Komentáře knihy Šifra mistra Leonarda

cérka
04.05.2026

Má první kniha od Dana Browna, a jak jsem právě zjistila, začala jsem druhým dílem :)

Kniha, i přes svou publicitu a zfilmování, si stále nese své kouzlo a tajemno. Příběh je napínavý, pro mě jako praktikujícího katolíka, lehce provokativní a neočekávaně čtiví. Já měla navíc tu výsadu začíst se do zcela nové knihy, která nádherně voněla novotou a tiskárnou. Konečně jsem si četbu užila všemi smysli :)
S velkým napětím a vnitřní bázní jsem se pomalinku pročítala příběhem ve kterém se prolíná historie s konspiračními teoriemi a uměním. Kratší kapitoly, skvělé popisy míst, úžasně propracované postavy, intriky a detektivní zápletka, to vše se skvěle potkalo a já si určitě přečtu i další knihy.

alef
20.04.2026

Napínavé a lehce provokativní, s lehkým náznakem něčeho zakázaného, nebo spíš skrytého pod povrchem běžně přijímané reality …

Pokud dokážeš ocenit schopnost kombinovat historická fakta se smělými konspiračními teoriemi, a pokud tě právě taková knižní hra na „co kdyby“ baví, budeš možná stejně jako já zvědavě sledovat, kam až zajde autorova fantazie – jakouže to záhadu si pro nás čtenáře připravil. Každopádně, mě tyhle autorovy „hry“ docela baví. Baví mě sledovat sympaťáka Roberta Langdona a zjišťovat, že nic není takové, jak se na první pohled zdá. Silnou stránkou téhle knížky je pak taky dynamika děje – rychlý spád událostí – co tě nenechají ani chvíli v klidu. Průvodcem – v napínavé honbě za „pravdou“ – je profesor Langdon. Teda, možná spíš jen za nějakým uvědoměním si, že historicky předkládaná fakta a realita /to, jak to skutečně bylo nebo mohlo být/ můžou být naprosto odlišné záležitosti – tady platí, že interpretace je věcí autorovy fantazie, a tak to ber, protože pak si můžeš během čtení /a právě to mě baví/ pohrávat třeba s představami, co všechno mohlo být/nebo je … jinak …
Přidanou hodnotou je i to, kde se tahle akční honička odehrává - atraktivní prostředí /toho se Dan Brown drží a pečlivý výběr je jeho velkou předností ve všech jeho knihách/. Šifra je od Browna moje první, přečetla jsem ji už poměrně dávno, a pak i všechny ostatní, a letos se v rámci ČV chystám i na tu (pražskou) - poslední vydanou.
Jako relaxační čtení doporučuji.

SSTknihy
01.04.2026

Tak tohle je dnes už klasika a Dan Brown slavný spisovatel, který má na kontě pěknou řádku bestsellerů. V době vydání to ale byla fakt bomba! Dodnes si pamatuju to okouzlení z příběhu, tu fascinaci chytře vymyšlenou záhadou, i to, jak mě při čtení pohltila vzrušující představa, že by to celé mohla být pravda. Jasně, že člověk věděl, že je to šikovně vymyšlená fikce, ale "na každém šprochu je přeci pravdy trochu", že? :-)
Mám Brownův styl ráda, líbí se mi ta kombinace detektivky, historie a akčního dobrodružství. A líbí se mi i styl, jakým píše, takže od Šifry se těším na každou další knihu.

Zemlja
29.03.2026

Čtivé. Napínavé. Kam by to asi vedlo, kdyby Langdon něco chybně rozšifroval? Můžete si vybrat, jestli tomu budete věřit, nebo se smát konspiraci. Kdo má pifku na církev, bude si v tom rochnit.

GeorgiusClívus
27.03.2026

Knihu jsem četl asi před dvaceti lety a přiznám se, že jsem k ní přistupoval s jistou dávkou předsudku. Jako k bestselleru, který „čtou všichni“, a tedy nutně musí být povrchní. Z pozice rádoby intelektuála jsem byl připraven spíše kritizovat. Jenže tenhle postoj mi vydržel jen pár stránek. Příběh je natolik přesvědčivý, že má čtenář chuť mu uvěřit, byť je zřejmé, že jde spíše o moderní konstrukci než o seriózní historickou interpretaci.

