Sharpovi střelci

Sharpovi střelci https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22241/bmid_sharpovi-strelci-hsy-22241.jpg 5 139 20

Sharpe série

< 6. díl >

Je leden roku 1809, francouzská armáda táhne vítězně Španělskem a Britové ustupují chaoticky na jih k moři. Poručík Richard Sharpe se ocitá osamocen v čele zbytku rozprášené roty pětadevadesátého pluku střelců. Sharpe se snaží vyvést střelce z drsných hor Galície do bezpečí britské vojenské základny v Lisabonu, musí však čelit nejen nebezpečí, které mu hrozí od Francouzů, ale také nedůvěře a později vyslovenému nepřátelství vlastních vojáků. Za této situace se setkává se španělským majorem Blasem Vivarem, šlechticem, který si předsevzal, že dopraví do Santiaga de Compostela truhlici se vzácnou korouhví svatého Jakuba, patrona Španělska. Město je v rukou Francouzů a Vivar přemluví Sharpa, aby mu pomohl Santiago dobýt, protože chce v místní katedrále rozvinout korouhev a učinit „zázrak" jako znamení pro celou zemi, že Španělsko je neporazitelné...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe's Rifles , 1988


více info...

Přidat komentář

Jochen77
17.07.2023 5 z 5

Zatím asi nejlepší Sharpík. Popis zimní přírody, nevraživost vojáků vůči Dickovi a celkem dost historických reminiscencí o Španělsku. Ozaj chutné!

špulo
03.07.2023 4 z 5

Fajná šarpovka so všetkým, čo k tomu patrí. Chýbala mi však jedna vec. Respektíve, zdala sa mi trochu vlažná. A to vývoj vzťahu Sharpa s ostatnými strelcami. Podľa názvu som očakával, že to bude minimálne druhý nosný motív a ani moc teda veru nie. V tomto u mňa boduje film ;))).


Hadati
22.10.2021 4 z 5

Tentokrát se podíváme se Sharpem na Pyrenejský poloostrov do Španělska, kdy se anglická a španělská armáda brání výbojům armády Napoleona Bonaparteho. Sharpe je tak po většinu času v defenzivě. Konečně se také dostává díky okolnostem způsobených boji do vedení jako velicí důstojník, kdy je však pro něj velmi těžké získat si důvěru a věrnost svých podřízených vojáků.

Dost mě ale už začíná unavovat, že Sharpe musí mít v každém díle této série nějakou ženskou, do které se zamiluje. Jeho milostné eskapády už začínají být nudné a ohrané.

Metla
03.10.2021 4 z 5

Mám za sebou dva smutné týdny – snad každý prožil období, kdy se toužil probudit ze zlého snu a zjistit, že je všechno jako dřív. V dobách, kdy se trápíme, je únik z reality ještě žádanější, zároveň se však do jiných světů prchá mnohem obtížněji. Tedy pokud volíte knihy místo chemických dopravních prostředků ve formě chlastu nebo drog. V uplynulých letech jsem zjistila, že mě spolehlivě dokáží pohltit Sharpova dobrodružství, tudíž jsem opustila skličující současnost i příběh Gerty Schnirch a po hlavě skočila do válečných eskapád ve Španělsku 19. století. Cornwellův stroj času naštěstí opět zafungoval a já tak mohla ve společnosti skvělého vojáka, leč chybujícího důstojníka, poznávat další neznámou kapitolu dějin, notně přibarvenou autorovou imaginací.
Mohla bych žehrat nad obvyklými ingrediencemi této série, ale proč? Stále mě baví třenice Britů s Francouzi, strategické tanečky slavných vojevůdců, smysl pro čest, zákeřnost, odvaha, Sharpovy úspěchy i přehmaty, scény bezuzdného násilí na střídačku s decentní romantickou linií. Dokud to na mou maličkost zabírá, nevidím důvod snižovat hodnocení. „Sharpovi střelci“ navíc patří k tomu nejlepšímu, co zatím série nabídla, byť mi k páté hvězdě pořád chybí jakási přidaná hodnota, větší hloubka či co… Ovšem zájemcům o svižné historické dobrodružství ve vojenském kabátě mohu četbu jedině doporučit.
80-85%

