Šeptající dívka

Šeptající dívka https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347292/bmid_septajici-divka-VqO-347292.jpg 3 122 51

Zní nepřetržitě, jako zvonění v uchu, ale tenhle šepot je nakažlivý… Finský Stephen King přináší fanouškům Báby Motyky další nervydrásající hororový příběh. Helsinský psycholog Anton Rajamaa se už léta nestýká se svou dcerou Idou. Brutální vražda jeho kolegy, který mu před smrtí odkáže složku s informacemi o Idě, ho však přinutí změnit názor a vydat se po jejích stopách do západofinského městečka Vaasa. Tohle místo ale jako by bylo prokleté – vznáší se nad ním stín krvavé legendy, obestírá ho historka o náboženském kultu a lidi v něm pronásledují sluchové halucinace, jež některé dohánějí k šílenství. Chce-li se Anton znovu setkat se svou dcerou, bude se muset za hříchy spáchané v minulosti očistit…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Horory

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Kuiskaava tyttö , 2016


více info...

Přidat komentář

AndulinaU
31.12.2022 1 z 5

Bohužel za mě nic moc. Příběh měl potenciál, ale když se to mělo začít vše rozuzlovácatt, tak to přestalo dávat smysl.

tetanurae
31.12.2022 4 z 5

Marko Hautala je uznávaný finský autor, kterého mnohá média označují za finského Stephena Kinga, což je samozřejmě úplná hloupost, neboť každý z nás je zcela jedinečný a nezaměnitelný.
Šeptající dívka (Kuiskaava tyttö) je druhým románem, který Knižní klub Markovi uvedl na trh.
Příběh je velice spletitý a na nízký rozsah stran silně filosofický. Pojednává o dívce Iidě, jež po setkání s podivínskou studentkou Sanni a pročtení jejích zápisků začne trpět sluchovými halucinacemi. V levém uchu slyší neustálé hlasy a na spánku cítí něčí dech.
Anton je terapeut, který svou dceru neviděl patnáct let, ovšem nyní zjišťuje, že může být zapletena do případu úmrtí jednoho z kolegů - kontroverzního psychologa Unta Mäkiläho, který se fenoménem ,,šeptající dívky" zabýval. Anton má vodítko - složku se spisy, jež mu Unto zanechal. Záhy však zjišťuje, že za vším se možná ukrývá prastará legenda, jejíž závažnost se rozhodně nevyplácí podceňovat.

Marko Hautala je autorem, kterého buď pochopíte, nebo nepochopíte. Většina lidí jej nepochopí a hodnotí jeho knihy zbytečně negativně. Já sice taky nepochopil z opravdu geniální detektivní, a přitom dokonale mysteriózní zápletky vše, ovšem to jen proto, že byla právě geniální. Příběh je doopravdy mrazivý, a i když působí někdy zmatečně, svou tíživou atmosféru na vás přenese jako infikovaný pacient svou nakažlivou nemoc. Jde o skutečně vysoce propracované dílo, které musíte číst pomalu a nejlépe opakovaně. Na objevování je tam toho dost.
Celkové hodnocení 80% -hluback-


kristina6651
28.09.2022 5 z 5

Opět parádní čtení, tentokrát navrch ještě na pozadí dost osobního dramatu. Ke konci jsem příběh doslova hltala, byla jsem zvědavá, jak se hl. hrdina změní, jak moc se poučí. Tohle jsou přesně ty temné příběhy, které mi v CZ nabídce už hodně dlouho chyběly. Doufám, že co nevidět vyjdou další Haualovy knihy.

panCHLEBA
17.09.2022 4 z 5

Tak nevím, podle recenzí jsem asi zase četl něco jiného, než ostatní. Kniha má skvělou atmosféru, příběh se postupně rozkrývá, aby se ještě více zamotal a člověk vlastně neví, co je pravda a co pouhá fantazie hlavní postavy. Nemá to žádná hluchá místa, jen ten konec byl zvláštní a úplně si nejsem jist, zda jsem to správně pochopil – proto 4*. Ačkoliv horory čtu poměrně často, dlouho už mě tak nemrazilo v zádech, jako u této knihy...nechápu, jak tato kniha může mít na Databázi nějakých 56% a slátaniny pro teenagery typu Darcy Coates, co se vydávají za horor, jsou na Databázi v červených číslech. Jasně, u strašidelných domů od zmiňované autorky se fakt nemusí při čtení vůbec přemýšlet a je úplně jedno, kde tu knihu zrovna otevřete...jak praví naše lokální pořekadlo „ty vůbec nevíš, co je dobrý“ což asi platí pro spoustu dnešních čtenářů. Jsem rád, že se v té dnešní záplavě mainstream rádoby hororů objeví něco, jako je tato kniha.

Madi
22.04.2022 2 z 5

Asi chápu to přirovnání ke Kingovi. Tady stál konec taky za ho*no jako u některých jeho knížek.

