Spratek

Spratek https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191333/spratek-191333.jpg 5 884 205

Sheila série

1. díl >

Kniha představuje skutečný příběh šestileté Sheily, která se dostane do speciální třídy pro děti s poruchami chování. Její učitelkou a zároveň prvním člověkem, který jí projeví lásku, je Torey Hayden. Ta po čase zjistí, že dívka má nadprůměrnou inteligenci, je učenlivá a dřímá v ní skrytý génius. Kniha je pozitivním svědectvím o síle pedagogických a terapeutických prostředků, a pedagoga představuje jako přítele, který neváhá pro dítě překonávat různé těžkosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Romány

Vydáno: ekniha , Portál
Originální název:

One Child , 1980


více info...

Přidat komentář

jejda.majda
13.03.2024 5 z 5

Velmi těžké čtení ze kterého místy opravdu mrazí, když se člověk zamyslí nad tím, co všechno jsou dospělí schopni udělat (svým) dětem často v domnění, že malé dítě z toho nemá rozum, takže si to nebude pamatovat a neponese si žádné následky. Jako matka desetiměsíční dcery jsem si nejdřív myslela, že tuhle knihu kvůli jejímu tématu nedám, jenže ona mě po pár prvních stránkách opravdu chytla a touha po tom dozvědět se, jak to se Sheilou dopadne, nakonec zvítězila.

Kniha je napsaná věcně a čtivě, a i když má jen 240 stran, Sheilin příběh na vás hluboce zapůsobí. Sama jsem se několikrát neubránila slzám.

Doporučuji, doporučuji, doporučuji! A přidávám si Torey L. Hayden seznam autorů, od kterých si chci přečíst ještě něco dalšího. Vlastně asi klidně všechno.

Denča__02
07.03.2024 5 z 5

Jsem moc ráda že jsem na tuto knihu narazila v rámci výzvy na DK. Tato kniha měla téma, které jsem dlouho nečetla a byla jsem hrozně zvědavá jak to autorka napíše. Zároveň jsem se trochu bála, že budu znechucená což se na konci bohužel stalo.
Kniha rozhodně není pro slabší povahy. Objevuje se zde násilí na dětech, zneužívání dětí, děti s různými poruchami atd...
Autorka napsala výbornou knihu, podle skutečné události, kterou ona sama zažila s dětmi, které si něčím takovým prošly.
Naprosto jsem si zamilovala Sheilu, ostatní děti a samotnou autorku. V některých místech jsem měla dokonce slzy v očích z toho, co se tam dělo.
Když jsem knihu dočetla přemýšlela jsem.
Proč se to stále děje? Protože děti jsou nejsnazší oběť? Protože někdy nepoznají co je v pořádku a co ne?
Rozhodně si přečtu 2. díl, který by měl být o dospívající Sheile.


hanzmb
12.02.2024 5 z 5

Dlouho jsem se rozhodoval, zda nedat jen 4*. Proti Sebrance mi tato kniha připadá jednodušší, příliš prvoplánová. Autorka se příliš věnuje sama sobě, svým pocitům na úkor objasňování toho, co vedlo Sheilu k jejímu chování. To je sice popisováno, ale důvody nenajdete. A ani se autorka o jejich nalezení moc nepokoušela.

michaelaIQFK
28.11.2023 5 z 5

Přečetla jsem jedním dechem. Velmi autentická kniha. Jsem ráda, že se najdou lidé, kteří se nedrží jen zásad a pravidel pro určité povolání, profesionality. Protože tam je vždy třeba nějaký odstup. Jenže takové děti potřebují víc než to a tahle kniha je toho důkazem. Jak dokáže láskyplný a upřímný vztah změnit člověka.

Jack Bauer
17.11.2023 5 z 5

Hned od samého začátku mě přišlo, že kniha je spíše o samotné autorce pedagožce než o Spratkovi. Hned v prologu a první kapitole je znát, že to bude spíše o autorce, jak je skvělá, jak si umí poradit s nezvladatelnýmo dětmi než o samotném příběhu šestileté holčičky. Na toto téma jsem četl mnohem smutnější a depresivnější skutečné příběhy, přesto mě zaujala i z jiného pohledu než jsem čekal. Práce pedagožky a její neuvěřitelné sebeovládání, trpělivost, láska k dětem, sebeobětování to mě vzalo jako samotný smutný život malé Sheily, Spratka s IQ 182. Představoval jsem si, jakoby to byla moje dcera a jak bych takovou situaci zvládal. Asi vůbec. Paní učitelka Torey sklízí u mě velký obdiv. Od autorky si přečtu vše, velice mě zaujala neskutečná trpělivost a výchova, samozřejmě i příběh.

