Komentáře knihy Šeptající mrtví
Tak jsem se konečně pustila do nové série od Darcy Coates. Od prvního dílu jsem víceménně dostala to, co jsem čekala. Lehkou, odpočinkovou duchařinu, do které se míchá i menší detektivní zápletka. Jsem zvědavá, jak se série bude dál vyvíjet, doufám, že v dalších dílech bude více duchů, tady mi to přeci jen přišlo víc jako seznamování s postavami a městečkem. 80%. :)
Nevěděla jsem, do čeho se pouštím, ale docela mě kniha zaujala. Trochu detektivka, trochu sci fi, trochu horor. Nakonec to nebylo špatné, fandila jsem Keiře. Možná se pustím I do dalších dílů a odpočinu si od thrillerů,které jsou více pravděpodobné a hrůzné.
Séria Strážkyně hrobů od Darcy Coates sleduje príbeh Keiry – dievčaťa bez domova, ktoré sa počas búrky ukryje na opustenom cintoríne a zistí, že dokáže počuť a vidieť duchov. To, čo spočiatku pôsobí ako komorný horor o nepokojných dušiach, sa postupne rozrastá do širšieho konfliktu.
Keira sa stáva hrobničkou a ochrankyňou mŕtvych. Pomáha duchom nájsť pokoj, no nie všetky entity túžia po spáse. Objavujú sa nenávistné tiene, duch sériového vraha, krvou nasiaknuté rodinné sídlo a neskôr aj organizácia Artec, ktorá zneužíva spektrálnu energiu spútaných duší na vlastné obohatenie. Z intímneho príbehu o jednej žene a cintoríne sa stáva nadprirodzená vojna o slobodu mŕtvych. Keira postupne odhaľuje svoju minulosť, zdokonaľuje schopnosti a spolu s priateľmi čelí silám, ktoré presahujú hranice bežného hororu.
A teraz osobne.
Sériu by som bez váhania vložila do škatuľky s nápisom zábavný horor. A myslím to úprimne. Darcy Coates píše svižne, bez hluchých miest, jej scény sú obrazné až filmové. Prvý diel ma chytil najviac. Strata pamäte, objavovanie schopnosti vidieť duchov, Keirina zraniteľnosť – to všetko pôsobilo presvedčivo a atmosféra mala správnu temnotu.
Postupne sa však tón série mení. Tieňové bytosti dostanú nový význam, pribudnú duchovia vysávajúci energiu zo svojich potomkov a moment, keď Keira použije elektrický výboj získaný po zásahu prúdom, ma už vytrhol z pôvodnej hororovej roviny. V štvrtej časti sa príbeh ešte viac posunie k prvkom, ktoré pôsobia skôr fantasy než hororovo. A tam som začala cítiť mierne sklamanie.
Napriek tomu – Keira mi prirástla k srdcu. A autorka má výrazný talent písať akčné scény, ktoré sa čítajú jedným dychom. Záver série je dynamický a priamo nadväzuje na predchádzajúce udalosti, hoci osobne by som uvítala viac z pôvodnej temnej komornosti.
Ak hľadáte svižné, nenáročné čítanie na dlhé večery, kde sa horor mieša s akciou a nadprirodzenom, táto séria vás zabaví. Ak však túžite po realistickejšej, mrazivejšej atmosfére bez výrazných fantasy prvkov, pripravte sa na to, že séria sa postupne vydá iným smerom.
Asi čtvrtá knížka od autorky. A mě baví neni to žádné mega drámo, ale je čtivá, i s malým dítětem jsem ji slupla za dva dny.
Jsem zvědavá na pokračování série, jak tam zapojí to, co nebylo dořešeno (nebudu spoilovat).
A ohledně druhého svalu… Nemyslím, ze by DC myslela skutečný sval, ja si v tu chvíli představovala třetí oko, netřeba brát vše doslova
Lehká a někdy až úsměvná duchařina je spíše takový knižní průměr. Nenadchne, ani nezklame. Atmosféra příběhů vtáhne do děje od prvních stránek, kdy Keira utíká před neznámými pronásledovateli. Chybí tady zodpovězení některých otázek – kdo jsou? A co chtějí? A proč se už za celou knihu znovu neobjeví? Co se vlastně Keiře stalo a proč trpí amnézií, se za celou knihu nedozvíme. Hodně úsměvné mi přišlo, když Keira zjistila, že dokáže zapojit nějaký druhý sval, díky kterému vidí mrtvé. Z pohledu zdravotníka – o jakém svalu se to ksakru mluví?
Velmi rychle se seznámí a naváže přátelství s lidmi, co jsou ochotni během několika dní za ní obětovat vlastní kůži. Keira vyřeší záhadu a díky „nově nabitým“ bojovým schopnostem se ubrání a může tak nerušeně zůstat dál bydlet na hřbitově. Jako milovnice hororů na mě první díl série působil spíš jako pohádka s mysteriózními prvky. Ale sakra čtivá pohádka, i když jsem se občas musela pousmát. Darcy nezklame. Její knihy jsou čtivé, zábavné a rychle vás vtáhnou do děje. Knihy autorky jsou psány velice jednoduchou formou a jsou vhodné pro nenáročné čtenáře.
