Sestroj si doma

Sestroj si doma https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61530/sestroj-si-doma-61530.jpg 5 2 1

V knížce naleznou mladí kutilové nejen návody na různé elektrické hračky a kouzla, ale seznámí se i se základními pojmy z elektrotechniky. V dalších kapitolách jsou uvedeny popisy a postup práce při zhotovení jednoduchých měřicích přístrojů, elektrických motorků, sluneční baterie, sluchátka, mikrofonu, reproduktoru a dalších zajímavých přístrojů.... celý text

Přidat komentář

Ikkju
12.04.2019

Děcka si v dobách, ze kterých je kniha, dokázala udělat neskutečné věci, od základních elektrických měřáků po jednokanálové auto na dálkové ovládání (na zvuk či magnetické pole).

To, čemu se dnes říká elektroodpad by pro ně byl jistě poklad. Dnešní možnosti jsou v tomhle směru neskutečné, po dvouletém "studiu" jsem si například sám zbastlil a nakódil osmibitový počítač.

Svým způsobem na tom ale byly lépe než my, postavit si vlastní bimetal, motorek nebo senzor tepla znamená pochopení základních principů, vždyť třeba gama záření jde detekovat hotovým modulem, poměrně složitým obvodem se světelným čidlem a zesilovačem, a nebo, pokud člověk VÍ, stačí odstřižek pláštěnky zavěšený na špejli ve sklenici od okurek.

Obdiv k tohohle světu ale naštěstí ještě někde zůstává, viděl jsem borce, kteří si vyráběli dusičnan čůráním do plachty za barákem nebo galenit do diod ve zkumavce nad plamenem. Celkově se ale tenhle obor pohybuje ve výšinách, které už běžný smrtelník považuje za magii, a i amatéři často jen skládají jenom lego kostičky bez nutné znalosti toho, co se v nich vlastně děje.

Autorovy další knížky

1974  100%Sestroj si sám
1977  100%Sestroj si doma

Kniha Sestroj si doma je v

Přečtených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x