Sezdány válkou

Sezdány válkou https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376768/mid_sezdany-valkou-RP9-376768.jpg 4 161 65

Londýn, 1944. Na nádraží se potkají mladé zdravotní sestřičky, obě míří za stejným cílem: pomoci své zemi ve válce. Scarlet touží po šanci najít svého pohřešovaného snoubence Thomase a chce dokázat rodině i sama sobě, že je silnější, než si všichni myslí. Ellie má ošetřovatelství v krvi, ale pochází z mnohem skromnějších poměrů, na hony vzdálených od Scarletiny privilegované výchovy. I když se naoko tváří statečně, při myšlence na to, co je možná čeká ve Francii, cítí stejnou nervozitu jako Scarlet. V Normandii tyto dvě kamarádky brzy poznají Lucy, zkušenou sestru, kterou zdánlivě nedokáže nic otřást. Svou odvahou a schopnostmi ohromí obě začátečnice, ale sama si je moc dobře vědoma, jaká nebezpečí jejich povolání přináší… a i ona se bojí, jestli se vrátí domů živé. Surovost světa zmítaného válkou je dožene až na hranici vlastních sil. Scarlet, Ellie a Lucy se budou muset spolehnout jedna na druhou a sílu jejich vzájemného přátelství, aby přežily.... celý text

Žánr:
Romány , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Wives of War , 2017


více info...

simca9342
simca9342
07.07.2023 5 z 5

Přečtená před lety.
Válečno- romantický příběh vyprávěný z pohledu více postav. Na londýnském nádraží se potkají dvě mladé ženy , které spojuje jedno: pomáhají zraněným ve válečné době. Jsou zdravotnice Červeného kříže takže je posílají bojové na fronty,kde je naléhavě potřebují.
Scarlet doufá, že potká svého snoubence Thomase, o kterém už pěkně dlouho neslyšela.
Ellie je ze skromnější rodiny tím pádem je trochu svérázná a drzá. Má ale obavy, jak bude vypadat Francie kam je obě posílají. V Normandii, kde později obě potkají zkušenější sestru Lucy se všechny stanou svědkyně vylodění spojenců tedy Dne D. Jestli přežijí nejen nálety, emoční a vypjaté situace ale také náročný den, při kterém málem přijdou o život se dozvíte z téhle knihy . Doporučuji

Ayame420
Ayame420
27.02.2023 odpad!

(SPOILER) Takhle plytký děj zasazený v tak tragické historické události jsem opravdu ještě nečetla. Od začátku je kniha naprosto předvídatelná. Od toho, že Scarlet skončí s Jamesem, poté jsem očekávala, jakým způsobem Thomas umře, aby spolu ti dva mohli být. Popravdě jsem snad i doufala v nějaké konflikty mezi tchýní a Ellie. Vlastně konflikty u vícero postav. Ale ne. Všichni se milovali, všichni si rozuměli, pro Jamesovy a Thomasovy rodiče jejich snacha znamenala víc, než jejich syn. Naprosto povrchní a nepropracované provedení hlavních postav. Půlku knížky jsem tomu ještě dávala trochu naději, zbytek už jsem dočítala skutečně jen přejížděním očima po stránkách a jen proto, že když už jsem tohoto tragického braku přežila půlku, zbytek už taky nějak zvládnu. Možná i proto, abych se přesvědčila, že to dopadne přesně dle mého očekávání.
Ztráta času.


zaba335
zaba335
07.09.2022 4 z 5

Pěkný romantický příběh z válečné doby. Nevšední, zajímavý, s dobrým dějem a postavami.
Kniha by byla téměř dokonalá kdyby se tam nevyskytovalo až příliš mnoho chyb a překlepů a nechybělo dostatek popisných pasáží, které by lépe vykreslily atmosféru a prostředí knihy.

knihovnička007
knihovnička007
27.03.2022 3 z 5

červená knihovna střižená válkou... :(
Příběh tří silných žen v Normandii.
Více v recenzích nebo na FB Tučňákům knižní svět.

Pert
Pert
29.01.2022 3 z 5

Kdyby tam bylo méně romantiky, tak by to bylo lepší.

Knihomolka506
Knihomolka506
20.11.2021 5 z 5

Válka opět z jiných úhlů pohledu. Shoda náhod, setkání dvou žen v nepřirozené situaci a den, kdy se má vše změnit...

Szilvia1
Szilvia1
11.07.2021 4 z 5

Knížka je pěkně napsaná,čte se dobře ale pro mě byla trošku odpočinková,ale ještě bych chtěla přečíst autorčinu druhou knížku.Doufám,že ta už bude zajímavější.

