Rubáš pro arcibiskupa

Rubáš pro arcibiskupa https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136914/bmid_sestra-fidelma-rubas-pro-arcibiskup-Mca-136914.jpg 4 83 27

Sestra Fidelma série

< 2. díl >

Rubáš pro arcibiskupa patří k raným detektivním příběhům Petera Tremayna, jejichž hrdinkou se stala sestra Fidelma, tehdy ještě řadová příslušnice opatství Kildare v keltské Anglii sedmého století. Za zhruba dvacet let, co dvojice středověkých detektivů, Fidelma se svým, původně pouze detektivním partnerem, saským mnichem Eadulfem, okouzluje čtenáře na celém světě, prodělali oba dva pozoruhodný vývoj. V tomto příběhu se však vracíme takřka na začátek, kdy je náhoda svede u papežského stolce, a čtenář si jejich očima prohlíží středověký Řím s paláci i nebezpečnou chudinskou čtvrtí, především však rozlehlé katakomby, kde lze mezi hroby zemřelých křesťanů bloudit a třeba i zemřít. V Římě oba pátrají po vrahovi klerika, který měl být v nejbližších dnech vysvěcen na arcibiskupa v saském Canterbury. A protože z vraždy je podezřelý irský mnich, papežský dvůr děsí hrozba možné války mezi Irskem a saskými královstvími. Z původně předpokládané politické vraždy, po níž dochází k několika dalším nepochopitelným úmrtím, se díky Fidelmě a Eadulfovi vyklube příběh lidského selhání, chamtivosti a ctižádostivosti, jehož odhalení je ovšem mnohem náročnější a pracnější. Autor čtenáře na posledních stránkách napíná – sejdou se ti dva ještě někdy? I když díky mnoha dalším Tremaynovým příběhům odpověď dnes už známe, rádi se dáme napínat.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Shroud for the Archbishop , 1995


více info...

Přidat komentář

Atisa
06.03.2024 4 z 5

Tato kniha rozhodně nebyla špatná. Velmi se mi líbilo, že jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí ze života ve středověkém Římě. Romány z církevního prostředí mám také ráda. Náznak romantické linky taky super. Při čtení jsem si pohrávala s myšlenkou, že dám pět hvězdiček. Bohužel mě zklamala podobnost detektivní zápletky s prvním dílem, hlavně to vyvrcholení děje, ve kterém figuruje sestra Fidelma a následně i odhalování pachatele. Dávám tedy čtyři hvězdičky. Určitě mám v plánu ve čtení série pokračovat. Doufám, že další díly budou více originální.

Eva193
29.09.2023 5 z 5

Kniha je zajímavá a děj má spád. Jen škoda že je tu Eadulf takový nemastný, neslaný. V sérii určitě budu pokračovat.


tonysojka
21.09.2023 4 z 5

Na rozdíl od prvního dílu mne to zcela uchvátilo,překvapilo,historické souvislosti vůbec nerušily ale naopak obohatily, a to že Eadulf(nejen on) dělal Fidelmě křoví,beru jako daň za čtivost a prodejnost pro čtenářky.To se některým mohlo velmi líbit.
:-)

marek1278
01.09.2023 5 z 5

Překvapivě výborná historická detektivka, dobové reálie naprosto nenudí a jen doplňují úžasnou atmosféru. Doporučuji a těším se na další díl :)

Luigi1
27.05.2023 4 z 5

Hezké zpracování pokračování historiské detektivky

eltondo
23.02.2023 5 z 5

Výborné a čtivé. Historie, politiky, rodových vazeb atd. je zde pouze zanedbatelně málo. Od začátku jede napínavá detektivka. Fidelma sympatická a bez přešlapů, Eadulf se moc nepředvedl.
Akorát ty latinské/irské názvy věcí, míst a povolání fakt lezou na nervy. Mnohdy je překlad uvedený pouze při prvním výskytu slova a pak už ne. A mám dojem, že někdy ten překlad nebyl vůbec. A slovníček tu není. Takže jsem si zbytečně zapamatoval, že "churl" je nádeník, protože víckrát už se to slovo v knize neobjevilo. Na druhé straně "tesserarius" byl na každé druhé straně a já jsem celou dobu nevěděl, co to znamená :)
Jo a to, že v sedmém století lidé při hovoru vyjadřují čas a vzdálenost v minutách a kilometrech - to je podezřelé.

jprst
09.01.2023 4 z 5

Hodně dobré pokračování této série, slušná historická detektivka s poutavě vykombinovanou zápletkou, dovedená do překvapivého ale nakonec logického konce. Příjemné počtení na otravný zimní večer.