Mísení faktů, hypotéz a vyvrácených mýtů by ve mně normálně vyvolalo odpor, jenže Brown píše nesmírně čtivě, kapitoly končí přesně v momentě, kdy je potřeba pokračovat dál, a celá kniha má tempo, které se těžko ignoruje. Nakonec jsem tedy musel s určitou neochotou uznat, že ačkoliv mám k historickým konstrukcím knihy řadu výhrad, jako čtenář jsem se prostě bavil.

ondra.mazurek
22.03.2026

Vynikající konspirační román, který mě naprosto strhl a nepustil. Sympatičtí hrdinové, trošku za vlasy přitažená teorie o strážcích tajemství Ježíše Krista, ale podána uvěřitelně a obalena vyprávěním o nejvýznamnějších umělcích, vynálezcích a politicích napříč staletími, kteří údajně pomáhali tajemství ukrýt... vedle toho úprk před fanatickým albínem a zarputilým komisařem, díky čemuž kniha neztrácí tempo... vůbec se nedivím tomu pozdvižení, které v době vydání vypuklo, ostatně i já sám jsem si tehdy musel knížku okamžitě sehnat (půjčit) a přečíst. Dnes mám dokonce vlastní výtisk ve své knihovně, částečně jako nostalgickou vzpomínku na to, jak napínavé čtení o křesťanských sektách trochu zastínilo dojmy z první dovolené u moře.

emilieselden
17.03.2026

Úžasné, napínavé, dobrodružné, i když to má přes 500 stránek přečtete to jako nic a jako bonus dostanete spoustu zajímavých informací.

TomS9
16.03.2026

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Podmanivý příběh, který pohltí každého kdo knihu otevře. Popisy budov jsou úžasně a ještě více napomáhají skvělé atmosféře děje. Jsem rád, že jsem měl možnost si knihu přečíst.

Bianca23
15.03.2026

Naprosto velkolepá honba za pokladem. Příběh plný napětí, umění, historie a symbolismu, při kterém budete napínat mozkové buňky až k aha momentu. Toto bylo moje první seznámení s panem Brownem a teď už rozumím, proč je čtenáři tak oblíbený. Kniha vás vtáhne od prvních stran do bohatého děje a budete hltat každé slovo

Vrbická1999
20.02.2026

Vůbec nechápu, že mi trvalo tak dlouhou dobu, do knížky se pustit. Je to naprosto skvělé čtení. Přesně to, co od Dana Browna chci. Historie, záhady, legendy a napětí až do konce.

vodovodnice
11.01.2026

Když jsem knížku našla v knihobudce, zajásala jsem a vymenila si jí.
Jenže přečíst takovouhle bichli při dvou malých dětech je na hodně dlouho :-) Normálně bych to měla přečtené za 3 týdny.
Ale je fajn, že je knížka čtivá a rychle vtáhne do děje i když má člověk delší pauzu, od čtení.
Asi tak od poloviny jsem byla pokaždé hrozně naštvaná, když jsem musela knihu odložit, jak to bylo napínavé.
Od pana Browna je to má první knížka a kolikrát jsem měla "problém rozlišit mezi realitou a uměleckou tvorbou" autora :-) Tak mě to hodněkrát zblbnulo.
A ten konec byl pro mne také mile překvapující.

betania
06.01.2026

Četla jsem během studia katolické teologie, protože to byla kniha skoro na pranýři. Z pohledu studenta musím říci, že mi to jako sice efect prohloubilo víru, vše, co tam je napsané, se klidně mohlo stát.
Je to jedna z nejčtivějších knih, kterou jsem kdy četla. Má spád. Film oproti tomu tak 30 %.

Kosta96
09.12.2025

Přečteno jedním dechem. Film jsem sice viděl dřív, ale kniha se mi líbí ještě daleko víc.

vihar
25.11.2025

Úžasně čtivá kniha, protkaná symbolikou, tajemnem a konspiračními teoriemi. Naprosto famózní čtení, které vtahuje od první stránky a nepustí až do konce.

