Údolí stínu

Údolí stínu https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351962/bmid_udoli-stinu-N86-351962.jpg 5 60 25

Sestra Fidelma série

< 6. díl >

Fidelma s Eadulfem řeší rituální vraždu třiatřiceti zavražděných mladíků V této historické detektivce se vracíme do šestého příběhu série, kde se sestra Fidelma provázená věrným Eadulfem na pokyn svého královského bratra vydává na cestu do vzdáleného „Zapovězeného údolí” obývaného starým pohanským klanem, aby s tamním náčelníkem vyjednala podmínky vybudování křesťanského kostela a školy. Téměř u cíle své cesty nalézají ale oba poutníci strašlivý výjev – rituální kruh sestavený ze třiatřiceti nahých těl zavražděných mladíků. Fidelma ví, že coby advokátka irského práva má za povinnost hrůzné vraždy vyšetřit, ale po příchodu do samotného údolí pochopí, že její úkol nebude vůbec snadný. V tamním klanu má hlavní slovo pohanský náčelník Laisre a jeho druid a místní se netají nepřátelstvím ke králově křesťanské vyslankyni. Když posléze dojde k dalším vraždám, sama Fidelma je neprávem uvězněna a musí bojovat o vlastní svobodu. A postupně se ukáže, že v jejích rukách leží nejen odhalení pachatele rituálních vražd, ale také osud celého království jejího bratra.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Valley of the Shadow , 1998


více info...

Přidat komentář

Eva193
04.01.2024 5 z 5

Opět výborné počtení, jen by snad Eadulf mohl být více imponující, vážně mi přijde jako ňouma. Nemohl by Fidelmu v něčem předčit, tak, aby jí skutečně pomáhal a doplňoval ji? Takhle bych radši měla Fidelmu na cestách samotnou. Doufám, že s tím autor v příštích dílech něco provede.

eltondo
27.10.2023 4 z 5

Detektivka výborná, akorát ta logistika zločinu byla dost krkolomná a málo pravděpodobná. Ve větší (ale ještě únosné) míře jsou tu přítomny náboženské teologické disputace a historie rodů. Eadulf je ze začátku furt našrot, ale v čase nejvyšší nouze slušně zaboduje.


Luigi1
01.06.2023 5 z 5

Dobře napsané a příjemně čtivé

Sisssi
23.01.2023

V předmluvě autor zmiňuje jména středověkých irských soudkyň Bríg Briugaid, Áine Ingine Iugaire, Darí a zmiňuje, že brehonské zákony prakticky zaručovaly feministický ráj. To je sice hodně nadnesené, ale jde o jedno z lákadel, které sestře Fidelmě dodnes nahání čtenáře. Velmi úsměvné je autorovo lpění na obrazu starých bohů jako laskavých a spravedlivých, jsou to zkrátka i z hlediska novodobých měřítek sympaťáci, kteří nevyžadovali lidské oběti, na rozdíl od anomálie, zlaté modly zvané Cromm Cruach, boha krvavého půlměsíce. Toto jednostranné, idealizované a obdivné vidění keltkého dávnověku je v nás zakořeněno nejpozději od 19. století. Idealizovaný obraz Keltů si pak zpětně projikujeme do svého obrázku starých dějin. Proto autor vkládá svým postavám do úst takové výroky, jako že keltští pohani mohou věřit čemu chtějí, pokud jejich víra neubližuje ostatním, zatímco křesťané znají jen volbu mezi smrtí a vírou v jediného Boha.
Autor sice konečně zmíní 9 druhů manželstkých svazků, které tehdejší zákon zná, ale do podrobností se raději moc nepouští, aby nemusel odhalit, že ono proklamované skvělé postavení žen zas tak úžasné není. Přesto má plusové body za to, že zmiňuje, jak nevýhodný je sňatek dvou jedinců pro toho, který je výrazně chudší, to skutečně odpovídá irské středověké realitě.

Bedřich63
08.12.2022 5 z 5

Další díl série se sestrou Fidelmou mě opět nezklamal. Opět perfektní detektivka s mnoha historickými informacemi o životě a právním řádu na území dnešního Irska v 7. st. Tentokrát se i Fidelma ocitla ve vězení a až zásahem nerozlučného souputníka Eadulfa se dostala na svobodu a mohla začít rozplétat nitky vražd a odhalit spiknutí.
Tato série mě moc baví a budu v ní pokračovat.

PREBURDA
01.07.2022 1 z 5

Velké zklamání, tohoto dílu, ze série "Sestra Fidelma". Příběh začal velmi lákavě rituálními vraždami, očekávala jsem velmi zajímavé pátrání. Místo toho se do poloviny knihy řešily "hlouposti".......proč nastolit křesťanství, kdo je víc ve slově práva, a aby to bylo ještě zbytečně zapletené, tak Fidelmu obvinit. Místo toho, aby se děj zaobíral pátráním. Možná je spisovatel výborný historik, ale v této knize mne doslova naštval komplikovaným psaním děje.....až jsem se ztrácela v těch názvech, nečetlo se mi to dobře. Velké zklamání. Dávám jednu *, poněvadž je to kniha a té si vždy vážím.

mcabr
28.05.2021 5 z 5

Čtivá historická detektivka.

Eicherik
23.05.2021 3 z 5

Zatím asi nejslabší díl téhle série.

