Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality

Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355113/bmid_sexkomiks-prvni-komiksove-dejiny-se-QYT-355113.jpg 4 238 61

Sexkomiks série

1. díl >

Komiksový bestseller, první svého druhu, zachycuje s erudicí a zároveň humorem dějiny sexu, sexuality a lidské intimity od pravěku až po vize budoucnosti. Obnažuje témata, o nichž víme možná překvapivě málo: co je to vlastně erotika, kde se vzal sklon k monogamii, kdy a kde se pořádaly falické slavnosti, jak to bylo s používáním pásů cudnosti a vynálezem kondomu nebo jak překvapivě genderově rovnostářské byly některé staré civilizace. Sexuální motivy se tu prolínají mytologií, náboženstvím, politikou, uměním, kniha se věnuje dobovým zákazům a předsudkům, historickým přístupům k masturbaci či homosexualitě, proměnám pojetí perverze a slasti, vlivu pohlavních nemocí na promiskuitu a mnohým dalším otázkám. Stačí už jen zaujmout vaši oblíbenou (čtecí) polohu…... celý text

Literatura světová Komiksy Erotika
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Sex Story: La première histoire de la sexualité en BD , 2016


více info...

Přidat komentář

nakavusterezou
30.09.2023 4 z 5

Sexuální historie od úplného začátku v jedné knize, krásně a jednoduše popsaná a i vtipně vyobrazená. Místy jsem se opravdu zasmála nahlas. První polovina komiksu mě velmi bavila, ta druhá už pro mě byla záživná méně (ale nebude to obsahem, spis dobou, kterou autoři popisovali). Pokud na tento komiks někde narazíte, aspoň ho prolistujte, věřte, že vás zaujme

Shashlick
21.08.2023 5 z 5

Plných pět ptáků... totiž hvězdiček.
Kniha vás provede dějinami sexuality od pravěku až po současnost a budoucnost. A to vtipně a zajímavě. Mnoho informací a kontextů pro mě bylo nových.

Určitě tuto knihu doporučím své ženě - tolik ztopořených penisů na jednom místě se jí bude líbit :D


Kuža007
03.07.2023 5 z 5

Jedná se o velice zajímavou komiksovou publikaci, která si dovoluje zachytit dějiny lidské sexuality, v tomto díle s důrazem především na evropsko-americké dějiny sexuality. Styl jednotlivých kreseb je krásný, ale zároveň jednoduchý a realistický. Nikoho nešetřící satira je zvládnuta na jedničku. A koneckonců i samotné dějiny jsou autory podány vesměs správně. Byť tyto dějinné informace podávají čistě ze svého, až osvíceneckého pohledu, což znamená, že je věčně podávají správně, ale na celé ty dějiny je dívají na dobu temna, byť to temno v různých obdobích má různou intenzitu a tudíž jen svou současnost, popř. i trochu blízké budoucnosti, považují za dobu světla. Toto je zároveň příčinou toho, že se tato kniha tváří občas jako příručka pro politické školení mužstva. Přesto jsem se tento nešvar rozhodl hodit za hlavu a díky krásným kresbám, satiře a faktům rozhodl dát pět hvězd. Nejlepší části: celý Babylon, Kleopatra, zrození Afrodité, úpadek Římské říše, celý středověk, renesanční doba, část o onanii, osvícenci a zejména svůdníci a celé 19. století.

Kverulant
29.06.2023 4 z 5

Informacemi nadupaná knížka o vývoji sexuality. I když jsou informace prokládané satirickými obrázky a vtipy (osvěžujícím způsobem drzými a nikoho nešetřícími), zamrazí hororové zjištění, že asi nejzdravější vztah k potěšení mělo lidstvo kdysi ve starověku, než přišli frigidní filozofové a křesťanství a začali lidem implantovat do hlavy stud a pochybnosti, nálepkovat ženy jako podřadné, atd. Na vzdělávací literaturu mě knížka velmi bavila a jako zbytečný úlet mi přišla jen kapitola, která odhaduje, jak to bude s lidstvem vypadat v budoucnosti.

MartinkaSl
22.02.2023 4 z 5

Komiks nacpaný zajímavými informacemi a názory. Kniha je skvěle protkána humorem psaným i kresleným.

Je fajn, že se do literárního světa dostávají i knihy, které boří tabuizovaná témata.

Johny_H.
04.09.2022 3 z 5

Stejnou měrou jako sexu se tu věnuje autor i postavení žen ve společnosti napříč historií a i když je to zajímavé tak na těch pár stránkách nestíhají pořádně probrat ani jedno a vyplívá s toho, že ženy to měli v historii horší a do sexuálních praktik se vměšovala církev a to ví asi každý.

