Prvá

Prvá https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263650/bmid_prva-Svh-263650.jpg 4 4113 739

Selekce série

< 3. díl >

Nenechajte si ujsť pokračovanie Elity! Selekcia sa blíži k záveru a v súťaži zostali len 4 dievčatá. America je pevne rozhodnutá získať Maxona pre seba, a hoci sa opätovne zblížili, Maxon stále netuší, kto je Aspen. Boje s rebelmi sa stupňujú, a keď vážne ohrozujú aj Americinu rodinu, rozhodne sa s nimi vyjednávať. Pri nebezpečnej misii ju postrelia do ramena a udalosti sa vymknú spod kontroly. Zúfalé boje prinesú rodinám nečakané odhalenia a zdrvujúce tragédie. Maxon napokon odhalí, kto bol Americinou tajnou láskou, a jej pozícia v selekcii je vážne ohrozená. Tým sa však prekvapenia nekončia...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The One , 2014


více info...

ElessaRiverbow
ElessaRiverbow
14.03.2024 5 z 5

Bože, já se téhle trilogie snad nikdy nenabažím. To je tak úžasný příběh! Během dvou dnů jsem měla přečteno a byla jsem celkem překvapená, kolik detailů jsem zapomněla. America je skvělá, naprosto jí zbožňuju. Maxon je opět úplné zlatíčko. Posledních zhruba 70 stran bylo plných akce a emocí, nejednou jsem se u knihy rozbrečela. Do navazující duologie se nejspíš pouštět nebudu.

BellaBernasconi
BellaBernasconi
26.02.2024 5 z 5

Upřímně nevěřím, že když jsem si knihu asi po sto padesáté přečetla, tak jsem si ji i koupila a konečně ji mám doma. I když to byla série, kterou jsem četla jako první pochybuju, že ji budu mít celou v rámci pár příštích let


ElikaS
ElikaS
24.01.2024 4 z 5

Poslední díl se mi moc líbil, ale bylo tam pár věcí, které bych vytkla.
Maxon byl opravdu neuvěřitelný. Ukažte mi někoho, kdo by tak snadno odpouštěl, byl neskutečně trpělivý a tak moc tolerantní? Nevím no.
Jak jsem především v prvním, ale víceméně i ve druhém díle chápala náklonnost Americy k Aspenovi, tak tady mě Aspen vyloženě rozčiloval a veškeré mé sympatie postupně ztrácel.
Odhalení Maxonova tajemství a závěrečný zvrat byly parádní a moc se mi to líbilo.
Série nebyla špatná, ale ani úplně wow. Takže zatím nemám v plánu pokračovat s dalšími díly

adela.hol
adela.hol
19.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Poslední díl příběhu obyčejné dívky Americy a jejího dilematu, zda zvolit prince Maxona a stát se princeznou nebo zda se vrátit k jistotě v podobě bývalého přítele Aspena. Odehrál se předvídatelný konec?

Zatímco v předchozím díle America přebíhala od jednoho k druhému a stále nevěděla, v tomto díle už si byla svou volbou jistá. Opravdu na to stačila scéna v úkrytu a Maxon bez košile, čímž prozradil své tajemství? A Aspen to urychleně pochopil a ihned se jí vzdal?

Tento díl byl o chloupek lepší, než ten předchozí, ale zároveň tu bylo několik věcí, které za mě nebyly úplně dobře vyřešené. Chyběl mi nějaký zásadní rozhovor pro vztah Maxona a jeho otce, tajemství Američina otce mi zase přišlo trochu ušité horkou jehlou. Těsně před koncem se Maxon konečně dozvěděl o Aspenovi a vše se vyřešilo tím dramatickým zavěrem? A to Maxonovi stačilo, aby Americe odpustil, že z něj tak dlouho dělala hlupáka?

Vím, že je tato série velice úspěšná, ale pro mě úplně nebyla. A rozhodně to není tím, že už věkově nejsem v této kategorii, protože například poslední vydaná kniha od autorky si mě získala se vším všudy. Tady mi ale hlavní hrdinka nesedla a milostný trojúhelník byl mnohdy ubíjející. S dalšími díly, které se věnují dceři hlavních hrdinů, už pokračovat nebudu.