Osobně autorku volím jako takovou hororovou/detektivní oddechovku.
Hlavní hrdinka trpí ztrátou paměti a vidí duchy. No to znělo dobře.
Hledá ve své minulosti kdo je a co se stalo. Do toho se ubytuje v zahradním domku u hřbitova.
Oukéj. To mi prostě znělo jako něco co znám, ale tak dalo by se to pojmout zajímavě...
Jenže ne.. postavy jsou ploché, konverzace hloupé a nic neříkající a děj se stane nemastným, neslaným.... až řekla bych šílenou nudou.
A ehm s hororem tu také moc nepočítejte pokud nejste vyloženě strašpytel.
Autorka se tak silně drží svého stylu, že je to pro mě spíše hrozně otravné.
Bohužel slabé a v sérii pokračovat nebudu. Škoda...
Stejně jako většina knih od autorky je i tato takový průměr, který nenadchne, ale nezklame.
Příběh začal celkem slibně a i téma je zajímavé, propojuje se zde ztráty paměti a schopnost vidět duchy, to by se dalo využít mnoha způsoby, ale autorka si volí tu nejsnadnější cestu, kterou příběh vést. Cokoliv, co se v knize stane se stalo už v mnoha dalších, takže v tomhle ohledu prostě autorčina klasika.
Zaujaly mě některé charaktery, které jsou sice velice často dost jednoduché, ale věřím, že v dalších dílech by mohlo docházet k jejich většímu prohloubení charakteru. Hlavní hrdinka není nějak zajímavá, tedy kromě toho, co musí řešit (nejzvláštnější mi přišlo s jakým klidem přijme své schopnosti).
Prostředí je zajímavé. Strašidelná atmosféra na nějaké základní úrovni funguje (rozhodně se jedná o horor, ale nečekejte litry krve a přehnané násilí, to tady vážně není). Příběhově je kniha taky fajn, i když je jasné, že autorka ten příběh vede přesně tak jak to potřebuje a postavy se objeví tak jak je to třeba (a zachovají se tak, aby příběh šel dál).
Vůbec by nevadilo, kdyby byla kniha o pár stránek delší a kdybychom jako čtenáři dostali nějaké jasné vysvětlení, ale hádám, že o to půjde až v pokračování.
Celkově je to jednoduchá kniha s jednoduchým příběhem, která mě nějak více nezaujala. Nevím jestli se pustím do dalšího dílu, i když mě tak trochu zajímá jak to celé s hlavní hrdinkou bude.
Spíš doporučuju, ale jen jako čtení na jedno odpoledne, než jako horor ze kterého nebudete moct usnout.
Mé první seznámení s autorkou a hned takové wow? V té knize je všechno co mám na příbězích ráda. Napětí, tajemství, zábava, lehká romantika, trochu krimi a černý humor. Když se tyto ingredience vhodně smíchají, vznikne z toho po čertech vynikající kniha. Jediné k čemu mám výhradu je štítkové označení horor. Horor? Tak ten to není ani náhodou. Lehká úsměvná důchařina, ale to je tak všechno. Vyzdvihnout musím především atmosféru příběhu. Ta mě vtáhla do děje hned od prvních stránek a vyplivnula mě na konci, neuspokojenou a neukojenou. Budu velmi brzy vyžadovat další Keirainin příběh. Moc mě to bavilo. Audioknihu, kterou načetla debutantka v roli narátorky paní Martina Kechnerová, lze označit za velmi vydařenou.
Darcy Coates opět doručuje přesně to, co umí nejlépe – mrazivou atmosféru, napětí, duchařinu, která se umí zaříznout pod kůži, ale nepřehltí. První díl série Strážkyně hrobů je takový její typický podpis: temné kulisy, zvláštní ticho, pod kterým to bublá, a hlavní hrdinka, která sotva ví, kdo vlastně je – ale ví, že mrtví rozhodně neklepou jen tak ze srandy.
Keira se probouzí na neznámém místě, pronásledovaná muži, kteří zjevně nemají v plánu dát jí kytku a popřát hezký den. Bez paměti, vyděšená, ale tvrdohlavá. Útočiště najde v zapadlé zahradníkově chatce na kraji hřbitova – což je mimochodem ideální místo pro člověka, který zjistí, že vidí duchy. Praktické! Aspoň nikam nemusí chodit.
Jedním z duchů, se kterými se střetává, je žena se zaprášenou minulostí a bolestí, která se drží jejího stínu. Keira se tak pouští do prvního tajemství, které má rozlousknout: proč si ji tenhle duch vybral? Jaký příběh stojí na duchem ženy?
Jako rozjezd série to funguje skvěle – nenutí to čtenáře padat do mdlob strachy, ale hezky nastavuje pravidla světa, atmosféru i samotnou Keiru. Horory od Darcy mám moc ráda a tady oceňuji nový směr, který se odlišuje od jejích Strašidelných domů. Připomnělo mi to i Mediátora od Meg Cabot – jen o něco temnější, dospělejší a méně YA.
