Setkání v Paříži

Setkání v Paříži https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22920/setkani-v-parizi-22920.jpg 4 19 4

Profesorka literatury na Varšavské univerzitě přijme nabídku, aby přednášela studentům polonistiky na Sorbonně. Ubytuje se v malém hotýlku, kde se seznámí s mladým ruským historikem Alexandrem, který v Paříži píše knihu o Romanovcích. Navzdory velkému věkovému rozdílu se ti dva do sebe zamilují, i když Julie se prohlubujícího vztahu děsí... Má obavy z reakce své dospělé dcery, ze stárnutí, z nemocí, z toho, že ji milovaný muž po čase opustí. A navíc – v tolerantní Paříži je jejich poměr přijatelný, ale mohli by spolu žít jinde, třeba ve Varšavě nebo v Moskvě? ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Motto
Originální název:

Rosyjski kochanek , 1997


více info...

Přidat komentář

intelektuálka
03.07.2018 4 z 5

Psychologický román polské autorky o zralé ženě, která je nečekaně postavena do situace, kterou vůbec nepředpovídala...může mít láska s o 20 let mladším partnerem budoucnost ? Je již dnešní společnost k tomuto tolerantní, nebo se setká s předsudky a nepochopením ?

A co názor její dcery - mají děti, které samy chtějí žít po svém, právo ovlivnit štěstí svých rodičů ?

Pěkné čtení , pro ženy doporučím.

magnolia
28.10.2016 3 z 5

Příběh mě oslovil, hrdinka mi až tak nevadila a její pochybnosti mi připadaly normální. Mrzel mě její vztah k dceři, ale po tom, čím si prošla sama v dětství, nebylo divu. Pařížské sblížení obou žen, bylo to nejhezčí z celé knížky. Je fakt, že jsem byla zvědavá, jak se to celé vyvine, ale občas jsem se i trochu nudila. A jinak - stát se může v životě i v románech cokoli, jen mi to připadalo víc jako pohádka (s dokonalým princem).


Tiffany
16.02.2016 3 z 5

Nejsem ještě ve věku Julie,přesto dokážu některé její myšlenky, obavy a pochybnosti pochopit. Nicméně , i když byl příběh napsán před 20ceti lety a Polkou, co znamená , že vyrůstala v zemi s pevnými náboženskými kořeny,navíc s jejími ranými zkušenostmi z dětství, které formovaly její osobnost , sebedůvěru a sebelásku…., nemůžu se ubránit určité nechuti k jejímu věčnému sebemrskačství, občas i naivitě. To mi opravdu docela vadilo. Jedině ve chvíli, kdy za ní do Paříže přicestovala její dcera, jsem k ní pocítila nějaké sympatie.. Každý podobně nastavený vztah, nemusí nutně skončit ..., ale člověk, který už tak nějak zná běh života, se nemůže ubránit otázce, která se mi dere na jazyk… a je pro celý příběh zásadní….: „Jak dlouho může mít vztah padesátileté stárnoucí profesorky v domácnosti...., s jejími věčnými pochybnostmi .. a 30cetiletého muže, který dosáhl pracovních úspěchů „nejen“ ve své rodné zemi, kde také oba nakonec zakotvili… , tj. zakotvili v jeho prostředí …., trvání ?“ Všichni víme, že zamilovanost, je krásná věc, ale vystřízlivění někdy i bolí… . Takže hrdince držím palce, i když mi, tak trochu , lezla na nervy :).

Janamarie
16.01.2012 5 z 5

Psychologicky laděný milostný příběh nerovné dvojice zaujme nejednu čtenářku. Co se odehrává v duši zamilované stárnoucí ženy? Julie je padesátiletá Polka, která je mladá duchem, ale tělo ji zrazuje v nejkrásnějším období, kdy potkává svou životní lásku... Spolu s Julií přemýšlíme nad různými tématy. „Samota není volba, samota je hřích.“ Julie nám odhaluje své nitro, emoce, vzpomínky na dětství, které ji významně negativně ovlivnilo, myšlenkové pochody v realitě, ale i obavy z budoucnosti! Žena, jež je obklopena vědou a samotou, náhle poznává krásnou lásku, důvěru a oporu v milovaném Alexandrovi. Je jejich vztah předurčen k zániku?