Příliš blízké setkání

Příliš blízké setkání https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59243/bmid_prilis-blizke-setkani-fHp-59243.jpg 4 87 16

O mimozemské rase Hunů lidé věděli jen jedno: komunikace s nimi probíhá skrze válečné lodě – útočili totiž na každého, kdo se přiblížil k jejich území. Komandér-poručík Evansová to moc neřešila, jako nový taktický důstojník na lehkém křižníku Ardent měla plno vlastních problémů. Ardent ale dostal rozkaz vydat se na planetu Hunů, aby se pokusil s mimozemšťany navázat přátelský dialog. 1. vydání. -- zdroj: legie.info --... celý text

Přidat komentář

Jiruka Kareru
28.06.2023 5 z 5

Zajímavé pokračování série. Konečně jsme se dozvěděli něco více o Hunech.

Sitth
03.08.2021 3 z 5

Krátké navázání, skoro by se dalo říct obsáhlejší povídka, volně navazující na události prvního dílu. Pro mě o fous lepší než jednička, příběh není zbytečně nafouknutý, aby čtenář dostal tlustší knihu a díky tomu děj pěkně odsýpá. Sice mi trošičku nesedí podoba Hunů, ale na druhou stranu, proč ne, aspoň jsem byl překvapen a není to nějaký klišé "bubák"
Dávám 4/6 a hledám 3.díl.


enymey
15.07.2021 5 z 5

Za mě naprosto dokonalé. Mr. Kotouč se stává mým novým oblíbeným zástupcem military / space opera žánru. Rozhodně si koupím další díly ze sektoru Hirano. Příběh měl pěkný spád, zejména ke konci mě přiměl zůstat vzhůru dlouho do noci. Přesně to od knihy chci.

Madla81
11.07.2021 5 z 5

Tak tohle byla pecka!
Po Karu od Miloše Urbana, který mě příliš neoslovil, jsem si spravila chuť military sci-fi novelou Příliš blízké setkání od Jana Kotouče. Útlounká knížečka, která vyhrála Cenu Karla Čapka za rok 2008 si mě okamžitě podmanila. Cíleně nevyhledávám žánr military sci-fi, vlastně jsem knihu podobného zaměření četla poprvé. Nikdy mě nebavily seriály typu Star Trek, takže jsem byla velmi příjemně překvapená, jak rychle se podařilo autorovi vtáhnout mě do děje.
Příběh pojednává o posádce vesmírného křižníku Ardent, jež dostal rozkaz se svou posádkou dostaat na mateřskou planetu Hunů, velmi agresivní rasy mimozemšťaanů, které nikdy nikdo neviděl a kteří vždy okamžitě útočí na jakékoliv cizí lodě.
Příběh je svižně napsán, dialogy jsou naprosto uvěřitelné a díky lidsky popsaným postavám jednotlivých členů posádky si budete připadat jako jeden z nich. Děj má velice rychlý spád, akce střídá akci, ale nechybí zde i hlubší linka. Moc se mi líbila postava doktorky Neiwertové, která má v příběhu dost zásadní roli. Ale všechny postavy byly skvěle psychologicky vyprofilovány, i technologické vychytávky byly napsány naprosto realisticky a uvěřitelně. Nebudete tu číst žádné zdlouhavé nudné popisy supermoderního vybavení, vše je podáno tak nějak samozřejmě, a přitom logicky a uvěřitelně.
Tohle byla taková jednohubka ajá se neskutečně těším, až si přečtu od Jana Kotouče další knihu.
Za mě deset výstřelů z iontových děl z deseti!

nero 13
27.06.2021 5 z 5

Příliš blízké setkání je takové varování, že mimozemšťané nemusí být vůbec mírumilovní, autor už jejich pojmenováním Hunové předurčil jejich vztahy k jiným civilizacím, ani naši starověcí Hunové a ani Němci kterým se tak v jistých dobách říkalo, nebyli k ostatním moc přátelští.
Konspiračním teoriím moc nevěřím, ale všiml jsem si že v poslední době se množí články o Ufo, a i Americká armáda potvrdila že se jejich letadla střetávají s něčím co nedovedou rozumně vysvětlit, tak nevím jestli nás nepřipravují na nějaké velké odhalení.
Pobavila mně hláška z jídelny, že jídelní lístek bez masa je jako atmosféra bez kyslíku.

