Sharon Tateová Polanski a Mansonovi vrazi

Sharon Tateová Polanski a Mansonovi vrazi https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92373/bmid_sharon-tateova-polanski-a-mansonovi-aQL-92373.jpg 4 24 6

Kniha vypráví osud hollywoodské herečky a manželky režiséra Romana Polanskiho Sharon Tateové a současně životní příběh masového vraha Charlese Mansona. Jeho sekta, která provedla v létě 1969 v Los Angeles a okolí několik brutálních vražd, jež otřásly celou Amerikou, ukončila i život Sharon Tateové. Tato kniha popisuje nejen idylické prostředí Hollywoodu konce 60. let, ale i prostředí Mansonovy sekty a shrnuje jak minulost vrahů, tak rituály skupiny spojené s konzumaci drog a sexem. Brutalitu a absolutní nahodilost událostí ze srpna 1969 King neúprosně rekonstruuje s využitím málo známých zdrojů a soustředí se i na současnou situaci příslušníků Mansonovy sekty, včetně postřehů zamýšlejících se nad pokračujícím Mansonovým kultem a jeho využíváním k obchodním účelům.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Garamond
Originální název:

Sharon Tate and the Manson Murders , 2000


více info...

Kvietocek87
Kvietocek87
16.03.2021

Chcela by som sa dostať ku tejto knihe na Slovensku ale neviem ako.Neviete poradiť?

LadyCharlene
LadyCharlene
19.10.2020 4 z 5

Rozhodně to není kniha na jedno přečtení. A myslím, že autor tak nějak počítá, že čtenář o případě nějaké to povědomí má. O masakru na Cielo Drive jsem toho na internetu přečetla už dost, i o Mansonovi, ale co ta krásná herečka? I na konci knihy autor podotýká, že postupem let se pozornost spíše orientuje na vrahy a samotný zločin a Sharon a "ti ostatní" ustupují do pozadí a stávají se z nich "jen" oběti, jenže ty oběti měly každá svůj život, svou rodinu, přátele, sny... Další mrazivou pravdu má autor v tom, že teprve 9. srpna 1969 se Sharon splnil její životní sen, a to stát se slavnou... Kdoví, zda bychom všichni znali jméno Sharon Tate, pokud by bydlela na "šťastnější adrese", nebo by tehdy neodjížděla z Londýna, žila by dodnes a hrála v ne moc úspěšných filmech, jak jsme mohli v první třetině knihy zjistit. Co se týče Sharonina a Romanova manželství mohu říct jen jediné: Teprve potom, co člověk ztratí, zjistí, co do té doby vlastně měl.
Vyčetla jsem to Ženám z bloku 10, musím to vyčíst i tady: Některé části knihy byly na můj vkus až příliš popisné. Občas mohl autor ubrat se jmény, nepotřebuju znát značnou část svatebních hostů, nebo hostů na velkolepých večírcích, kteří se evidentně ani neznali mezi sebou. Bohužel nejsem ani velkým filmovým fanouškem a pouze pár jmen hollywoodských hvězd mi znělo povědomě. Na druhou stranu mi kniha doplnila některé mé znalosti a věřím, že při opětovném čtení bych v příběhu zachytila další a další střípky informací. Narozdíl od Žen z bloku 10, tady ten příběh byl a plynul.
Kniha na mě opravdu velmi zapůsobila, dala nám možnost psychologicky nahlédnout do soukromí všech účastníků. Na konci jsem se i naštvala, nechápu, jak někdo může nazývat adekvátním trestem pro takový čin vězení, ve kterém si zločinec - "ďábel", dle Watsonových vlastních slov "DÁBEL" vystuduje vysokou, ožení se, zplodí děti, vydělává si a odvolává se na "náboženské prozření". Tohle mi nezní jako vězení.
Tahle kniha donutí čtenáře hodně přemýšlet. A rozhodně stojí za přečtení.


KuroHaru
KuroHaru
18.09.2019 5 z 5

Tuto knihu jsem si vypůjčila na základě četby knihy "Charles Manson: Život a doba", která ji na několika místech doporučuje k přečtení. Kniha o Mansonovi je naprosto úžasná, napsaná čtivě a s mírnou dávkou sarkasmu, nicméně se orientuje primárně na (byť velmi podrobný) životopis masového vraha a fanatika Mansona. Knihou o Tateové a Polanském si člověk posune své obzory ještě o kus dál, protože mu dá možnost pořádně pochopit dobu divokých 60. let především v americkém Hollywoodu, která vlastně umožnila a doslova vybízela ke spáchání takového zločinu, jako je ten, který Manson realizoval se svou sektou Rodina. Celá skládačka tak čtenáři zapadne krásně dohromady. Čtení je to rozhodně fascinující a mně nezbývá nic jiného, než udělit plný počet hvězdiček.

Chemiczka
Chemiczka
29.01.2018 5 z 5

Výborný životopis (a vlastně i smrtopis) hollywoodské herečky Sharon Tate. Líbilo se mi, že autor se nezasekl pouze u popisování její smrti, protože to je to snad nejznámější fakt o Tateové. Občas mám pocit, že největší úspěch získala až po své brutální smrti. Příběh o tom, jak obyčejná dívka, dcera vojáka, přičichne k natáčení a celý svůj krátký život zasvětí právě filmové kameře. Asi se dá debatovat nad tématem "Sharoniny herecké kvality", ale to záviselo také na roli, kterou měla ztvárňovat.
Její vstup do společného života s Polanskim a následné těhotenství je pak plné manželových nevěr a její bolesti při postupném zjišťování, že toto manželství asi nebude to co by si v životě přála. Dá se spekulovat jestli by přišel rozvod, pokud by Sharon nebyla zavražděna.
Druhá polovina knihy je již plně věnována Mansonovi, jeho následovníkům a všemu co se stalo v Cielo Drive a u LaBiancových. Oceňuji doslov o právech obětí a jejich rodin, včetně úsilí Sharoniny matky, aby se žádný z odsouzených nedostal z vězení podmínečně propušten.

Aneliss
Aneliss
08.11.2015 4 z 5

Bohužel reálný příběh krásné mladé herečky, jejího přelétavého manžela, šíleného zločince a matky, která věnovala celý svůj život bojem za práva své dcery. Co mě opravdu dostalo do jakéhosi depresivního transu byla kapitola nazvaná 'Tento boj nevzdám co budu živa'.

fayne
fayne
02.02.2015 5 z 5

Knížka mě opravdu pohltila, je hodně čtivá. Sice má pomalejší rozjezd, ale zbylé 2/3 knihy jsou úžasné - přečtená za pár večerů ( a to na čtení nemám moc času). Je to 300 stran plné sexu, násilí, drog a toho, co s lidmi dokáží udělat - 60. léta v USA, jaká opravdu byla. I po přečtení mě příběhy lidí z knihy hodně vrtaly hlavou a jelikož je knížka stará 15 let, dohledávala jsem si další novější informace na internetu - a tak to má u perfektní knížky být.