Sidonie

Sidonie https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482043/bmid_sidonie-ajV-482043.jpg 4 71 13

Náš příběh začíná nálezem slavného obrazu namalovaného Maxem Švabinským. Za klidnou tváří na portrétu se skrývá výjimečná žena. Baronku Sidonii Nádhernou (1885–1950) si historie pamatuje jako múzu, kterou na zámku Vrchotovy Janovice pravidelně navštěvovali Rainer Maria Rilke a Karl Kraus. Prostřednictvím čtyř kapitol o vztazích k nejdůležitějším mužům jejího života však objevujeme ještě jinou osobnost. Sidonie byla nejen vnímavou a vzdělanou femme fatale, ale také silnou a emancipovanou ženou s bohatým vnitřním světem. Milovala umění, cestování a přírodu, byla jednou z prvních ekoložek i držitelek řidičského průkazu u nás. Ve svých dopisech a denících komentuje dramatické zvraty 20. století i marnou snahu o záchranu rodinného dědictví. Její důraz na rovnoprávnost, svobodu, péči o životní prostředí a rozvoj vlastního ducha zůstává inspirativní dodnes.... celý text

Přidat komentář

Knihotyna
04.01.2024 2 z 5

Příběh baronky Sidonie Nádherné podaný komiksovou formou.
Bohužel i já se musím připojit k zástupu čtenářů na DK - po grafické stránce je komiks krásný, bohužel se to samé nedá říct o obsahu.
Děj obsahuje mnoho hluchých míst, nesrovnalostí a zmatku. Na konci knihy nalezneme časovou osu - a tam nalezneme více informací než v celém komiksu.
Komiks mi také baronku vykreslil v poněkud jiném světle, než byl nejspíše záměr, nejlépe to vystihuje úryvek - "Věrná být nemohu. To by žádný muž neměl od ženy žádat, protože by vyhasla. (1917)"
Publikace obsahuje i útržky korespondencí Sidonie s nejrůznějšími muži jejího života - mnohdy jsou však útržky vytrženy z kontextu.
V závěru knihy nalezneme seznam použité literatury - snad se pustím do jiné knihy, protože věřím, že se v paní baronce skrývalo mnohem více, než nám předkládá tato kniha :)!

veriszv
19.06.2023 4 z 5

Komiksové zpracování života baronky Nádherné je opravdu zdařilé, ale není moc obsáhlé. Spoustu informací jsem si dohledávala a zjišťovala navíc. Kresba je osvěžující a skutečně originální, moc se mi to líbilo.

Komiks k přečtení určitě doporučuju, ale připravte se na to, že pokud o baronce nic nevíte, nebude vám stačit a budete muset při čtení trochu googlit.


Tilte
09.02.2023

krasne graficke zpracovani, za kterym znacne pokulhava obsah. scenar pocita se znalosti biografie Sidonie Nadherne, proste se uplne nepovedl.

hungryreader00
06.02.2023 1 z 5

Nemám asi co jiného dodat, než ostatní. Graficky je komiks krásný, ale jeho obsah už tolik nenadchne. Nijak mě to nevtáhlo a místy jsem z toho byla trochu zmatená. Nebýt časové osy na konci, tak bych se téměř nic nedozvěděla.

ferdada
08.01.2023 2 z 5

Oblibuju výtvarno v různých podobách. Tip na komiks mne ihned zaujal a Sidonii v tomto ztvárnění jsem si hnedle s chutí objednala. Grafické zpracování mě nezklamalo, je velmi zdařilé, ale jinak mi ten počin přišel jaksi plochý, ne li zbytečný. Minimalistické útržky působily divně, bez znalosti alespoň nástinu charakteristiky postavy Sidonie Nádherné vskutku nevím, jak bych s tím barevným příběhem naložila. Měla jsem pocit, jako když si po letech čtu rychlé strohé poznámky z přednášky. Ale dovedu si představit, že mi někdo o Sidonii vypráví a já k tomu listuji stránkami zrovna tohodle komiksu.

Ivule9
30.12.2022 5 z 5

Krásný komiksový román o životě baronky Sidonie Nádherné (1885-1950).

Už po prvních stránkách jsem si říkala - proč jsem tak dlouho nečetla žádný komiks? Spojení zajímavého příběhu a úžasného výtvarného zpracování dává knížce zase úplně nový rozměr.

