Setkání v Torontu, s vraždou

Setkání v Torontu, s vraždou https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126520/bmid_setkani-v-torontu-s-vrazdou-br2-126520.jpeg 4 14 3

Setkání série

< 6. díl

Setkání v Torontu, s vraždou je už šestým příběhem hraběnky Anny Lomnické, majitelky kadeřnického salónu v Torontu, která – podobně jako všichni vyhlášení hrdinové detektivní literatury – stále přitahuje nejen zločin, ale také inspektora Kanadské jízdní policie Harloda Sinclaira. Podobně jako v minulých pěti příbězích zkušené autorské dvojice Zdeny Salivarové a Josefa Škvoreckého, které vydalo v letech 1999-2004 nakladatelství Ivo Železný, i v tomto nejnovějším pokračování stopy přivedou osobitou dvojici detektivů – i nás, čtenáře – do společnosti torontských Čechů. Oproti předchozím dílům série se v tomto šestém jako vypravěči střídají jen hraběnka Anna a reaktivovaný důchodce, inspektor Sinclair, takže příběh kromě nezbytné detektivní zápletky nabízí i nepřímý dialog mezi oběma hrdiny. Ani vyšší věk neubral ve vztahu hraběnky a detektiva nic z dlouholetého citového jiskření a příjemného napětí.... celý text

Přidat komentář

zdenaR
07.05.2022 2 z 5

Poslední ze setkáních s ...
Hezky se čte, uklidňující detektivka.

RogiS
08.01.2019

Číst "detektivní seriál" v pořadí 1. 2. a 6. kniha má svůj půvab. Vývoj jedné z postav dcera sprosté podezřelé, sprostá podezřelá a snacha takhle napřeskáčku si žádá bližšího studia. Takže teď musím dohnat mezery a dočíst zbývající Setkání.
Vhodně umístěné "amerikanismy" (boyfrend, babysiter atp.) neurazí. Jen si nejsem jist, zda-li dvacetiletá kanadská policejní elévka zná rčení "dlouhá jak Lovosice". Požitek kazí zpracování e-knihy z nakladatelství Kosmas.


kap66
02.04.2018 4 z 5

Žádné jiné "Setkání" jsem zatím nečetla. Přestože vzešla série z dílny obou manželů, je to Škvorecký jako když vyšije: Harold Sinclair je zestárlý (ale do krásy, jak podotýká hlavní ženská hrdinka) kanadský Danny Smiřický - má smysl pro humor, bystrost, nadhled a schopnost ocenit ženskou krásu. Hraběnka Anna - Češka úspěšně podnikající v Torontu - ho výborně doplňuje svým ženským instinktem a přehledem o české komunitě, z níž hlavní detektivní zápletka málokdy uhne (a asi vám připomene další detektivku-amatérku Evu Adamovou). Další specifické "škvoreckoviny": postavy mladých holek, které se "vyloupnou", dialogy, jež mě u Škvoreckého vždycky bavily, plné nespisovné češtiny, děj uhánějící (i díky těm dialogům) krásně dopředu a samozřejmě dobrá zápletka, protože tohle Š. uměl.
Ráda jsem si ho zase připomněla a splním vůči jeho dílu ještě nějaké další dluhy - a s radostí.

Autoři knihy

Josef Škvorecký
česká, 1924 - 2012
Zdena Salivarová
česká, 1933

Kniha Setkání v Torontu, s vraždou je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce21x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x