Kateřina Howardová: Nevěrná královna

Kateřina Howardová: Nevěrná královna https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457649/bmid_katerina-howardova-neverna-kralovna-rC8-457649.jpg 5 160 35

Příběh Kateřiny Howardové, páté manželky krále Jindřicha VIII., je jedním z nejtragičtějších v anglických dějinách. Dívenka sotva odrostlá dětským střevíčkům, kterou ke dvoru přivedla její ctižádostivá rodina, okouzlila krále svými půvaby a krásou. Uměla zpívat, nádherně tančila, milovala dvorské slavnosti, a když se s ní stárnoucí král dychtivý dědice roku 1540 oženil, plnými doušky si užívala svého privilegovaného postavení. Kdyby mu porodila syna, byl by její triumf dokonalý. Zamilovaný Jindřich se nad ní rozplýval a všem na potkání opakoval, že Kateřina je jeho slunce, jeho růže bez trnů. V její minulosti však byly stíny, o kterých neměl tušení, a ta minulost se Kateřině čím dál nebezpečněji připomínala. A přece si dívka nemohla pomoci a stále znovu si zahrávala s ohněm. Král se tak měl poučit, že ti, kdo trhají růže bez trnů, musí počítat s tím, že se spálí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Katheryn Howard: The Scandalous Queen , 2019


více info...

ReziEngli
ReziEngli
17.02.2024 4 z 5

Kateřina Howardová mi už od začátku byla extrémně nesympatická. Hrozně naivní holčička, která moc brzy a moc rychle propadla hříšným hrátkám a rozkoším. Navíc nedokázala přijmout to, co se jí naskytlo, a chtěla víc a víc. Strašně mě štvala a za svůj osud si mohla jen a jen ona sama. Na konci se projevila jako hysterka :D Tady dávám jenom 4 hvězdičky místo obvyklých pěti a omlouvám se autorce, ale Howardová byla fakt protivná.

jaja1989
jaja1989
27.12.2023 odpad!

Bohužel, za mě se tahle kniha autorce nepovedla.
Připadalo mi to jako cist deník nymfomanky.


Carol1122
Carol1122
24.12.2023 4 z 5

Mladá, naivní a prostopášná. Pokud se Kateřina Howardová skutečně zapletla s tolika muži, je jisté, že jednou za to zaplatit musela, ačkoliv ne tak krutým způsobem. Jindřich VIII. již v té době pomalu umíral, takže mu společnost mladé a vitální ženy jistě zlepšovala chvilky, čehož mladá Kateřina velmi ráda využívala. Nezbývá než se těšit na poslední díl o šesté královně, o které se tolik historie nezmiňuje.

SumýšIrena
SumýšIrena
07.08.2023 4 z 5

Howardové měli smůlu, že králi podstrčili takové smyslné hovádko boží. Při čtení jsem si říkala, že není možné, aby byla tak prostopášná. Doslov autorky mi vysvětlil, že je to tak. Jen doufám, že další díl odhalí intriky kolem jejího odhalení.

Lenka_S
Lenka_S
01.08.2023 5 z 5

Opět skládám hold autorce. Až mi Kateřiny bylo chvílemi líto. Mladá naivní husička, o kterou se nikdo pořádně nestaral, se stala nástrojem svých příbuzných. Nedivím se, že chtěla v životě jen trochu lásky a nedivím se ani Jindřichovi, že k ní byl schovívavý, ale co naplat, opět u něj zvítězila zraněná pýcha.

MarcoPolo936
MarcoPolo936
08.03.2023 5 z 5

Vidina bohatství, vlivu a slávy byla opojná a ona zjišťovala, že cena za to vše nakonec nebude, tak vysoká jak se obávala...(str. 204)..ale byla.. Vztahy její první lásky s Henry Manoxem, prvním milencem Francisem Derehamem a později u dvora s Thomasem Culpererem byly po zjištění pro krále Jindřicha VIII. postupně jednoznačnou záležitostí jak všechno srovnat... Četlo se to výborně, od 7 leté Kateřiny dceři zchudlého, ale šlechtice významného rodu, přes řadu prostopášností až k velkolepé pompě anglické královny.. Zemřela příliš mladá a zbytečně, stejně tak neskutečně byl brutálně popraven Francis Dereham, ale to už mimo knihu....