Astonius
06.01.2022 2 z 5

Pro mne kniha skončila zhruba v polovině nebo ve dvou třetinách,pak se začala ubírat nějakým špatným směrem, který mě už nedokázal udržet. S tím souvisí i rychlost mého čtení - do poloviny stránky mizely pod rukama, že jsem myslela, že budu mít přečteno během dvou dnů, ale pak jako by ten počet nepřečtených listů narůstal, nutila jsem se skoro týden :-) Zpočátku ten příběh měl krásnou tajemnou atmosféru, ale pak byl bohužel už jen vyšinutější a vyšinutější a absolutně mě to pustilo. Škoda.

elena2054
10.07.2021 5 z 5

Tato kniha je buď ujetá nebo geniální.
Přikláním se spíš k té druhé variantě.
Nad odkazem budu asi ještě nějakou dobu přemýšlet.

eraserhead
31.12.2020 5 z 5

Hautala má vážně skvělou schopnost nacpat plnou nůši hrůzy, mrazení a toho nádherného mrazivého pocitu, který u horrorů vyhledávám a oceňuji, do jedné jediné věty. Výborně vystavěný a odvyprávěný příběh plný napětí, mrazení, starých příběhů a mytologie. Takhle to mám rád. Tohle mě zaujalo ještě mnohem více, než Bába Motyka a jestliže jsem BM dal 4*, tady musím jít do plného.

micha-ella
03.09.2020 3 z 5

Bizarní psychologický příběh, který podle mne nemá hlavu ani patu, ,,jen ucho". Čtenář si z něj udělá představu, že všichni psychologové jsou trochu šáhlí. Od poloviny už mě to nebavilo a začala jsem přeskakovat odstavce. Autor totiž v některých místech hromadí strašidelné věty v takovém množství, že docílí spíš úsměvy než strach. Opravdu krajně podivné.

ladyxx
26.07.2020 2 z 5

Začátek byl skvělý a velice slibný, nicméně nějakým způsobem se příběh vyvinul šíleným a na mě dost úchylným směrem, a závěr byl uspěchaný a těžko pochopitelný.

Nany_cz
21.04.2020 2 z 5

Tak nějak nemám co k téhle knize říct. Vůbec jsem se nebála a nebyla napjatá. Nejspíš jsem ji vůbec nepochopila. Pozitivní je, že byla opravdu rychle přečtená, ale ve finále nemám tušení čím měla tato kniha čtenáře zaujmout.

andy_nejedla
18.04.2020 2 z 5

Nevím, co si o knize vlastně myslet... Musím říct, že se četla vlastně sama, hodně jsem se při čtení bála. Ve 3/4 knihy mi to přišlo ale jako strašné scifi, které pak naštěstí skončilo, avšak v knize absolutně nebylo vysvětleno nic a najednou skončila.

misowi84
20.02.2020 1 z 5

Bába Motyka byla za mě vynikající. Ale tohle byl v mých očích propadák.
Kniha mi nesedla a nebavila mě.

monci6485
15.08.2019 2 z 5

Konec celou knihu poslal do temnoty...

jprst
03.08.2019 2 z 5

Po Bábě Motyce pro mě opět další zklamání, na začátku zajímavý příběh, který se ale autorovi podařilo zabít nepochopitelně zmateným závěrem

Svica
29.07.2019 1 z 5

Kniha se ze začátku jeví docela dobře. Čte se sama a za chvilku jste na konci. Po zavření knihy si ale nepamatujete co bylo na začátku zjišťujete že to bylo hodně nezáživné a místy úplně postavené na hlavu. Za mne je to zklamání.

wowisek
21.06.2019 3 z 5

Z knihy jsem velice zmatená, na jednu stranu byla knížka skvělá, vzala jsem ji do ruky a přečetla jedním dechem. Kniha byla velice napínavá a opravdu mě vtáhla do děje, v kontrastu s tím jsem ale velice zmatená až zklamaná z konce knihy, který mi přišel příliš uspěchaný a těžko se v něm orientovalo. Nejspíš si knihu budu muset přečíst ještě jednou a třeba tomu všemu lépe porozumím.

kattyska
20.06.2019 2 z 5

Jak bylo psáno, začátek dobrý, poté nabírala kniha na absurditě až k tragickému konci vlastně bez konce... Ale je fakt, že se to četlo rychle... Knihu jsem dostala jako dárek k nákupu, kdybych si ji měla kupovat, byla bych na sebe naštvaná..

vera4669
01.06.2019 2 z 5

Slibný rozjezd, pěkně pitomý konec, kniha zklamání

Missynka
30.05.2019 odpad!

Já nevím, nebyla jsem schopná tuhle věc dočíst do konce. A to se mi stalo prvně v životě. Takovou blbinu jsem měla v rukou prvně.

Autorovy další knížky

Marko Hautala
finská, 1973
2016  57%Bába Motyka
2017  56%Šeptající dívka
2022  83%Architekt temna
2023  87%Kryšpín Kůstek a prokletí knihovního psa

Kniha Šeptající dívka je v

Právě čtených3x
Přečtených161x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených3x
Knihotéce95x
Chystám se číst54x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x