LadyWalsh
10.11.2025

Když se jednou pustíte do hádanek, které vám neumožní usnout dřív než po třetím kole sudoku, objevíte svět, kde se historie potkává s thrillerem a tajemství se sype z každé stránky jako perly z náhrdelníku po divoké párty. Všechno to luštění má šmrnc, který by mohl zaujmout i ty, kdo si myslí, že Da Vinci je jen slavný ten kluk s dlouhými vousy na starých obrazech. Ironie a chytré narážky vám pošepkají do ucha, že zapojit mozek nemusí být nuda, zvlášť když jde o něco tak záhadného a zároveň neodolatelně zábavného. Všechno je tak rafinovaně promyšlené, že se člověk skoro začne těšit na vlastní trapné chyby, protože aspoň nemusí být tak nepovedené jako některé z těch šifer. Milovnice napětí a inteligentních rébusů si přijdou na své a možná si pak budou tajně přát, aby jim někdo na ulici položil hádanku, která má víc vrstev než jejich oblíbený dort. Taková dobrodružství si zkrátka zaslouží místo v srdci i na nočním stolku, protože když se spojí historie s trochou šílenství, vznikne něco, co rozhodně stojí za to. A jestli si někdy budete chtít připadat jako tajný agent s velkým E, tahle jízda je ideální vstupenka.

Marekh
10.11.2025

Po přečtení knihy Tajemství všech tajemství jsem si řekl, že si přečtu všechny knihy ze série Robert Langdon. Chybělo mi přečíst knihu ŠIFRA MISTRA LEONARDA, kterou jsem nyní přečetl, a ještě mi chybí přečíst knihu ZTRACENÝ SYMBOL. Tím pádem budu mít přečtenou celou sérii. Snad autor bude pokračovat dalším dílem v této sérii, a pokud ano, otázkou je, za jak dlouho další díl napíše a jaké bude hlavní téma příběhu. Určitě nebude jednoduché vymyslet něco nového a originálního.

V minulosti jsem viděl film ŠIFRA MISTRA LEONARDA, ale je to už hodně dlouhá doba. Proto jsem se rozhodl, že až dočtu knihu, podívám se znovu na film. Líbila se mi kniha a také film.

Šifra mistra Leonarda je nejúspěšnější autorovou knihou. Prodal 80 miliónů výtisků. Kniha vyšla v Česku v roce 2003 v nakladatelství Metafora. Nakladatelství Argo se rozhodlo u příležitosti vydání nové knihy Tajemství všech tajemství vydat nová vydání všech knih ze série Robert Langdon s novými obálkami. Četl jsem nové vydání od Arga z roku 2025.

Robert Langdon pobývá služebně v Paříži. Dojde k tomu, že správce uměleckých památek v Louvru byl zavražděn. Jeho mrtvé tělo zobrazuje šifru. Robert Langdon se pouští do pátrání společně s odbornicí na šifry a kódy SOPHII NEVEUOVOU.

Děj se odehrává v Paříži a také v Londýně.

Téma knihy týkající se svatého grálu mě hodně zaujalo. Zajímavá byla pro mě také evropská tajná společnost PŘEVORSTVÍ SIONSKÉ, jehož členy byly například Isaac Newton, Victor Hugo, Leonardo da Vinci aj. Zajímavá byla také katolická sekta OPUS DEI.

Kniha nutí čtenáře k zamyšlení nad svatým grálem. Člověk si před přečtením knihy představuje svatý grál jako nějaký pohár, ale co když tomu tak není a představuje zcela něco jiného, jak je v této knize uvedeno?! Když jsem se nad tím zamyslel, tak i kdybych připustil tuto možnost, myslím si, že by na tom nebylo nic špatného z mého pohledu. Církev by to viděla pochopitelně jinýma očima, ale nebylo by lépe, pokud by se nakonec ukázalo, že je to pravda, přiznat, jak to ve skutečnosti bylo?!

Osobně si myslím, že předložená konspirační teorie není pravdivá, ale vychází to jen z mého vnitřního pocitu, přesvědčení. Ale i pokud bych připustil tuto možnost, tak by se nic nezměnilo v mém pohledu na Ježíše Krista.

V románu jsem se dozvěděl zajímavé informace o Louvru, Leonardu Da Vincim a jeho obrazech, chrámu Temple Church aj.

