Sever proti Jihu

Sever proti Jihu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406364/bmid_sever-proti-jihu-BXp-406364.jpg 4 159 20

SEVER PROTI JIHU je epický román Julese Vernea, v němž se odvíjí příběh Jamese Burbanka a jeho rodiny v roce 1862 na pozadí Občanské války ve Spojených státech… Kniha vychází za kompletního ilustračního doprovodu, původních černobílých a barevných rytin, v kartonovém pouzdru, s černobílým přebalem, raženou plátěnou šitou vazbou a se zlatou ořízkou knižního bloku-... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Nord contre Sud , 1887


více info...

Přidat komentář

witko
28.09.2023 3 z 5

Pro mne tak trochu jiný Verne než jakého jsem zatím četl. I tak mne román bavil.

former3980
17.10.2022

FLORIDA, USA. Ako dosť kritizované dielo som ho vzal do ruky až ako 31. v poradí verneoviek, vydaných na Slovensku. Hoci to chvíľami neodsýpalo, ako tie najlepšie, rozhodne to nebolo sklamanie. Naopak, vojna Sever vs Juh je pre nás väčšinou zhrnutá do pár fráz z wiki - kedy bola, koľko trvala, koľko mŕtvych zostalo, kto vyhral. Tu je vylíčená na príbehu rodiny, do ktorej života tvrdo zasiahla. A Verne tuná opismi rozhodne nešetrí. Hrôzy vojny sú vždy najviac precítené na osudoch konkrétnych ľudí. 70 %


lampernaqui
14.10.2022 4 z 5

Příběh je jednoduchý, karty jsou rozdány hned na začátku, všichni víme kdo je zloduch, kdo je na správné straně. A vlastně se po celou dobu nekoná žádné překvapení. Ale stejně jsem Sever proti Jihu četl nadšeně. Verne děj zasadil do zajímavého prostředí bažinaté Floridy a doplnil ho - jako vždy - mnoha informacemi nejen o fauně a floře, ale také o historii. Knihu jsem četl poprvé teď v dospělosti a rád jsem se ujistil, že tenhle autor se dá číst v jakémkoliv věku.

PPardinio
29.01.2022 3 z 5

Sever proti Jihu není určitě nejlepší příběh, který J.Verne napsal. Autor se drží zajetého scénáře, kdy dobro vítězí po nesčetných útrapách a náhodách nad zlem. Příběhová linie je moc hezky doplněná o historické události Americké občanské války, krásnou floridskou přírodu a znalosti o zdejší fauně a flóře. Děj odehrávající se kolem rodiny Jamese Burbanka a padoucha Texara byl bohužel jako na houpačce. Dobré a čtivé pasáže střídají některé až moc nastavované dějové události, které ukončí většinou nějaká ta náhoda. Pro mě lepší 3*

Lothar.777
23.12.2021 4 z 5

No, asi klasický motiv dobrodružných cest, jen jiná země a trochu jiná zápletka. Nebýt autorova typického obsáhlého popisu fauny a flóry, klidně bych to tipoval na netradiční Mayovku. Trochu osekat ten nudný stereotyp o otrokářích a Jihu a byla by to docela slušná dobrodružka. :-)

Luigi1
22.09.2021

Hlavní postavy této knihy jsou protiotrokářský farmář James Burbank a prootrokářsky založen Texar.Tito dva muži proti sobě vyvolávali spory.Samozřejmě je zde i zfanatizovaný lid,který zabíjej,loupil,znásilňoval a ničil vše co mu přišlo do cesty.

Karcoolka2210
08.08.2021 5 z 5

Trochu histórie, trochu dobrodružstva, trochu napätia, trochu úsmevu nad naivitou a veľký obdiv pre autora, ktorý bol pri písaní kníh veľký pedant.

missbellatrixx
21.02.2021 5 z 5

Tohle je prostě moje téma...navíc knížky pana Verna to je vždycky potěšení číst...