alnahu
alnahu
04.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Další ze série o tudorovskych královnách.Kateřina Howardová se dostala ke dvoru,jako mladičká a Jindřich VIII.v ní ihned našel zalíbení a hlavně počítal s tím ,že by mu ještě porodila syna.A tak se Kateřina stala starnoucímu Jindřichovi pátou manželkou.Trpělivě snášela i jeho nemoci ,kterými již trpěl,ale k tomu ji pomáhal i milostný vztah s Tomasem Coulpepperem i když znala příběh své sestřenice popravené Anny Boleynové,snažila se ,aby krále proti sobě také nepopudila.Do toho však zasáhla rodinu Seymourů ze strachu,že by mladá královna mohla porodit následníka a proto proti ní vytáhnou doznání k dětské lásce k Manoxovi,ona však nevěří,když se přizná,že je to její konec a tak je i tato královna popravena.Tentokrát není tato kniha tak čtivá,jako minulé díly série.

Calinda
Calinda
11.01.2023 5 z 5

Opět parádní kniha, nevím, jak to autorka dělá, ale všechny knihy v sérii mě nesmírně baví, výjimkou není ani tento díl. Kateřina mi i přes všechny prohřešky byla sympatická a bylo mi líto, jak dopadla. Vzhledem ke svému mládí, atraktivitě, chabé výchově a vzdělání a touze po milostném životě snadno podlehla všemu, co ji lákalo, ale v jádru byla hodná, přející, soucitná. Když jsem četla anotaci, myslela jsem si, že se v roli královny bude chovat nadřazeně, marnivě (podobně jako Anna Boleynová) a nebude si vážit ani samotného krále, ale nebylo tomu tak, byla hodná a vlídná na služebnictvo a krále měla v úctě, jednala s ním laskavě a jako s autoritou. Na stárnoucího, vzhledem již spíše odpudivého a nemocného Jindřicha byla prostě moc mladá, krásná a sexuchtivá, takový vztah nemá moc šancí i když se jedná o samotného krále. A opět, jako většina před ní, nebyla schopna počít s králem syna, což byl pro Jindřicha středobod života a od toho se vše odvíjelo. Už se těším na poslední, šestý díl.

sweeney
sweeney
06.12.2022 4 z 5

Čtu sérii o tudorovských královnách postupně a musím bohužel říct, že tento díl mě zatím bavil nejméně..snad to bylo mou antipatii vůči hlavní postavě Kateřině, jejíž chování/smýšlení mě od počátku čtení odrazovalo. Nicméně samozřejmě opět chválím způsob psaní Alison Weirove, která dokáže čtenáře přenést do dané doby se všemi detaily :) Navíc i tento příběh o páté manželce Jindřicha do série prostě patří :)

yellow
yellow
09.11.2022 3 z 5

Konečně se mi to podařilo dočíst. Musím říct, že příběh Katheryn Howard mě nebavil, takže jsem ho četla na několikrát. Nečekala jsem, že po Anne Boleyn najdu královnu, která mi bude ještě méně sympatická.

MíšaS.
MíšaS.
14.09.2022 3 z 5

Musím říct, že jsem se v půlce knihy nějak zasekla a nemohla jsem se pročíst dále. Možná to bylo i tím, že přeci jen známe příběh už z předchozího dílu o Anně Klevské... Nakonec jsem to dočetla, ale nemohu hodnotit stejně jako předchozí díly.

Thalin
Thalin
11.09.2022 5 z 5

"A nezapomínej, že jsi Howardová!"... A k čemu to té holce vlastně bylo? Kateřina se možná narodila do mocného rodu, ale moc k užitku jí to nebylo. Možná, kdyby si ji v rodině nepřehazovali a zajistili jí pořádnou výchovu, nemuselo z ní vyrůst tak naivní a ovlivnitelné děvče. V knížce je to krásně napsané. Do teď jsem o téhle královně, která se vedle krále moc dlouho neohřála, věděla jen okrajově a něco málo ze seriálu Tudorovci. Ale tato kniha mi dodala jiný rozměr a možnost si vše představit z jiného úhlu. Za mě perfektně napsané a určitě si přečtu i o ostatních manželkách Jindřicha odsmého.

natynka21
natynka21
02.09.2022 5 z 5

Opět paráda! Tento díl měl snad největší spád a stránky se otáčely úplně samy. Zpočátku jsem měla Kateřinu ráda, pak jsem ji litovala. Kdyby se jí dostalo řádné výchovy a ne zahálčivého mládí v Lambethu, a neměla by příbuzné, kteří ji jen využili, aby se ve společenském žebříčku dostali co nejvýš, určitě by dopadla úplně jinak. Těším se na poslední díl, i když přiznávám, že je mi líto, že už tato fantastická série končí.