Danuše7
27.12.2020 5 z 5

Sestra Fidelma nezklamala. dobrý příběh

gad
08.09.2020 5 z 5

"Stal bych se křesťanem, nebýt křesťanů". To řekl tuším Mahátma Gándhí. A pro tento případ sestry Fidelmy by jeho výrok mohl být hlavním motem. Touha po moci se nevyhýbá nikomu z lidí. Jedno jakého je dotyčný vyznání. Zlo plodí zase jen zlo. Bez pochopení a tolerance nelze dosáhnout míru. Fidelma opět prokáže svoji inteligenci, znalosti a nadhled a zahálet nebude ani její přítel Eadulf.
Autor velice pěkně popisuje počátky křesťanství v Irsku. Současně ale, a to je pro mne daleko přínosnější, ukazuje úroveň tehdejšího vzdělání a soudnictví. To je velmi poučné a zajímavé.
Otevírám další díl...

konicekbily
30.12.2019 5 z 5

Historik dobře udělal, že se dal na spisovatelskou dráhu. Dobře popsal situaci doby, kdy křesťanství dobývalo svět a jaké tehdy musely být mocenské pletichy a souboje. A vše zabaleno do detektivního hávu poskytuje radost ze čtení.

Kyri
26.11.2019 4 z 5

Je to jedna z nejlepších historických detektivek, které vycházejí. Motiv pro celý ten komplot byl pro mě trochu slabší, ale jinak pěkné počtení.

hanzmb
05.04.2019 5 z 5

Nemá cenu přidávat další superlativy k již napsanému. S radostí vidím kam se kategorie historická detektivka posunula. ( V 70. letech to byl jen soudce Ti a Zločin na Zlenicích hradě). Já osobně očekávám co nejvíce historických reálií a to je u Tremayna vždy bohatě splněno. Velmi se mi líbily v tomto díle triády a tak přidávám triádu štěstí: "Vyšel 8,9, a 15. díl Fidelmy".

Art82
02.04.2019 4 z 5

Žádná živelná pohroma na svete nestála tolik životu jako křesťanství. Další vydařený díl a hlavně ty konce jsou dokonalý.

moudivlacek
12.03.2019 5 z 5

Krásný příběh, který mě o to víc těší, že bratr Eadulf zde dostal "velký prostor", aby dokázal, že i on je hoden úcty, která doprovází Fidelmu. Zase je tu plno historických údajů o pohanských bozích, o tom, která víra je ta pravá. Jedno se nedá ale Fidelmě upřít, dá prostor každé víře, ovšem po obyčejných sprostých vrazích toužících jen po moci a bohatství nemilosrdně jde.
Také mě pobavilo, v jakém "nečekaném ohrožení" se Eadulf ocitne.
Rozhodně se těším na další příběhy.

Ulala
30.05.2018 5 z 5

Nelze než souhlasit s předchozími komentáři. Nemám co dodat a tak pouze zopakuji. Autor = skvělý vyprávěč, velmi dobrý znalec historie. Příběh = zajímavý, vtahující do děje a poučný pro ty, kteří se poučit chtějí.

Marcela52
20.03.2018 5 z 5

Také tento další příběh sestry Fidelmy byl výborně napsaný. Treymanovy knihy patří v žánru historická detektivka na knižním trhu k tomu nejlepšímu, co u nás vychází, proto jsem se i tentokrát ráda přenesla do pohnuté historie Irska v 7. století a jen žasla, jak lze barvitě popsat dobu dávno minulou. Rozhodně doporučuji milovníkům tohoto žánru, ale i těm, kteří se rádi zdokonalují v logickém myšlení...

čef
07.03.2018 5 z 5

Údolí stínů je další skvělé dílo z řady o sestře Fidelmě. Autor mne opětovně přesvědčil, že je opravdový znalec starověkých dějin Irska a obratný vypravěč, který umí i poučit o základních věcech, a to tak, aby si čtenář ani nevšiml, že je poučován. Několik myšlenek:"Zcela jistí si můžeme být jen v otázkách, kterým jsme moc dobře neporozuměli. Ti, kteří nic nevědí, o ničem nepochybují. Logika je dobrá, otevřená mysl lepší". Dále je zde převelice zajímavých latinských citátů a končím s jedním z nich a to pěkným: "Si finis bonus est, totum bonum erit".

iška
20.02.2018 5 z 5

Sestra Fidelma prostě patří k mým srdcovkám. Těším se na každou novou knihu a je dobře, že se vydavatelství rozhodlo vydat překlady těch starších titulů v řadě. Myslím, že chybějí ještě asi tři nebo čtyři, tak je na co se těšit.

soukroma
02.02.2018 3 z 5

Přestože bych se ráda něco dozvěděla o starém Irsku a přečetla si pěknou detektivku, tahle série mi nevyhovuje (zkusila jsem s odstupem druhou knihu, ale víc jich už nebude), protože mi velice vadí hlavní hrdinka. Ta je neustále nakvašená, pohrdavá, nespokojená, nechová se tak, jak by její postavení a vzdělání napovídalo a zavazovalo, je jak ledová panna bez citu a porozumění.
Záplava staroirských slov, názvů, dvorských a exekutivních hodností, kterými autor čtenáře zaplavuje nejen v dlouhém úvodu, ale průběžně, je zbytečně matoucí i při neustálém opakování, a právě u Fidelmy jejím titulům ani nevěřím - mj. nikde není patrné, že by cokoli dále studovala a bez toho by se nemohla obejít ani v oblasti práva.
Suma sumarum - nezaujalo ani obsahem ani stylem.