Sestřička

Sestřička https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413613/bmid_sestricka-LaL-413613.jpg 4 44 15

Profese, která jí změnila život… a vám možná taky. Vážíme si zdravotních sestřiček tak, jak by si zasloužily? V téhle knížce se ponoříme do pozoruhodného světa jejich profese, v němž se skrývá smích, ale i slzy, a dozvíme se, co všechno znamená být sestřičkou a jaké to je, když pomáháme bezmocným lidem, kteří jsou pro nás cizí jen několik prvních hodin.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Leda
Originální název:

The Language of Kindness: A Nurse's Story , 2018


více info...

Přidat komentář

Gabika9
06.02.2021 3 z 5

Ovlivněna vlastní praxí jsem si čtením připomínala vlastní negativní zážitky a tak ve mě čtení knihy vyvolávalo nepříjemné pocity. Nicméně dobře a zajímavě napsané. Poměrně poučné hlavně pro laiky.

ještěrka38
27.01.2021 5 z 5

Tuhle knihu nebylo lehké číst, ale určitě doporučuji každému, kdo si myslí, že dělat sestřičku, je něco lehkého.. Chvílemi mi nebylo až dobře z toho, co vše musí a ještě by měly být milé a usměvavé.. Klobouk dolů před nimi!!!


TerryF
03.01.2021 5 z 5

Tato kniha mě velmi bavila. Pro mne, jako pro budoucí zdravotní sestru, must have. Líbila se mi různorodost všech oborů, vylíčené zážitky z oddělení a pěkné myšlenky. Odnesla jsem si spoustu zajímavých informací, a rozhodně jsem tuto knihu nečetla naposledy.

knihovnička007
18.11.2020

Nalákala mne hezká obálka a anotace.
Ale... nemám zdravotnické vzdělání a tak nějak mne moc nezajímá zdravotnictví v UK. Myslela jsem si, že se dozvím nějaké příběhy, ale informace, kdy byla založena první psychiatrická nemocnice atd., mne moc nebere. Pár zajímavých věcí jsem si přečetla ráda, ale toto jde mimo mne :(
Určitě doporučuji všem, kteří pracují ve zdravotnictví nebo se o tento obor zajímají.

tereza1198
07.08.2020 5 z 5

Tolik věcí mě na této knize překvapilo. Třeba různorodost oborů, které si Christie vyzkoušela. Líbí se mi její vyprávění. O naději, beznaději, smrti, bolesti i vyléčení. Překvapily mě rozdíly mezi naším a britským vzděláním. Představa, že jde Christie poprvé píchnout intramuskulární lék jako hotová sestra, mě překvapila. My měli ve škole pořád dokola praxi. Odběry, hygiena, vyplňování dokumentace, aplikace léků, předoperační. Byli jsme na chvíli snad všude. ORL, chirurgie, interna, LDN, kožní, psychiatrie, JIP...
Taky jsem si polovinu knížky říkala, co se s tou Anglií děje. Sestry mluví o dětských gangách, skupinových znásilnění, dvanáctiletých matkách, střelbě a drogách. O tom že její kolegyně musí chodit do potravinové bandy a ona sama nemá ani na boty pro desetiletou dceru. To mě dost šokovalo.
Jinak je kniha plná praktických zkušeností, úžasných příběhů s různými konci. Nevím, co víc napsat. Některé věty se mi zaryly pod kůži, některé příběhy mi připomněly vlastní zkušenosti a pacienty a jejich příbuzné, které jsem potkala. Kéž se s ošetřovatelství neztratí lidskost a empatie. Ať to v nás neudusí ta přebujelá byrokracie, zničující režim směn a přepracovanost. Buďme v první řadě lidmi a pomůžeme si navzájem.

Sablu
27.03.2020 5 z 5

Jako zdravotní sestřička jsem si knihu přála k Vánocům. Skvělá kamarádka mi ji darovala. Kniha pojednána o životě sestry a ukazuje jednotlivá oddělení v nemocnici, kterými hlavní hrdinka prošla. Knihu jsem četla po částech a dělala si pauzy, abych dala vyniknout pocitům z jednotlivých odd. Nejvíce mě zasáhly příběhy z dětského oddělení, neb je to moje pole působnosti. Občas i slza ukápla, v knize jsou důležité myšlenky, které by si měl připomíná zdravotnický personál, ale i pacienti. Ke knize se budu určitě vracet a vždy v ní najdu nové a nové myšlenky, které mě vždy obohatí.

alnahu
08.03.2020 4 z 5

V tomto příběhu nám autorka otevře dveře do nemocnice a seznámíme se s tímto krásným povoláním-sestřička .V knize nám krásně popsala ,toto důležité a obdivuhodné povolání.