Za mě je to taková poctivá, příjemně temná ochutnávka série a já už se klepu nedočkavostí na další díly, co už na mě netrpělivě čekají v PocketBooku.
Pokud máte chuť na skvěle vyprávěnou duchařinu, lehce okořeněnou detektivní zápletkou, s hlavní hrdinkou, která je svým způsobem velmi ztracená, tak rozhodně doporučuji. Líbilo se mi to a určitě se brzy vrhnu na další díl Pozn.: posloucháno jako audiokniha na YT)
Na túto knihu som sa tešila,ale...zatiaľ ako jediná z prečítaných kníh od autorky ma tak trochu sklamala...žiadne poriadne napätie,od ktorého sa nemôže človek odtrhnúť.Skôr som popravde usínala v niektorých častiach a odložila si to radšej na iný deň... škoda...skúsim dať šancu ďalšiemu pokračovaniu
Horor? To ma od hororu dost daleko..
Co se stalo Kiere jsme se za celou dobu nedozvedeli. A tak 80% knihy se nic nedelo. Nuda. Za me bohuzel velke zklamani.
Dlouho jsem nečetla žádnou duchařinu, a musím říct, že tohle byla skvělá volba. Malé městečko se zajímavou minulostí a strašidelný hřbitov tomu dodávají to správné tajemno.
Lehce strašidelný příběh, u kterého mi sice občas přeběhl mráz po zádech, ale nebylo to nic, z čeho bych si nadělala do kalhot.
Pokud máte chuť na duchařinu, která vás příjemně naladí do tajemné atmosféry, ale zároveň vám nezpůsobí noční můry, tohle by vás mohlo bavit.
A protože jde o první díl série, já rozhodně jdu do další strašidelné pouti po hřbitově!
Špatný to není, ale místy to neodbejvá a postava Zoe mi přišla nesympaticky blbá.
Nevím, zda se pouštět do dalších dílů jen proto, abych se dozvěděla proč má Keira amnezii.
Po dlouhé době jsem sáhla po hororu – chtěla jsem změnit žánr po všech těch romantických knihách, které jsem v poslední době četla. A byla to skvělá volba. Už dlouho jsem žádný horor neměla v ruce, takže jsem si četbu opravdu užila.
Nečekala jsem mistrovské dílo, ale kniha splnila přesně to, co jsem hledala – napětí, zajímavou zápletku, příjemný styl psaní a navíc je to krátká knížka, která se čte skoro sama.
Jediné, co mi trochu vadilo, bylo, že se o hlavní hrdince zatím moc nedozvíme. Doufám, že v dalších dílech konečně pronikneme hlouběji do jejího příběhu a charakteru.
Velkým plusem pro mě byla postava kamarádky z obchůdku – je to takový živel a „střeštiprdlo“, že jsem si říkala, jak dobře bych si s ní rozuměla i ve skutečnosti. Občas jsem se u jejich dialogů fakt pobavila.
Celkově za mě super oddychový horor, který splnil, co měl, a nalákal mě na další díly.
(SPOILER)
Kniha byla psaná velice jednoduchou formou, četla se tedy snadno a rychle. Jazyková korektura by si mohla dát více záležet, adjektivum v "akčních chvilkách" užívané pro popis dechu bylo vždy stejné - škoda.
Hlavní postava trpící amnézií zve do svého nového života v malém městečku. Náhodou zjistí, že dokáže zapojit "druhý sval", díky němuž vidí duchy. Jednomu z nich se snaží pomoci, a tak rozjede společně s novými přáteli divoké pátrání, a protože jí dochází čas (z důvodu stěhování za novým životem a prací), odehraje se klíčový děj během dvou dní. Na konci přijde nadměrně rychlé rozřešení a duch může spokojeně opustit svět živých. Na základě bojových zranění může hrdinka zůstat v městečku, a tak pominou její pochmurné myšlenky týkající se zapouštění kořenů.
Kniha mě nenadchla ani neodpudila. Naštěstí od autorů bestsellerů nikdy nic neočekávám, ba naopak.
Super. Po sérii strašidelných domů je to zase něco jiného. Ale bát se rozhodně nebudete. Hned se pustím do dalšího dílu a jak zde je zmiňováno snad se dozvíme o hlavní hrdince víc. Každopádně Darcy opět palec nahoru.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
duchařské rományDarcy Coates také napsal(a)
| 2019 | Duch domu Ashburnů |
| 2021 | Kořist |
| 2019 | Tajemství sídla Craven Manor |
| 2020 | Přízraky domu Carrowů |
| 2021 | Hlasy v bouři |
Externí recenze
- Šeptající mrtví – Dívka s amnézií, která naslouchá hlasům zemřelých | RECENZE / Tomáš Lesk, Dobrý blog

80 %
76 %
57 %

Velmi příjemné lehké čtení, opravdu oddechovka. Jako jo, od hororu čekáte že se budete bát ale tady to moc nehrozí. Jako vždy u Coates jsem ocenila budování atmosféry a postavy mi jsou v drtivé většině sympatické. Hádám že první díl byl tak trochu úvodní a těším se na pokračování.