Sharpův úder

Sharpův úder https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78439/bmid_sharpuv-uder-jjQ-78439.jpg 5 132 18

Sharpe série

< 7. díl >

Sedmý příběh série o Richardu Sharpovi, nyní poručíku britské armády v době napoleonských válek, se odehrává na jaře roku 1809 v Portugalsku. Sharpe je se svými střelci a seržantem Harperem vyslán na sever do Porta, aby pomohli při evakuaci dvou žen, vdovy po britském obchodníkovi a její devatenáctileté dcery Kateřiny. Těsně před jejich příchodem však dívka zmizí a Sharpe s malým oddílem střelců uvízne ve městě obleženém postupujícími Francouzi. Spolu se skupinou portugalských vojáků se pak snaží probojovat se zpátky do britské linie a přitom je náhoda nebo osud přivede do vesnice, v níž zrádný britský důstojník ukryl Kateřinu, aby ji využil ve svých plánech. A pak se situace na portugalském bojišti změní. Velení britských sil na Pyrenejském poloostrově se ujímá sir Arthur Wellesley a Sharpe se svými střelci mu nejen pomůže vyhnat z Porta armádu maršála Soulta, ale také se účastní jejího pronásledování na sever země, kde v boji u Saltadoru, slavného mostu přes horskou soutěsku, zachrání Kateřinu a ztrestá zrádce.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe's Havoc , 2003


více info...

Přidat komentář

Jochen77
11.09.2023 5 z 5

To je prostě můj Sharpík. Dick je borec, vždy všechno vyřeší, sice trošku později pochopí, chce ho každá žena od Uralu po Aš a je výborný bojovník. Miluji všechny díly a postupně si je dokupuji, krom jednoho už mám všechny. A hezky pomalu si je dávkuji, abych o celou sérii tak rychle nepřišel. Ano, jděte do toho, super atmosféra, akce, příroda, občas láska a spousta fajn času s touhle řadou!

Metla
28.04.2022 4 z 5

- "V tom případě půjdeme do hor, najdeme ho a postavíme ke zdi.“
„Vy ho chcete zastřelit?“
„Snad vám ho není líto, Sharpe?“
„Já bych ho radši pověsil.“ -

No ano, Richard Sharpe je vyloženě soucitný tvor - už po sedmé a pořád mě to baví. Byla jsem opět snadno vtažena do počátku 19. století, sledovala historické půtky tehdejších velmocí (tentokrát řádění Francouzů v Portugalsku) a jak do skutečných událostí zasáhne fiktivní, sympatický, nikoliv zcela kladný důstojník... Jasně, pokaždé výrazně napomůže k vítězství své strany, tedy Britů a jejich spojenců. Klasika: drobné roztržky i monumentální bitvy, náhledy k soupeřům, vymýšlení strategie, občasná improvizace, intriky padouchů a samozřejmě nesmí chybět krásné ženy, protože hlavního hrdinu je nutno vrhat z jedné náruče do druhé. Tento díl naštěstí až tolik nesází na romantiku, převažují vojenské manévry a já si tak zase doplnila informace, s jakými mě neseznámily hodiny dějepisu - byť v poněkud upravené, ovšem zatraceně čtivé verzi.
Sharpe a jeho dobrodružství pro mě zůstávají spolehlivou relaxační zónou, účinným beranidlem na případné čtenářské bloky. Nejpozději za několik měsíců se znovu setkáme, už se těším, kde a komu bude drsný poručík nakopávat zadky. 80%


kralika
04.03.2022 4 z 5

Příjemná oddychovka, u které oceňuji kromě spádného děje i historické poznámky, kde se autor doznává, jakým způsobem příběh propletl se skutečností.

Hadati
22.10.2021 4 z 5

Sharpe má pod sebou stále zbytek svých střelců, asi 60 mužů. První dvě třetiny knihy se toho zase tak moc nestane, až na dva menší bitevní střety. V poslední třetině se ale Sharpe konečně zapojí do pořádné bitvy, když se objeví generál Welesley, a akce pokračuje až do závěru knihy. A opět je zde dáma v nesnázích, kterou musí Sharpe zachraňovat.

Jen_procházím
15.08.2021 3 z 5

Právě španělská (no dobře španělsko/portugalská) část Sharpových lapálií se mi vždycky četla nejlépe. Mám ho i jeho střelce moc rád, ale podle mě je celá tahle série podprůměrná. Je to brak. Pěkně napsaný brak plný krásných žen, neschopných důstojníků a bojů proti přesile. Cornwell umí lépe...

bleekemolen
22.04.2021 3 z 5

Pokracovani portugalskeho dobrudruzstvi z predchoziho dilu. Hned prvni veta me ponekud znejistila, po vetsinu cetby jsem se obaval dalsiho cheesy romanku. Svete div se, tentokrat se nekonal, byli jsme usetreni.
Opet se setkavame s jednotkou streleckeho pluku, Sharpe se uz obcas chova jako pomerne rozumne uvazujici tvor a ne jako adrenalinem nadopovany magor. Chvilku jsem uvazoval i o 4*, ale to by se, pro vsechno svetlo sveta, nesmel Cornwell brat tak strasne vazne. Je to jen becko, chtelo by to od autora trochu nadsazky. Ale jo, dam i dalsi dil.