V románu je plno šifer a symbolů, které Robert Langdon musí řešit.

Musím říci, že jsem byl překvapený, kdo je ve skutečnosti UČITEL. Zajímavou postavou je také mnich SILAS.

Kniha se celkově četla dobře a četba mě bavila.

Na počátku se nacházejí FAKTA o Převorství sionském a Opus Dei. Autor uvedl, že veškeré popisy uměleckých děl, architektury, dokumentů a tajných rituálů v tomto románu odpovídají skutečnosti.

Kniha má pěknou obálku.

Napadla mě ještě jedna myšlenka. U knihy Tajemství všech tajemství se nachází na předsádce knihy mapa míst Prahy, které Robert Langdon navštívil. U nového vydání knihy Šifra mistra Leonarda se nenachází žádná mapa, což je škoda. V mých představách by se na první předsádce mohla vyskytovat mapa Paříže a na zadní předsádce mapa Londýna tj. míst, která navštívil Robert Langdon.

TerkinKnižnySve
10.11.2025

Tentoraz sa s Robertom ociteneme v galérii Louvru, kde bol zavraždený kurátor Sauniere, Robert je prizvaný kôli symbolom, no keď Sounierov odkaz znamena Robertovo meno stáva sa z neho lovná zver pre policiu.

Nastastie ma po boku Sophie - Saunierovu vnučku, ktorá je perfektná, skvelé rozmýšľanie (v symbolike) ale hlavne v plánu úniku.

Takže tu máme hon na Roberta a Robert so Sophie zas hon za svätým grálom.

Kniha bola perfektná , všetky tie hádanky a symboly, anagrami a to všetko čo museli rozlúštiť (nie raz som si povedala, že keby Sounier žil sama by som ho odkraglovala za všetky tie hadanky!!!) ale pozor, mame tu aj tajomného Silasa, ktorý koná v mene božom a s tým teda zabava nie je!

Veľmi sa mi tato kniha páčila a hlavne cele dobrodružstvo a odkryvanie tajomstiev.

Kaka.cs
03.11.2025

Film jsem viděla mockrát (je jeden z mých oblíbených), a když se mi dostala do ruky knížka, říkala jsem si, že si přečtu a doplním některé nejasnosti.

Knížka je napsaná moc zajímavě, čtivě. Líbilo se mi, že se zde můžu dozvědět víc a přemýšlení postav a také lépe poznat ten "postranní" příběh kolem Silase. Dost mě překvapilo, že poslední cca čtvrtina knížky je značně odlišná od filmu - a ač je film skvělý, myslím, že je škoda, že se více nedrželi předlohy.

Jenda18
29.10.2025

Ten hype mi to asi pokazil. Kniha není špatná, ale příběh je dost plytký, postavy nevýrazné, je tam sice samý děj a akce, ale plno náhod, všechno se stane přesně ve vhodné momenty. O hlavní postavy člověk nemá moc strach, nijak extra napínavé to nebylo. Jiná autorova díla si bohužel nepřečtu:)

Butterfly340
11.10.2025

Kdysi jsem viděla film, který mě bavil, tak jsem se rozhodla, že bych si mohla přečíst i knížku. Začátek knihy byl skvělý a úplně mě pohltil, ale čím víc stránek jsem přečetla, tím míň mě kniha bavila. Bylo to dlouhé a bylo tam na mě až moc šifer xd Postupně mi přišlo, že se děj točí v kruhu. Kdyby kniha byla o sto stran kratší, nic by se nestalo.

Hlavní postava v podobě symbologa Langdona byla jakžtakž sympatická, ale vlastně jsme se o něm jako čtenáři nic moc nedozvěděli. Jen to, že učí na Harvardu a že se chystá vydat svou další knihu. Natož, že ta kniha má pět set stran, tak teda nevím. Přišlo mi, že hlavní postavu neznám a bránilo mi to utvořit si k ní nějaký větší vztah.
Ke konci mi vlastně i bylo jedno, jak příběh dopadne.

Ale abych jen nekritizovala, bylo fascinující, jak moc propracovaný ten příběh byl. Autor si dal jistě velkou práci s různými rešeršemi.
Také cením originální námět, protože nic podobného jsem nikdy nečetla.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi