Sekty - Skrytá hrozba současnosti

Sekty - Skrytá hrozba současnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64643/bmid_sekty-skryta-hrozba-soucasnosti-h8h-64643.jpg 3 15 4

Sekty útočí nenápadně a rafinovaně - využívají naší touhy po úspěchu a lidské potřeby někam patřit. Dokážeme se jim bránit? Kniha ukazuje, co vymývání mozku udělá nejen s nevědomým jedincem, ale jak mohou být manipulováni i lidé nadprůměrné inteligence. Autor nabízí pohled na různé sekty, rozebírá jejich praktiky a cíle.

Literatura faktu Náboženství
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Sectas - la amezana en la sombra , 2002


více info...

Přidat komentář

Radous
17.01.2024 2 z 5

Získáno darem. Poměrně obecný náhled na fungování sekt. Vychází z celosvětové praxe, nicméně dost konkrétních příkladů je vázáno na Španělsko. Z hlediska odborného zaměření autora bych čekal o něco serióznější pojednání (až dost se tam sklouzává ke slovu spiknutí, tajné služby, tahání za nitky... takové podivné no).

Slugterra
23.04.2022 1 z 5

Knihu jsem přečetla celou... tleskám si, páč mne vůbec nebavila a abych pravdu řekla, tak ani nevím o čem vlastně byla :,)


TallulahDragon
10.02.2017 4 z 5

Některé kapitoly jsou velice zdařilé, ač bych ocenila více detailů. Jiné, jako třeba "Sekty a zpravodajské služby" mi připadaly jako konspirační teorie. Z první části knihy jsem byla nadšená, proto nakonec čtyři hvězdičky.

Pablo Kral
12.09.2016 3 z 5

V prvotním nadšení z rozečtené knihy jsem chtěl komentář začít slovy: "Tato kniha mne dopomohla ukončit ospalé mžourání za zpola zavřenými víčky a otevřela mi oči." Jenomže později jsem si uvědomil, že .... Osobně jsem postižen přesvědčením, že pokud nejsme stavu určitý jev přesně definovat, pak nelze rozhodnout, co daným jevem je a co není. A to nejsme s to skoro nikdy. Tedy s výjimkou některých exaktních věd (matematika) a formální logiky, ale tam se zase zanedbává obsah v podobě praktické reality. Čili v praxi to vypadá takto: "Skutkovou podstatu" sekty je (překvapivě) obtížné dost dobře definovat. Není divu. Co již sekta je, a co ještě není? Takových pokusů to vyřešit už tu bylo... Důsledně vzato: sekty a sektářské myšlení je (překvapivě) rozšířenější a všeobecnější fenomén, než se obecně míní. Cituji autora: "Můžeme také zmínit křesťanství, které - ještě než dosáhlo privilegovaného statusu oficiálního náboženství - bylo a dodnes často je považováno za odpadlickou sektu judaismu...." Souvislosti nechť si každý rozváží sám... Navíc jsem toho názoru (a to se v knize nepojednává), že být obětí psychické manipulace, což je pro členy sekty jedním z typických rysů, pozoruhodně zavání fenoménem, jež se zove propagandou (a blízkým vymýváním mozků), kterou jsou všechny společnosti dnešního světa veskrze prosáknuty až na dřeň. Nejde mi o nic jiného než o relativizaci hranic. Kniha v mém případě splnila svůj účel, jestliže si kladla za cíl, aby si čtenář vytvořil vlastní kritický postoj k informacím. Knihu oceňuji jako více méně nesystematické, ale zajímavé povídání o sektách na 60 %.

Štítky knihy

sekty

Autorovy knížky

2011  53%Sekty - Skrytá hrozba současnosti

Kniha Sekty - Skrytá hrozba současnosti je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce10x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x