Šifra samotného Boha

Šifra samotného Boha https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22262/bmid_sifra-samotneho-boha-Bu1-22262.jpg 4 74 24

Tomás Noronha série

2. díl >

Na schodech egyptského muzea v centru Káhiry osloví Tomáse Noronhu neznámá žena. Jmenuje se Ariana Pakravan, pochází z Íránu a u sebe má kopii dosud nezveřejněného dokumentu. Jde o starý spis s podivným titulem a záhadnou básní (v hádance). Nečekaným setkáním začne pro Tomáse vzrušující dobrodružství: zaplete se do nukleární krize s Íránem a odhalí nejdůležitější, ale nikdy nezveřejněný objev Alberta Einsteina, objev, který rozkryje to největší ze všech mystérií - vědecký důkaz o existenci Boha. Příběh o lásce, intrikách a zradě, pronásledování a duchovním hledání, díky kterému je odhaleno jedno z nejúžasnějších tajemství všech dob. Dos Santos patří v Portugalsku k nejčtenějším autorům a jen Šifry samotného Boha se prodalo přes 100 000 výtisků. Čtenáře především zaujalo, že vedle napínavého příběhu je kniha i objevným rozhovorem hlavních hrdinů nad klíčovými objevy 20. století, které jsou přehledně a čtivě vysvětleny.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Plus
Originální název:

A Fórmula de Deus , 2006


více info...

Přidat komentář

Jack Bauer
15.02.2024 5 z 5

Uf...Jsem z toho úplně vedle. Tady musím zvesnout prst! Nebrat to vážně. Měl bych na autora nebo na Einsteina spoustu otázek, které kniha neřeší. Přesto je to výborná čtivá kniha hned od samého začátku (spíše počátku) u kterého jsem se nemohl odtrhnout od stránek i přes svou obsáhlost. Hned ze začátku prostředí Egypta a Iránu, později Tibetu pro mě něco jako cestopis, rád čtu dobrodružné romány z cizích kultur a zemí. Držela mě v napětí také tím, že jsem byl zvědav na odhalení jednoho z nejúžasnějších tajemství všech dob. Velice mě bavilo i rozebírání různých teorií. Fyziku nemusím, ale zde srozumitelně a zábavnou formou krásně popsáno, že to pochopí i naprostý laik. Závěr jak nějaká výborná sci-fi, - Univerzální výrobce - expanze do vesmíru apod. Úžasná kniha, kteou beru jako dobře napsanou smýšlenku na Boha dnešní doby, ale jako velmi nevěřícího mě to nepřesvědčilo tak jako Thomáse.

m2056
30.08.2023 2 z 5

Začátek super ale jak se rozebiraji ty hlavní teorie tak se člověk nudí .


Rozari
15.01.2023 5 z 5

Knihu jsem přečetla dvakrát a vždy jedním dechem. Ani nevím, kde jsem k ní před lety přišla, asi mě zaujal název, že jsem si ji koupila domů.
Příběh má spád, fyzika nikdy nebyl můj oblíbený předmět, ale tady je čtivě vysvětlována, vše do sebe pěkně zapadalo, závěr mě dostal poprvé i podruhé.
Když jsem se pak po pár letech učila portugalsky, s lektorkou jsem se o knize a autorovi bavila, že ostatní díla autora, do češtiny nepřeložené, jsou bohužel stále na stejné brdo :-)

Jonny333
14.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Pripájam sa ku komentujúcim, ktorí prirovnávajú Šifru dos Santosa k Danovi Brownovi, konkrétne k jeho knihe Pôvod. Osobne som sa vlastne k dos Santosovi dostal práve po prečítaní Browna, keď som navnadený hľadal na nete odporúčania na príbeh z rovnakého cesta. Takže tu máme veľmi podobného hlavného hrdinu, krásnu ženu po jeho boku, postupné rozpletanie záhady, cestovanie po zaujímavých destináciách s nepriateľmi v pätách. Kým Brown bol o dosť intenzívnejší, presvedčivejší, rozumej lepší, v deji, akčnosti a asi aj v exotike jednotlivých prostredí, dos Santos mi to všetko vynahradil v myšlienkovej rovine. Samotná záhada vyzerá na začiatku vcelku jasne a máme navonok čistý obraz, o aké nebezpečenstvo sa jedná. Postupne sa však veci menia, do hry vstupujú všetky veľké náboženstvá, život, veda, vesmír... Informácie prichádzajú plynulo vo forme nesmierne zaujímavých rozhovorov, a aj keď sa v nich dostaneme naozaj na všetky smery veľmi ďaleko v čase aj priestore, neprišlo mi nič nejasné, nepochopiteľné. Naopak, o čo menej máme možno v deji a jeho kvalite, o to viac dostávame v pointe a spôsobe, akým je vysvetlená. Autor si dal pozor, aby sme všetko čo najlepšie zachytili, a tak hlbšie pochopili, prijali a vstrebali finále. Normálne si viem dobre predstaviť, že by to celé nemuselo byť vôbec zabalené v tomto dobrodružnom kabáte, ale jednoducho v kvalitnej eseji. Vrátim sa ešte k porovnaniu s Brownovým Pôvodom, lebo aj samotná podstata záhady je prakticky tá istá. Kým nás však Brown vo svojej knihe poslal do zatratenia večnej entropie, dos Santos šiel oveľa oveľa ďalej a ponúkol inteligentný a povzbudzujúci pohľad na naše miesto vo vesmíre.