Na závěr musím poznamenat, že mnohem více by mě zajímal příběh Marlee s Carterem. Mrzelo mě, že po té srdcervoucí scéně ve druhém díle už neměli žádný prostor. Za mě měli mnohem větší potenciál.

3,5*

Teddy2023
Teddy2023
20.12.2023

Báječné zakončení série

ZNellyZ
ZNellyZ
11.12.2023 5 z 5

Z mého pohledu to vyhrál Maxon. Neříkám, že byl vždy perfektní, ale Aspen opravdu manipuloval s Amerikou a ačkoliv byl proti některým věcem, sám je dělal. Trochu mi vadily zbytečné konflikty, které byly způsobené tím, že se Amerika a Maxon nebyli schopni vymáčknout, ale vlastně celá trilogie byla moc fajn a to i přesto, že je mi 23 a už mě máloco překvapí. Několik věcí jsem odhadla, některá mě překvapila, ale rozhodně jsem potřebovala další díly, abych věděla, co se bude dít dál.

Kniholapka
Kniholapka
05.12.2023 4 z 5

Tenhle díl se mi líbil asi nejvíce. Nenudila jsem se ani chvilku. Autorka udržovala napětí a příběh měl akci...Krásná pohádka.

evismaior
evismaior
29.11.2023 3 z 5

(SPOILER) 60% - Po natahovaném a ufňukaném druhém dílu se série vrací alespoň k náznaku nějakého děje. America si konečně připouští svou lásku k princi Maxonovi, ale také to, že o něj bude muset bojovat, protože se zdá, že je to on, kdo je nyní tak trochu nerozhodný. A jeho otec navíc Americu po jejích několika akcích hraničících se zradou režimu nemá úplně v lásce.
Ten hlavní náznak děje tady zajišťují vyostřující se spory s militantními rebely z jihu (zatímco ti umírnění severní naopak chtějí Maxonovi pomáhat s reformami země). Jenže ty boje nikdy tak úplně naživo neuvidíme, protože hlavní hrdinka se vždycky někde schovává nebo před rebely utíká a celé to bohužel spíš působí jako vata, aby "se něco dělo", všichni to vždycky odbudou úvahou, že Jižané by nastolili hrozný režim, a tak je třeba je zarazit, a zajímavým zápletkám, které se občas vysloveně nabízely (Americu by mohli rebelové unést a použít ji jako rukojmí a byla by tak příležitost poznat jejich uvažování a jejich svět přímo z první ruky nebo by se k nim např. ona sama mohla přidat, pokud by ji princ nebo král vyhodili ze selekce a pak by nastalo jednou to nevyhnutelné setkání v boji, další zvrat se potom nabízel, když zjistila, že k nim patřila její blízká osoba, to už jsem fakt věřila, že se do toho autorka obuje a nechá Americu prožít odvrácenou stranu Iley na vlastní kůži, ale zase nic...), těm se autorka důsledně vyhýbá a klouže jenom po povrchu. Na mě to dělalo silný dojem, že rebelové jsou jen jakési křoví pro tu hlavní milostnou linku a že o nich odmítá jakkoli hlouběji uvažovat a jejich příběh rozvádět. Moment, kdy hrdinka dojednává financování zbraní se zahraniční návštěvou pak byl vysloveně naivní a stěží uvěřitelný. Ráda bych si myslela, že je to dáno předpokládaným věkem cílové skupiny čtenářů, ale na to už jsem četla příliš mnoho propracovanějších příběhů.
Ovšem hlavní dějová linie Popelky a prince byla zdárně završena a nezbývá než se podívat, co autorka přichystala pro jejich dceru...

Nathally
Nathally
06.11.2023 5 z 5

Sérii Selekce jsem měla hodně ráda. Sice to není bez chyb, ale děj se mi líbil. Sice jsem tušila, jak to dopadne, ale i tak mě ten konec hodně překvapil.

anej
anej
29.10.2023 5 z 5

Jsem ráda, že se příběh rozjel. Zde nebyla nouze o zvraty a autorka natahuje čtenáře do samotného konce.