LadyCotton
LadyCotton
09.07.2021 4 z 5

Romantika během vylodění Spojenců v Normandii? Proč ne?! a rovnou třínásobná :-)
Líbí se mi styl psaní autorky (četla jsem už Holky od spitfirů) a hlavně to, že si dává tu práci a vyhledává si historické souvislosti, takže příběh se pěkně čte a zároveň autorce věříte, že se to klidně mohlo takto někomu stát.

Kekik
Kekik
12.06.2021 3 z 5

Přátelství. Láska. Válka.

Sezdány válkou je příběhem tří statečných žen, které během druhé světové války byly sestrami Červeného kříže.
V příběhu sledujeme zrod nového nádherného přátelství, které vzniklo mezi ženami, a díky kterému dokázaly nemožné. A to zachraňovat životy, téměř bez spánku a bez jídla. Celkově byly podmínky, ve kterých sestry a doktoři museli pracovat, drastické.

Ellie, Scarlet a Lucy. To jsou hrdinky tohoto příběhu. I když je děj z válečného prostředí, ústředním bodem celé knihy je přátelství a láska. Válka je spíše v pozadí. To je trochu na škodu. Nejvíce jsem se těšila na kapitoly Lucy. Zde byla válečná linka nejvíce popsána. Hned první kapitola s Lucy mi vehnala slzy do očí. Scarletiny kapitoly byly hodně zaměřené na úvahy mezi dvěmi muži, což ne vždy bylo zajímavé.
S koncem jsem spokojená.
Mužské postavy byly moc sympatické. Tedy až na jednu výjimku.

Knihu jsem si chtěla koupit hned po jejím vydání, ale nakonec z nákupu sešlo. Po nepříliš kladném hodnocení jsem usoudila, že dám přednost jiným knihám z období války. Nakonec si ke mně cestu našla, a to díky výprodeji, kdy jsem ji pořídila za 39kč.

bábuška
bábuška
11.06.2021 5 z 5

Na tuto knihu jsem se těšila, ale zprvu jsem se nějak nemohla začíst, připadalo mi to vyprávění takové mdlé. S přibývajícími stránkami jsem se začítala víc a víc. Trojlístek sester
Scarlet, Ellie a Lucy, jejichž přátelství nahrazuje ztracenou rodinu a přetrvává ještě do
časů po válce, je milé pohlazení ve dnech, kdy bez odpočinku nekonečné množství hodin pracují na sále, hladové, nevyspalé, bez možnosti se pořádně umýt, s přídělem jídla, které je těžce poživatelné, s rukama stále od krve. To jsou momenty, které jsou pro nás, současné čtenářky těžko pochopitelné. Už proto, jako velký dík všem sestrám, které se v těchto chvílích tak osvědčily, patří ta pátá hvězdička.

ydnac
ydnac
25.04.2021 3 z 5

Trochu jednoduše napsaný příběh vyprávěný z pohledu tří dívek (Scarlet, Lucy a Ellie), které se dobrovolně rozhodly jít pomáhat jako zdravotní sestřičky do polních nemocnic blízko válečných zón.
Obdivovala jsem jejich odvahu a úsilí se kterým každé ráno vstaly a ošetřovaly vážně a hrůzně zraněné vojáky..
Jejich životy protne nejen utrpení a práce, ale i láska a přátelství na celý život.
SPOILER: jen mi trošku vadilo neustálé přemítání Scarlet o Thomasovi a Jamesovi..
a i když jsem ráda za šťastné konce tak tady to bylo možná až neuvěřitelné i když jsem za to ráda, hlavně za Scarlet a Jamese :-)

Noisette73
Noisette73
16.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Jedna z nejlepších knih letošního roku.
Byla laskavá, taková krásně hřejivá, všichni mi byli sympatičtí, jen ten Thomas....
To mě tak mrzelo! Já jí četla ve vlaku na své obvyklé cestě při návratu do milovaného Brna a tedy všude kolem mě lidé a já brečla a bylo mi to naprosto jedno, řasenka začala dělat nevzhledné mapy, také mi to bylo fuk, ale tam se dalo krásně plakat nejen od smutku, ale i radostí a dojetím, protože některé scény a věty, obrovská láska a pokora hrdinů, ta nespravedlnost doby, mohli být všichni šťastní kdyby nebylo války.... Ale možná by se ani nepoznali.
Silná kniha není to román v pravém slova smyslu, je to moc silné, doporučuji. P.s. ženské čtenářky mi asi dají za pravdu, že muži z této knihy by se mohli objevit i v reálném světě, mého srdce šampion byl Spencr ( Ellie omlouvám se. ) Ale všichni byli úžasní.

