Sen o Červenom pavilóne III.

Sen o Červenom pavilóne III. https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154222/bmid_sen-o-cervenom-pavilone-iii-wI6-154222.png 5 27 7

Tretia časť historického románu z obdobia vlády mandžuskej dynastie, ktorý preložila a literárne zrekonštruovala Marina Čarnogurská.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Petrus
Originální název:

Chung lou meng , 1791


více info...

Přidat komentář

Tomáš48
09.05.2023 5 z 5

Dočetl jsem neuvěřitelně skloubený román a mrzí mě, že je konec. Na toto rozsáhlé dílo jsem se chystal dlouhou dobu a je pravda, že to není pro každého čtenáře. Má to velkou hloubku smutku pro nenávratně uplynulý čas, ale zároveň i se smířenim s neodvratností osudu. Nádherný nápad je, že je to příběh kamenu. (Původní název i tak zněl). Je to neuvěřitelně vrstevnaté dílo, opravdu čtenářská pochoutka. Skláním se před překladatelem, který se dokázal vcítit do myšlení a pocitů spisovatele. Děkuji za tento chválihodný počin vydavatele.

Andi
19.08.2021 3 z 5

Jde o dlouhé dílo, celá trilogie má snad skoro 2000 stran, s rodinou Ťia jsem ráda znovu pobyla, přesto se mi druhá polovina závěrečného dílu nelíbila. První polovina je náš starý známý Cchao, ale pak vše nabere rychlý spád a i vzhledem k přihlédnutí v úvahu toho, že zlo bylo potrestáno, jako by to snad ani nenapsal on? Je to možné? Kolem téhle ságy už bylo řečeno mnoho teorií, co napsal opravdu on, co je připsáno, co dopsáno a kým vlastně? Ale toto? Škoda škoda přeškoda.


LucieT.
17.01.2021 5 z 5

Sen v červeném domě je vlastně takovým čínským princem Gendžim, i když samozřejmě mnohem mladším. Stěžejní čínský román, jeden ze symbolů tradiční čínské literatury a důležité dílo celé východoasijské literatury vůbec. Rozsáhlý a naprosto pohlcující příběh ze života čínské šlechtické rodiny a zároveň skvělé nahlédnutí do dávno minulé kultury. Román protkaný poezií (a změtí čínských jmen), s prvky budhismu a taoismu, čtenářská lahůdka, kterou trpělivějším čtenářům nelze než doporučit.

TipsyChipsy
08.05.2018 5 z 5

Kdybych si měla vzít na pustý ostrov jedinou knihu, byla by to tato trilogie. Příběh je tak bohatý na všechno, že bych ho mohla číst hned od začátku. Je tam krásný jazyk, poezie i realita, spousta postav, skvěle popsané charaktery, autentické prostředí staré Číny, rodinné příběhy i nadpřirozené prvky budhismu a taoismu. Tímto třetím dílem autor skvěle zakončil celou ságu. Poklidný děj předchozích částí se zrychlil, přišly těžké pohromy, závěr byl překvapující. Ukáže se, jakou roli hrály některé postavy, vrátil se motiv kamene, který celý příběh v prvním díle uvedl a i na závěr ho zakončuje. Kniha je tak komplexně promyšlená a krásná, až to bere dech. Autor jí obětoval svůj život a v vložil tam i historii své rodiny. Je to dílo staré 250 let a je stále moderní.

wooloong
26.07.2016 5 z 5

Nemůžu si pomoct. Celou trilogii jsem před lety zhltla za pár dní. Autentický náhled do historie jedné rodiny a také do historických reálií jedné vzdálené země byl dokonalým čtenářským zážitkem.

bukiet
19.03.2013 5 z 5

Posledních 40 kapitol velkolepého románu, které, jak se tvrdilo, už nejsou z pera mistra Cchao Süe-čchina (tady uváděného v transkripci Xueqin Cao). Ale pokud lze občas věřit Wikipedii, tak už je všechno jinak a Cchao Süe-čchin je autorem všech 120 kapitol.

vitavita
11.03.2012 3 z 5

Náročné na čtení, ale zajímavé, neboť nic podobného u nás nevyšlo.

Štítky knihy

Čína 18. století čínská literatura

Kniha Sen o Červenom pavilóne III. je v

Přečtených37x
Doporučených8x
Knihotéce36x
Chystám se číst18x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x