Příběh začíná nalezením obrazu s portrétem Sidonie od Maxe Švabinského na nizozemské ambasádě. Poté ve čtyřech kapitolách nazvaných Tatínek, Bratr, Milenec a Přítel, sledujeme důležité momenty ze života Sidonie. Zároveň v kulisách sledujeme i běh historických událostí a setkávání se známými osobnostmi, které velmi ovlivnily její život.

Na konci knihy je i stručný životopis s důležitými milníky v jejím životě. Líbil se mi výběr událostí, které byly v knize zpracovány, protože všechny by se tam ani nevešly. Ten minimalismus je na tom krásný, ale zároveň mám pocit, že to úplně stačilo k tomu, abych si udělala obrázek o zajímavé a inspirativní ženě, jakou baronka Sidonie Nádherná beze sporu byla. Pokud jste tak jako já zatím nečetli moc komiksů, Sidonii můžu doporučit. Jsem nadšená.

Zuzvil
17.10.2022 3 z 5

Komiksový román o múze Maxe Švabinského, ale také velmi zajímavé ženy žijící na přelomu 19. a 20. století. Graficky mi komiks přišel velmi zdařilý a rozdělení do 4. stěžejních kapitol jako příhodné, ale obsahově mi bohužel komiks přišel takový plochý, to je asi nejvíc vystihující slovo, které mě napadá. Každopádně jsem ráda, že jsem si o této ženě mohla přečíst, seznámit se s jejím životem a osudem a k přečtení doporučit můžu.

katpas76
22.06.2022 5 z 5

Moc se mi líbilo grafické zpracování, příběh Sidonie Nádherné byl pro mě dosud neznámý a hodně mě zaujal.

Syllvanium
07.05.2022 5 z 5

Jsem nadšená! Grafická stránka je originální a neokoukaná, životní příběh je zachycen silně a emotivně, a citace z korespondence Sidonie s osobnostmi literárního a uměleckého světa jsou překrásnou třešničkou, která doplňuje celý tento počin - a to nemluvím o herbáři a květomluvě!
A pro čtenáře, kterým tato osobnost dodnes nebyla známa, je v knize přiložen stručný životopis hraběnky Nádherné, který vám dodá potřebný kontext k četbě. Neváhejte a čtěte, prohlížejte, kochejte se - nebudete litovat.

keny
05.05.2022 5 z 5

Dojemné, bolestné, silné, teskné. Jdu si vyhledat další informace o teto zajímavé silné ženě . A mám chuť se jet podívat do Janovic.

markej
21.03.2022 3 z 5

Komiks o baronce Sidonii Nádherné, poslední šlechtické majitelce zámečku Vrchotovy Janovice, umělkyni, mecenášce a především osobité a svobodomyslné ženě.
Výtvarná stránka mě až tak neoslovila (ovšem přes komiksy samozřejmě nejsem naprosto žádný odborník), knihu jsem si ale stejně půjčila hlavně kvůli tomu, abych si připomněla osobnost Sidonie, což svůj účel vrchovatě splnilo.
Hodnocení: 3,5 ⭐ z 5 ⭐

bazyk21
05.03.2022 5 z 5

Silný a poutavý životní příběh velké ženy v komiksovém provedení je velmi čtivý a napínavý

Evina.Cetba
06.02.2022

O Sidonii Nádherné už jsem přečetla dvě biografie, viděla dokumenty a protože to je hodně zajímavá a inspirativní osobnost s bohatým a nevšedním životem, pustila jsem se i do komiksu. Bohužel mi nesedl. Ani po textové stránce. Obrázky byly jak namalované dítětem, postavy mají kamenný výraz bez mimiky, zda je to muž nebo žena jsem poznala jen podle délky vlasů případně vousů, pozadí je namalované na čtverečkovém papíře, vybavení místností minimální, tento umělecký záměr se mi nelíbil, obrázky vůbec. Nejvíc se povedla příroda, park se zámkem a hlavně herbář, ten se vyloženě povedl, zbytek nesympatický.
Ve Vrchot.Janoviích jsem byla, Sidonie bude mojí oblíbenou osobností, tento komiks by ovšem zájem o ní nevzbudil. Nechtělo se mi ho ani dočíst.
Doporučuji spíše biografii "Sidonie Nádherná a konec střední Evropy", ta se povedla na výbornou.

Štítky knihy

Sidonie Nádherná z Borutína, 1885-1950

Autorovy knížky

Tereza Srbová
česká, 1983
2021  75%Sidonie

Kniha Sidonie je v

Přečtených94x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst28x
Chci si koupit4x