sioux
28.02.2021 4 z 5

Autor si drží svůj standard, čtivé, vtipné, dobré bojové scény, historické reálie. Jinak nádherná vazba knížky, když sundáte ten lesklý obal.
Příběhy Sharpa chce číst vždy a časovým odstupem mezi jednotlivými díly, protože to je na jedno brdo.

mi-380
30.01.2021 5 z 5

1809, Portugalsko přepadeno francouzskými vojsky, král utekl do Brazílie. Anglické jednotky, chránící britské pěstitele vína a výrobce portského, spolu se zbytky portugalských bojovníků představují poslední odpor a poručík Richard Sharpe při tom nemůže chybět. Napoleonská armáda je zde popsána jako banda zločinců, bezbožná krutá sebranka. A hlavní hrdina? Už posedmé zabiják se smyslem pro spravedlnost bez příznaků posttraumatické stresové poruchy, zřejmě díky tvrdé výchově v dětském věku.
Děj je znovu dokonale promyšlený, popisy bojových scén i vztahů poutavé, výsledek díky historickému základu vcelku očekávaný. Přiměřenou porci napětí tentokrát mírně navyšuje příběh kolem Sharpova vzácného dalekohledu.
90 % (87 hodnocení s průměrem 94 %).

„Uvědomte si, z jakých lidí se každé vojsko skládá. Z opilců, zlodějů a všech možných lotrů, zkrátka ze ztroskotanců, kteří se dali naverbovat do armády, aby unikli trestu, nebo dokonce šibenici. A armáda jim dala zbraně a řekla jim, že mají zabíjet. Doma by je za to pověsili, ale ve válce je ještě pochválí, a když je nedržíte zkrátka, začnou si myslet, že můžou zabíjet všechno kolem sebe, zvlášť v cizí zemi.“

Luigi1
27.05.2020 5 z 5

Zde se mi líbí zase splynutí muž a ženy v podobě Sharpa a Kateřiny,kterou šli hledat,ale musí si poradit s prodejným anglickým důstojníkem.

moudivlacek
04.01.2019 5 z 5

Další povedený díl s mým oblíbencem Sharpem. Opětovně velice svižný děj, při tom líčení krutých bojů i krutosti Francouzů na portugalském území. Statečnost jednotlivců, tvrdohlavost, odhodlanost a čestnost - to patří k Sharpovým střelcům, přestože mají chvíli "skvrnu" na cti, velice rychle se jí zbaví a získávají obdiv.
Sharpe pak vlastní rukou zbaví svět svého momentálně největšího soupeře.
Moc se těším na další díl.

cori
02.01.2019 4 z 5

Příběh začíná ve středu 29.března 1809, kdy poručík Sharpe dostává rozkaz najít Kateřinu Savagovou z vážené britské rodiny obchodníků s vínem, která utekla z domova v Portu, jenž je právě obsazováno francouzskými vojáky. Bohužel uvízne se svými muži na nesprávné straně řeky Douro a nemá, jak se dostat na druhý břeh. Jeho okolnostmi vyfasovaný nadřízený se ukáže jako pěkný ptáček, s dívkou v ohrožení si za celou knihu vymění jen dva polibky, ale zato si pěkně zabojuje (obrana horské pevnůstky ostřelovaná francouzskou houfnicí a znovu dobytí Porta 12.května 1809) i vykoná exekuci zrádce. Také si užije horskou turistiku v portugalských pohraničních horách.
"Tak v co tedy věříte?" nedal pokoj Vicente, poručík portugalské domobrany.
"V trojici," odpověděl Harper.
"Myslíte v nejsvětější Trojici?"
"V Bakerovu pušku, v bodák a ve mě" odpověděl za něj Sharpe.

druzickaster
08.12.2017 5 z 5

Nemůžu říct, že by mě politikaření v knize bavilo až tak moc jako ostatní děj, ale k osvětlení děje a zápletek to prostě patří. Poručík Sharpe se se svými muži opět činil a nelze říct, že by zahálel, to tedy ne.

astroweb
31.05.2017 4 z 5

Autorův čtivý a zajímavý standard.

tenax
22.07.2016 5 z 5

To se mu to píše, když neumí napsat špatnou knížku. Zase úžasná směs historických faktů a fantastických dobrodružství fiktivního hrdiny. Opět spousta dobových detailů a podrobností ze života, výstroje a výzbroje tehdejších armád a kruté reality válek. Cornwell je mistr detailů, třeba jen popis nabíjení a přípravy k výstřelu mu zabere tři stránky, ale čtou se jako nejnapínavější detektivka. A samozřejmě (jako bonus) nechybí orientační mapka a historická poznámka.

warspite
21.04.2015 4 z 5

Prvá tretina knihy ma až tak nechytila, ale potom som knihu dočítal na jeden záťah. Netreba nič viac dodávať klasický Sharpe.

Endy17
10.03.2015 3 z 5

Žádné velké překvapení, autor se drží tradičního scénáře Sharpových příběhů.

klokan.1905
05.09.2013 5 z 5

Francouzi dostali opět na frak :) Sharpe - ten je prostě nesmrtelnej :D Už teď se těšim na další díly... Pět hvězdiček

čef
25.04.2012 5 z 5

Pro romány Bernarda Cornwella mám jen slova chvály - historicky podložené, napínavé a čtivé. Zde velmi dobře popsané epizody francouzského neúspěchu při dobývání Portugalska v Portu, které trochu znám nejenom podle vyhlášeného nápoje.