Sestup Orfeův

Sestup Orfeův https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62504/sestup-orfeuv-62504.jpg 5 31 6

Tragédie ve třech dějstvích, jejíž symbolickou rovinu tvoří půdorys známého řeckého mýtu, prolínající se Williamsovým příběhem.

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: , Orbis
Originální název:

Orpheus Descending , 1957


více info...

Přidat komentář

boticelli
10.09.2022 5 z 5

Ty jeho postavy mám prostě rád, pro T. W. mám slabost, jeho svět, strasti, lásky i další laskominy - ty jsou mi strašně blízké. Čistá lidskost prostě.

Percabethka
17.01.2022 5 z 5

Tennessee Williams nezklame!
Krásná, melancholická, naivní, skoro až snová hra plná skvělých myšlenek - třeba o ptáčcích, kteří nemohou přistát. Bavilo mě celou dobu hledat ve hře paralely s původním příběhem o Orfeovi, hádat, která postava je kdo, jak autor znázorní útěk z podsvětí, či jak nakonec Val dopadne. A vždycky jsem byla příjemně překvapena tím, co autor vymyslel.


boxas
04.02.2020 5 z 5

Vynikající a nezapomenutelné.

Elle272
14.02.2016 5 z 5

"Jestlipak víte, že jsou na světě ptáčkové, co nemají nožičky a celej život lítaj po nebi. Na mou duši, já jsem jednou takovýho viděl. On umřel a spad na zem.Byl světlounce modrej a tělíčko měl mrňavý asi jako vás malíček. A když jsem ho zved byl lehkej jako pírko, ale křídla, ty měl takhle široký. Modrý jako nebe a průsvitný, že bylo skrz ně vidět...
...a poněvadž tyhle ptáčkové nemají nožičky, tak prožijou celej život na křídlech a spí na větru. A nikdy neslítnou na zem. Až když umřou a je s nima ámen."
Co víc dodat. Jsem až moc okouzlena.

Amelia
16.12.2013 5 z 5

Hra rozhodně není pro každého, ale mě okouzlila jako žádná z Williamsových děl. Je vidět, proč jí několikrát přepisoval a že do ní vložil skutečně vše, co měl. Potřeba života a lásky. Touha po lepším životě bez cíle a cesty z podsvětí. Několik záblesků naděje, které zůstanou tam, kde vzešly. Hledání čehokoliv ve ztracenu, ze kterého není úniku.
Oblíbenou a nejzajímavější postavou je pro mě Karola, která ve Valovi našla svou lásku, ale ve špatnou chvíli. Ve chvíli, kdy on se rozhodl nemilovat lidi, kteří by mu připomínali minulost.
Lady je únik pro něj, pro Lady je únik Val, nakonec své minulosti nedokáže utéct ani jeden.

Ayllu
19.01.2012 5 z 5

Adaptace z 1959 s Marlonem Brandem. Leč před textem dramatu pro mě tentokrát trochu kulhá - ne jako Tramvaj do stanice touha, kde si Brando zahrál Kowalskiho a role mu byla jako šitá na míru.