Sibiřské drama

Sibiřské drama https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13486/sibirske-drama-13486.jpg 4 35 11

Syrový milostný příběh z období ruské revoluce Imaginativní román odehrávající se na sklonku 20. let minulého století na Sibiři. Zima roku 1919, Rusko je zmítáno občanskou válkou. V malém sibiřském městečku, kde historické události doléhají s výrazným odstupem, žije ve zvláštní symbioze skupina českých legionářů, členové sekty chlystů, kastrátů, kteří považují chtíč za původ veškerého zla a mladá vdova se svým synem. Do tohoto prostředí přichází charismatický utečenec Samarin, jehož přítomnost osudovým způsobem zasáhne do života všech zúčastněných. Fascinující román o boji dobra a zla v každém z nás, o tom co je v lidském životě důležitější, velké ideje či láska, co je člověk ochoten obětovat, kam až je schopen zajít, kolik může ztratit ze své lidskosti. Z románu na nás dýchá zvláštní imaginativní atmosféra ruských klasických románů, která je u neruského autora obdivuhodná.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The people’s act of love , 2005


více info...

Přidat komentář

madem
17.03.2024 3 z 5

Takže tu máme boj mezi bílými a rudými, Čechoslováky z legií, kastráti, šamana a místní lid a taky "uprchlého trestance".
Nepřijde Vám to moc? Mě chvílemi ano. A je to škoda, při pouhé polovině zúčastněných by to byl skvělý příběh.

danielavachova
27.10.2019

Asi první kniha ,kterou jsem nedočetla,možná zkusim později.


novecento
21.02.2018 4 z 5

Dobře napsaná kniha na které James Meek pracoval 10 let nekončí jen dějovým vyvrcholením, ale je také doplněna zajímavým autorovým doslovem:
Válka mění i ten nejprostší vztah. Vzniká milenecký trojúhelník: dívka flirtuje s vojákem, ale i voják flirtuje se smrtí. Každé i mírové časy jsou zárodky krutosti, utrpení a ztrát. Je jen méně pravděpodobné, že vykvetou v celé své zlé nádheře. Jsou však přítomny, čekají aby mohly vyrůst, lze je vidět a lze o nich psát. Kniha působí aktuálně proto, že náboženský fanatizmus, válka a terorismus jsou věčné. Jak to platí u všech civilizačních chorob, nutnost vypořádat se s nimi, těmi nejlepšími dostupnými prostředky nevylučuje pochopení, že tu s námi budou pořád. V počínání současného islámského sebevražedného atentátníka vidíte dokonalé splynutí postav Balašova a Samarina, v pojetí jejich oběti. Podobně jako Balašov i sebevražedný atentátník obětuje své tělo a nevinné civilisty kvůli nějakému nepostižitelnému ideálu, kvůli lásce Boha.
Kniha má pro čtenáře velký myšlenkový přesah: jak lze přežít v daleké sibiřské krajině, víra v Boha a její reálný smysl, který přechází do čistého fanatizmu-kastráti jako Boží andělé na zemi, úděl žen v této nehostinné krajině, náš stávající idealistický pohled na Československé legie v dalekém Rusku a v poslední řadě pojem kanibal není výmysl Daniela Defoa z knihy Robinson Crusoe, ale v mnoha případech účelné řešení problému jak v nehostinné krajině přežít. Knihu doporučuji.

MaxQ
02.01.2018 4 z 5

Asi bych úplně nesouhlasil s nadšenými kritiky na zadní straně obalu, ale na druhou stranu to špatné nebylo. Samozřejmě nechybí sex, explicitní násilí, ale v zajímavých kulisách Sibiře během občanské války. Jako Čecha mě potěšila / nepotěšila přítomnost československých legiích, zde rozhodně nevylíčených jako státních hrdinů, ale spíše jako parta divných lidí toužících po domovu, prosazující své požadavky právem silnějšího a občas jdoucí přes mrtvoly. Účel světí prostředky. Zajímavá byla i sektářská linka. Nepochybuji, že podobné sekty v Rusku určitě působily.

esma
09.09.2016

Sibiřské drama od Jamese Meeka je příběh pro silné povahy. Rozhodně podtitulek "milostný příběh" je zavádějící. Jedná se o příběh drsný, tak jak to ve válkách vždy bývá. Sibiř vyvolává asociaci na tábory (gulagy), které zde nechybí, utkávají se zde bílí, rudí, místní (vč. sekty tzv. skopců) a působí zde i českoslovenští legionáři a představitelé každé této skupiny mají jinou představu o tom, jak změnit svět a jaké prostředky k tomu použít. A Vám budou mrznout slzy, je to ze Sibiře...