Rihatama
31.10.2023 5 z 5

V rámci svých studijních eskapád jsem absolvovala i obor speciální pedagogiky. Výchovu dětí s řadou sociálních, mentálních nebo behaviorálních problémů ale mohu jen obdivovat, stejně jako nadání a nezměrnou trpělivost, která je k tomu ze strany pedagogů potřeba. Autorka v díle překračuje jeho žánrové hranice svou dramatickou, sociální, a hlavně lidskou rovinou. Dílo je jak inspirací a motivací, tak odstrašením. Děti, ať se projevují jakkoliv, jsou uvnitř i navenek stále jenom dětmi, i když rozum se tomu někdy vzpírá uvěřit. Právě tady nachází Malý princ naslouchající, otevřenou dětskou duši, stejně jako dospělou bytost oddanou otevřít zkoušeným dětem dveře do života většinové společnosti.

Haydenová se vrací do doby tělesných trestů v 80. letech minulého století, čímž vedle této praxe poukazuje nejen na tuto "výchovnou" metodu, ale zejména na tehdejší postoj k dětem a výchově ze strany rodiny i vzdělávacích a sociálních pracovníků. Vlastně v tomto ohledu žijeme v nejlepší možné době, chtělo by se říct. Neměli bychom však zapomínat. Úroveň současné institucionální a vzdělávací péče je nesporně významný krok vpřed, lidé jsou také ale mnohem méně všímaví a děti zůstávají zranitelné dnes jako tehdy. I když si uvědomuji, že snáz se o tom čte a píše, než prožívá.

Síla Sheilyna příběhu spočívá v jeho autenticitě, syrovosti a souhře okolností, které jej provázely. Příběh nadto není jen o životě nemilované, opuštěné a zanedbané Sheily, ale rovněž o životě její učitelky a přítelkyně Torey. Jedna by bez druhé možná vyzrála jiným způsobem, pravděpodobně k újmě obou. Pozoruhodná je přitom jejich síla, přičemž Torey nabízí inspiraci a Sheila naději. Poslední věta tak trochu napovídá možný směr, ale určitě se taky seznámím s Tygřicí, abych zjistila, zdali obě v dalším životě dosáhly na své štěstí. Mimochodem, musím pochválit překladatele za titul knihy, protože v originále je dost neatraktivní (One child).

dr.horrible
29.10.2023 4 z 5

Nečakal som, že sa to až takto vyhrotí. Tá zlá vec, ktorá sa stane v druhej polovici + tie následné rozhovory, to bolo silné kafe, a potom skvelé, silno čiernohumorné odľahčenie.
Skoro na 5*. V 80.tych rokoch to bolo určite na 5*. Audio-prevedenie tiež výborné.

ErikaJed
09.10.2023 5 z 5

Naprosto dokonalá kniha.

Miška74
29.08.2023 5 z 5

Tuhle knihu jsem si půjčila v knihovně vlastně omylem, ale nakonec to byla rozhodně nejzajímavější kniha z půjčených.
Kniha mě naprosto pohltila a ještě dlouho ji budu v sobě zpracovávat. To co všechno musela zkusit Sheila ve svém životě, by ničilo i dospělého člověka, což teprve dítě.
Můj respekt a obdiv si vysloužila Torey, která jako učitelka "problémových" dětí, dokázala s těmito dětmi zázraky a našla si i cestu k Sheile, kterou si slovy malého prince "ochočila".

katerina6763
28.08.2023 5 z 5

Zajímavý náhled do výchovy problematických dětí. Kniha je zajímavá i z pedagogického pohledu, lze v ní najít mnohé náměty na práci s těmito dětmi.

Zemlja
27.08.2023 5 z 5

Tohle jsem rozdýchávala. Tolik špatného zacházení a ubližování snad to dítě ani nemohlo přežít.

