Dvakrát řež, jednou měř

Dvakrát řež, jednou měř https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21709/bmid_dvakrat-rez-jednou-mer-OtE-21709.jpg 4 110 17

Stephanie Plumová série

< 2. díl >

Detektivní román je dalším napínavým příběhem Stephanie Plumové, svérázné mladé ženy, která se netradičně živí jako vyhledávačka osob vyhýbajících se předvolání k soudu. Tentokrát má Stephanie dopadnout mladíka, který byl propuštěn na kauci za nepříliš vážný delikt a vzápětí zastřelil svého kamaráda. Zdánlivě jednoduchý úkol má ale řadu háčků a dívka se tak postupně zamotává do skutečného kriminálního a nebezpečného případu. Sympatická hlavní hrdinka pochází ze svérázného rodinného prostředí, v němž hraje prim dívčina stará babička, poněkud morbidně zaměřená na pohřební obřady v místní periferní čtvrti. Babiččina záliba výrazně pomůže hrdince proniknout do prostředí, v němž skrytě probíhá nebezpečný, ale lukrativní obchod se zbraněmi, odcizenými z armádního skladu. Není proto divu, že se jeho aktéři snaží dívku všemi možnými způsoby ze své stopy setřást a nebýt jejího přítele od policie, určitě by se jim to podařilo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , BB art
Originální název:

Two for the dough , 2004


více info...

Přidat komentář

maryzka
13.09.2023 2 z 5

Trochu čtivá, nudná detektivka bez napětí, pokud by na scénu nevstoupila potrhlá bábi.

Luigi1
30.06.2023 4 z 5

Dalo se to číst dobře napsený


jarin58
02.09.2022 4 z 5

Babička byla skvělá,jinak napětí vázlo.

milary
23.06.2021 3 z 5

Budu dost lakomá; nadělím pouhé tři. Do puntíku souhlasím s tím, co napsal marlowe.
Zatímco první díl mě bavil roztomilým laškováním, střelenými protagonisty a početnými kolosálně humornými výroky, zároveň nepostrádal rozumnou dávku napětí, což je u krimi nepominutelná ingredience.
Mám moc ráda knížky jen tak pro zábavu, pro vyvětrání hlavy. Druhý díl série mou čtenářskou hlavou ovšem profičel až příliš bez nároků, a to už zas tak moc ráda nemám.
Přes dvěstěpadesát stránek špičkování připravovalo nepopiratelně vtipné hlášky o porci vtipnosti, děj, byl-li nějaký, zase o spád a gradaci únavně umanutá eskalace bláznivějších a bláznivějších scén, zejména těch s babičkou.
Nebylo to takové, abych nedočetla. Ale hodně se to odchýlilo od toho, co jsem čekala po prvním díle. Za stavu 1:1 dám ještě šanci trojce (aspoň kvůli Rexovi :)).
Obálka?? Bez komentáře... :)

Prateri
25.09.2020 4 z 5

Byla jsem připravena na detektivku, a netušila jsem, že se budu bavit i smát. To mi dalo víc, než pátrání po pachateli. První díl jsem nečetla, tak srovnání nemám, takže jednání postav bylo pro mne něco nového. Babička byla skvělá. Kniha je u mne za čtyři hvězdičky, ale babička je na pět:)).

Toffee
25.09.2020 4 z 5

Kouzlo nového trochu vyprchalo, už jsem nebyla tak rozjařená, jako u prvního dílu, ale nechci být moc kritická. I jiné série detektivek jsou šablonovité. Tady možná hraje roli výraznost ztřeštěné hrdinky, takže člověk víc vnímá, že se situace opakují, proto nezbývá než přicházet s dalšími a dalšími hláškami a vtipnými obraty, až se to moc opakuje. I přes tyhle výhrady to ale pořád jde, ještě se mi to nepřejedlo, babička Mazurová mě pořád baví a časem sáhnu po pokračování. Knížek pro zábavu není nikdy dost.

tatjana1737
31.07.2019 4 z 5

!!! POZOR SPOILERY !!!

