Symbol smrti

Symbol smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218667/bmid_sestra-fidelma-symbol-smrti-ucP-218667.jpg 4 73 22

Sestra Fidelma série

< 4. díl >

Symbol smrti, již sedmnáctá historická detektivka od Petera Tremaynea, je vlastně čtvrtým právnickým případem sestry Fidelmy. Příběh se odehrává v Irsku v roce 666. Řeholnice a advokátka soudního dvora Fidelma stojí před dvěma záhadami. V zastrčeném opatství na jihozápadě Irska se ve studni najde bezhlavé ženské tělo. V jedné ruce svírá krucifix, k paži druhé ruky je přivázán pohanský symbol smrti. Na širém moři daleko od irských břehů se pod plnými plachtami plaví kupecká loď. Avšak posádka a náklad lodi zmizely, jako by je někdo odčaroval. Komu patří tělo ve studni a kam se poděla posádka? Je mezi těmito dvěma záhadami souvislost? Na pozadí keltské historie vypráví autor záhadný příběh plný intrik, nebezpečí a násilí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Subtle Serpent , 1996


více info...

Přidat komentář

Eva193
11.12.2023 5 z 5

Skvělé čtení, nemohla jsem se odtrhnout. Velmi zajímavé jsou i reálie a opět jsem se dozvěděla mnoho nového o fungování společnosti v Irsku 7. století. Vzhledem k tomu, že autor obor skutečně studoval a je uznávaným odborníkem, tak beru i ta historická fakta jako spolehlivá. Jen Eadulf by mohl být trochu víc zajímavý, takhle tam ta postava spíš ruší.

Luigi1
27.05.2023 5 z 5

V této čtvrté knížce jsme se přesunuli do 7 století dnešního Irska


eltondo
13.04.2023 5 z 5

Perfektní díl. Napínavý, zajímavý a po celou dobu plný nových stop a odhalení. Příběh maximálně propletený a celkem složitý. Plně jsem chápal bratra Eadulfa, když ten pár stránek před koncem přiznal, že nemá ani tušení, co se vlastně děje :)
Historie pouze snesitelně málo. Ale k historické detektivce snad trocha historie patří, ne?
Jediné, co mě trochu mrzí, je to, že v českém vydání chybí mapka tehdejšího Irska, ačkoliv sám autor v předmluvě avizuje, že ji pro lepší přehlednost přikládá.

Sisssi
19.12.2022

Ačkoli se autor snaží vycházet z historických skutečností, mnohé mu buďto uniká, nebo určité věci záměrně opomíjí, aby byly knihy současnější a jednodušší. Například velmi moderní postup vyšetřování a neúprosná Fidelmina logičnost je značně nestředověká (žádné přísahy a boží soudy, losy, žádné placení otrokyněmi, nemluvě o tom, že homosexualita je považována za zcela nezávadnou a o devíti formách soužití mezi mužem a ženou rovněž ani zmínka). Irské právo je líčeno jako nějaký vrcholně demokratický právní systém, kde neexistuje mnohoženství ani rozdíly mezi společenskými vrstvami a postavení žen je viděno až příliš růžově. Jako oddechovaka postačí, ale pokud si čtenáři myslí, že takto vypadal středověký každodenní život, irská církev a právo, pak bude lepší sáhnout po spolehlivějších zdrojích. Opravdu byly v 7. století v irských kostelích lavice?

Bedřich63
18.11.2021 5 z 5

Opět perfektní detektivka s mnoha historickými informacemi o životě a právním řádu na území dnešního Irska v 7. st. Doporučuji.

PREBURDA
18.10.2021 4 z 5

Tento čtvrtý příběh je, sám o sobě, plný napětí, nečekaných zvratů a zajímavého rozpletení. Ale za mě, vadilo mi, když v příběhu jsou zakombinovaná historická fakta. Je to nudné a narušuje to vlastní napínavý a čtivý děj. Buďto čtu beletrií a nebo historická fakta.

konicekbily
11.11.2019 5 z 5

Můj obdiv patří autorovi za to, že dokázal dokonale skloubit své znalosti o pradávné historii (a tyto vhodně vložit do knihy) se svým spisovatelským uměním vypravěčským, tedy s dokonalou zápletkou s pomalým rozkrýváním skutečností a při tom s předchozím kladením falešných stop. Při čtení nabývám dojmu, že se to doopravdy před staletími mohlo, tak jak píše, stát.

moudivlacek
28.01.2019 4 z 5

Super díl, kdy se Fidelma ocitá v opatství, kde abatyše je od první chvíle proti ní a jejím církevním názorům i světské moci, a nejen ona. Není to o moc lepší ani u místního správce a soudce v pevnosti. Navíc se strachuje o bratra Eadulfa. Záhy strach o bratra a celé království. Přitom sama tvrdí, že neustále se něco objevuje, ale hodně dlouho pravda se schovává.
Fidelma si však nedá pokoj a pokračuje, až pravdu odhalí. Vše se krásně propojí. Nádherné. Jsem ráda, že jsem tuto sérii odhalila. Těším se na další díl.

