Šifra mistra bestselleru

Šifra mistra bestselleru https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356592/bmid_sifra-mistra-bestselleru-pIL-356592.jpg 4 40 14

Anatomie knižního trháku Přemýšleli jste někdy nad tím, co přivedlo stovky tisíc čtenářů po celém světě ke knižním hitům jako Zmizelá, Dívka ve vlaku nebo k trilogii Milénium? Co kdyby existoval algoritmus, který by uměl předpovědět, ze kterých románů se stanou #1 knižního trhu? Autoři Jodie Archerová a Matthew Jockers zpracovali data z více než 20 000 románů vydaných za posledních padesát let a přišli s odvážným tvrzením – až s 97% jistotou lze předem určit, jestli rukopis bestsellerový potenciál má!... celý text

Literatura světová Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Bestseller Code: Anatomy of a Blockbuster Novel , 2016


více info...

Přidat komentář

lenka0383
04.01.2023 4 z 5

Občas mi přišlo, že tu stejnou větu čtu už po osmé. Proškrtat některé pasáže by stálo za to. Jinak je to ale skvělá kniha! Těm, co píšou, přináší inspiraci, jak zlepšit psaní, a těm, co čtou, přináší zajímavý úhel pohledu na knihy a psaní. Jen škoda, že se věnuje jen žebříčku New York Times. Já bych třeba uvítala podobnou analýzu nejlepších děl i v dalších žánrech, které se do žebříčku nedostávají, třeba fantasy nebo knih pro mládež nebo třeba knihy vybrané do učebních osnov atd. Takhle musím říct, že většinu knih, které tu byly analyzovány, jsem nečetla.

roso.mak
06.09.2022 5 z 5

Výborná a zajímavá kniha. Konečně nějaký soubor doopravdových poznatků, co dělá úspěšnou knihu úspěšnou. Chtělo by to asi trochu tematicky doladit, ale jinak opravdová bílá vrána mezi knihami "jak na knihy".


ZůzaSomolka
13.03.2022 5 z 5

Pro me neuveritelne zajimava kniha - kombinace mych dvou vasni: psani a analyz. Autori popisuji analyzu knih velmi poutavym zpusobem. Cetlo se to uplne samo a moc me zajimalo, co jim vyslo. Je to urcite zajimave z hlediska analyzy textu i z hlediska toho, cim se vyznacuji uspesne knihy oproti tem mene uspesnym. Myslim si, ze i spisovatelum se precteni hodi, aby si pohlidali co delat a co nedelat. Kniha popisuje veci, ktere podvedomne od knihy chceme, ale mozna si neuvedomujeme vedome.

freejazz
25.12.2021 4 z 5

určite to stojí za prečítanie. veľmi zaujímavý je rozbor motivácie ľudí vziať do ruky knihu - dá sa to odhaliť práve pri výbere témy, postáv, jazyka, prostredia knihy.
svet bestsellerov je niečo, čomu sa zvyknem vyhýbať, ale je nesporné, že za každou úspešnou knihou stojí veľa premýšľania. niekto sa stane úspešným intuitívne (skôr náhodou, ktorá potvrdzuje pravidlo) iný na to ude doslova vedecky. je zaujímavé, že množstvo úspešných autorov má za sebou štúdium na renomovanej škole.
celkovo je to zaujímavý pohľad na svet kníh, na to, čo nás tu najviac zaujíma:)
a už sa chystám prečítať si niekoľko kníh, ktoré odporúča počítač - zaujímavé, že tu nepatria medzi veľmi úspešné.
v každom prípade odporúčam túto knihu, je napísaná pútavo a zanietene - to sú dva predpoklady kvality.

Jiitush
01.07.2019 3 z 5

(SPOILER) No, čekala jsem od knihy něco jiného, místo toho to byl jen popis počítačového programu a rozbor (většinou amerických) bestsellerů ... Ne, že by to místy nebylo zajímavé, pár věcí jsem si z toho odnesla, ale knihu dále asi nedoporučím.

stafbul
28.07.2018 5 z 5

Ano, ano, ano. Pro nás, co píšeme je to fajn. Protože vidíme, jaké lehké nuance dokáží celkem překvapivě předurčit knihu k úspěchu či neúspěchu. A navíc se člověk díky této knize dostane k názvům mnoha knih, které nečetl, a které si jistě rád přečte. Seznam knih, co si chci přečíst se tak rozrostl o hodně titulů.

ThePeace135
27.07.2018 3 z 5

Jestli čekáte velkolepé odhalení tajemství, kterak napsat bestseller bestsellerů, tak asi zapláčete, neb autoři se pouze pouští do analýzy těch děl, které se už bestsellery staly. Pomocí speciálního vzorce nám autoři knihy předkládají co všechno mají společné ty největší pecky na trhu a co je prakticky od počátku předurčilo k tomu, stát se bestsellerem, aniž by o tom jejich autoři tušili. Ve výsledku jsem zjistila, že tím bestsellerem mezi bestsellery je kniha, o níž jsem nikdy neslyšela, hanba mi. Každopádně zajímavé počtení a smekám před autory minimálně za vymyšlení "programu na odhalení bestsellerů" (samozřejmě zcela zjednodušeně řečeno :) )

nokid
23.04.2018

No, zajímavé. Už proto, že jsem se seznámil se žebříčky celých desítek knih - údajných bestsellerů(...) - o kterých jsem v životě ani neslyšel, natož by mě napadlo abych některé z nich četl. Díky autorům!