Nelly
01.04.2022 4 z 5

Zajímavá detektivka v kulisách starověkého Říma - záhada stíhá záhadu, čtenářům mnohdy zamotá hlavu. Počin hodný pisatelů kráčejících ve stopách A.Christie.

jarin58
18.10.2021 4 z 5

Tento díl je už od začátku napíavý a ke konci příběh nabývá na síle,což se stává málokdy.Dobré čtení.

PREBURDA
31.08.2021 4 z 5

Uf.... musím plně napsat a plně se ztotožňuji s tím, co napsal čtenář "Neo1tex"
Po přečtení prvního dílu, jsem si řekla, že se tedy dám do přečtení celé série se sestrou Fidelmou. Tak jako u prvního dílů i u tohoto, jsem se těžko začítávala. Autor knihy, si myslím, zbytečně kombinuje příběh se skutečnými dějinami. Kniha by byla čtenější, kdyby tam nebylo zbytečných dějinných přísad a co je při četbě nepříjemné, tak ta slova latinsky psaná, za mě zbytečná a ještě kurzívou. Např. proč "lecticula", když se může napsat nosítka? Když pominu vše, tak musím napsat, že detektivní příběh, je velmi napínavý do posledního písmene rozuzlení. Proto mě mrzí, že kniha takto svižně není napsaná celá.

konicekbily
09.11.2019 5 z 5

Moc hezká knížka! Autor nás pobavil velice pěknou komninovanou zápletkou s podrobným závěrečným shrnutím ve stylu Agathy Christie. V příběhu nám navíc podává spoustu informací o starověkém Římě, počátcích křesťanství a islámu a vytváří poutavý obraz tehdejšího způsobu života.

kvetuse3368
11.08.2019 5 z 5

Můj problém je se uvést do problematiky na úvodu díla, ale jak se příběh rozjede, nemohu se utrhnout až do konce.
Přesně tak i tato kniha. Krásně vykreslený příběh , lidé.....
Již se těším na další knihu se sestrou Fidelmou.

moudivlacek
06.01.2019 5 z 5

Byla jsem zvědavá na sestru Fidelmu po prvním díle, jestli úroveň nespadne. Vůbec ne. Bylo to skvělé.
Na Fidelmě se mi líbí nejvíc to, že není vševědoucí, ráda se přiučí novým věcem, je velmi zvídavá, ale také tvrdá ve svých zásadách, hodně dá na svůj instinkt. Spolu s bratrem Eadulfem tvoří skvělou dvojici. Doufám, že Eadulf nezmizí nadobro a ještě v nějakém díle se setká s Fidelmou. Fidelma umí sbírat střípky a umí je skládat a vyřešit záhady.
Moc se těším na další díly.

petgona
03.09.2018 3 z 5

Na konci ma to celkom pohltilo, ale ach, prva polovica bola trapenie. Uplne sa stoznujem s jednym komentarom od Neo1tex-a, ktory tam pise, ze to bolo ako vykladovy slovnik. Velmi by ma zaujimalo, ci to tak bolo v originali alebo ci sa laskavy prekladatel rozhodol, ze bude lepsie ak nam popreklada - uplne zbytocne, podotykam - latinske vyrazy ako svrcky ci pradelna.