*-*Kleny*-*
*-*Kleny*-*
26.10.2023 4 z 5

Do čtení druhého dílu jsem se musela vyloženě nutit a moc mi to nedalo. Tento třetí díl se od konce druhého zase až moc nikam neposune, tak jsem první části knihy četla zase s tím pocitem, že musím, že už to dočtu.
Zhruba ve třetině knihy se to trochu zlomilo, když se tam opravdu začalo už konečně něco dít. Pak mi přišlo, že kniha hodně skáče od hodně dramatických úseků po delší úseky, kdy se nic neděje.
Nakonec ale přišel i takový ten "aha efekt" a stalo se i několik věcí, které jsem nečekala.
Ačkoli by se tedy mohlo zdát, že původní trilogie by tímto byla hezky zakončená, tak jsem najednou i ráda, že se ještě do toho světa můžu podívat skrze Dceru a Korunu, i když mě lehce děsí nízká hodnocení. Nicméně jsem hrozně zvědavá, co se se všemi těmi postavami dělo dál. Zjistila jsem, že i přestože mě většina částí knih moc nebavila, bylo to všechno trochu naivní a ploché (asi také vzhledem k tomu, komu je kniha určena), tak mi postavy najednou hrozně chybí.
Zároveň oceňuji i to, že autorka (až na drobnou výjimku) udržela po všechny tři knihy děj pouze v paláci, což z hlediska kreativity taky není pro děj snadné. V současných fantasy sériích je
už spíše pravidlem, že pomalu každý díl se odehrává někde jinde.

Knihomolka_176
Knihomolka_176
05.10.2023 5 z 5

Třetí díl byl naprosto senzační. Děj měl spád, bylo tam spoustu zvratů a taky romantiky, která byla jako ve všech dílech jemná a roztomilá.
Normálně bych hodnotila plným počtem hvězdiček, ale první díl se mi přece jen líbil o trošku víc
Tahle série je rozhodně jedna z nejlepších v tomhle žánru a už teď se mi po ní stýská

Artemis886
Artemis886
23.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Celá série se mi líbila, bylo to takové hezké oddechové čtení.
A ten konec?! Ten mě vážně překvapil, stal se tak dokonalým vyvrcholením celé téhle triologie. Jen mě mrzí, jak dopadly některé postavy, protože jsem je začala mít vážně ráda.

PepkazDepka
PepkazDepka
03.09.2023 5 z 5

Trojka je asi najlepśím dielom série, najviac akcie, najviac napätia... Aj keď tá nerozhodnosť do poslednej chvíle bola otravná.. Som ale rada, že sú aj ďalšie knihy, som zvedavá ako sa Americe darí ďalej v živote :)

ŽanetH.
ŽanetH.
30.08.2023 5 z 5

(SPOILER) 5*/5*

Tak tohle bylo vážně něco! Nečekala jsem to vůbec! A já četla a četla a nepřestávala jsem být v údivu!
Jak začít, trochu si říkám, že je škoda, to jak nazvy knih prozrazují možná i jejich konec. Ano, do posledních stránek nevíme kdo vyhraje a bude První, ale.. asi tušíme.

,,Jedině ty můžeš najít krásu v něčem, co jiní považují za zkázu celého dne."

Z 35 dívek zůstaly jen 4. A America se konečně rozhodne v tom, komu patří její city a srdce. Ale není příliš pozdě? Budou i jeho city stejné? Aspen nebo Maxon? Maxon nebo Aspen? A má už Maxon jasno? Které nasadí korunu a bude královnou?
Bylo zde hodně intrik a rebelů. Ale nechybí ani hádky, zloba, romantika a smích. Bohužel i bolest, smutek a ztráty.
Ten konec byl neskutečný a byl to jeden šok za druhým! Ani jsem se nestihla vzpamatovat, musela jsem číst dál a přála si ať se všechno vysvětlí a spraví. Ale né všechno může skončit šťastně ve 100 procentech :(.
Plus i za krátké kapitoly :) .
Epilog za mě příliš uspěchaný, uvítala bych pár vět - odstavců klidně stránek navíc!

