Šifra mistra Leonarda - Vydání pro mládež

Šifra mistra Leonarda - Vydání pro mládež https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320986/mid_sifra-mistra-leonarda-verze-pro-mla-zoO-320986.jpg 4 33 1

Vražedné tajemství zakódované do nejznámějšího Leonardova obrazu sahá až do dnešních dnů… Ve hře není nic menšího než svatý grál! Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor symbologie, pobývá služebně v Paříži, když v jeho hotelovém pokoji zazvoní telefon. Správce uměleckých sbírek v Louvru byl zavražděn. Co s tím má společného profesor historie? Důvod leží hned vedle mrtvého těla: nevysvětlitelná šifra, kterou tam policie objevila. Langdon se pouští do pátrání a k svému ohromení náhle vidí, že kamsi do temnot vede stopa zřetelných nápovědí, viditelných pro všechny, kdo vidět chtějí, obsažených přímo v díle geniálního Leonarda da Vinci. Do hry se zapojí také talentovaná odbornice na šifry a kódy, Sophie Neveuová, a na světlo vycházejí další záhadné souvislosti, naznačující spojení zavražděného s elitní společností, tajným řádem zvaným Převorství sionské, jehož členem byl kdysi i sám Leonardo. Nastává bezdechá honba Paříží i Londýnem, zatímco nepřátelé beze jména a bez tváře se snaží všechno překazit. Pradávné tajemství, jehož zveřejnění by znamenalo přepsání lidských dějin, má zůstat navěky skryto… Autor legendární bestseller jemně přepracoval pro mladší čtenáře. Co ho k tomu vedlo? Sám Dan Brown k tomu říká: „Mnozí moji přátelé mají dospívající děti. Některé z nich zhltli dospělou verzi Šifry mistra Leonarda a ohromně se jim líbila; některým však připadaly jisté aspekty románu příliš ,dospělé‘ a odrazovala je i délka. Adaptace pro mládež se proto pokouší teenagerům zprostředkovat svět díla tím, že se poněkud zkrátí rozsah, vysvětlí určitý historický kontext a celkově se přizpůsobí jejich myšlení…“ Šifra mistra Leonarda ve vydání pro mládež tak teenagerům nabízí vstupenku do fascinujícího světa románů Dana Browna. Děj je akčnější a autor zároveň více čtenářům popsal historický kontext napínavého příběhu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Da Vinci Code: Young Adult Adaptation , 2016


více info...

any333
any333
08.01.2019 5 z 5

Na tuhle knihu jsem měla už dlouho spadeno, takže když jsem narazila na tuto verzi v knihovně, byla jsem přímo štěstím bez sebe. Film na mě už bohužel stačil zanechat jisté následky, takže jsem nebyla v kritických okamžicích až tak překvapená, jak bych měla být. Ale přímo mě fascinuje symbolika, jakou tenhle příběh oplývá. Nevím však, jestli to bylo zkrácenou verzí, nebo mým nebetyčným přeskakováním informací, ale složitější odstavce o vysvětlivkách z religionistiky jsem párkrát musela číst dvakrát, abych si je správně vměstnala do hlavy a pak si všechno spojila.
Jako plus bych dala nepřílišnou zdlouhavost a odlehčení, co může být pro někoho přijatelnější než původní adaptace, ale za sebe osobně dodávám, že mi kvůli tomu připadalo, že mi něco proklouzává mezi prsty, i když jsem o tom znala všechno podstatné. A je to docela divný pocit. Vlastně mě to přivádí k otázce, co všechno bylo v tomhle příběhu vynecháno, opomenuto a s čím bych se určitě ráda setkala. S touto otázkou pak přichází další, co však plně vyjadřuje to, co bych tímhle předposledním odstavcem podstatně chtěla vyjádřit: nutí to, abyste se pustili i do originálního díla.
A možná tak tenhle příběh nevznikl jen proto, aby to neničilo svou zapeklitostí myšlenková spojení náctiletých, jak je to napsáno v autorově doslovu. No, prvotní impuls možná mohl být takový. A nebo třeba někdo potajmu doufal, že tak způsobí, aby si někdo pořídil i tu první knihu. A já se do ní samozřejmě s pokorou a radostí pustím.

Autorovy další knížky

Dan Brown
americká, 1964
2018  77%Počátek
2013  84%Inferno
2010  81%Ztracený symbol
2008  83%Anatomie lži
2005  77%Digitální pevnost

Kniha Šifra mistra Leonarda - Vydání pro mládež je v

Právě čtených1x
Přečtených82x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce18x
Chystám se číst10x
Chci si koupit8x