Chesterton
27.12.2017 5 z 5

Při zpětném zamyšlení Eadulf občas vskutku dělá Fidelmě trochu "křoví", aby vynikla její bystrost, ale daleko víc mě občas ruší až přebytečné seznamování s historickými souvislostmi. Přesto po každé nové ráda sáhnu.

elizabeth_ba
05.12.2017 5 z 5

Itálii mám moc ráda a mému srdci je velmi blízká. No a věčný Řím je zkrátka věčný (ab urbe condita). Sice škoda, že Fidelma mé okouzlení městem na Tibeře nesdílí, ale zase se kniha v mnoha aspektech odlišovala od ostatních ze série a spousta se toho udála poprvé a naposledy. Tak například Fidelma navštívila bordel (a nijak zvlášť ji to nepohoršilo). Potkáváme Araby (i islamisty) a arabské písmo. Nebo zde autor vytvořil Eadulfovi soka, i když asi ne příliš uvěřitelného, jelikož bylo nad slunce jasné, že kluk z patricijské rodiny, jejíž kořeny sahají ještě dost hluboko před triumvira Marca Licinia Crassa, asi nebude chtít odejít do Irska; no a o Fidelmině vztahu k Římu jsem již psala výše (souvisí to s její láskou k domovu, bratrovi, přírodě, jež byla několikrát v románech o ní zmiňována). Fidelma však od mladého strážce paláce na cestu domů dostala nádherný dárek a získala si rovněž přátelství nomenclatora jeho Svatosti Gelasia, které se potom Eadulfovi i Fidelmě velice hodilo na koncilu v Autumu roku 670… A rovněž se dozvíme, že skutečná urozenost se projevuje moudrostí a šlechetností, nikoli arogancí a přezíravostí.

A co se týče názoru kolegyněk a kolegy v komentáři níže pode mnou (zahrnuji v to i lajkující) ohledně Eadulfovy „tuposti“, tak tam jim odpovídá sama Fidelma na s. 214: "Fidelma si povzdechla. Eadulfovi to skvěle myslelo, ale jeho chybou byly sklony sledovat v dané chvíli pouze jedinou cestu a zapomínat na to, že je třeba prověřit i všechny vedlejší cestičky." Myslím, že k tomu netřeba něco dodávat. Ve dvou následujících příbězích (Jezdec věstí smrt a Nechte maličkých) potom podobné chyby udělá i Fidelma a stojí to mnoho lidských životů. Naštěstí se v obou případech vzpamatuje včas a dokáže zabránit ztrátám na životech ještě mnohem větším.

Albina
10.10.2017 3 z 5

Přečetla jsem už několik knih s Fidelmou a Eadulfem, ale navzdory tomu, že autor označuje Eadulfa jako člověka s bystrou myslí a schopností odhadnout lidi, se on často chová jako úplný hlupák.
V tomto případě se napřed okamžitě ztotožní se závěrem, že opata zavraždil a okradl irský mnich, a neústupně ten postoj hájí. No a potom ještě několikrát zbrkle a zcela nesprávně vyhodnotí skutečnosti s případem spojené. To není projevem ani bystré mysli, ani schopnosti odhadnout lidi, ale spíš dokladem tuposti
Kostrbatý překlad knize taky hvězdičky nepřidává.

Selinute
05.09.2017 5 z 5

Ani letošní dovolenou jsem si nedovedla představit bez Tremayneho sestry Fidelmy. Opět musím obdivovat autorovy promyšlené zápletky, které nám i v tomto dílu nabízí. Gradující děj slibuje zajímavé rozuzlení a přesto, že jsem pachatele tak trochu tušila, tak jsem malinko šlápla vedle. Pro ty, kdo si Tremayneho oblíbili a mají rádi dobré detektivky, vřele doporučuji.

Art82
24.07.2017 5 z 5

Druhy díl se mně opravdu líbil. Je to takový starodávný Hercule Poirote - prostě taková hezká detektivka. Vřele doporučuji.

Eicherik
09.10.2016 4 z 5

Tohle je moje první kniha, která se odehrává v Římě v 7. století a nikdy by mě nenapadlo, že se sem někdy "podívám". Mé druhé setkání se sestrou Fidelmou splnilo moje očekávání. Jedná se opět o dobrou historickou detektivku s pro mě překvapivým odhalením.