Pokračování diplomacie

Pokračování diplomacie https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85015/bmid_pokracovani-diplomacie-45h-85015.png 4 63 11

Lidé osídlili už před staletími vzdálený sektor galaxie pojmenovaný Hirano, vytvořili mezihvězdné státy a navázali kontakt s jinými mimozemskými druhy. Jenže lidé vždy zůstanou lidmi, a tak když Astonská unie a Ballingtonské společenství nezávisle na sobě objeví soustavu bohatou na vzácné suroviny, ani jedna ze stran se jí nechce vzdát. Na povrch vybublávají staré křivdy a nevraživost, a co začalo původně jako diplomatický spor, přerůstá ve vzájemné zastrašování pomocí válečných lodí. Celá situace se pomalu vymyká kontrole. 1. vydání. -- zdroj: legie.info --... celý text

Přidat komentář

Jiruka Kareru
23.05.2023 5 z 5

Tato kniha je žánru, ke kterému jsem byl vždycky skeptický v knižní podobě. Můžu ale říct, že v této knize se to zlomilo. Pochopitelně, je to první díl série a jedna z prvotin tohoto autora. Já jej znám z jiných sérii a vím a těším se, že časem se bude kvalita zvyšovat.

Sitth
03.08.2021 3 z 5

První setkání s tímto autorem a na poměry našeho malého rybníčku české sci-fi pro mě velmi slibné. Je příjemné, že u klasických vesmírných bitev, které nesmí chybět a musím konstatovat, že Kotouč se s tím tedy nepáře a kosí osádky plavidel jak čtvrtý jezdec apokalypsy v rauši, nám autor nabízí i diplomacii a zákulisí jednání. Na první díl série velmi slušné, dávám 4/6 a těším se na další díly.


nero 13
22.06.2021 5 z 5

Nemůžu posoudit jak moc je Pokračování diplomacie ovlivněno Davidem Weberem, protože jsem od něj nic nečetl, ale mně se první díl ze světa Hirana líbil, první část je taková seznamovací, ale v druhé se to už pěkně rozjelo.
Pokračováním špatné diplomacie je válka a když to převedu do našeho světa, tak dnes vůbec nemám dobrý pocit že jedny z rukou na nukleárním tlačítku patří člověku který si plete nejen jednotlivé státy, ale i mrtvého syna s vnučkami.

Boby17
15.06.2020 4 z 5

První z knih sektoru Hirano se mi líbila. Autor nám čtenářům podal eskalaci napětí kolem zdroje vzácného nerostu, která přerostla do velké bitvy, či krátké války. Proč mi to něco připomíná z matičky Země? Prostě lidi jsou asi nepoučitelní. Dva politici si ukazují bicepsy a tisíce lidí to odskáčou svými životy či zdravím. Děj byl podáván z pohledu obou zúčastněných stran a byla to docela divoká jízda. Dávám 4,2 hvězdy, takže zaokrouhluji na čtyři celé a hned z chodu začínám číst pokračování.

protokol
27.10.2019 2 z 5

celkom pohodové SF no nič extra ale dá sa

witko
09.03.2019 3 z 5

Je vidět inspirace již vícekrát zmiňovaného Webera. Proč ne, tento žánr mne baví a rád si přečtu něco i z pera našeho autora.

Tazz1
05.08.2018 4 z 5

Jde vidět, že to je autorova prvotina. Občas to dře, kde by to chtělo zkrátit, tak natahuje a naopak, kde by se hodil obsáhlejší popis, popere se s tím v pár větách. K sektoru Hirano přistupuji již po přečtení obou knih z české alternativní historie a proto mohu vidět, jak autor na sobě zapracoval. Přesto již tady je vidět, že dokáže vygradovat děj a udržet napětí. Což je si myslím to nejdůležitější u knih podobného zaměření. Je vidět velký obdiv k universu Davida Webera. A to jsme dva. I proto se mi ta kniha v celku líbila. A už se těším na pokračování.

