Šéfkuchař na cestách

Šéfkuchař na cestách https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91511/sefkuchar-na-cestach-91511.gif 4 19 4

Jediné, co Anthony Bourdain zbožňuje stejně jako vaření, je cestování. Jeho druhá kniha přeložená do češtiny - Šéfkuchař na cestách představuje dokonalé spojení obou vášní. A jelikož není pouze šéfkuchař, ale také dobrodruh, vydává se hledat kulinářský svatý grál. Ve snaze objevit dokonalé jídlo objíždí svět křížem krážem a přitom ochutnává místní pokrmy - znamenité i ty poněkud bizarní. Při svém putování zavítá na všechny světadíly. Bourdain na svých cestách znovu a znovu objevuje význam společenství a sounáležitosti, ale především schopnost jídla svést lidi dohromady.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Cestopisy a místopisy , Kuchařky

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

A Cook´s Tour: In Search of the Perfect Meal


více info...

MatoLenka
MatoLenka
20.09.2020 5 z 5

Radost číst! Dokonce mě literární Anthony Bourdain baví víc než televizní, a to je co říct.

Mayaku
Mayaku
13.08.2018 4 z 5

Nějak jsem stále nedokázala dospět k finálnímu názoru na tuto knihu, protože mé dojmy při čtení byly jak na houpačce a pohybovaly se na škále od absolutního nezájmu po nadšení, od znechucení po fascinaci a vytržení, a mé pocity tedy nadále zůstávají značně ambivalentní. Nejde o žánr, který bych běžně četla, Bourdainův frajírkovský styl mi také ne vždy seděl a "trápila" jsem se tak s knihou poměrně dlouho. Několikrát jsem byla odhodlána knihu odložit, ale vždy se Bourdain na poslední chvíli vytasil s fantastickou kapitolou (za mě byly jednoznačně nejlepší Tokio, Anglie a Skotsko). Bylo to zajímavé, ale nevím nevím, jestli se někdy pustím do nějakého dalšího Bourdainova díla. Hodnocení bych pro nevyváženost kladla někam mezi 3-4 hvězdičky.


waltraud5114
waltraud5114
29.04.2017 5 z 5

Bourdain je skvelý, štipľavý ako kajenské korenie a ostrý ako najostrejší Böker., a dáva nám to pekne zožrať.

Matty
Matty
30.10.2016 4 z 5

Bourdainovy zápisky z cest po kuchyních celého světa jsou stejně dobře kořeněné jako jeho komentáře z pořadu No Reservations, jenom je v nich trochu více osobních vzpomínek a podvratného rýpání do senzacechtivé podstaty televizního média. Autorova schopnost podat cestu za národní specialitou Kambodže jako gastronomickou variaci na Conradovo Srdce temnoty činí čtení nesmírně zábavným bez ohledu na váš zájem o danou lokalitu či jídlo jako takové. Kde si to politická korektnost a zbídačenost navštívené země žádá, se americký šéfkuchař mírní, ale po většinu knihy nikoho nešetří a jako jednohubky servíruje jednu cynickou poznámku za druhou. Kromě toho dokáže s úžasným zápalem popsat nejenom, jak ochutnávaná krmě vypadá, ale také, jakou má konzistenci, jak voní, chutná a jaké vydává zvuky po zakousnutí. Bourdain, stejně jako Baudelaire, dokáže zkrátka zaktivovat všechny vaše smysly („...vůně, barvy, zvuky odpovídají si"). Údajně jde o podobně nadsazený, vyhroceně subjektivní („gonzo") styl, jakým psal své reportáže Hunter S. Thompson. Nemohu posoudit, ale vzhledem k tomu, že ze čtyř Bourdainových do češtiny přeložených knih jsem již přečetl tři, Strach a svrab Las Vegas a Rumový deník se jeví jako vhodné prostředky k prodloužení opojného čtenářského zážitku.

Štítky knihy

cestopisné příběhy

Autorovy další knížky

Anthony Bourdain
americká, 1956 - 2018
2012  79%Důvěrnosti z kuchyně
2017  60%Kost v krku
2006  85%Šéfkuchař na cestách
2009  91%Bez servítku
2007  73%Nevábné chuťovky

Kniha Šéfkuchař na cestách je v

Právě čtených2x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě7x
Knihotéce32x
Chystám se číst17x
Chci si koupit9x