Aleen
12.07.2023 5 z 5

Netušila bych, jak mě může zaujmout kniha o výchově problematických dětí. Jen mě zajímalo, jak tato uznávaná autorita píše. A píše netradičním způsobem, srdcervoucím, ale zároveň s nadhledem. Je znát, že nejde o spisovatelku, ale v celku to působí úplně přesně, jak má.
Naprosto mě ochromila představa, že společnost ví, čím si tahle holčička prošla a prochází a přesto ji nechá v prostředí, které by svedlo na scestí i leckterého dospělého člověka. Naprosto neskutečné, strašlivé a příšerné! Kolik může být někomu naloženo již od dětství?!? Jak "děj" postupoval, nevěřila jsem, že může být ještě hůř...a bylo. Je jasné, že se takové věci dějí, ale jeden nechápe, že se dějí v sociálně "civilizovaném" světě. Přesto příběh vyznívá optimisticky a za to jsem paní Hayden vděčná.

Dolik13
14.05.2023 4 z 5

Jsem učitel a knihu jsem četl v rámci jedné zkoušky na vysoké škole. Čekal jsem příběh plný klišé a že na příběh brzo zapomenu, jenže. Kniha je napsána nesmírně poutavě, je emotivní a nutno říci, že v mnoha ohledech posloužila k zamyšlení. Příběh, který se zde odehrává bohužel asi není ojedinělý. O to víc má učitelka můj respekt, protože taková práce vyžaduje nesmírně úsilí, nemluvě o psychické odolnosti. Říkám si, že já bych rozhodně v takové třídě nedokázal učit a pokud ano, tak bych se brzo střetnul se syndromem vyhoření.

Překvapil mě trošku otevřený konec, nicméně, jak vidím, tak vyšlo pokračování. To už sice není součástí mé zkoušky, ale i tak si ho určitě přečtu.

katerina9582
09.04.2023 5 z 5

Perfektní kniha.. těším se na pokračování. Čtivé a tak nějak že života (občas jsem si připadala,jako u nás v práci ) . Jsem AP.

Francisella
27.03.2023 4 z 5

Moje druhá knížka od autorky. Skvěle napsané a příběh malé problémové holčičky mě zase chytl. Obdivuji trpělivost románové učitelky. Takovou bych chtěla občas mít u svých dětí taky :)

Malíček
09.03.2023 5 z 5

Tahle knížka mě donutila hodně přemýšlet, rozhodně se dotkla mých citů, vtáhla mě do děje a také mě velmi inspirovala, jelikož speciální pedagogika je mi blízká a do budoucna se plánuji v této oblasti angažovat.
Autorka popisuje události věcně, ale je z ní cítit nadšení pro tuto profesi a pocit zodpovědnosti za to, co dělá. Z řádků sálá láska k dětem, pochopení, empatie a neskutečná kreativita.
Nemohu dát méně než plný počet hvězdiček a určitě bych knihu doporučila naprosto všem, myslím, že si z ní každý může vzít, co potřebuje.

Barakoudel
21.02.2023 5 z 5

Tak tedaaa!
Strhující, srdcervoucí, absolutně (ne)pochopitelně návykový příběh. 50*/5

Moc se mi líbí úplně odlišný pohled na "otravné", "nezvladatelné" a "problémové" děti. Nutí mě to přemýšlet nad tím, že pochopit druhého vyžaduje úplně jinou úroveň vhledu, než na kterou se mnohdy člověk dokáže dostat a myslí si, že je to dost.


Víří mi hlavou tolik otázek a myšlenek...
Nakolik chtějí problémové děti dělat problémy?
Nakolik chtějí být zlé a špatné? Chtějí dělat problémy a chyby?
Není náhodou i povolání učitele posláním? Posláním přijmout a milovat? A není právě tohle i mým posláním?

baru_h
21.11.2022 5 z 5

První kniha Torey L. Hayden se kterou jsem měla tu čest. Poslouchala jsem ji v audio verzi namluvenou Simonou Babčákovou a bylo to opravdu skvělé.

Gabi13
20.11.2022 5 z 5

Jako lektor a průvodce ve školičce je toto pro mě knížka plná naděje, smutku a porozumění. Dívám se na celý problém přesně jako Torey, snažím se porozumět a moc se nořím do problému. Díky za takovou knížku.

Evaho73
15.11.2022 5 z 5

Dojímavý príbeh nastavujúci zrkadlo hlavne nám rodičom, aby sme si dokázali uvedomiť alebo pripomenúť, že láska k dieťaťu je to hlavné, čo najviac formuje jeho charakter.
Hoci je to už skôr historická kniha a výchovné metódy v nej popísané môžu byť zastaralé, stále dokáže svojim čitateľm odovzdávať nadčasové posolstvá.