anekol
25.07.2018 5 z 5

Velmi dobře napsaná, napínavá a i když zápletka je složitá je možné se v ději vyznat. Těžce odložitelná :-)

Art82
01.02.2018 5 z 5

Zase další vydařený případ. Prostě ta církev byla, je a bude vždy stejná. Všichni v ní jsou podezřelí. Prostě stojí to za to.

wooloong
26.12.2017 3 z 5

Už asi třetí nebo čtvrtá Fidelma a zase nepříjemná abatyše a zase spiknutí. Chtělo by to trochu změnu.

elizabeth_ba
11.12.2017 5 z 5

Jak jsem si zvykla přirovnávat jednotlivé díly ze série ke slavným detektivkám Agathy Christie, tak tahle je takové V hotelu Bertram... Každý má v sobě nějakou pořádnou špatnost a v něčem jede, snad kromě Fidelmy a kapitána lodi Rosse. Člověk by byl v pokušení podezřívat i Eadulfa z toho, že se nějak zapletl s Uí Fidgente... U autora platí nikoli "za vším hledej ne ženu", ale tento odbojný klan nebo sousední království Laigin. Na střídačku za to jedni nebo druzí mohou, popřípadě se spolčí, i když v té poslední (nikoli z řady ale) vydané (Údolí stínu) za to mohlo nějaké jiné Uí. :-) Taky by mě zajímal rozdíl mezi Uí a Corco, oboje je označení pro nějaký klan nebo oblast. Samozřejmě mě zajímalo i, jak to bylo s Fidelmou a jejími blízkými dál, i když jsem v tomto díle kromě koncentrovaného zla do zdejší oblasti, které nevymýtila ani blahoslavená Necht, zaznamenala i pasáže, které mě tak úplně nebavily.

Selinute
18.09.2016 5 z 5

Tremayneho detektivní příběhy o sestře Fidelmě si musím dávkovat s odstupem času a jen po kapkách, aby mně tato skvělá série co nejdéle vydržela.
Opět sázka na jistotu!

Vojslava
19.06.2016 5 z 5

Správný poměr záhad, napětí, vzájemné nevraživosti mezi lidmi i idejemi a na závěr ztracený poklad... přitom pěkně zkombinované a se slušnou porcí napětí a přemýšlení. Tady jsem vraha netrefila, ale v některém dalším dílu to rozhodně zkusím zase!

jarin58
23.04.2016 5 z 5

Musím dát plný počet hvězd nejen za příběh,ale také za neuvěřitelné znalosti historie.Excelentní příběh.

sarka45
22.02.2016 5 z 5

Autor opět nezklamal. Prokazuje obrovské znalosti historie a dokáže nám je předat prostřednictvím napínavého neotřelého detektivního příběhu. Koho dějiny nezajímají, ten se asi bude v určitých pasážích nudit, ale pro mě je to neobyčejně zajímavé. Těším se, až si přečtu další knihu tohoto autora.

cori
12.08.2015 3 z 5

Začátek je velmi slibný: dívka bez hlavy ve studni a na širém moři úplně prázdná loď. Pak se do toho zamotají rodinná pouta a boje o trůn a zlaté tele. Poněkud rozvleklé, ale na druhou stranu autor podává zajímavé informace o životě ve středověkém Irsku.

Ven_D
17.07.2015 5 z 5

Poutavé vyšetřování případu vraždy, protkané mnoha dialogy, postupným odkrýváním motivů jednotlivých podezřelých a skvěle popsané prostředí, do kterého nás autor přesunul. Těším se na další příběhy sestry Fidelmy, protože je mi jasné, že jsme se nesetkaly naposledy.

bondula
30.06.2015 2 z 5

Môj prvý príbeh sestry Fidelmy. Ale teda neviem. Nebola to vyslovene blbosť, ale že by ma to ktovie ako bavilo, to zas povedať nemôžem. Miestami som sa nudil, to by sa pri detektívke stávať nemalo. Pomalší rozbeh by sa dal odpustiť, ako uvedenie do pre mňa netypického prostredia bol užitočný, ale autor potom všetky prvky reálii vysvetľoval zas a znova, keď sa k nim pri nejakej príležitosti dostal a to už bolo fakt nudné. Vôbec často zvykol opakovať zrejmé a známe fakty. Vyjadrovanie postáv bolo také klišéovité až hlúpe, že je som sa miestami čudoval...
Celé vyšetrovanie je tvorené debatou Fidelmy a ľudí, čo niečo vedia. Ich výpovede si samozrejme protirečia, niečo zamlčia ("veď si sa na to nepýtala" je úplne bežná hláška) a keď to celé dá Fidelma dokopy, má páchateľa. Taká, nazval by som to konverzačná detektívka.
Páčilo sa mi ale prostredie Írska v skorom rannom stredoveku, pre mňa to bolo nové, neošúchané, posunulo ma to k tomu, aby som si o tej dobe v Írsku čosi pozrel. Nemôžem teda povedať, že by bol Symbol smrti pre mňa úplne stratený čas.

Dandulka
21.02.2015 3 z 5

Staré Irsko je vděčná látka na knihu, ale tohle zpracování nic moc.