PeterBahn
12.01.2021 3 z 5

Četl jsem jako poslední Verneovku. Trochu mne při čtení udivovalo, že příliv a odliv má takový vplyv na splavnost řeky sv. Jana. Nejsem odborník, ale bral jsem tuhle informaci jako součást příběhu. Jinak dobrá a špatná strana byla jasně definována, což u knih autorových je vesměs pravidlo. I když mám možná k něčemu výhrady, autora si skutečně vážím.

MinaHawke
15.12.2018 4 z 5

Nikdy mě knihy s válečnou tématikou nelákaly, ale díky čtenářské výzvě jsem si přečetla zrovna tuhle. A nelituji toho, kniha mě bavila. Je to má druhá kniha od autora a určitě ne poslední.

Ivan F
11.03.2018 2 z 5

Pre mňa osobne jedna z najslabších Verneových kníh. Pamätám si, že ako dieťa som sa do nej nevedel začítať. Teraz, ako dávno dospelý som si knihu prečítal, ale dostavilo sa veľké sklamanie. Dej nemá spád, je utopený v balaste opisov, ktoré možno v čase, keď bola kniha napísaná a po svete zneli dozvuky občianskej vojny, mali hodnotu. Tá sa však stratila. Okrem toho, je názov zavádzajúci. Čitateľ očakáva, že bude čítať o vojne medzi Severom a Juhom, ale dostáva len príbeh jednej severskej rodiny žijúcej na Floride, ktorej úhlavným nepriateľom je zástanca juhu. Príbeh trpí rozvláčnosťou, nemá tempo, vojna je opísaná len na pár stranách a nemá žiaden vplyv na dej. Záver je doslova odfláknutý, dve strany a šmitec. Toto sa naozaj Verneovi nepodarilo.

Džerkys
26.12.2017 4 z 5

Pěkně napsaná kniha, sice s avizovaným koncem, trochu kratší děj, ale i tak se líbila.

hroneczek
28.10.2017 3 z 5

Dobrodružné popsání tehdejší americké kultury, politiky, soužití. Líbilo.

Tarzan1978
14.08.2017 5 z 5

Zklamání ? To ani náhodou, krásný příběh :-)

Palorizek85
01.07.2016 3 z 5

Pro všechny fanoušky Verna to může být trochu zklamáním, ale neuškodí přečíst.

mira.l
15.07.2015 3 z 5

Pro mě rozhodně jedna z těch slabších Verneovek. Skoro po celou dobu mi dělalo problém se do toho začíst, přišlo mi, že to nemá žádný spád, nikam se to neposouvá, vlastně to byl víceméně takový třísetpadesátistránkový report o válce Severu proti Jihu.
I když i tady nechybí kladní neohrožení hrdinové pevných charakterů a morálních zásad, tak si myslím, že příběhem s víceméně dá se říct politickým pozadím (válečné události považuju za politiku) se Verne vydal do oblasti, která není zrovna jeho parketou... a koneckonců ani mojí, že nějaká taková válka v USA proběhla, sice vím, ale to je tak všechno, asi i proto mě to až tolik nebralo. I typický prvek Vernových knih, nějaká výprava hlavních hrdinů někam, na záchranu někoho, se tady smrskne na výlet po řece a jezerech Floridy v několika posledních stranách knihy.
Nevím, nevím, mě prostě tohle moc "nejelo", s hodnocením váhám někde mezi 2 a 3 hvězdičkami, no nakonec za tři, že je to Verne, ale myslím, že tento titul už nikdy víc.

Luccy78
14.06.2015 4 z 5

Moc hezká Verneovka. Nepatří sice mezi mé nejoblíbenější, ale přesto nepostrádá to pravé dobrodružství a napínavost s dobrým koncem.

Eigis
22.08.2013 4 z 5

Jedna z prvních Verneovek, které jsem četl a dodnes se mi velice líbí.

tenax
12.08.2013 3 z 5

Klasický dobrodružný román, žádné technické vynálezy, zato spousta zeměpisných detailů a historických podrobností z průběhu války Severu a Jihu. Dalo se číst s jistou nostalgií a vědomím, že jde o Vernea, jinak bych to považoval za ztrátu času.

vitavita
01.04.2012 3 z 5

Čtivý román se šťasným koncem.