Sexuální poradna Dr. Tatiany

Sexuální poradna Dr. Tatiany https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62590/bmid_sexualni-poradna-dr-tatiany-pro-vse-sjr-62590.jpg 4 18 3

Úplný průvodce evoluční biologií sexu. Nebýt sexu, mnoho nádherného v přírodě by neexistovalo. Rostliny by nekvetly, ptáci by nezpívali, jelen by nenosil parohy, srdce by tak rychle nebila. Dr. Tatiana dlouhá léta vede „sexuální poradnu pro všechna živá stvoření“ v časopise Economist. Jejími klienty jsou zamilovaní brouci, sexuchtivé žáby, unavení sloni a další živočichové, kteří mají stejné problémy jako lidé: posedlost sexem a frigidita, nevěra a žárlivost, vynucený sex a násilí, sexuální úchylky. Ve své nejnovější knize autorka humornou formou ukazuje, že mnohé sexuální praktiky, které můžeme pozorovat v živočišné říši a které se nám na první pohled mohou zdát brutální, nemorální nebo dokonce nepřirozené, jsou ve skutečnosti nezbytné pro přežití druhu.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Příroda, zvířata

Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

Dr Tatiana


více info...

Přidat komentář

bulat
27.05.2016 5 z 5

knižka nabitá informáciami o sexualite roznych menej či viac podivných druhov a k tomu navyše písaná neuveriteľne sviežim a vtipným štýlom... často som sa usmieval popod fúz a miestami aj nahlas !

TheRaven
24.05.2015 5 z 5

Asi nejsem sám, v kom název této knihy příliš velká očekávání nevzbudil, ale v tomto případě platí, že soudit knihu podle obalu se nemusí vyplatit. Sexuální poradna Dr. Tatiany je skvělé a originální pojetí populárně naučného textu v tom nejčistších slova smyslu. Formou dotazů různých živých stvoření na otázky sexu a rozmnožování se autorce podařilo na jednu stranu bavit a udržet čtenářovu pozornost, na tu druhou jí to umožnilo představit rozsáhlou mozaiku rozmnožovacích strategií a poukázat na jejich možný evoluční původ i výhody. A to vše aniž by se musela uchylovat k přílišnému zjednodušování. A kdyby tomu tak někdy bylo, rozsáhlá bibliografie odkáže čtenáře na primární zdroje a výzkumy, což z knihy dělá dokonalý úvod do studia problematiky evoluce rozmnožování a zároveň hodnotný rozcestník pro další studium. Je samozřejmě nutné zohlednit, že vývoj jde rychle kupředu a nejaktuálnější prameny musíte hledat jinde.
Na závěr se nemohu nezmínit o poslední kapitole, pojaté jako záznam humorné televizní show/debaty pro biologické devianty, ve které autorka probere to nejdůležitější, totiž proč vlastně existuje pohlavní rozmnožování, možnosti jeho evolučního původu a jaké má výhody – jestli vůbec nějaké – oproti množení nepohlavnímu. Škoda ještě, že nezbylo víc prostoru pro rozmnožování rostlin, ale to už by kniha nabyla rozsahu, který by mohl leckoho odradit.
Sexuální poradnu Dr. Tatiany jednoznačně doporučuji všem zájemcům o danou problematiku, ale i jako vhodný doplněk k odbornějším textům či učebnicím evoluční biologie.


FlLys
19.10.2012 3 z 5

Pěkný nápad, ale příběhy se mi pak zdáli již všechny stejné a tedy nudné

Štítky knihy

zvířata, fauna sexualita

Autorovy knížky

Olivia Judson
britská, 1970
2003  84%Sexuální poradna Dr. Tatiany

Kniha Sexuální poradna Dr. Tatiany je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst20x
Chci si koupit4x