Shánění krávy: Deset obrazů hledajícího ducha

Shánění krávy: Deset obrazů hledajícího ducha https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138025/bmid_shaneni-kravy-deset-obrazu-hledajic-644d30a41efd9.jpg 5 4 1

Základní text čchanového / zenového buddhismu, který na základě deseti obrazů shánění krávy ukazuje cestu vedoucí k probuzení, cestu k satori. Kniha skládaná, náklad 350 výtisků, z toho 99 číslovaných.

Přidat komentář

Unitarcha
08.04.2021 5 z 5

"K čemu hledat, co se nikdy neztratilo?"

Deset (popřípadě osm) obrazů shánění dobytka je historicky populární metaforou hledání buddhovské podstaty, jež dlí v každém z nás, většinou neviděna, nikdy však nadobro ztracena. Překlad Oldřicha Krále je výborný, jakož i jeho komentář ke každému obrazu a jakýsi základní přehled myšlenek zenu. Ilustrace jsou to jediné, co mne na tomto vzácném, netradičně provedeném vydání, zklamalo - minimalistický přístup pana Rydvala se naneštěstí ani trochu nepodobá úspornosti východoasijských zenových umělců, a buddhůmžel, jeho styl u mě nedokázal vyvolat patřičné představy či nálady, ani dobře ilustrovat jednotlivé obrazy. Zážitek to trochu umenšuje, nicméně pořád se jedná o brilantní dílko, které můžete přečíst na jedno krátké posezení, ale přemýšlet nad ním budete po zbytek svých dnů v této nirmánakáje.

Lépe než hledat krávu je vydat se na cestu bez cíle, ale s pevnou myslí. Kdo prahne po nálezu, ulpívá, a tedy podporuje Strast. Kdo však sestoupí do nezbádaných hlubin svého nitra, a spatřenou krávu následuje a chytá bez přičinění jen proto, že ho k tomu vede splývání s Tao, nemůže se nevrátit ze své pouti bez dobytčete. Ale pomněte! Není tu žádná kráva, žádná mysl, žádný buddha!

Štítky knihy

zen

Autorovy další knížky

2004  85%Deset obrazů krocení býka
1998  95%Shánění krávy: Deset obrazů hledajícího ducha

Kniha Shánění krávy: Deset obrazů hledajícího ducha je v

Přečtených4x
Knihotéce3x
Chystám se číst6x
Chci si koupit5x