loskatos
05.08.2021 2 z 5

Bože. Autor nějak nevěděl, co chce vlastně napsat. Takže začal psát dobrodružný román z vědeckého prostředí, plný tajných služeb (včetně všech klišé kolem) a skončil knihu jako populárně naučný věštník.
Opravdu jsem se modlil, aby už byl konec. A to jsem kovaný ateista.

RichardvonT.
20.05.2021 5 z 5

1. Tak to jsme vyhráli několik jackpotů za sebou, paráda!
2. A moci si přečíst Šifru samotného Boha v češtině je další malý bonus:-)
3. Začínám trošku chápat, proč vědec Grygar věří v Boha.

Knížka ŠSB se čte jedním dechem a skvělá (nikoliv snad povinná) průprava je vědět aspoň letem světem, co je to kvantový skok, princip neurčitosti a proč nám tak chybí jakási Teorie všeho.
Komu se to líbilo, nechť si přečte i Stručnou historii téměř všeho (ze které se zde mimochodem také něco málo cituje), něco o Buddhovi, zenových mistrech a Bhagavadgítu (nebo radši ne, ta už je moc tlustá).

Tomha
03.06.2020 4 z 5

Srovnání s Brownem se zde přímo nabízí. Tento počin ale z mého pohledu vítězí na celé čáře. Na plný počet hvězd to sice za mě není, zejména kvůli několika mírně hluchým místům ve druhé části knihy a ne příliš přesvědčivým dialogům, ale příběh sám o sobě mě velmi bavil. Vysvětlení principů fyziky bylo poučné, knize nechybělo napětí a spád.

Inugoya
09.05.2020 5 z 5

Pecka. Knihu jsem přečetla se zatajeným dechem, a i když jsem nikdy nebyla blázen do fyziky či matematiky (spíš naopak), velmi mě to bavilo. Za mě mnohem lepší počin než Šifra Mistra Leonarda.

Vidlička
17.10.2017 5 z 5

Jak už název napovídá, jedná se o takovou "Brownovku", ale troufám si tvrdit, že dos Santos o stupeň vede. Vedle detektivního pátrání po šifře samotného Boha se čtenář hlavně srozumitelně a erudovaně seznámí s kvantovou fyzikou, která je myslím vědecké téma číslo jedna naší doby. Moc povedené.

ladaol
27.08.2017 5 z 5

Jako laika mně velice zaujalo vysvětlení principů fyziky. Konečně jsem pár věcí pochopila. Rozhodně se ke knize ještě vrátím. Zrovna dávali dokument o tom, že lidstvo přežije jedině díky tomu, že expanduje do vesmíru, jak příznačné...

Miqqie
29.04.2017 3 z 5

Ohodnotím možná trochu nespravedlivě, ale dávám 3*. Hodnocení je dáno především koncepcí knihy, kdy asi polovina knihy vykládá příběh, který je z mého pohledu trochu naivní, ne příliš napínavý a velmi jednoduchý. Druhou tváří knihy, jsou rozmanité rozhovory na témata jako je politika, věda, to zejména fyzika a také náboženství. Rozhovory postav na mne působily trochu povrchně a byly podány neutrální formou. Vzhledem k tomu že jsem fyzik, jsem si rozhovory až tak neužíval, protože naprostá většina témat pro mne nebyla nová, ale musím férově uznat, že jsem neshledal žádnou zásadní chybu a dle mého názoru se jednalo povětšinou o korektní tvrzení. Rovněž filozofická a náboženská témata nebyla nijak závadná, ale nebyla ani oslnivá, do knihy přesto svým způsobem dobře zapadala. Ještě štěstí, že se tam téměř vůbec neřešil Islám, to už častěji padlo slovo kabala.
Myslím si, že číst to jako náctiletý, byl by to skvělý zážitek. Stejně tak kdybych měl minimum znalostí z diskutovaných témat a oborů, bylo by to určitě výtečné čtení. Musím ještě pochválit posledních 150 stránek, které měly poměrně dobrou úroveň a přečetl jsem je za jeden den.
Vzhledem ale k celkovému pojetí, kdy mně ani jednou nezamrazilo v zádech a zažil jen pár dějových překvapení dávám 70%.

