První šifra

První šifra https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471116/bmid_prvni-sifra-NQa-471116.jpg 4 63 20

Šifrantky série

1. díl

Tři ženy. Jedna válka. Kód, který musí být prolomen. První díl napínavé série Šifrantky. O přátelství a důvěře tří žen, které pohnuly dějinami moderní Evropy. Švédsko, píše se rok 1940. Zatímco Evropu pohlcuje hrozba nacistického Německa, ve Stockholmu se nečekaně prolínají osudy tří žen. Signe utíká před minulostí z venkova do velkoměsta. Elisabeth podává za dramatických okolností výpověď. Iris uprchla se svými dvěma syny z Estonska. Spojuje je zvláštní nadání – a proto jsou vládou vybrány, aby rozluštily šifru nepřítele. Mezi pochybnými muži pracujícími v utajení se vzájemná důvěra a přátelství tří žen stávají životně důležitými pro bezpečnost švédského království. Přeloženo z anglické verze (The First Cipher, překlad Ian Giles) švédského originálu Det första chiffret.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Motto
Originální název:

Det första chiffret , 2019


více info...

Přidat komentář

čef
01.03.2024 4 z 5

Příběh na švédskou kontrašpionáž očima matematicky nadaných žen, které bojují na frontě dešifrování německých tajných dokumentů. Každá má své další problémy, které se musí samozřejmě obsáhle popisovat. Pozitivní je jejich vcelku optimistický přístup k životu v tomto nezvyklém prostředí. V zásadě tedy psáno pro ženy, více než napínavých scén je zde rozebírán jejich boj s neopodstatněnou mužskou nadřazeností, péče o děti, vaření a krášlení.

Bubo19
09.03.2023 4 z 5

Na knihu jsem narazila náhodou v knihovně, a protože mě vše, co se týká šifer fascinuje, a zrovna jsem přečetla Kód růže, který se odehrává v Anglii, řekla jsem si, proč nezkusit něco ze Švédska. Až když jsem knihu začala číst, zjistila jsem, že se jedná o sérii a bylo poznat, že je to první díl. Byl to takový poklidný rozjezd a seznámení s hrdinkami, které pochází z úplně rozdílných poměrů, ale tato důležitá a zodpovědná práce je sblíží. Kniha se mi četla dobře a vzhledem ke konci prvního dílu, budu netrpělivě vyhlížet druhý.


uzivatel1190
27.06.2022 5 z 5

Velmi dobře se mi četla, těším se na další díl.

Szilvia1
02.05.2022 4 z 5

Knížka se líbila,i když nebyl dost zajímavý,ale když vyjde další díl,určitě si ji přečtu.Doufám,že bude napínavější,protože na konci téhle knížky už se to rýsovalo.

zimolka
16.04.2022 5 z 5

Mě se kniha líbila a ráda si přečtu další díl.

archivářka115
29.03.2022 5 z 5

Knížka se mi velmi líbila, dobře se četla. Doufám, že pokračování brzy vyjde.
Před lety jsem viděla film, který měl stejný děj, jako tato kniha. Jednou z postav je hlavní hrdina ze seriálu Teorie velkého třesku. Bohužel si název filmu nepamatuju.

Josh
31.01.2022 5 z 5

Nedávno šel v tv seriál o 2SV v Norsku a byl zajímavý nejen proto, že o 2SV ve Skandinávii se píše poskrovnu. Povědomí, jak válku prožily tyto země je mlhavé. Tato knižní série je o 2SV ve Švédsku, ale nezůstává jen tam. Autorka zvolila 3 hlavní ženské hrdinky, které svým charakterem i zázemím dávají širokou škálu možností pro děj. Nemusí jít o nic napínavého, stačí lidského. Je to dobře napsané, začnete 1.stranu a najednou je konec, a bohužel výhled až vyjde 2.díl. Vyhlížím :o))

tinka1974
11.01.2022 3 z 5

Příběh byl zajímavý, čtivý. A nejvíc se mi líbil konec. Moc se těším, jak životy našich tří žen budou pokračovat. Autorka nechala otevřený konec. To se jí povedlo.

Málo hvězdiček dávám spíš za to, že jsem čekala, jak se z příběhu dozvím i historické zajímavost a hlavně něco, co se točilo okolo šifrování. S tím jsem se ještě nikde nesetkala

tereza1198
03.12.2021 3 z 5

V knize se vlastně nic neděje. Seznamujeme se s trojicí žen z rozdílného prostředí, které spojí práce pro vládu. Jejich nábor byl zajímavý. Luštění kódů jsme se ale moc nedočkali. Řeší se vztahy a válka je v knize téměř nepřítomná. Děvčata si prohlíží město, cpou se, pijí kávu s hromadou smetany. Ke konci začíná trochu přituhovat a děj je useknut ve chvíli, kdy se něco zajímavého začne dít. Přečtu si další díl, protože mě zajímá, jak si holky poradí v probíhající válce.

cornetka
14.11.2021 4 z 5

Kniha se četla dobře, ale čekala jsem víc akce, prakticky se nic moc nedělo. Nejlepší byl konec.

