Šestnáct stromů na Sommě

Šestnáct stromů na Sommě https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475835/bmid_sestnact-stromu-na-somme-EHj-475835.png 4 75 28

Edvard chce rozluštit tajemství svých předků, rodiči počínaje. Pátrání ho zavede z rodného Norska na Shetlandy, kde doufá najít stopy po svém prastrýci, který za druhé světové války bojoval proti Němcům. Přitom Edvardův dědeček, u nějž vnuk vyrostl, byl zcela opačného smýšlení než jeho bratr, podporoval nacisty. Edvard se noří stále hlouběji do historie, až dospěje k dějišti tragických bitev první světové války u řeky Sommy ve Francii, kde padlo víc než milion vojáků. Přeživší britští vojáci vzpomínali, že na bojišti jako zázrakem zůstala stát skupina šestnácti ořešáků. Reálný a uvěřitelný příběh nepostrádá tajemství a napětí a čte se jako detektivka pro náročné v tom nejlepším slova smyslu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Argo
Originální název:

Svøm med dem som drukner , 2014


více info...

Přidat komentář

Teclaireddy
17.03.2024 3 z 5

Na můj vkus příliš srdceryvné a okázalé, příliš mnoho velkých témat, až to ztrácí na uvěřitelnosti. Ale bavilo mě to, taková oddechová četba, také se mi líbilo prostředí Shetland. Kdo má rád velké rodinné příběhy plné smrti, lásky, tragických osudů a války, bude spokojený.

Verrrunka
15.03.2024 3 z 5

Tahle knížka mi dala víc práce, než jsem čekala a taky byla úplně jiná, než jsem čekala, ale nakonec to bylo napínavé vyprávění.

Rodinné tajemství napříč generacemi, válka, smrt rodičů, pátrání po vlastní minulosti a do toho kulisy Norska, Shetland a Francie.
Neobvyklý příběh, místy možná trochu zdlouhavý, vlastně mi v knížce nebyla sympatická ani jedna postava, ale nechalo to ve mně kus příběhu a to se počítá.

Takže pokud máte dost času, chcete se ponořit do neveselého příběhu a nehledáte jednoduchou a svižnou knížku, tohle bude pod deku k čaji jak dělaný .


Butterfly340
28.01.2024 4 z 5

Krásný dojemný příběh na pozadí dramatických událostí 20. století.

Líbil se mi jazyk, kterým to bylo vyprávěno. Takový pomalý, vláčný, který nikam nespěchá. I prostředí bylo stejně malebné a romantické.

Jediné, co mi vadilo a za co strhávám hvězdičku, jsou postavy. Edvard je neskutečný jeliman, který sebou ochotně nechá manipulovat jakoukoliv ženskou, která s ním vleze do postele.
Ani Gwen není lepší postava. Chová se jak psychopat na lexaurinu. Ne, neměla jsem pro ni pochopení. Sobecká, rozmazlená holka, která vidí chyby vždy jen v tom druhém.
Daleko zajímavější mi přišly postavy žijící v minulosti, ale z jejich pohledu nebylo napsáno nic. Pouze se prostřednictvím Edvarda dozvídáme o jejich osudech.

Rozhodně je to nadprůměrná kniha, přestože do top bych ji nezařadila. Ale ano, líbila se mi.

Aghatte
30.10.2023 5 z 5

Překrásný jazyk a spletitý příběh, kniha, která se čte sama.

Kortez
10.09.2023 4 z 5

Netroufám si tuhle norskou záležitost vůbec zařadit do nějaké škatulky. Je to prostě román a velice čtivý. Ty války se sice jen tak mihnou v pozadí příběhu, nakonec to o první nebo druhé světové vůbec není i když to tak trochu vypadá...
Spíš je to rodinná kronika, nechci použít slovo sága, protože se nejedná o tak široký záběr.
Netradiční a skvělé.

Burák
27.08.2023 4 z 5

I když se nejedná o žádnou napínavou detektivku, kdy nedáte knížku z ruky, je to příjemná knižní záležitost. Líbil se mi styl vyprávění, uvěřitelnost postav i zajímavá fakta, která jsou do příběhu nenásilně začleněna. Hodně mě bavilo zasazení hlavní časové linky do 80. let a kombinace Norska a Shetlandských ostrovů je sama o sobě skvělá.

Neřekla bych, že se to bude líbit všem, na to není vyprávění dostatečně dynamické a zápletka strhující. Ale pro milovníky kriminálních případů, kteří si chtějí odpočinout od všech těch drsných severských krimi, je to skvělá volba.

Ráda si od Larse Myttinga v budoucnu přečtu i jeho další knihy.

esma
05.08.2023 4 z 5

První strany mě hned zlákaly : obraz krajiny obhospodařované dvojici mužů : děda a jeho vnuk, jejich hezký vztah, který rezonoval se společnou prací i přírodou, později pozvolný výčet ztrát na životech v jejich rodině, náznak, že mžikem se vše změní. A děj nabobtnal a rozvinul do vzdálené minulosti příběh, v anotaci popsaný jako spletitý, ale především jde o příběh velmi smutný.
Nejedná se o žádné komorní pojetí, vše směruje k rozklíčování dramatických událostí, na kterých se podepsaly obě války, yperit, nacistické tábory a rozhodnutí, která se v konečném důsledku ukázala jako tragická.
Napsané je to svižně, žádné proluky. Kromě toho jsou pasáže o dřevu (jedna z postav je truhlář/řezbář) velmi zajímavé, měli bychom si přečíst i jeho další knihu Dřevo.

