Sharpova kořist

Sharpova kořist https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22242/bmid_sharpova-korist-QeN-22242.jpg 4 145 16

Sharpe série

< 5. díl >

Je rok 1807 a poručík Richard Sharpe, který se nedávno vrátil z Indie do Anglie, uvažuje o tom, že odejde z armády. Při jednom náhodném setkání však dostane nabídku, aby doprovázel jako osobní strážce gardového důstojníka Johna Lavissera na jeho tajné misi do Dánska. Lavisser má za úkol předat britský úplatek dánskému korunnímu princi a získat tak Dány na britskou stranu v hrozícím válečném konfliktu s Francouzi. Sharpovi se to zdá jako snadný úkol a přijímá. Avšak v Evropě, která se zmítá v neklidu rozvířeném ambicemi Francouzů, není nic snadné. Dánové mají velmi ceněnou bitevní flotilu, která je schopná nahradit válečné loďstvo Francouzů, zničené v bitvě u Trafalgaru. To ví dobře i Napoleon Bonaparte a chystá se do Dánska vtrhnout, aby se jeho lodí zmocnil. Jestliže tomu chtějí Britové zabránit, musejí jednat rychle. Sharpe má za úkol chránit Lavissera před francouzskými agenty, jimiž se to v dánském hlavním městě jen hemží, ale dřív, než doplují do Kodaně, odhalí v Lavisserovi zrádce a pozná, že celá mise je odsouzena k nezdaru. V Kodani zuří temná válka výzvědných agentů plná brutality a Sharpe se v ní ocitá jako obětovaný. Jsou však situace, v nichž právě pěšec rozhoduje velkou šachovou hru. Protože snaha o uplacení korunního prince skončila fiaskem, připlová ke Kodani britská flotila, aby se dánských lodí zmocnila bojem. Ve chvíli, kdy se dánské vojsko snaží zbavit město britského obležení, naráží na oddíly červenokabátníků a střelců pod velením sira Arthura Wellesleyho a o osudu Kodaně je rozhodnuto. A v době, kdy je město pod těžkou palbou britských děl, musí Sharpe chránit slabou ženu, pronásledovat zrádce a ještě bojovat o vlastní holý život.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe's Prey , 2001


více info...

Přidat komentář

Jochen77
12.03.2024 5 z 5

Ríša je zase jinde, tentokrát v severském Dánsku, kde opět zachraňuje celou planetu a láme srdce sličným seveřankám. Opět je tam důstojnický hajzlík, kterého jako vždy pokiluje a vše se v dobré obrátí. Ano, vždy je to obdobné, ale vždy neuvěřitelně chutné, sexy a freš.

špulo
03.06.2023 4 z 5

Tento diel sa mal volať Rozviate vetrom. Náš Richard sa nám tu potáca z jednej strany na druhú, horom dolom, kaje taje a to nie len fyzicky v rámci svojej misie, ale aj psychicky v rámci svojej duše, srdca, mysle. A mám pocit, že autor sa tiež jaksi nevedel presne rozhodnúť akým štýlom tento príbeh pojme a tak sa nám tu v mixéri ocitlo viacero nie úplne kompatibilných ingrediencií. Pán Cornwell však ovláda svoje remeslo a výsledný koktejl síce nie je jeho topchuťofka, ale stále chutí fajn ;)).


bleekemolen
11.03.2021 3 z 5

porad to stejne dokola jen se meni prostredi, se zapornou postavou se setkavame uz v uvodu a je stejne nezajimava, jako je Sharpuv charakter plochy. Za vsech pet dilu se hlavni hrdina absolutne nevyvinul a je porad stejne natvrdly. Cornwell opet nezapomnel vynechat naivne-slizky romanek s nadhernou, zivotem zklamanou slecnou, ze ktereho mi bylo obcas mirne nevolno. Mazlici sceny s odlesky vybuchujicich granatu ve vlhkych ocich jsem radsi preskakoval.
Jednoznacne nejlepe hodnotim prvni cast knihy, kdy se Sharpe vyrovnava se svoji minulosti, za to je * navic. Pokud bych hodnotil zbytek, bylo by to za 2*.
Uz si ani sam pred sebou nedokazu obhajit, proc s touto brakovu serii ztracim cas.. Asi proto, ze jsem si naivne koupil 13 dilu.. achjo

