Shledání

Shledání https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182150/bmid_shledani-K2N-182150.jpg 4 11 4

Shledání (Reunión) patří ke klíčovým dílům Cortázarovy politické tvorby. Strhujícím způsobem popisuje průběh vylodění z lodě Granma na kubánském pobřeží, kterého se zúčastnil Fidel Castro se svým bratrem Raulem a přítelem Che Guevarou.Strastiplné prodírání bažinami, houštinami a pohořím Sierra Madra přibližuje čtenáři vypravěč, jehož předobrazem byl samotný Che Guevara, i když jeho skutečné jméno ve Shledání nezazní.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , B4U Publishing
Originální název:

Reunión , 1966


více info...

Přidat komentář

freejazz
14.05.2023 3 z 5

trochu ma to sklamalo. našiel som knihu na burze, kúpil ju za korunu, lebo ma zaujala spracovaním - trochu mi to pripomenulo Murakamiho jednohubky s perfektnými ilustráciami. aj tu sú ilustrácie perfektné a vysoko dvíhajú hodnotu celej knihy.
ale...
na záložke čítam, že autor publikval od 40. rokov 19. storočia to snáď nie! to niekto, kto robí s knihami a slovom má guláš z datovania a ešte to dá aj na záložku?
a samotná poviedka?
skôr skica, niečo, čo zachytilo pár výlnimočných okamihov a mohlo by s z toho zrodiť veľké dielo. ale v tomto tvare je to len surový prvopis.
takže celkovo... Cortazára si pamätám z dávnych čias, keď boli knihy pre mňa oveľa väčšie dobrodružstvo ako dnes. viem, že na mňa silno zapôsobil. takže si ho asi uchovám v tej dávnej podobe. možné však je, že toto dielko bolo iba chybou v matrixe a zasa natrafím na niečo extra.

WoodyAllen
27.09.2017 4 z 5

Byla tma. Houpalo to. Bylo nám špatně. Pak se něco stalo a my se brodili, ztracení, vystrašení, bez vedení, bez víry, zato s hrůzou všude kolem i v nás. A přece tomu všemu navzdory jsme se znovu shledali.
Tato útlá kniha snoubí velmi krátkou povídku s velmi krásnými ilustracemi, kdy je těžko říct, co je hezčí a zda-li by jedno obstálo bez toho druhého.


Jodgo
08.01.2016 4 z 5

Kratucka poviedka o prvych chvilch po vylodeni Castrovej skupiny na Kube, ktora vsak vtiahne do deja. Pocitalo sa mi, ze autor zmenil vsetky mena, takze som az s postupujucim pribehom mohol uhadnut kto je kto.

bierce
19.03.2014 4 z 5

Po samostatně vydané povídce Pronásledovatel a sbírce různorodých literárních útvarů Jistý Lukáš je tohle mé teprve třetí střetnutí s Cortázarem a proto si netroufám jeho tvorbu nějak hodnotit. Nicméně jak z "Lukáše", tak v menší míře i z povídek je zřejmé, že autor rád experimentuje s textem, což je mi osobně dost blízké. Konkrétně zde se to projevuje především užíváním dlouhých složitých souvětí, majících za cíl popis myšlenkových pochodů hlavní postavy.
Stejně jako Pronásledovatel, i Shledání mě nejprve zaujalo volbou tématu. Nejde o nic co by omráčilo a co by si člověk pamatoval delší dobu, ale i přesto povídka dokáže vtáhnout do děje a zdařile evokovat náročný postup skrz bažiny a výstup na horský masiv. Největší přínos však vidím v tom, že se povedlo polidštit a demýtizovat ikonickou postavu revolucionáře Guevary, kterého většina zná pouze jako zarostlou hlavu s upřeným pohledem zírajícím z rudých triček rebelujícího studentstva.
Samostatnou kapitolou je grafická stránka knihy. Ta je stejně jako u mnoha jiných knih tohoto vydavatelství velmi povedená. Hojné a velmi zdařilé ilustrace Enriqueho Breccia jsou pro mne v tomto případě dostatečným odůvodněním pro vydání zhruba patnáctistránkové povídky v samostatné knize.