Šest hvězdiček

Šest hvězdiček https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21922/bmid_sest-hvezdicek-PmW-21922.jpg 4 36 6

Justýn Merkelbach je nejmladším šéfredaktorem v Nizozemsku. Vede magazín Dobré ráno, časopis specializovaný na hotelnictví. Za obrovským nákladem a nemalými zisky stojí pouze dva lidé: zakladatel časopisu, Justýnův strýc Siem, a asistentka Mabel. A také strýčkovy fígle a triky, jimiž „přinutí“ k inzerci jakékoli hotelové zařízení. Strýc je otevřený, nespoutaný a impulzivní, Justýn ho odmalička zbožňuje. Pro chlapce, který vyrůstal v područí upjaté matky, chorobně posedlé hygienou, a suchopárného otce, bývaly návštěvy u strýčka Siema a tety Tilly vždy oázou uvolněné atmosféry. Po střední škole proto nastupuje do Dobrého rána a po zapadlých koutech Holandska hledá vhodná ubytovací zařízení. Jednoho dne spáchá Siem sebevraždu. V románu se Justýn retrospektivně vrací k událostem dětství a dospívání, rozpomíná se na různé situace, okolnosti a příběhy. Mimo jiné i za pomoci terapeuta se rozhodne dopátrat pravé příčiny jeho smrti. Postupně odhaluje skutečnou podstatu sice bezdětného, ale jinak napohled harmonického manželství strýce a tety - sex jako akt marnosti, sebetrýznivé návštěvy bordelů, destrukce… Jako se nám při psychoanalýze vyjevují zasuté, triviální vzpomínky, poznává Justýn skrytá zákoutí jejich života. Ovlivní ho to natolik, že i sám sebe začne vidět jinak. Obdivuje strýce proto, že si vzal život? Mohl tomu nějak zabránit? Je sebevražda projevem bezohlednosti a sobectví, nebo lze sebevraha i pochopit? Joost Zwagerman je vynikající vypravěč, dokonalý analytik lidské psychiky. Dokáže suverénně navodit atmosféru a dávkovat napětí, zaobírá se tématy, která kontrastují s puritánstvím průměrného Holanďana. Jeho vypravěčské voyeurství dává čtenáři jako by nahlédnout tam, kam nemá.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Zes sterren , 2002


více info...

Přidat komentář

jiri77
30.11.2021 4 z 5

Příběh na téma sebevraždy. Velmi dobře popsané myšlení a činy pozůstalých. Hlavně vyrovnání s něčí sebevraždou ,co ho k tomu vedlo, a jestli za to nemohu? Příběhem nás provází synovec Justýn, který pracoval se svým strýcem v magazínu Dobré ráno, a vzpomíná ,co se strýcem prožil a hledá odpovědi. Hodně dobrá novela.

petrarka72
19.05.2019 4 z 5

Směska dekadence, údivu a humoru. Jak se srovnat nejen se smrtí bližního, ale i s vědomím, že o jednom z nejbližších vím pramálo. A ještě ke všemu se jím stávám...


vladka2340
10.03.2019 4 z 5

Velmi dobře vystavěný příběh, který nutí čtenáře přemýšlet, což knize neubírá na čtivosti, ba naopak. Ač je tématem sebevražda, kniha je místy velmi vtipná.

dedliipf
24.02.2019 2 z 5

Jak se vyrovnat se smrtí blízkého člověka, kterého obdivujete? Jak pracovat s jeho odkazem? Postupně se v příběhu vynořuje odvrácená stránka toho stejného muže. Šest hvězdiček je právě o tomhle nasvícení dobrého i zlého; mírnou variací Paní Bovaryové, která je ale mrtvá už na začátku děje.

Líbil se mi sarkasmus vypravěče a cynismus byznysu magazínu Dobré ráno.

Kniha se mi ale četla krkolomně. Neřekla bych, že je text špatný, ale ve mně to drhlo... 4 dny čtení mi přišly spíš jako 2 týdny. A podezřívám, že nepřispívá ani typografie této edice. Rozčilovala mě samotná písmenka. K zážitku prostě přispívá cokoliv...

Vikina333
28.12.2013 4 z 5

Překvapivá knížka, ve které se řeší nejen rodinné vztahy, ale i vztahy milostné a v neposlední řadě rozebírá vinu a výčitky sebevraždy a to vše velice poutavě a přirozeně. Pěkná novelka.

Lucila
20.08.2012 4 z 5

Dobrá kniha ze současnosti. Oetvírá aktuální otázky v normálním prostředí, takže je to srozumitelné a realistické (aspoň pro mě). Možná trochu moc psychologie, ale celkově příjemné překvapení.

Štítky knihy

nizozemská literatura

Autorovy knížky

Joost Zwagerman
nizozemská, 1963 - 2015
2005  71%Šest hvězdiček

Kniha Šest hvězdiček je v

Přečtených48x
Knihotéce49x
Chystám se číst22x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x