bleekemolen
25.03.2021 3 z 5

Konecne mirny posun a konec knihy jsem si uzil. Autor si opet neodpustil selmovske usmevy, jiskrici oci a vznesenou tvar prenadherne mlade damy. Nutkani zvracet jsem vsak potlacoval pouze na malem poctu stran, zbytek dobrodruzstvi se odehrava spise v partyzanskem duchu. Mala jednotka strelcu se snazi probojovat po prohrane bitve uzemim ovladanem francouzskymi vojsky. Aby toho na 300 stranek nebylo malo, autor prihazuje jeste legendarni truhlu, po ktere zoufale pasou vsechny zucastnene strany. Zatim asi nejlepsi dil.

mi-380
22.01.2021 5 z 5

1809, překotný britský ústup ze Španělska, přičemž závěrečná Moorova bitva u La Coruñi jako by byla vzorem pro operaci u Dunkerque v roce 1940.
Byl jsem zvědav, jak dopadlo napojení knihy, kterou autor vydal v roce 1988, na předchozí část (Sharpova kořist – z roku 2001). Jenže Cornwell prostě nakoukne do učebnice historie, nastuduje fakta, Sharpa s jeho jednotkou tam přemístí a šikovně zamontuje, vymyslí napínavý dobrodružný děj, najde mu pěknou příslušnici opačného pohlaví a přidělí mu roli zachránce impéria. Co víc si můžeme přát? Na mě to zatím pořád funguje.
Tentokrát ale o tu důležitou historickou událost ani tolik nejde, autor v dramatickém dobrodružství a krvavém konfliktu kolem poutního místa Santiago de Compostela dokonale popsal Sharpovu zatím největší bitvu – totiž další jeho zoufalý pokus prosadit se jako velitel a získat si respekt prostých vojáků. Jejich strastiplná ústupová cesta, naplněná spoustou skvěle popsaných bojových i nebojových střetnutí, úvah o víře, o španělské historii, o francouzské revoluci, a dokonce také plná tajemných záhad, mě tentokrát dokázala držet u textu ještě pevněji než u předchozích Sharpových příběhů.
Pokud bych musel porovnat: Cornwell, 1988 (Španělsko, 1809) versus Cornwell, 2001 (Dánsko, 1807), pak ten španělský vítězí.
95 % (aktuálně 97 hodnotících s průměrem 93 %).
...
Byla vysoká a štíhlá, držela se s vrozeným půvabem a její tvář, s dokonalou pletí, nepoznamenanou strádáním nebo nemocí, měla jasný a trochu zvědavý výraz. Dívka, která se musí každému vojákovi zjevovat ve snech, i kdyby byla desetkrát metodistka.

P.S.
Anotaci nahoře doporučuji nečíst - spoiler.

Luigi1
27.05.2020 5 z 5

Tato sága mi zpříjemňovala chvíle kdy jsem nemohl kvůli bolestem nemohl spát.Super

Igor1311
17.05.2019 5 z 5

Richard sa konečne dostáva k svojej jednotke strelcov. Život v nej však nemá ľahký. Je nový, je len quartermaster, nemá rešpekt. Všetko sa zmení po smrti jeho veliteľa. Dostáva sa na čelo strelcov, ktorý mu znepríjemňujú život a Sharpe si svojou povahou príliš nepomáha. Opäť stretne mladú ženu - klasika, používa svoj neuveriteľný "šarm", proste tradičný Sharpe.

Opäť veľmi dobre podaný príbeh z kapitoly napoleonských vojen, tentokrát zo španielskeho ťaženia. Veľká spokojnosť.

moudivlacek
13.12.2018 5 z 5

Nelze jinak než dát plný počet hvězdiček. Mám ráda Sharpa a i když měl funkci "skladníka a zásobovače", ve skutečnosti vždy zůstal v srdci vojákem. Ano, má zde ze začátku problémy, že ho nechtějí ani nadřízení a ani podřízení brát vážně, natož ho poslouchat, ale dostane od dvou různých lidí dobré rady, jak se stát dobrým velitelem. Sice zpočátku váhá, ale ony rady opravdu fungují.
Sharpe se střelci setkává se Španělem Vivarem, který hodlá očistit jméno rodu od zrady svého bratra hraběte a bojovat s Francouzi, byť je nepřítel v převaze. I když Vivar přemluví k boji Sharpa, stále je to menšina.
Zde nebojují rovnoměrné síly, ale důvtip, národní hrdost, osobní hrdost a hlavně velká nenávist k společnému nepříteli.
Super.