Markett
Markett
18.08.2022 5 z 5

Šest tudorovských královen je rozhodně jedinečná série od úžasné autorky.  Všechny díly jsem přečetla jedním dechem, čtení jsem si moc užila a určitě se i něco trošku dozvěděla. Všechny knížky jsou krásně psané, nabité strhujícími příběhy Jindřichových manželek, kde příběhy těchto žen sledujeme od úplných začátků, a proto i chápu tloušťku knih,  ale v tomto případě to rozhodně není na škodu.  Alison jako autorku uznávám a právem řadím mezi své nejoblíbenější autorky. 

Příběh této mladičké královny jsem četla s těžkým srdcem, protože každý ví, jak tato dívka skončila.
Alison v této knížce nabídla opravdu úžasný příběh mladé Kateřiny, u které bylo znát, že její výchova nebyla tak kvalitní, protože se snadno nechala strhnout ostatními k  "zábavě". Ona sama si nikdy neudělala svůj názor,  ale přičítám to k tomu,  že byla mladá, hodně naivní,  a celkově ta správná výchova jí dost chyběla.
Kateřina se snadno dokázala zamilovat, aniž by přemýšlela o následcích, které její nezodpovědné chování může mít. Ale tak nikdo nemohl tušit, že si jí zamiluje sám král, jemu ta její naivita asi přišla roztomilá.  Bohužel se nechala snadno okouzlit mladším mužem a zaplatila trestem nejvyšším.
Ačkoliv si za svůj osud může tak trošku sama,  velmi mě její příběh zajímá a vždy mě vezme za srdce, ke Kateřině jsem si našla svou cestu a mám ji ráda. 

Co se celé série týče, rozhodně DOPORUČUJI. Alison je výborná autorka historických románů, píše krásně a poutavě, její vyobrazení všech postav je ohromné a fascinující.  Nenechte se odradit tím, jak jsou knížky silné, určitě stojí za to si je přečíst, protože já sama můžu říct,  že jsem o tomto období přečetla hodně knih, ale tuhle sérii považuji za nejpovedenější. 

Micha-Él
Micha-Él
23.06.2022 5 z 5

Opět dechberoucí román z tudorovské Anglie od osvědčené autorky Alison Weir! Škoda tak mladého života, i když se Kateřina zrovna nechovala jako vzor mravnosti...

Šajler
Šajler
19.06.2022 5 z 5

Mladá, naivní dívka. Bohužel její smýšlení a činy ovlivnila výchova/nevýchova u příbuzných,kde byla dost nemravná domácnost.

NicaCola
NicaCola
26.05.2022 5 z 5

Opět úžasné čtení... v červenci vychází poslední díl a já se už teď nemůžu dočkat:)

tami1
tami1
27.04.2022 5 z 5

Osud Kateřiny Howardové je známou kapitolou britských dějin, přesto jsem se zatajeným dechem čekala na první klopýtnutí i větší chyby jimiž zpečetila svuj neblahý osud.

Dokonalé vykreslení dvorského života je u autorky samozřejmostí. Alison Weir je mistrem ve vyprávění historie. Je schopná spojit jednotlivé střípky historických faktů ve strhující román, který nelze odložit.

Doporučuji!

Rozmarýna Rozm
Rozmarýna Rozm
26.04.2022 5 z 5

Skvělý historický román podle skutečných událostí. Vůbec jsem se od knihy nemohla odtrhnout. A jako vždy jsem si neopomenula přečíst Poznámku autorky, kde uvádí z jakých pramenů čerpala. Překvapilo mě, že Kateřina byla tak nevzdělaná.

Květ
Květ
30.01.2022 5 z 5

Příběh života páté ženy Jindřicha VIII. z pera historičky Alison Weir je čtivý, podrobný, a poutavý. Autorka dokáže plasticky vylíčit postavy a vtáhnout čtenáře do děje. I když víte, jak kniha skončí, přesto doufáte... Celou sérii mám moc ráda a doporučuji, nemůžu se dočkat posledního dílu.