,,Sama jsem měla v paláci dost svých tajemstvích, ale nikdy jsem si nepomyslela, že by něco mohlo skrývat i ostatní dívky. Chyba."
- - - - - - - - - - - - - - - - -
!!! Dále ať čtou raději jen ti z vás, kdo už máte i tento třetí díl přečtený :)). !!!
.. možné S P O I L E R Y..
  Moc se mi líbilo opětovné setkání Ameriky s Georgiou.
Neskutečně mě dostal okamžik romantiky v dešti.
Z toho co se vyklubalo z Celesty mám radost a popravdě jsem v něco takového doufala..ovšem nemyslím ten konec.
Ten konce mě celkově více rozesmutněl než potěšil, ale není výhry bez obětí :( .

Díl to byl opravdu nabitý a skvělý!
Na další se chystám, ale časem :)).

,,I to je v pořádku. Chyby znamenají, že se to skutečně děje."

Ellienkaa
Ellienkaa
27.08.2023 5 z 5

Konečně po druhém dílu jsem si selekci oblíbila, druhý díl byl docela oprus a selekce se mi docela zhnusila. třetí díl byl 100% nejlepší! Konec vše napraví, Maxonuv otec mě štval nejvíc, konec mě teda dost překvapil a dostal, ještě teď se z toho dostávám. Pro někoho dopadne selekce dobře pro někoho ne. Za mě teda dobře ale něco mě tam zamrzilo kort smrt královny a Celesty. Ale ze smrti krále jsem byla nadšená Třetí díl vše napraví,a mě se krásně četl a stránky rychle ubývaly

Schary
Schary
21.08.2023 3 z 5

Serie se četla dobře, je to taková romantika nebo pohádka pro náctileté. Hlavní hrdinka v tomto díle pořád neví, jestli to tím s princem je ta pravá láska a nebo není, nebo teda radši je a pak on, že zas ne. No a tak pořád dokola :) Má třináctiletá dcera byla nadšená, za mě na tri hvězdy.

Bety093
Bety093
17.08.2023 5 z 5

Tenhle díl by se úplně v pohodě mohl srovnat s prvním dílem. Naprostá bomba, konečně se něco začalo dít a nebyla to taková nuda jako u druhého dílu. Když se podíváme na Ameriku tak můžeme vidět jak obrovsky se postava vyvíjí, už není otravně nerozhodná, ale už ví co chce a to se mi líbí. Jeden z nejlepších dílů série, doporučuji.

Mamka_cte
Mamka_cte
08.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Série, které jsem neskutečně propadla! Lituji, že jsem se k ní nedostala dříve. Všechny díly jsem četla jako e-knihu, ale přemýšlím, že si je budu muset asi pořídit domu.

Celou sérii jsem stihla přečíst za nějaké čtyři dny. Až tak moc mě bavila! Sice autorka někdy příběhy až moc roztahovala a stačilo by sérii stáhnout cca do tří knih, ale nevadí. Poslední díl Šťastně až navěky byl pro mě úplná zbytečnost. Ta jediná mě nebavila (vše se opakovalo stále dokola a vše už bylo řečeno).

První tři díly byly lepší než ta druhá polovina. Maxon a America mě prostě brali jako pár více a také toho více zažili. Jejich dcera Eadlyn už měla cestičku pěkně připravenou.

Knihy obsahovaly i docela dost dobrých zvratů a nějakou tu akci. O romatické linky také nouze není. V knihách mi asi nic nechybělo a já se čtením byla maximálně spokojená. E-knihy čtu převážně při uspávání syna, ale toto jsem neodložila ani přes den. Kdykoliv se naskytla chvilka, tak už jsem četla dále.

Autorka upoutala moji pozornost a ráda si přečtu i další její knihy. Doporučuji!

ZuzajdiX
ZuzajdiX
26.06.2023 3 z 5

Upřímně řečeno konec byl za mě otřesný. Natahovaná série byla úplně odfláknutá jejím zakončením. Kromě tedy neuspokojivého konce se mi líbila konečně rozhodná America, která už věděla co tedy chce.