Boby17
16.06.2020 4 z 5

Druhý příběh ze sektoru Hirano jsem zvládnul během 24 hodin a opět to bylo napínavé. Průzkumná mise na domovskou planetu Hunů se stala krvavým bojem o holý život, ačkoliv původní úmysly byly mírumilovné. Konec výpravy byl ve výsledku drsný a rozporuplný, byť z vojenského hlediska přímočarý a úspěšný. Dávám 4,3 hvězdy a časem se jistě pustím do pokračování.

protokol
27.10.2019 odpad!

ako to popísať

viva la genocída emzákov zo strany sionskej planéty.

a ešte zázračné prebudenie genyality armádnej adminystratívnej pracovníčky no proste trápne a dosť o ničom proti 1 knihe je to brak

Tazz1
06.10.2018 5 z 5

První kniha od autora byla dobrá, ale tahle byla super. Tento "jednodušší Weber" mi sedl. Military sci-fi jako víno. Těším se na další Hirano books. A konec byl super, zcela zjevně tam autor chtěl nacpat alegorii na Cerberus z Mass Effect nebo Weyland Yutani z Aliens :-) . Jsem zvědav, jak se toto odrazí na další děj.

Svářeč
02.01.2018 4 z 5

Po několika slabších kusech konečně v edici Pevnost vyšlo něco pořádného, co se dá bez problémů dočíst. Ani jsem se nemusel přemáhat, spíš naopak, musel jsem se krotit, abych to nedočetl a nezjistil, že je jedna ráno :) Je to příjemná space opera, která nepřináší nic moc nového, ale hodně dobře se to čte a hlavní hrdinka mi přišla celkem sympatická. Jediné, s čím jsem měl možná trochu problém, byl děj, který plyne až do konce bez jediného překvapivého zvratu a trochu neprokreslené vedlejší postavy. Té knize by slušela tak stovka stran navíc, trochu víc rozvinout příběh a postavy. Jinak spokojenost, od tohoto autora si budu muset sehnat víc...

Thevar
13.07.2017 3 z 5

Leitmotiv se mi velice zamlouval, jen forma mne poněkud zklamala. Je pravda, že se autor snaží o co nejčastější napětí, což se mu daří. Dialogy jednotlivých postav by nicméně zasloužily stejnou pozornost, jakou dal autor prvku napětí. Pro milovníky napětí a akce to musí být skvělá kniha. Milovníci skvostných dialogů autorů 19. století, budou jistě pociťovat jisté manko. I tak je však nutno podotknout, že v současné literatuře se jedná o slušný nadprůměr.

Ladys
25.07.2016 5 z 5

Tak tohle byla jízdaaaaaaa!
Nečekal jsem bůh ví co, ale to překvapení pak stálo za to.
Kniha nabere spád hned od začátku. Nenudí. S ničím se nepáře a jednoduchost děje i postav není vůbec na škodu. Tenhle příběh nepotřebuje psychologické rozbory o existenci lidstva a jednotlivce ztraceného v miliardách samotářů. A když mám chuť na náročnější věci, tak beru osvědčené, nebo doporučené autory.
Když jsem chodil do školy, tak cena Mlok měla pro kluky jasnou hodnotu kvality. A je milé zjistit, že to asi stále platí.
Od teď knihy cenou ověnčené už podceňovat nebudu.