Nefilim
09.02.2018 3 z 5

Aby bylo hned jasno, nedočtete se tady o tom jak napsat bestseller, ale co mají společného knihy, které už se bestsellery staly. To je jako řešit rovnici od výsledku k zadání. Čím více máte analyzovaných knih načteno, tím pro vás bude Šifra zajímavější. Algoritmus mimochodem největší potenciál vysokého prodeje předurčil Kruhu od Davea Eggerse, jejíž první kapitola se vleče až na stranu 257! Takhle si teda bestseller nepředstavuju. A rada závěrem: Vyhněte se vykřičníkům!

antonin0999
30.01.2018 4 z 5

Pro mě jako knihkupce a potenciálního autora důležitá kniha. Řekl bych, že svým způsobem zbavuje čtenáře předsudků a díky práci na programu a následné analýze výsledků dokáží autoři čtenářům otevřít oči.
Inspirativní je zjištění jakých neduhů se vyvarovat, ale především to, že se nestanete autorem bestselleru "jen tak" - o čemž možná spousta lidí sní. Je zapotřebí spousta analytické dřiny a tato kniha naznačuje, že rovněž matematického talentu či léta praxe se zaujímáním čtenářů.
I pokud by někoho tato část nezajímala, doporučuji si ji alespoň vypůjčit a projít si všechna důležitá díla, určitě se najde několik knih, na které budete mít po přečtení chuť.

Marluksa
30.01.2018 5 z 5

Sečteno - podtrženo: Řekla bych, že kniha cílí na postavy díla (nejvíce dívky - jejichž emoce dostávají čtenáře do varu; křivka románu by měla být stoupavě klesavá či naopak) směr motivu, správný výběr sloves a na první větu v rukopisu. Vlastně neříká nic nového :/ přesto jsem v ní hodně podtrhávala (obyčejnou tužkou). ;-) Něco mě zaujalo, něco udivilo, něco překvapilo. V konečném shrnutí by měl být rukopis od první věty chytlavý, prvních 40 stran by mělo dostat čtenáře (případně redaktora, který rukopis posuzuje pro případné vydání) do varu, což ale asi každý autor ví. Nejvíc se probírá emotivní stránka, motiv, téma a charakteristika postav. Pak už je to jen o štěstí. ;-)

amaenium
24.01.2018 3 z 5

V knize jsem se dozvěděla spoustu nových informací o knižním světě a výrobě pravého bestselleru. Některé mi přišli zajímavější a prospěšnější, jiné naprosto až pomalu nesmyslné. Například rozebírání románu do takové míry, jestli použiji slovo "řekla" nebo "zakřičela"? Naopak pozornost věnovaná prvním větám mi přišlo zajímavé. Díky tomuhle krásnému nadhledu jsem si uvědomila, jak se chci těmto knihám co nejlépe vyhnout. Mezi mé hlavní žánry nepatří právě věčné četní o lásce na sto způsobů. Posledních sto stran bylo částečně o přežití. A taky jsem zde získala alergii na slovo "bestseller".

DoDidDone
20.01.2018 4 z 5

Než se začalo něco dít a autoři konečně začali popisovat žebříčky a věnovat se grafům a podobným zajímavým věcem, trvalo to věčnost. Já oceňuju, že se snaží s bestsellerometrem nějak seznámit čtenáře, ale to byla doba! A stejnak nechápu, jak funguje, ta poslední kapitola šla ihned ven.

Některé kapitoly jsem hltal- proč jsou "dívky" tak používané jako název knihy, jak důležité je používání určitých slov a podobné perličky byly úžasné! Sice nechápu, že jim ten slavný metr vyhodnotil jako nejlepší knihu tu, kterou vybrali, ale dobře... Já ji ostatně nečetl, ale hodnocení tady na databázi nějak na nejlepší knihu nevypadají...

Kniha se čte rychle a není nijak náročně napsaná, ale jestli se chce někdo přiučit psaní, tahle kniha moc nepomůže. Sice tam je několik pouček a klíčů k úspěšné knize je, ale každý snad ví, že hlavní hrdina nemůže být žádná padavka, která se neumí rozhodovat.

Docela šokující mi připadala předposlední kapitola o počítačích, které píší romány. To jako vážně? Jak si někdo může koupit takovou knihu?

Na závěr mě zajímá jedna věc: použili ten bestsellerometr i na tuhle knihu, aby věděli, jestli kniha bude populární? :)

zdenek2831
28.12.2017 3 z 5

Pokud hledáte návod na psaní bestselleru, tady nepochodíte (a možná se radši na psaní vykašlete). O psaní už vyšly vhodnější knihy, za sebe můžu doporučit O psaní od Kinga nebo Spisovatel jako povolání od Murakamiho.

Tato kniha se zabývá tím, zda jde v bestsellerech vysledovat nějaké společné prvky (spoiler alert: jde). Text je napsán poutavě, člověk se poměrně dost dozví a začne vnímat romány trochu víc analyticky. Za sebe můžu doporučit.