Hadati
01.04.2016 3 z 5

Tento český mladý spisovatel se netají tím, že je příznivcem světa Honor Harringtonové spisovatele Davida Webera. A vzhledem k tomu, že Jan Kotouč se tímto světem dost inspiroval, nelze se vyhnout srovnání těchto obou světů.
V obou případech se jedná o military sci-fi, kdy je kladen velký důraz na vesmírné souboje a jejich podrobné popisy. Přestože se série Hirana od Jana Kotouče dá považovat za určitý klon Weberova vesmíru, je zde i několik podstatných odlišností. V Kotoučově vesmíru existují mimozemské inteligentní civilizace, které dokáží konkurovat lidské rase v dobývání vesmíru, což vytváří naději, že autor sice začne na stejné koleji jako jeho vzor, ale přehodí výhybku a vydá se do budoucna jiným směrem. Další změnou je i to, že jeho hrdinové nejsou zvyklí na tisícové nebo dokonce desetitisícové ztráty během vesmírných bitev a na takové ztráty reagují více emočně, než je to u „polorobotického“ chování důstojníků ze světa Honor. V této knize také od počátku sledujete dějové linie obou soupeřících stran, kdy ani o jedné z nich nemůžete říci, že je to ta „špatná“, takže se vaše sympatie přelévají tam i zpátky. Někteří čtenáři to jistě budou považovat za něco osvěžujícího, ale jiným bude naopak vadit, že se nedokážou s některou ze stran konfliktu dostatečně ztotožnit.
Tento počátek nové série je po technické stránce dobrý, zejména když se vezme v potaz, že se jedná o prvotinu mladého autora, ale až moc kopíruje Weberův styl psaní. Zejména trpí stejným nešvarem mnoha postav a mnoha názvů, kdy se hned od počátku v tom všem ztratíte. Zejména budete mít zmatek v tom, která postava patří ke kterému národu. Větší přehled o tom začnete mít až někdy po první čtvrtině příběhu. Na konci knihy je sice jmenný rejstřík, ale jen nemnoho čtenářů baví neustále obracet listy a dohledávat jednu postavu za druhou a přerušovat tak neustále čtení příběhu.
Pokud jste již pronikli do světa Honor Harringtonové a hledáte podobné military sci-fi, je výběr této knihy pro vás naprosto ideální. Popisy vesmírných soubojů jsou jen o něco málo podrobné než u Webera, kdy se do bojů už od počátku zapojují stíhačky a bombardéry ve stylu Star Wars. Jestliže svět Honor Harringtonové neznáte a máte rádi military sci-fi, i pro vás se dá tato kniha doporučit. Pokud vás však nezajímá kniha, která celá pojednává o boji vesmírných lodí ve vesmíru nebo nemáte zájem číst další „weberovku“, která nepřinese nic moc nového, tak se této sérii raději vyhněte. (3,5 hvězdičky)

trudoš
15.12.2015 3 z 5

Máte-li rádi Davida Webera, potom je Jan Kotouč ideální volbou, jak si ukrátit čas při čekání na další jeho knihu. Což je trochu i handicap, jelikož při čtení Pokračování diplomacie se neustále vkrádal pocit, že tohle už jsem „někde“ viděl. A „někde“ znamená u Webera.
Ovšem přistoupíte-li na autorovu hru, nebudete litovat. Dostanete příjemnou military SF, ve které se protistrany střetnou ve zdánlivě bezvýznamném konfliktu. Kladem je povedené gradování příběhu a kvalitně zvládnutý finální střet bitevních lodí. Za největší plus pak považuji absenci záporné strany, protože jak víme z historie, ti „špatní“ se vždy ukáží, až když je oznámen vítěz.
Své slabiny však román bezesporu má. Ty se projevují především u postav, které víc než hrdiny připomínají dobře placený komparz. To se paradoxně (v rámci předchozí chvály) týká i zápletky, která se až příliš okatě drží stanoveného scénáře.
Dokonalé to není, ale v rámci subžánrové nabídky to stále patří k tomu lepšímu, na co můžete na trhu narazit.

Brace
21.04.2015 3 z 5

Má první zkušenost se světy Jana Kotouče dopadla podle hodnocení průměrně, přesto si rád přečtu i další díly ze sektoru Hirano a budu jedině rád, když mi sednou trošku více. Kniha se četla poměrně sama, ovšem místy jsem se ztrácel mezi postavami, které mi přišly velice podobné (i když řešily různé problémy). Taktéž příběh vyznívá tak, že žádná z válčících stran není "ta špatná", což mi celkem vadilo, protože jsem si mezi nimi nenašel favorita, kterému bych více fandil. Ale i přes střídmé hodnocení má kniha rozhodně parametry hraničící se zahraniční kvalitou.

Rawen616
06.11.2013

Přiznám se, že se do čtení už skoro měsíc doslova nutím a jsem sotva ve čtvrtině. Hrozně nezajímavý scifi svět kde spolu soupeří několik frakcí které se mi neustále pletly protože se prakticky nijak neliší ( kdyby nebyla zmíněno, že jedna ze stran pojmenovává své lodě podle mytických bohů tak nevim které lodě jsou čí - a to platí jen pokud znáte starověká božstva ) .
Postav je tady desítky ale marně hledám nějakou hlavní nebo zajímavou, prostě jen čteme osudy desítek důstojníků a důstojnic střídavě z obou soupeřících stran které řeší vztahy mezi sebou a občas si tam asi i zabojují, přičemž je v tom dokonalý guláš a už dávno jsem ztratil pojem o tom kdo k jaké straně patří.
Autor se doslovo fetišisticky vyžívá v militarismu, hodnostech a neustálých zmínkách o přesunech, převeleních a operačních svazech vesmírných lodí a o tom kdy kde kdo a jak slouží ale mě to tedy vůbec neoslovilo. Nezvládl jsem dočíst, tudíž nehodnotím.