Luvák
11.04.2016 3 z 5

Suverénně nejrychleji přečtená kniha v životě (brožurky nepočítám), asi za necelé čtyři hodiny. Děj se pořád někam posouvá (a to i přes to, že k akci nedochází na každé stránce) a čtenář se mnohdy těší na klidnější "žvanící" pasáže. Velmi mě pobavilo vykreslení civilistů jako arogantních a neschopných osob, v takhle "zelené" knize (čemuž odpovídá i barva obálky s perfektní Ivanou Chýlkovou) očekávané a příhodné. Další perličkou jsou vesmírní sionisté ze Sinaje (jen doufám, že autor bude fér a doplní do série díl, kde Sinajci vyhladí původní obyvatele planety, tajemné Pal-Estince). Ale dost politiky - kniha má to, co od dobrodružné sci-fi očekávám: skvělé nápady a napínavý děj. V rámci žánru by se kniha dala ohodnotit pěti hvězdičkami, já ji srovnám s žánrem sci-fi celkově a ohodnotím třemi hvězdičkami (přemýšlet při četbě opravdu nebylo třeba), s tím, že si od autora milerád přečtu cokoli dalšího. Doufám, že se dočkám atomových pancerfaustů, bitev tanků na dálkové ovládání a Pal-Estinského hnutí odporu!

G.i.r.a
20.10.2014 5 z 5

Jojo, tak už to vypadá, když se někdo přesně trefí do té správné struny v mé hlavě. :)

Krásně napsáno - hrdinové mají slabosti, takže nečekejte obrat, kdy se z Vivian stane vyvražďovací mašina ve stylu "Ripley", dokonce ani nemá nějakým zázrakem důvěru všech na lodi, právě naopak. To je první velké plus.

To druhé plus patří pochopitelně nepřátelům, Hunům. Pro začátek, nejsou to lidé. Dokonce je ani v žádném směru nepřipomínají (nádhera, to přesně je ve scifi potřeba!). A i oni mají své starosti, své trápení. Dokonce mnohem větší, než by se mohlo zdát. Opravdu mi jich bylo líto. Takové zvěrstvo spáchané na celé rase.. no děs. Doufám, že se děj bude vyvíjet dobře, že zjistím, kdo za tím vším byl. A že bude potrestán. :)

Na konec - doporučuji, jak jinak. Krátké záchodové čtivo, vhodné pro přerušovanou četbu, vše příjemně tištěno (edice Pevnost se opravdu pěkně listuje), a osoba na obalu mi přijde jako taková menší verze (Vivian měla mít nějakých 150cm, takže prcek) Ivany Chýlkové. Což je imo jediná opravdu dobrá česká herečka. Ač se to může zdát nepodstatné, v mé hlavě dala hlavní postavě úžasný nádech a charisma. Jinak by si mne asi ani nezískala. :D

witko
01.02.2014 4 z 5

Příjemné překvapení, česká space opera, začínající autor.... Opravdu mne to příjemně překvapilo. Mám rád Davida Webera a myslím si že Kotouče tento autor oslovil a snažil se napsat knihu v duchu Honor Haringtonové. Trochu jsem to srovnával, nemohu si pomoci, ale výsledek není vůbec špatný. Určitě bych chtěl další knihy z tohoto "vesmíru". Nenechám si ujít i další knihy od autora.

Neo1tex
29.01.2013 5 z 5

Tohle je přesně ten typ knihy, který si chcete přečíst po sedm set stránkovým románu. Výborná kniha. Nesmírně mě překvapila a ukrutně bavila. Děj jede jak namydlenej blesk, akce je rychlá, příběh zábavný. Ano, nejedná se o žádné veledílo ve smyslu jakési duchovní hodnoty knihy, nedočkáte se podrobného psychologického schématu každé postavy, ani do kytičky podrobného popisu planety, kam se vrhne půlka vesmírné flotily. A právě to je na téhle knize tak skvělé. Máte rádi sci-fi? Neváhejte ani vteřinu. Přečetl jsem to na dvě sezení (tedy jedno sezení a jedno ležení).

Nevimm
13.06.2012 5 z 5

Ocenění: Cena Karla Čapka 2008. Koupeno na slepo a dostal jsem kvalitní nášup. Moje nejrychleji přečtená kniha. Za 4 dny. Jednoduše výborná military sci-fi knížka a všechno co k tomu patří. Děj velice jednoduchý a to vůbec není na škodu, protože to tady nahrazuje akce, která je excelentní a má výborný sešup. Akce: 8/10, Napětí: 7/10, Míra lásky 1/10 (jednou tam padlo slovo Rád :)) Ukápnutí slzy na konci: 0/10, čtivost: 9/10. Doporučuje 10/10 Nevímů.