Vjeerus
22.06.2022 4 z 5

Skvělý bizárek - to je to první, co mě k hodnocení této knihy napadne. Ač je to komiks, odborného textu je tam docela dost a nebýt těch ilustrací alá byl jednou jeden život, tak by to bylo asi poměrně nudné čtivo.
Dost mi sednul i humor, ten tomu dal úplně jiný rozměr, a já si čtení opravdu užila. Myslím, že touto formou pojaté dějiny jsou poutavé pro mnoho lidí a rozhodně jsou stravitelnější. A to teď neberu fakt, že komiks se zaměřil jen na jednu malou část historie - sex. Takto pojaté jakékoliv dějiny by asi rozhodně oslovili více lidí, kteří k dějepisu přistupují jen jako k nutnému zlu, které ihned po škole vypustí z hlavy.
Takže sečteno a podtrženo, já jsem vlastně spokojená, obohacená o pár novinek a došlo mi, že i když je dnešní doba bláznivá, v minulosti bylo občas i hůř.

michal0133
14.04.2022 1 z 5

Na mě to působilo spíš jako příručka pro politickou výchovu mužstva… je to takový klasický případ, kdy se dobové hodnoty považují za ty nejlepčejší, a na doby, které měly hodnoty výrazně jiné, se dívá svrchu… naším bohem je jedinec a jeho zákonem individuální svoboda… je mnohem zajímavější zkoumat, proč to jindy bylo (a třeba zase bude) jinak, než se tomu posmívat ¯\_(ツ)_/¯

Corso
21.03.2022 3 z 5

Stylom kresby je to nieco ako "Bol raz jeden zivot". Ved aj autori su francuzi. Ak by som od niekoho cakal knihu o erotike pre mladez, tak prave odtial. Pripravte sa na 11 kapitol klasicky radenych stylom Stary Egypt, Mezopotamia, Grecko, Rim, atd. a dozviete sa na pomerne strohych kresbach historiu boja medzi muzom a zenou, boja cirkvi proti vsetkemu, boja rozumu proti poveram. Takze, nijake lascivne prasacinky ale pomerne erudovana ...aj pre mladsie deti pristupna kniha ktora pokojne moze nahradit prvu sexualnu vyuku. Preco hodnotim len troma? No hlavne preto, ze kniha je v prvom rade komiks, a ako taky neoplyva velmi peknou kresbou.

PS: My sme mali obciansku nauku, o sexe sme sa dozvedali az ako osmaci v legendarnej knihe "Ked dospievam" s cervenou foliou. Sexualita sa inak preberala hojne cez prestavky alebo po skole a bola to zmes udivu, machrovania skusenych, tajneho ocumovania ukradnutych fotiek a obrazkov vystrihnutych z casakov. Kto pamata vie. Vtedy by som Sex komiks bral vsetkymi desiatymi a urcite by bol na zakladke ''becelerom''.

Hobitka
24.01.2022 5 z 5

Kniha nabitá zajímavými informacemi na poměrně málo seriózně rozebírané téma. Je odlehčena humorem kresleným i psaným.
Místy až poněkud "přes čáru". Což nejspíš bude i cílem celého počinu... prosvětlit tabuizované téma, posunout onu pomyslnou čáru a doplnit historický kontext několika kultur :)

pleybe
08.01.2022 5 z 5

Nečekejte žádné prasečinky a nebudete zklamaní! Kniha nenáročnou formou zprostředkovává ucelený přehled dějin sexuality napříč celou historií lidstva, od počátků až dodnes (a s náhledem do budoucnosti). Dozvíte se zde nové informace o pohledu na sex a sexuální praktiky jednotlivých kultur a generací našich prapředků, občas si budete klepat na čelo nad absurditou některých skutečností, jindy se pobavíte trefným a snad i lehce cynickým humorem autorů. Ilustrace jsou jedním slovem báječné, povedené, kde schází vtip psaný, najdete jej nakreslený. Místy bylo těch zajímavostí a pikantností tolik, že jsem musela komiks na chvíli odložit, abych dala informacím čas na uložení se do paměti, ale brzy jsem zase nedočkavě četla dál. Za mě rozhodně skvělá volba formy pro populárně naučné zpracování tohoto tématu, která se velice vyvedla.

Davidin
01.01.2022 5 z 5

Jde o ucelené vydání sexuální historie, převážně Evropy. Zní to obyčejně, ale spojení kreslených vtipů ala Trnky brnky a informativní části nabízí veselé počtení. Na vtípcích je úžasná velká míra ironie a cynismu. Je to nekorektní a to se mi líbí! :D :D