kocour_mikeš
19.10.2015 4 z 5

Zajímavá kniha, silně čtivá (u mne zejména první polovina), btw:podobně je popsána
fyzika v Pohlově sérii Gateway. Děj odsejpá, netřeba hlubších zamyšlení, vše je servírováno a odkrýváno bez průtahů, prostě prima jízda. Dávám 70%.

ellescorpio
22.05.2015 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla, přečtená jedním dechem. Famózně vysvětlená fyzika pro laiky (poněkud nechápu, jak někdo níže psal, přeskakování těchto pasáží, to pak knihu jako celek ani nemůže jít pochopit!). Neskutečně moc hlubokých a zajímavých úvah. Určitě se k ní budu vracet, je to jedna z těch, kde s každým dalším otevřením objevím novou myšlenku, uvědomím si další a další spojitosti.

Patapuf
28.03.2015 3 z 5

Bohužel sem s knihy nebyl, tak nadšený jak sem očekával..... příběh sám o sobě není špatný, ale mám pocit jako by autor až zbytečně prodlužoval děj knížky.... samotné fakta a teologické otázky byly fajn a člověk se dozví něco nového, ale to časté opakování ve mě vyvolávalo pocit, že to do nás chce autor dostat za každou cenu..... z tohoto důvodu mi to přišlo trochu jako učebnice.....

tereza5767
11.02.2015 5 z 5

Jedna z nejzajímavějších knih, které jsem kdy četla. Přečetla jsem jedním dechem a určitě si přečtu ještě jednou.

314tr
27.12.2014 5 z 5

Musím priznať, že spočiatku ma kniha až tak nechytila, ale časom, ako sa postupne odhaľovali nové skutočnosti, sa mi dej dosť zapáčil. Striedali sa akčné scény aj pomerne dlhé, ale určite nie nudné, vedecké a náboženské diskusie. Neviem posúdiť, nakoľko je všetko z toho pravda, ale celkovo to do seba zapadá a vedie to k zaujímavému a prekvapivému záveru.
Rozhodne môžem doporučiť, aj keď to pravdepodobne nebude pre každého rovnako lákavé.

fina3210
25.03.2014 5 z 5

Knihu jsem četla dvakrát, vynikající román

Corehead
18.06.2013 5 z 5

Tak tuto knížku jsem začal číst s velkým očekáváním. Po jejím přečtení musím říct, že mě nezklamala. Děj je napínavý od začátku až do konce, poměrně akční scény střídají obsáhlé pasáže z oblasti vědy, především fyziky všech oborů, matematiky a také náboženství. Ovšem přesto, že tyto "vědecké" pasáže jsou poměrně obsáhlé, nenudí, patří do děje a člověk v nich najde odpovědi na otázky, které si nejspíš sám občas klade. Hlavní hrdina je klasický historik, který se díky pátrání, na které je najat íránskou vládou, dozví i věci z jiných oborů, než je historie.
I když kniha obsahuje ve větší míře odborné rozmluvy a rozhovory, má napětí, pěkně graduje a dobře se čte. Rozhodně doporučuji k přečtení a už si vyhlížím další knihy tohoto portugalského autora.

tonda0
10.06.2013 5 z 5

Kniha kombinuje napínavé pátrání hlavního hrdiny a dlouhé pasáže vysvětlující teorie astrofyziky, kvantové fyziky a náboženství a ukazuje, že vše souvisí se vším a dohromady vše do sebe zapadá a dává perfektní smysl. Pokud Vás vše toto zajímá myslím, že Vás kniha určitě bude hodně bavit a navíc - je závěr knihy opravdu vymyšlen nebo pravdivý ??? Chce to ale specifického čtenáře. Ostatní budou vědecké pasáže možná nudit. Za sebe doporučuji.

diabolka3
23.03.2013 2 z 5

Četla jsem na doporučení, možná jsem očekávala víc. Poslední stránky jsem dočítala jen ztěžka. Pro mě velké zklamání. Ztráta času.

Štítky knihy

portugalská literatura

Autorovy další knížky

José Rodrigues dos Santos
portugalská, 1964
2009  81%Šifra samotného Boha
2021  91%Kouzelník z Osvětimi
2012  71%Hněv Boží
2022  93%Rukopis z Březinky

Kniha Šifra samotného Boha je v

Právě čtených2x
Přečtených102x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených15x
Knihotéce77x
Chystám se číst54x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x