Blanka1964
16.05.2016

Taky jsem se nemohla začíst...pořád jsem zvažovala, jestli to vzdám, ale zvědavost zvítězila. Ani nevím, jestli se mi to líbilo nebo ne...zajímavé to bylo, to spojení života na Sibiři v roce 1919, legionáři, sekty, revoluce.....těžké téma a četla jsem to neskutečně pomalu.....špatně jsem se prokousávala.Bylo to neskutečně studené a syrové, úplně z toho dýchala zima. Když jsem to dočetla, celkem se mi ulevilo, ale taky jsem byla ráda, že jsem to nevzdala. Asi bych to nikomu nedoporučila, ale zajímavé to každopádně bylo. Docela by mě zajímalo, kde a jak čerpal autor informace, určitě to nebylo snadné a určitě si nevymýšlel....fakt zvláštní kniha.

ritz
06.08.2015

Tuhle knihu jsem nedala, nemohla jsem se vůbec začíst.

bondula
04.02.2015 4 z 5

Zvláštna kniha. Povedal by som presne na pomedzí pokusu o "veľkú literatúru" a moderným thrillerom. Knižka ako keby nemala cieľovú skupinu čitateľov, pre ktorých je určená, čo by vysvetľovalo aj jej prekvapivo nízke hodnotenie.

Príbeh je podľa mňa vynikajúci. Pestrý, prekvapivý, napínavý, originálny, možno dokonca trochu náučný. Na konci autor uvádza aj zdroje, z ktorých čerpal nápady, skutočne to vyzerá byť postavené na reálnych základoch.
V konflikte s rýchlym spádom samotného deja vystupujú autorove retrospektívne vsuvky do minulosti jednotlivých postáv. Tie mi vyslovene pripomínali rozvláčny štýl ruských klasikov. Nebolo to však celkom ono... Meek totiž nie je ruský klasik, nemá ten správny jazyk ani netvorí v dobe, ktorá by takémuto štýlu písania žičila. Tieto odbočky, často desiatky strán dlhé, pohyb deja výrazne spomaľujú. Verím, že práve toto môže mnohým čitateľom vadiť. Mne však nijak zvlášť neprekážali, mali svoju hodnotu pri hlbšom vykreslení postáv a doby, v ktorej sa príbeh odohráva.

Celkovo Sibiřské drama hodnotím veľmi pozitívne. Od čitateľa vyžaduje trochu trpezlivosti, ale vydržať do konca sa rozhodne oplatí. Dal by som 4,5 hviezdičky, tú polku dole za to, že sa kniha hrá na niečo, čo ani nemôže byť. Super príbeh do takéhoto sychravého zimného času nečasu.

kadgam
16.09.2014 5 z 5

Veĺmi pútavo napísaný príbeh skupiny českých legionárov na Sibíri v čase VOSR. Nie je to o víťaznom výstrele z Aurory ale o živote v malej dedinke uprostred Sibíre kde sa stretávajú rôzne kriminálne živly s nábožnými kastrátmi a červenou armadou. Boj o prežitie medzi dedincanmi a v sluzbe vyšinutým veliteĺom lègie. Oplatí sa prečítať.

valentýna
16.03.2014

Dočetla jsem tak do čtvrtiny, rozvláčné až nudné, nemohla jsem se začíst, nic mě nehnalo číst dál.....

katina
19.08.2013

Dejj romanu je tak syrovy, studeny, rusky.

Štítky knihy

Rusko sekty Sibiř Československé legie

Autorovy další knížky

James Meek
britská, 1962
2008  72%Sibiřské drama
2015  47%Srdce tam vtrhlo

Kniha Sibiřské drama je v

Právě čtených1x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce48x
Chystám se číst17x
Chci si koupit2x