mi-380
19.01.2021 5 z 5

1807, bitva o Kodaň – další historická událost, kterou autor obohatil mé děravé dějepisné znalosti. Bez našeho hlavního hrdiny by anglické tažení samozřejmě muselo dopadnout jinak, určitě špatně, to už je nám jasné z předchozích knih. Dějinné události se vždy vyvíjely podivným směrem, ale Sharpovy hlavní vstupy na scénu pokaždé vše usadily do správných kolejí. U některých autorů mě jejich šablona po několika knihách začíná nudit, což se ale v tomto případě zatím nestalo. A že jde vždy o tentýž scénář: v úvodu bývá Sharpe nespokojený, vše se mu hroutí, armáda ho nebaví, postupně se ale jeho role dostává do popředí, až vše přechází do jeho závěrečné exhibice. Takže i popáté mě to ještě baví, asi pro bonus, kterým bývá pozadí příběhu – zatím vždy se jednalo o skutečnou historickou událost s velkým významem pro Britské impérium. A také pro Sharpův nejednoznačný charakter oscilující v docela širokém rozsahu - mezi šlechetným ochráncem a nemilosrdným zabijákem.
90 % (aktuálně 102 hodnotících s průměrem 89 %).

Hadati
08.01.2021 3 z 5

Tenhle díl je odklonem válečné série do špionážní. Jen doufám, že se jedná jen o jeden odklon, protože mě to moc nebavilo. Navíc, poslat jako špionského agenta do jiné země Sharpa, který ovládá jen svůj rodný jazyk, mi přišlo dost přitažené za vlasy, i když se to autor snažil určitými berličkami dostatečně odůvodnit.

Zatím nejslabší díl celé série.

Metla
10.11.2020 4 z 5

„Máte rád děti?“
„Když jsou dobře uvařené, tak jo. Nesnáším tvrdé a houževnaté maso.“
„Vy jste hrozný člověk, poručíku.“

Richard Sharpe a jeho dobrodružství na pozadí bouřlivých historických událostí počátku 19. století jsou už pro mě jistotou, že se budu nejen dobře bavit ve společnosti sympatického (nikoliv vyloženě kladného) hrdiny, ale také se dozvím leccos zajímavého z pro mne málo atraktivní doby. Tentokrát mě pan spisovatel poučil na 100%, jelikož o britském útoku proti Dánsku jsem neměla tušení. Věčné francouzsko-britské “pošťuchování” a poměřování, kdo má větší... šavli, mušketu, dělo, loď atd., mělo bohužel tvrdé dopady i na obyvatelstvo těch zemí, které s vzájemnou řevnivostí mezi velmocemi nechtěly mít lautr nic společného.
Proto se Sharpe při plnění speciálního úkolu dostává do Kodaně, musí vynaložit spoustu úsilí, důvtipu a vojenských zkušeností k vlastnímu přežití, k ochraně slabých, k boji s padouchy a získat bokem nějaké to zlato by se rovněž hodilo. Nechybí vrchní zloduch, kráska v nesnázích, skutečné postavy z historie, popisy taktiky ani snaha doplnit mezery v dějepisných faktech.
Kromě tradičně svižně prohltaného příběhu si odnáším ještě připomínku, že mocným tohoto světa nelze věřit, i když se tváří jako spojenci. 75%

Luigi1
27.05.2020 5 z 5

Opět výborné čtení

moudivlacek
12.11.2018 4 z 5

Na každý díl se moc těším, pro mne Richard Sharpe znamená prostě člověka, který si jde životem svou vlastní cestou, někdy dobrou a někdy ne, každopádně je to člověk, který má v jádru dobré srdce, aniž by o tom moc přemýšlel, tak je vlastenec, a strašně moc touží v životě něco dokázat a mít životní lásku.
I když se Sharpe zde ze začátku snaží skoncovat s vojančením, je zase náhodou vtažen do války a i nové lásky. Válka mu jde rozhodně lépe a také pro něj lépe skončí.
Rozhodně jsem zvědavá, jak si Sharpe povede dál, proto pokračuji ve čtení série.

druzickaster
25.11.2017 5 z 5

Richard Sharpe agentem, je to prostě voják mnoha tváří. Zajímavé politické intriky a že to těm darebákům vydrželo až do dnešních dní. Osoukromém životě pana Sharpa raději pomlčím.