PS: Dnes se tomu opravdu můžeme zasmát, ale co si někteří lidé v minulosti museli vytrpět jen kvůli sexuální touze... :_(

annastasia.j
08.12.2021 5 z 5

Tohle byl úžasněj (sex)komiks! Koupila jsem si ho na doporučení, nic moc jsem od toho neočekávala, snad jen to, že se dozvím nějaké nové informace. Obrázky jsou fakt skvělý a vtipný, je tady velká spousta zajímavých informací. Moc se mi líbí, jak na sebe kapitoly hezky navazují a jak jsou zhruba stejně dlouhé, takže se žádné období neupřednostňuje. Kniha je skvělá v tom, že můžete přečíst každý den kousek, pak se vrátit a nemusíte se vracet a dohledávat, kde jste skončili, zároveň je to super knížka třeba na dlouhou cestu, celou ji přečtete za pár hodin a ani se nebudete cítit "mentálně unavení", jako by to bylo u nějaké složitější knížky. Musím říct, že jakmile jsem tenhle komiks dočetla, bylo mi to až líto a na druhý den jsem utíkala do knihkupectví pro druhý díl.

DK197
16.11.2021 5 z 5

KNIHA: Jedním slovem skvělé. Pěkné ilustrace, které snad nikoho nemůžou pohoršovat, ač se to nezdá, tak kvantum informací, co jsem musela zpracovávat pomalu a postupně. A navíc se to netýká jen sexu jako takového, ale i historie samotné a například několika krátkých životopisných medailonků osobností jako je Kleopatra, a další. Celé je to také plné humoru a podle mě je to originální a zajímavý přírůstek do každé knihovny. Doporučuju přečíst a těším se na druhý díl.

FirstDaw8ID
03.11.2021 5 z 5

"Oidipus, you motherfucker!"

Velmi vtipný a příjemný komiksový počin který přibližuje lidskou sexualitu v průběhu dějin. Člověk si udělá určitou představu, jak to v kterém období měl kdo těžké. Sexualita je přirozená, přesto se dělá vše proto, aby se o ní mluvilo co nejméně, takže vznik této knihy je jedině správný krok. Trochu mi to připomíná seriál Byl jednou jeden člověk, ovšem v komiksové formě a pro dospělejší publikum. Abych také něco vytkl - celá kniha je hodně zaměřena na Evropa a ještě víc na Francii (což je sice pochopitelné, ale i tak...) a v prvních pár kapitolách jsou informace, u kterých člověk zvedne obočí a přemýšlí, zda se to dá vůbec nějak dokázat...Ale i tak jsem celkově potěšen, navíc druhý díl Sexkomiks 2: Intimní historie Afriky a Orientu určitě napraví moji první zmíněnou výtku. :)

teratera
22.09.2021 5 z 5

Dobrá vzdělávací odpočinkovka, ilustrace v pohodě povětšinou do vtipna, oceňuji neustálé upozorňování na nerovné postavení žen - v čemkoli a absurdní chování církve. Škoda, že byla zaměřená jen na evropskou kulturu a vynechala Asii. Tak třeba bude další díl :).

Nikkiproch
11.03.2021 5 z 5

Skvěle zpracované s geniálními vtipnými ilustracemi.

viola5163
15.02.2021 5 z 5

Poučné, zábavné čtení a otevření se tématům které se moc neprobírají.

Lejčís
07.01.2021 5 z 5

Nepamatuju si, kdy jsem se naposledy tak nasmála!
Sexkomiks pootvírá dřívka spoustě tabuizovaných témat, o kterých se nejspíš ani nikde jinde nedočtete. Historie vzniku kondomu, vibrátoru, přístupu k masturbaci, homosexualitě, rozkoši během sexu, která bývala i v manželství kdysi přísně zakazována... Dozvíte se o pikantnostech sexuálního života spousty známých historických postav.. mě osobně fakt dostal Ramesse II. a také Kleopatra, která měla rozhodně notnou dávku odvahy! A kromě historie zavítáte i do představ o sexu budoucnosti.

Autor Philippe Brenot je psychiatr, antropolog a sexuolog vyučující sexuologii na pařížské Descartově univerzitě. Tento komiks tak vychází z jeho odborných sexuologických a antropologických článků a knih s vysokým přídavkem ironie a krásných ilustrací Laetitie Coryn.

Z tohoto komiksu mi fakt spadla brada.. pokud Vás nepohoršuje hodně otevřený pohled na sexualitu a máte rádi nadsázku, neváhejte a přečtěte si to! Fakt to stojí za to!

-markéta-
15.05.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, měla jsem seminární práci na toto téma a hodně věcí jsem do ní z knihy použila.
Není to nijak vulgární, je to naučné, vtipné, hezké ilustrace.
Doporučuji.

Štítky knihy

erotika sexualita gender misogynie dějiny sexu

Autoři knihy

Philippe Brenot
francouzská, 1948
Laetitia Coryn
francouzská, 1984

Kniha Sexkomiks: První komiksové dějiny sexuality je v

Právě čtených6x
Přečtených287x
Čtenářské výzvě51x
Doporučených19x
Knihotéce115x
Chystám se číst117x
Chci si koupit45x
dalších seznamech4x