Šest historií prchavého života

Šest historií prchavého života https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221619/bmid_sest-historii-prchaveho-zivota-SzR-221619.jpg 4 10 2

Šest historií prchavého života je první čínská lyrická autobiografie,Fu-š kterou napsal čínský spisovatel Šen Fu (1763, Su-čou – po roce 1809). Kniha byla napsána na počátku 19. století, roku 1849 byla nalezena a vydána v roce 1877. Ve své knize popsal Šen Fu v šesti kapitolách (poslední dvě kapitoly jsou ztraceny) svou pestrou životní dráhu, bohatou na tragické události i na chvíle osobního štěstí, své zážitky z cest, osobní i duchovní pocity a snahu o studium taoismu. Jednotícím prvkem knihy je romantická láska mezi autorem a jeho manželkou a smutek z její smrti, takže dílo je prodchnuto jednotnou citovou atmosférou. Název knihy je převzat z básně Li Poa, „prchavý život je jako sen, kolikrát můžeme najít radost v něm?“. První kapitola knihy líčí krásné okamžiky autorova mladého manželství, druhá jeho různé umělecké a filozofické snahy, třetí obsahuje vylíčení nemoci a smrti jeho manželky a čtvrtá je o jeho toulkách a cestách. Mezi osobní vzpomínky autor vkládá v souladu s klasickou čínskou estetikou lyrické popisy přírodních krás, ale realistické vylíčení soudobých rodinných a společenských vztahů i sevřená kompozice odlišuje tuto knihu od obdobných děl staré čínské literatury. Grafická úprava Jindřich Pícha.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Biografie a memoáry

Vydáno: , Plzákovo nakladatelství
Originální název:

Fu-šeng-liu-či , 1877


více info...

Přidat komentář

Legens
23.02.2024 5 z 5

Pro Evropana poučná kniha o pohledu do psychologie Číňana druhé poloviny 18. století. Kniha je vlastně celá o tom, jak si protagonista během svého života všímá krásy a vnímá různé druhy krásy. Přičemž překvapivě dává na stejně hodnotnou úroveň požitky z krásy krajiny a zahrad (o tom se tam píše nejčastěji) a různé tělesné požitky jako pití vína a jiné. Tomu, že jeho život probíhal značně dramaticky, je dávána jakoby vedlejší úroveň. Jakoby ta kniha mne měla upozornit, že smutný průběh života je vlastně vedlejší záležitostí, protože krásy si máme všímat a vnímat ji i při nepříjemných životních okolnostech. Vždyť jakým jiným způsobem můžeme vnímat krásu nežli prostřednictvím lidského života?
Pár drobných detailů:
1. Ve vydání edice Střelka (Světová četba) z roku 1956 je text od strany 99 po stranu 108 věnován výhradně aranžování a pěstování květin.
2. Knihu překládal jeden z nejlepších českých sinologů Jaroslav Průšek (1906-1980)
3. Prvé vydání knihy vyšlo v roce 1944. Překladatel v předmluvě vydání z roku 1956 píše, že to bylo vydání(cituji): ...špatně vypravené a "ozdobené" zcela nevhodnými ilustracemi a obálkou. Byl jsem hluboce zklamán, že knížka, kterou jsem měl obzvláště rád, dostala se do rukou čtenářových v rouše tak nedůstojném (konec citace). Vydání z roku 1944 je v antikvariátech běžně dostupné, ilustrátorkou byla Toyen. Překladatel mi svou poznámkou způsobil zatím trvající pochybnosti, zda si ho mám pořídit. Můj názor totiž je, že jestli by si některá kniha zasloužila bibliofilní vydání s dobře vybranými ilustracemi z originálního velmi bohatého čínského výtvarného umění, tak je to tato kniha.

Vavča
19.06.2017 4 z 5

Mistrná freska, jak vypadala Čína konce 18. stol., jaký životní styl a ideály tehdy měla tzv. lepší společnost, mám protektorátní vydání. Fascinující kniha, která Vám ukazuje Čínu, jak ji neznáte, včetně pijáckých, bordelových příhod, nemluvě o tom, že si tehdy Číňani úplně jazykově nerozuměli z různých oblastí. Svědectví, které nesmí zapadnout.


Štítky knihy

Čína 18. století autobiografie

Autorovy knížky

Šen Fu
čínská, 1763
1956  86%Šest historií prchavého života

Kniha Šest historií prchavého života je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Doporučených3x
Knihotéce8x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x