Šeherezáda

Šeherezáda https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168110/bmid_seherezada-168110.jpg 5 1 1

Muzikál o dvou dílech. Jeden král měl prý takovou zvláštní libůstku. Každý večer si vybral jednu krásnou ženu, strávil s ní noc a ráno ji uškrtil. Literární vědci se dodnes přou, proč to dělal. Mnozí míní, že to byl prostě psychopat; jiní došli k přesvědčení, že byl jenom impotentní, a nechtěl, aby to vešlo ve známost. Buď jak buď, jedné noci padla kosa na kámen. To bylo tenkrát, když přišla na řadu Śeherezáda. Zjistila, že ten král miluje pohádky, a než mohlo dojít k rušivým intimnostem, honem mu začala jednu vyprávět. A protože ji nedokončila do svítání, král ji ušetřil, neboť byl zvědavý, jaký má pohádka konec. Tak to šlo pořád dokola, až vznikly pohádky Tisíce a jedné noci. Možná to bylo s králem i Šeherezádou jinak a tak se autor dovolil zamíchat do té zasvěcené diskuse literárních vědců.... celý text

Přidat komentář

Lenka4
17.07.2020 5 z 5

Šeherezáda je chytrá, vtipná, zábavná a nadčasová, a to i v tištěné podobě bez hudební a taneční složky.
„Všechna okna byla opatřena ozdobným kováním, které by jenom naprosté nepochopení mohlo označit za mříže.
Přiznávat své blbosti je výsada prostých lidí. Králové jsou povinni na svých blbostech trvat a to tak dlouho, dokud z nich čas neudělá rozhodnutí prozíravá.
Dovolte, abych vám představil své pány ministry: pan ministr financí – první housle, pan ministr kultury – druhé housle. Pan šéf protokolu. Páni ministři vnitra a spravedlnosti – bicí nástroje. Slušně sehraná vláda, že?
Bambusové tyčinky po pekingsku! A potom říkají, že z Číny nevzejde nic dobrého.“

Štítky knihy

Šeherezáda

Autorovy další knížky

Vratislav Blažek
česká, 1925 - 1973
1965  81%Starci na chmelu
1967  0%Dáma na kolejích
2014  92%Mariáš v Reykjavíku
1967  100%Šeherezáda
1968  87%Věra Čáslavská

Kniha Šeherezáda je v

Přečtených2x