Agatha84
24.05.2023 2 z 5

Jsem si jistá, že je to dobrá kniha, jen společně bohužel nikterak nesouzníme. I po 14 dnech nemám dočteno a na své večerní posezení s knihou se tentokrát netěším.
Vůbec se mi nedaří splynout ani s postavami,které jsou tak nějak neurčitě chladně nijaké, ani s příběhem. Spíše než Edvarda nebo Gwen před sebou vidím lány brambor a vichřici na Shetlandech. A za to si ty dvě hvězdičky autor zaslouží. Víc jich že mě (aspoň pro tentokrát) ovšem nevymámí.

manasx
07.05.2023 3 z 5

Hezký příběh, na mě asi ale moc kvalitní literatura. Celkem často mi ulítávala pozornost pryč. To se mi běžně nestává. Celkové ale hodnotím jako pěkné.

Jančislava
30.04.2023 4 z 5

Kniha se mi vcelku líbila. Postupné odkrývání toho co se stalo a proč. Kniha mám spíše pomalejší tempo, ale čtení mě bavilo. Trochu mě zklamal konec, kde si vlastně nejsem úplně jistá jak to dopadlo.

sporran
08.04.2023 3 z 5

Retrospektivní román s detektivní zápletkou, obsáhlý s řadou popisů míst a událostí. Čtivé.

cori
11.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Autor do svého příběhu zakomponoval mnoho prvo a druhoválečných událostí a osudů, které by vystačily na několik knih (jeden bratr u wehrmachtu, druhý ve francouzském odboji, zrada, popravy, koncentrační tábor, pochod smrti, adopce, bitva na Sommě, vzácné ořešákové dřevo, smrt stovek turistů v podminovaném lese, únos dítěte,......).
Příběh je napínavý a čtenář postupně odkrývá celé tajemství rodin Hirifjellových z Norska, Winterfinchových ze Skotska a Daireauxových z Francie.

Kaduri
05.02.2023 4 z 5

Anotácia v tomto prípade plne vystihuje dej knižky. Detektívka pre náročného čitateľa.
Pátranie po "dedičstve" zahalenom rúškom tajomstva. Príbeh presahujúci generácie, 1. i 2. svetovú vojnu.
Konanie postáv pre mňa občas nebolo úplne hodnoverné (preto jedna hviezdička dole), ale príbeh ako celok sa mi páčil moc.
Aspoň ja som to takto pri čítaní cítila.
Kto hľadá "čistokrvnú" detektívku, bude sklamaný.
Kto hľadá príbeh, nad ktorým musí uvažovať, ktorý mu nič nedá zadarmo, práve ho našiel.

"Pozoroval jsem ji, jak vesluje k místu, kde vtékala řeka do jezera, řídila loď precizně, jako by krasopisně psala na vodě, ještě nebylo sedm hodin a já si přál, abychom takhle zůstali my dva, abychom začali znovu, bez předchozí historie, bez rodiny, narozeni každý sám za sebe."

luciella10
05.02.2023 5 z 5

Začnete číst a nemůžete přestat. Před očima se proplétají osudy několika rodin, bolest obou válek, velké ztráty a síla dřeva. Nádherná kniha, která stojí za přečtení.

Atuin
12.01.2023 5 z 5

Velice dobře a sugestivně vyprávěný příběh, díky zvláštnímu poutu vypravěče, který opisuje všedními střípky přes celou mozaiku vlastních předků i ztrát, které ho v životě potkali a potkávají. Z pouhých banalit se tak stává citová sonda do hlubin lidského srdce, které ve svých zákoutích může ukrývat cokoliv, krásné popisy krajiny i obyčejné každodenní činnosti, které jsou uvěřitelné a snášejí na příběh zajímavý nátěr. Psychologie postav je hádám záměr, jelikož je nám to podáno očima vypravěče, který tone v dost zamlženém prostoru a příliš toho neví, sám odkázán na vlastní cestu.

Krásná kniha, niterná, smutná a poutavá...

hannina
21.11.2022 4 z 5

Edvard vyrostl na statku svých prarodičů, kteří ho i vychovali. Jeho rodiče zahynuli, když mu byly tři roky. A on byl u toho. A nablízku byl také záhadný dědův bratr Einar, s nímž jaksi souviselo, že se tehdy s rodiči na výlet, jenž tak špatně skončil, vydali. Edvard se po smrti svého děda, poté, co objeví několik různých dokumentů a dopisů, vydává hledat Einara a rozplést, co se to s jeho rodinou vlastně stalo. A nestačí se divit. Souvislosti jeho vlastního osudu sahají do období obou světových válek a přivádí jej na jedno z nejtragičtějších míst válečných bitev. A také do světa obchodu se dřevem. Nečetlo se mi to zpočátku úplně lehce, ale postupně to přišlo. Hodně poutavě jsou popsány reálie i atmosféra norského venkova, Shetlendských ostrovů i míst kolem té nešťastné Sommy.

eva-lupen
03.11.2022 5 z 5

Moc pěkně napsané a čtivé, ale thrillerem bych to rozhodně nenazvala. I když hodnotím 5*, tak jedné věci v knize nevěřím. Pochybuji, že by tak mladý kluk, takhle uvažoval.

Gabromila
30.09.2022 5 z 5

Velice čtivý a napínavý příběh, opět odhalující krutosti světové války a její zásah do lidských životů.

Alphwen
24.09.2022 3 z 5

Nadšení ostatních moc nesdílím. Kniha je čtivá, ale nepřekračuje škatulku oddechové četby. Nejslabším článkem jsou ploché a stereotypně pojaté postavy, přičemž milostná zápletka zabírá příliš mnoho místa. Nejzdařilejší jsou naopak popisy prostředí, zejména Shetlandských ostrovů, a rozličné motivy související se dřevem.

mystery103
15.07.2022 5 z 5

Nádherná kniha. A další z těch, u kterých lituji, že skončily.