LenkaGonn
LenkaGonn
16.01.2021 4 z 5

Od téhle knihy jsem moc vysoká očenkávání neměla. Romány pro ženy moc nečtu, ale tady ělo jít o druhou světovou válku a kniha byla ve slevě tak jsem si jí koupila. Jsem nadšená. Příběh je dle události, která se opravdu stala. Ženy co vystupují v této knize se chovají věrohodně. Prožíváme s nimy vše co se děje. Děj je jednoduchý, ale zvraty v něm jsou a ja jsem knihu slupla za 1 den. Konec je sladký, ale to mi nevadilo, protože jsem to čekala. Za mě jako odpočinková literatura naprosto perfektní.

Anie94
Anie94
04.12.2020 4 z 5

Kniha se strašně dobře četla. Bylo tam spousta krásných a romantických pasáží, ale také pasáží, které se moc hezky nečetli, i když popisy zranění a léčení zraněných vojáků, se tam naštěstí autorka nevěnovala příliš podrobně. Nemám takové čtení ráda. Hlavní postavy Scarlet, Lucy a Ellie jsem si hned od začátku oblíbila a od začátku obdivovala jejich nesmírnou odvahu vrhnout se dobrovolně do válečné vřavy. V knížce se střídali pohledy na věc a zážitky všech tří hrdinek, což děj super ozvláštňovalo a lépe tak ubíhal. Je tedy pravda, že děj byl někdy místama až možná přehnaně romantický, moc "červený", ale do toho už jsem šla, takže to moje hodnocení ovlivnilo jen málo.

Jediné, co mě tam trošku rozčilovalo byli překlepy, ale ty se začali objevovat až v poslední čtvrtině knihy.

V knížce se krásně ukazuje jak válka lidi dokáže změnit, a to nejen chlapi, kteří se vrhali v první linii do válečné vřavy, ale i pro další "účastníky", jako byli právě třeba zdravotní sestřičky, na které se v literatuře s tématikou druhé světové války dost zapomíná. Druhá světová válka totiž nejsou jen koncentrační tábory. Ano, mají tam majoritní podíl, protože se tam děly opravdové hrůzy, ale hrůz nebylo ušetřeno ani bitevní pole, či jeho okolí.

princesse
princesse
12.11.2020 4 z 5

Moc dobře se kniha četla. Místy trochu moc sentimentální a uvzdychané, ale přesně toto vyvažovalo prostředí, doba a události. Takže za mě akorát. Na jednu stranu "červená" knihovna, ale na druhou stranu, díky válce a jistě hrozným zážitkům hlavních hrdinů, půl na půl. Určitě přečtení nelituji.

Xaveza
Xaveza
28.10.2020 3 z 5

Láska, zamilovaná děvčata, láska a láska + trochu 2. světové války. Očekávání se nepotkalo s realitou. Ale kniha není špatná, když to člověk bere jako oddechovou knihu, tak si to i užije :)

sima.mis
sima.mis
28.10.2020 4 z 5

Příběh zdravotních sester ve válce. Kniha se četla sama.

Danago
Danago
03.10.2020 4 z 5

Očekávala jsem román pro ženy odehrávající se během války a přesně ten jsem dostala. Příběh o životě sestřiček mezi vojáky ,nejsou zde drastické popisy válečných hrůz, je to více o pocitech dívek z různých sociálních prostředí. Samozřejmě zde nechybí láska. Možná červená knihovna, ale rozhodně ne hloupá ani přehnaně romantická. Podle mě velice příjemné, trochu odpočinkové čtení.

niki-chan
niki-chan
30.09.2020 3 z 5

Od knihy jsem čekala více válečného pozadí, ale dostala jsem spíše červenou knihovnu, kterou doprovází neustálá potřeba vany. Celkově to nebylo špatné, ale takové oddechové jednoduché čtení.

Katka2382
Katka2382
18.09.2020 1 z 5

Nooo tak tohle je červená knihovna jak vyšitá.Ze začátku to jestě šlo,ale pak už teda žadný zázrak.Všechny si neustále stýskaly po rodičích,jako kdyby jim bylo 6 a né nějakých 20 a také neustále měli potřebu horké koupele.Jak to asi tak skončí bylo jasné hned.