cori
30.09.2018 3 z 5

Sharpe se "nešťastnou" náhodou náhle stává ze skladníka bojovým důstojníkem, který musí zhruba čtyřicítku přeživších střelců dostat zpět k britské armádě. Muži ho neposlouchají, vojín Harper použije nejen pěsti, španělský důstojník Vivar ho využívá ke svému plánu a děvče, do kterého se na první pohled zamiluje, je metodistka s přísnou tetou.
Pobavila mě protiopilecká koupel v řece i výměna rolí, kdy je Sharpe nejprve obklíčen Francouzi, aby o pár dní později Francouzi zakusili stejnou situaci.

kralika
23.09.2018 5 z 5

Jak probíhaly napoleonské války, pro nás již zastřené romantickým hávem? Pan Cornwell Vám to poví... Byla to válka jako každá jiná.

druzickaster
01.12.2017 5 z 5

Tak to bylo drsné dobrodružství. Vojáci v té době to byly fakt chudáci, normální člověk by umřel už jen z těch podmínek a ne aby u toho ještě bojoval.
Tento díl mně hodně bavil.

KAREL6725
15.11.2017 5 z 5

Sharp ve Španělsku, po předchozím nemastným a neslaným dílu, konečně nějaká akce. Tohle bylo hodně dobré, doporučuji.

tenax
05.07.2016 5 z 5

Zatímco v chronologicky předchozích dílech série se autor dost drží historických faktů, tady je reálný pouze ústup britské armády ze Španělska před napoleonskými vojsky. Všechno ostatní je fikce, včetně boje o Santiago de Compostela. Je zde zřetelně patrné, že tento díl patřil do původní asi 12dílné série, kterou autor postupně doplňoval dalšími příběhy Richarda Sharpa v napoleonských válkách. Ale i když ty později napsané díly se mi zdají propracovanější a informačně „výživnější“, nemůžu jinak, než dát opět plný počet hvězdiček. Mám prostě pro autora slabost, nedokáže nudit, a i jeho popisy nejrůznějších detailů ze života, výzbroje a výstroje tehdejších vojsk jsou zajímavé.

Endy17
21.12.2014 3 z 5

Stále stejný scénář jako v předchozích Sharpových příbězích, jen zabalený do jiného prostředí. Všechno je ale čtenáři předkládáno na stříbrném podnose, protože autor je skutečný mistr pera. Proto po několikatýdenní pauze sáhnu po sedmém a následně i dalších pokračováních téhle ságy.

warspite
10.07.2014 5 z 5

Tento diel hodnotím vyššie ako predchádzajúci román Sharpova korist. Príbeh plný zvratov vás drží v napätí až do konca. U tohto románu je poznať že bol písaný skôr ako predchádzajúcich 5 dielov, Cornwell ich totiž dopisoval neskôr aby zobrazil Sharpove začiatky a aby celú sériu chronologicky spojil.

fílipí
13.06.2014 odpad!

ale o Alferovi se mi knížky líbi ale toto :(

fílipí
13.06.2014 odpad!

katastrofa knížek o sharpovi zbytečně moc , uvítal bych spíš něco novýho a ne 15 knížek skoro o tom samym

klokan.1905
05.09.2013 5 z 5

Dobrá, u Cornwella to snad ani jinak nejde... Pět hvězdiček :)

ferda
30.10.2012 4 z 5

v podstatě jsou ty díly úplně stejné , ale i tak se mi líbí

Štítky knihy

historické romány

Autorovy další knížky

Bernard Cornwell
anglická, 1944
2017  90%Poslední království
2007  91%Bledý jezdec
2004  91%Lučištník
2010  93%Hořící země
2006  87%Sharpův tygr

Kniha Sharpovi střelci je v

Právě čtených1x
Přečtených203x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených15x
Knihotéce123x
Chystám se číst26x
Chci si koupit8x