Jak tu už padlo, oproti prvnímu dílu nevidím žádný výraznější jiný nápad. Stephanie je cílem útoků magora, Morelli jí tentokrát kryje záda oficiálně, a ukazuje se, že ve městě žijí docela nechutní lidé (majitel pohřebního ústavu). Chybějící části nebožtíků mi vtipné nepřišly, babička byla trochu přitažená za vlasy, a ta jediná sexy scéna byla utnutá příliš brzy. Protože jsem komentář nesepsala ihned po přečtení, jak mívám ve zvyku, ale dopisuji ho až po dočtení trojky, tak jsem nebývale stručná. Ono je to také tím, že si toho už moc nepamatuji. Knihy jsou vtipné, napětí mezi hlavními postavami hezké, některé z hlášek vynikající, jen mi přijde nevěrohodné, že ač Stephanie líčí svůj strach, chuť zvracet apod., stejně se z těch situací, do nichž se dostává jako normální člověk bez zkušenosti s násilím a mrtvolami, vylíže poměrně rychle a snadno...

hanzmb
09.07.2019 3 z 5

Bohužel proti 1.dílu nepřišla autorka s ničím novým. I ta "pohřební" babička za chvíli nudí. Ten 1. díl sliboval mnohem víc, nevím, jestli má vůbec cenu zkoušet trojku.

Jaruš7
05.11.2018 5 z 5

Dušičkové období a v příběhu pohřební firma v problémech, no to mi teda nechtíc vyšlo, (A?).
Z citace :"Nepotěší ho, až se doví, že jeho klienty někdo ořezává."
" Pořiďte si zuby, jako mám já " poradila babička, " můžu je poslat k zubaři poštou."
No prostě radost protrpět.

cukrovka
16.01.2018 4 z 5

Příjemné oddechové pokračování. Líbí se mi, že Stephanie není žádná super žena, která zvládá vše a bez pomoci. Jsem ráda za její ztřeštěnost a skvělou babičku.

nycol
09.07.2017 4 z 5

Hodne dobre, ctive a navic vtipne.

kalache
31.05.2016 4 z 5

...táta by klidně zblajzl kočku,kdyby mu ji dali posolenou,usmaženou nebo třeba s ledovou polevou,ale aby jedl zeleninu,k tomu by ho přiměl jen zákon schválený Kongresem...

marlowe
01.08.2015 3 z 5

Po dobře rozehrané "jedničce" jako by najednou autorce začal docházet kyslík. V ruce nám zůstávají prakticky stejné karty, jako v prvním dílu a motivy "ústřední melodie" se tak začínají do lehkého omrzení opakovat: neustálé (verbálně-sexuální) pošťuchání s Morellim, výstřední eskapády babičky Mazurové, máminy věčné dohazovačské choutky atd. A navíc autorka – místo, aby šla cestou většího "rozkošatění" příběhu a pokusila se děj posouvat spíše pomocí fabulace – raději tlačí na pilu vymýšlením groteskních situací a vršením sloupců "žertovných" dialogů.
Nicméně, i přes tyto výtky,se kniha čte velice dobře a lehce – a možná někdy v budoucnu neodolám a sáhnu (z obyčejné lidské zvědavosti) i po dalším dílu.

zuzepka
27.05.2015 5 z 5

Četla jsem teprve první knihu a za mně plný počet.Detektivku s humorným nádechem jsem zrovna potřebovala.Stephanii Plumovou jsem přijala za vlastní a úplně jsem si zamilovala babičku Ednu Mazurovou - chodící postrach a zaručený prodloužený život od smíchu v jejím podání.Těším se na další příběhy,které určitě vyhledám.

evafort
02.02.2014 5 z 5

Pobavila jsem se, párkrát se i od srdce zasmála. První díl se mi asi líbil o něco víc, přesto ani tento nezklamal a těším se na další.

kokosek
08.07.2013 3 z 5

Po prvním dílu, jsme čekal něco víc. Ale tohle dílko mne celkem zklamalo. V mezidobí jsem viděl zfilmovaný první díl, takže je možno teď dosadit ke jménům tváře (u hlavní hrdinky to je velmi pěkné), to je ale jediné pozitivum. Jinak to prostě je průměr. Jako by se autorka nemohla rozhodnout, jestli bude psát komedii, nebo detektivku. Přikláněl bych se tedy ke komedii, to by možná bylo lepší.
Teď tedy nevím jestli se přesvědčím číst pokračování, nebo ne.

meinita
05.08.2012 5 z 5

docela dobrá detektivka, dobře se čte, líbí se mi, že hrdinka (na rozdíl od většiny ostatních) se taky něčeho jako normální člověk bojí a všechno se jí nepovede zrovna na 100%...a ty návštěvy pohřebních ústavů s babičkou, opravdu dokonalé. opravdu se při tom i zasmějete :-)

Autorovy další knížky

Janet Evanovich
americká, 1943
2016  76%Podfuk
2003  84%Za všechny prachy
2017  85%Štvanice
2001  88%Lovkyně zločinců
2017  83%Přísně tajná

Kniha Dvakrát řež, jednou měř je v

Přečtených145x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených11x
Knihotéce92x
Chystám se číst24x
Chci si koupit2x
dalších seznamech3x