SilvieK001
07.03.2020 4 z 5

Krásná kniha o poslání, více než povolání. Nečetla jsem podobnou, na mnoha místech mne zasáhla. Obdivuji to povolání a hluboce si ho vážím. Skvěle napsáno a i dobře přeloženo.

Knižní střípky
05.03.2020 3 z 5

Knihu jsem začala číst ještě někdy v únoru, po cca 200 stranách jsem ji však odložila a přečetla x dalších knih. Nemůžu říci,žen by mě nebavila, spíše se mi asi tehdy netrefila do té správné nálady, protože když jsem se k ní nyní vrátila, dočetla jsem ji velmi rychle.

Kniha je to bezesporu velmi pěkná, skvělé na ní je to, že autorka je sama zdravotní sestřička, a zde nám předkládá svou cestu za tímto svým vysněným povoláním. Je vidět, že své povolání miluje a její přístup je vysoce profesionální, ale hlavně se z něj nevytratila lidskost. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací o britském zdravotnictví, které je hodně odlišné od toho našeho. Občas mi bylo z různých příběhů hodně smutno, opět jsem si připomněla, že zdraví je na prvním místě.

Dixinka
03.03.2020 5 z 5

Nejdříve jsem chtěla asi po 50 stranách odložit. Zdálo se mi, že je to špatně napsaná učebnice moderního ošetřovatelství, ale jsem ráda, že jsem ji nakonec jedním dechem přečetla. Pravdivé vylíčení tohoto povolání. Jen bych dodala - Sestřička je mezi lidmi, ale přesto sama....na život, na radost, smutek i umírání.

Blaufik
29.01.2020 5 z 5

Knihu rozhodně doporučuji k přečtení nejen lidem, kteří rádi nahlédnou pod pokličku zdravotnictví, ale také těm, které tato literatura láká, ale ještě neměli tu čest. Věřte, že po otevření knihu zavřete až s poslední stránkou a díky stylu, jakým je kniha napsaná si odnesete spoustu cenných informací. A hlavně budete na sestry pohlížet zase o trochu jinak.

bagel
22.01.2020 5 z 5

Nečekala jsem, že mě kniha tak chytí, poslední kapitoly jsem si musela dávkovat. Úžasné čtení a doufám, že takových sestřiček je co nejvíce. Zajímavé bylo i porovnání práce sester v Anglii a u nás.

MMacicekk
17.01.2020 5 z 5

Tuhle práci nemůže dělat každý, ale to jsem věděla i předtím, jen knížka mě v tom více utvrdila. Pro práci v ošetřovatelství se musíte narodit. Jsou zde důležité nejen vědomosti a zkušenosti, které vás připraví na opravdovou a mnohdy náročnou práci, ale také empatie, laskavost, respekt a soucit – jen tak se pacientům přiblížíte a ulehčíte jim jejich cestu k uzdravení. Sestřičku by si měl přečíst každý, kdo se chce dozvědět víc o důležitém poslání, kterým práce v ošetřovatelství bezesporu je. Pokud vás zajímá nemocniční prostředí, chcete se o něm, lidech, kteří zde pracují, ale také léčí, dozvědět více, je tato kniha pro vás ta pravá.

Bet.hy
05.12.2019

Nesmírně citlivé čtení, které ukáže, jak náročná práce zdravotní sestry je. Autorka zároveň však neomlouvá sestry, které svou práci neodvádí tak, jak by měly. O svém povolání vypráví bez jakéhokoliv patosu a píše velmi čtivě. Setkáváme se se smrtí, setkáváme se se zrozením nového života, projdeme spoustou oddělení, dozvíme se, jak rozdílné je zdravotnictví v zahraničí. Jde o čtení, které není vždy veselé, zároveň ale i plné naděje. Ideální čtení pro všechny, kdo mají rádi čtení ze života.

Candide
19.11.2019

Když jsem zahlédla tu obálku, v první chvíli mě napadlo, že Láďa Zibura napsal román :D

Autorovy knížky

Christie Watson
britská, 1976
2019  86%Sestřička

Kniha Sestřička je v

Právě čtených3x
Přečtených60x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených3x
Knihotéce24x
Chystám se číst57x
Chci si koupit17x