Shledání

Shledání https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439437/bmid_shledani-lh3-439437.jpg 4 43 7

OSUDOVÉ PŘÁTELSTVÍ DVOU ROZDÍLNÝCH CHLAPCŮ POZNAMENANÉ NACISTICKOU BRUTALITOU „Vstoupil mi do života v únoru 1932 a nikdy z něj už neodešel.“ Je málo knih na světě, které s dokonalou a neúprosnou vyvážeností vytvářejí protichůdné emoce. Zázrak osudového mladistvého přátelství mezi potomkem staré aristokratické rodiny Konradinem a synem židovského lékaře Hansem. Lyrický svět nedospělého zanícení a vpád nacistické brutality, jež vyvolává zhnusení, strach, ale i statečný odpor. Přímočarost a upřímnost mládí na rozhraní s patosem a sentimentalitou. Jednoduché vyprávění se dlouho vznáší jako v dlouhém tunelu, za jeho slovy je cítit pustou tmu, a přesto srdce očekává nový den, kruh světla… a na konci svět vybuchne jako hroutící s hvězda. Knížka, která mrazí – a nadchne.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Leda
Originální název:

Reunion , 1971


více info...

Přidat komentář

anetka.repova
17.11.2021 3 z 5

Jednohubka, kterou jsem měla přečtenou během jednoho dne. Asi jsem čekala od knihy víc. Jsem mírně zklamaná. Příběh mohl být delší a víc rozvinutý. Škoda myšlenka velice pěkná.

yaja8823
29.02.2020 3 z 5

Knižní edice Národního divadla..... poutavý příběh přátelství "árijce a žida" - smutný příběh o tom, jak pěkné přátelství může narušit čas války a hloupost jiných lidí... :(


Izu
22.11.2018 3 z 5

Za mě příliš stručné,neosobní.

Palivo
17.10.2018 4 z 5

Solidni jednohubka!

Uhlman se necamra s nesmyslama okolo a rozjede naprosto banalni pribeh o tom, jak do tridy prijde novej kluk a dalsi kluk se s nim chce kamaradit. Tim nemyslim ukazovani famfulinu nebo tak, ale stary dobry old school kamoseni, vy hulvati! To se mu povede, ale jelikoz se tou dobou akorat dostaval k moci strejda Hitler, a ano, jeden z tech kamosu je Dzery a druhej Tom, vse se zacne trochu komplikovat. Originality kniha v tomto ohledu mnoho nepobrala, ale zaverecna kapitola a posledni veta privodi takovou husinu, ze jsem si pripadal jak Jan Hus!!

MichelleS
14.10.2015 5 z 5

Útlá knížečka, kterou jsem si vychutnala při jedné večerní koupeli. Příběh o přátelství, kterému stojí v cestě tolik překážek, a přece se zrodí - velké, opravdové. Zase jsem se vrátila do dob dospívání, k jeho nejistotě, touze po lásce a přátelství, někdy rychlým soudům. Vyprávění nabírá tempo velmi velmi zvolna. Jen seznámení Hanse a Konradina zabere několik kapitol. O to větší drive má konec, poslední kapitola, poslední řádky.

Nielada
15.03.2015 5 z 5

Tato kniha byla pro mě velkým překvapením. Útlá knížečka v sobě skrývá tolik náboje a nečekaných zvratů, že jsem ji dlouho rozdýchávala. Překvapení číslo jedna: skvělé čtení pro středoškoláky či starší děti o neobvyklém přátelství. Překvapení číslo dvě - nevšední pohled na život Žida v nacistickém Německu. Překvapení číslo tři - konec knihy. A poslední překvapení - nikdo koho znám, tuto knihu nezná:-) (Tedy teď už vlastně ano, protože jsem donutila pár lidí si ji přečíst.)
Je to klasická ukázka novely - krátký děj, málo postav, ohraničené prostředí i čas, nečekaný konec - kdo chceš pochopit, jak vypadá novela - přečti si to! Jediné možné mínus vidím v tom, že obsahuje mnoho německých názvů a odkazuje na slavné osobnosti z německé historie - trochu to může brzdit u čtení, dá se to ale s trochou nadhledu zvládnout. Stojí to za to.

EvaEma
04.07.2014 5 z 5

Překrásné dílo. Pár stránek a takové literární pohlazení.

Štítky knihy

přátelství novely

Autorovy knížky

Fred Uhlman
německá, 1901 - 1985
1999  76%Opětné spojení

Kniha Shledání je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce19x
Chystám se číst31x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x