstvím a akcí nabitá kniha s velice zajímavym námětem. Začátek byl skvělý a od čtení se nedalo odtrhnout, nicméně druhá polovina už mi přišla slabší. Místy až možná překombinovaná.
Rollins si dal ale opět záležet na studiu historických události a postav a zakomponování Nikola Tesly a Livingstona do příběhu me bavilo. Až na menší výhrady je ale Sedmá pohroma napsána záživně a hrozně dobře se mi četla. Určite si dam I další díl Sigma force.

DarylDixon
09.01.2022 4 z 5

Nabité akcí a záhadama. Lehce se to četlo, těžko se na to bude zapomínat. Dvanáctá kniha v řadě se pro mě zatím stala tím nejlepším dobrodružstvím.

ViolettaCh.
20.07.2021 3 z 5

Celkem příjemná, dobrodružná kniha, vedená v zaběhlém stylu autora. Na začátku nějaká záhada (zde neznámá nemoc objevivší se už v minulosti), která tentokrát má souvislosti až do biblických dob, pak hledání všech souvislostí, kdy nechybí napínavé situace. Děj, do něhož jsou zamíchány i obecně známé osobnosti z minulosti (Nikola Tesla, Livingstone a další), je situován na různá místa ve světě. Má to celkem spád, ale nic převratného.

Mateo67
19.06.2021 3 z 5

Dřív jsem tyto knížky hodně četla a teď mě po dlouhé době z ničeho nic popadl takový absťák, že jsem nemohla jinak, než si zase jednu naservírovat. Bylo příjemně odpočinkové číst tuto akční pohádku pro dospělé. Byl to sice překombinovaný spletenec a podle komentářů níže je nejspíš dobře, že jsem měla tak dlouhou pauzu, ale zklamaná nejsem, a když předem víte, že to dopadne dobře:-), četba se mění v prima vyklidněný relax. 3,5*.

reillycarty
18.02.2021 4 z 5

Nevím pořádně, co to bylo. První, a jistě ne poslední, setkání s autorem. Sedl mi styl psaní. Dávám 4*.

kamila5406
03.12.2020 1 z 5

Tato kniha není můj žánr

zuzana1995
31.08.2020 5 z 5

Tento díl jsem sice nepřečetla s takovou rychlostí jako předchozí, ale i tak mě kniha bavila.

Hade
31.07.2020 2 z 5

Mě to připadlo trochu pod Rollinsovu úroveň.

CharlesWard
19.05.2020 odpad!

Už asi pátá! naprosto průměrná rollinsovka. Chybí velkolepý závěr, zapomatovatelný záporák a tak nějak mi to připadá podobně průměrné, jako poslední 4 knihy v sérii (tohle se tedy blíží podprůměrem k Šestému zániku, a to má prý být číslo 7 štastné, no nevím). Dávám si zase delší dobu pauzu, a jen doufám, že se v posledních 2 knihách konečně Rollins vytáhne a vylepší svou 5x pošramocenou pověst!

derminator
03.05.2020 4 z 5

Sigma Force mě baví, Sedmá pohroma je napsána dobře. Knihu doporučuji za 80%.

ilčidlo
27.02.2020 4 z 5

Výborné oddychové čtení, já jsem spokojená

orinka3
14.12.2019 2 z 5

Napínavé čtení plné dobrodružství a nebezpečí, tajemných hieroglyfů i šifrovaných kreseb. Smrtící viry v Egyptě, šílený vědátor a pán světa v ledové pustině, krvežíznivá Valja s kudlou po babičce a vůbec plno postav, kladných i záporných. Světélkující moudří sloni v africkém pralese. Lidstvo na pokraji vyhubení, leč díky chrabrému zásahu statečného pilota kamikadze v hodině dvanácté zachráněné. Lék na strašlivou nemoc za pomoci slonů nalezen. Na můj vkus je to opravdu hodně za vlasy přitažené. Proto uděluji pouhé 2 hvězdičky, neb podezírám autory, že si tak trošku ze čtenářů dělali srandu.