KAREL6725
15.11.2017 4 z 5

Sharpa mám rád, ale tohle mi připadalo jak z červený knihovny okořeněný Bondem. Sharp ochrance žen. Potřebujeme Dánsko pošlete tam Sharpa s povolením zabíjet. Dobré, ale pro mě je série na sestupu, předchozí díly byli lepší.

tenax
14.06.2016 5 z 5

Málo známá a velmi kontroverzní epizoda z napoleonských válek je Cornwellem popisována takřka minutu po minutě. Navíc využívá dodnes nevyjasněné záhady, proč Dánové svou flotilu raději nezapálili, aby do děje zapojil své románové postavy. Opět skvělé čtení se spoustou historických detailů, které ale vůbec nenarušují příběh. Jako v předchozích dílech je připojena situační mapka a na závěr vysvětlující historická poznámka.

Fuksinka
06.10.2015 5 z 5

Tentokrát tak trochu špionážní román, napínavý jak kšandy a do toho nechutné ostřelování civilního obyvatelstva. Sharpe se činí jako vždy a někde mezi čtvrtým a pátým dílem se stal poručíkem. Nějak mi nejde do hlavy jak. Jestli chybou autora, nebo překladatele.

Martin1974
26.09.2015 5 z 5

Na knihe sa mi páči okrem dobrodružného deja aj to, že sa autor nevenuje len hrdinstvu hlavného hrdinu, ale nevyhýba sa ani drsnej stránke vojnového konfliktu. V tomto prípade je to nemilosrdné bombardovanie civilného obyvateľstva ( obyvateľov Kodane ) za účelom zlomiť odpor obrancov pevnosti ( a ukoristiť dánsku flotilu ) . V mnohých knihách a filmoch Briti vystupujú ako kladní hrdinovia, no tu, ako aj v predošlých dieloch sú to nemilosrdní dobyvatelia, ktorým nie je masakrovanie civilistov cudzie. Autor sa drží historických faktov ( do ktorých zakomponuje svoj príbeh ) a nesnaží sa násilie ospravedlňovať. Naopak mi trochu prekáža, že na jednej strane Sharp dokáže nemilosrdne zabiť a olúpiť a na druhej strane je ochotný sa svojej chamtivosti vzdať a peniaze darovať na stavbu sirotinca. Ale priznajme si na rovinu, komu by sa páčil hlavný hrdina ( ktorý zabíja bez rozpakov, pretože v detstve nepoznal lásku a celú dospelosť strávil v armáde), keby nebol zromantizovaný a správal by sa iba tak, ako v skutočnom živote?

astroweb
02.07.2015 5 z 5

Všechny hvězdičky, jeden z nejlepších Sharpů, které jsem dosud četl.

Endy17
16.12.2014 3 z 5

S každým dalším pokračováním příběhů Richarda Sharpa mám dojem, že autor snížil úroveň oproti předchozím dílům. Základní scénář přitom zůstává podobný - jedna významná bitva britské armády, jedna žena, která Sharpa na konci opustí nebo zemře. To celé okořeněné připomínáním událostí z předchozích knih, aby čtenář nebyl mimo mísu. Na druhou stranu se mezi dvěma svazky stal ze Sharpa poručík, aniž by to autor jakkoli zmínil. Nebo je čtení už natolik fádní, že bych tu zmínku přehlédl?
První díly jsem četl s nadšením, teď už trochu ze setrvačnosti. Třeba se to zlomí a jedenáctý díl bude úplně nejlepší. Třeba.

klokan.1905
22.08.2013 5 z 5

Opět výborná,mohu jenom doporučit! Jasných pět hvězdiček....

Štítky knihy

historické romány

Autorovy další knížky

Bernard Cornwell
anglická, 1944
2017  90%Poslední království
2007  91%Bledý jezdec
2004  91%Lučištník
2010  93%Hořící země
2006  87%Sharpův tygr

Kniha Sharpova kořist je v

Přečtených208x
Doporučených15x
Knihotéce130x
Chystám se číst25x
Chci si koupit8x