Lidka
10.09.2021 3 z 5

Tak asi nebudu tak nadšená, očekávala jsem něco trochu jiného. Chybělo mi tam trochu víc toho historického pozadí. Švédsko přece jen to mělo v průběhu 2. sv. války trochu jinak a to mne právě zajímalo.
Nevím, zda čekat na další díly, snad 2. dám ještě šanci , kdyby se to trochu víc rozjelo.
Jinak vlastní četba poklidné oddechové, hrdinky sympatické.

Sofonisba
08.09.2021 3 z 5

plně souhlasím s "Jenny46". I když je děj zasazen do II. světové války, v podstatě se jedná o nenáročné a oddechové čtení. Tedy zatím - třeba se další díl polepší :)

Mandlevest
29.08.2021

Knihu nebudu hodnotit, fakt jsem se snažila a bojovala do strany 133, ale bohužel ji nedočtu. Pro mě zajímavé a oblíbené téma 2.světové války a ještě zajímavější destinace Švédsko, ale styl vyprávění a ta obrovská porce naivity příběhu (velká omluva knize Vážka, tohle je ještě jiný level ) .., já se musela často smát a to asi autorka takto nezamýšlela. Ale asi je to jen můj problém a knize přeji, ať se líbí!

Honzin
29.08.2021 5 z 5

Moc hezké čtení.
Obálek s postavami viděnými zezadu jako by se roztrhl pytel, ale název knihy, Švédsko, rok 1939, to byly nepřehlédnutelné atributy mé zvědavosti. Pro mě kniha předčila očekávání.
A skončila tak, jako několikadílný TV seriál, ve kterém na závěr uvidíte něco, pro co se nemůžete dočkat dalšího dílu :-).
Dodatečný komentář:
Jsou to (pro mě čtivé) barevné střípky "všedního" života tří žen.

sadlo
21.08.2021

Moc pěkně se četla. Těším se na druhý díl.

Knižní střípky
15.08.2021 3 z 5

Dá se říci, že má očekávání byla naplněná v tom smyslu, že jsem dostala tak trochu jiný příběh z druhé světové války. Všechny tři hlavní hrdinky mi byly sympatické, líbilo se mi zachycení problematiky žen, a ještě ke všemu tak výjimečných, v čistě mužském prostředí. Protože co si budeme povídat, v roce 1940 nebylo ještě až tak běžné, aby ženy pracovaly na takovém místě. Na stranu druhou musím říci, že jsem očekávala větší napětí, ale to je v podstatě problém těch přehnaných očekávání, člověk má nějakou představu a ne vždy to vyjde, takže to nevnímám jako chybu knihy. Kniha je velice čtivá a otevřený konec čtenáře vysloveně nutí bažit po druhém díle, takže doufám, že se jej brzo dočkáme. A i když jsem tedy měla drobné výhrady, rozhodně v této sérii budu pokračovat.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Polík
23.07.2021 4 z 5

Začátek se mi líbil opravdu hodně, nicméně druhá část už byla až příliš předvídatelná. Snad další díl vyjde brzy a trochu vylepší ten otevřený konec.

tittanie
09.07.2021

Další kniha o druhé světové válce. Mám pocit, že ani jiné nečtu. Ale takhle kniha byla jiná, protože byla ze Švédska. Super. Atmosférou mi připomínala sérii Sestřičky od Donny Douglas. Takže se těším na další díl.

Jenny46
23.06.2021 4 z 5

Válečné téma mě baví a lákala mě anotace, která vypadá na vzrušující příběh.
Kniha není špatně napsaná, ale příběh není tolik vzrušující, je bez většího napětí a to mě trochu zklamalo. Uvidíme jaké bude pokračování 3,5 *

ivousekk
20.06.2021 5 z 5

Ja proste pribehy z 2. svetove valky muzu. Takze bylo po precteni anotace jasne, ze si knizku musim precist. A musim rict, ze nezklamala. O Svedsku za valky jsem nevedela nic, tak jsem si lehce rozsirila obzory a sledovat vyvoj tri hlavnich postav bylo skvele. Jen ten otevreny konec. Nutne potrebuji dalsi dil!

Štítky knihy

švédská literatura historické romány švédské romány

Autorovy knížky

Denise Rudberg
švédská, 1971
2021  80%První šifra

Kniha První šifra je v

Právě čtených2x
Přečtených92x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených6x
Knihotéce95x
Chystám se číst115x
Chci si koupit21x
dalších seznamech2x