Šéf štábu Obrany národa - Neklidný život divizního generála Čeňka Kudláčka

Šéf štábu Obrany národa - Neklidný život divizního generála Čeňka Kudláčka https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240133/bmid_sef-stabu-obrany-naroda-neklidny-zi-240133.jpg 4 1 1

Peripetie československého generála Čeňka Kudláčka (1896-1967) byly opravdu bohaté – počínaje působením v řadách československých legií jak v Rusku, tak ve Francii či Itálii, dále neoficiální vojenskou misí v Bolívii v meziválečném období, za druhé světové války účastí v protinacistickém odboji domácím (v organizaci Obrana národa) i zahraničním (ve Francii, Velké Británii, Kanadě a Brazílii) a konče po nuceném exilu životem ve Francii a USA, kam se uchýlil po únoru 1948. Výsledkem Jiránkovy práce je plastický obraz štábního důstojníka, bez kterého by československá armáda a vojenská diplomacie nemohly efektivně existovat.... celý text

Přidat komentář

Kasperle
04.04.2023 4 z 5

Asi bych se ke knize nikdy nedostal, nebýt toho, že jsem na ni náhodou narazil v Levných knihách za 59 Kč. Její osud jako by kopíroval osud gen. Kudláčka, o němž jsem do té doby nic nevěděl (a to se považuji za sečtělého). Jedná se o takové zapomenuté kapitoly z dějin.
Jde o velmi poutavě popsaný život a osobnost gen. Kudláčka od jeho působení v čs. legiích až do jeho skonu v USA. V souvislosti s jeho životopisem se čtenář docela dost doví např. o transportech čs. legionářů z Ruska do Francie, velmi výborné jsou kapitoly věnované válce mezi Bolívií a Paraguayí, resp. působení čs. vojenské mise v Bolívii (další zapomenuté dějinné události) i o náboru krajanů z Kanady, USA a Latinské Ameriky do čs. vojska za 2.světové války.
V knize jsou četné citace z Kudláčkových dopisů, resp. celé pasáže z deníků (jsou to v podstatě samostatná literární díla). Text je hutný na jména, dohledané archivní informace. Musela to být "piplačka" pročíst všechny ty archivní fascikly, korespondenci, rozhovory, agenturní zprávy apod., k tomu ještě načíst množství legionářské a vzpomínkové literatury. Téměř každá stránka má poznámky pod čarou a v závěru knihy je i seznam použité literatury (což je dobrým vodítkem pro toho, kdo by se daným údobím/tématem chtěl zabývat dál).
Hodnotím velice kladně pečlivou práci autora i redakční práci. Fotografického doprovodu mohlo být možná malinko více, např. i s přihlédnutím na citované osoby (Ingr, Vojcechovský, Ambruš, Plaček atp.).

Štítky knihy

druhý odboj Obrana národa protifašistický odboj generálové

Autorovy další knížky

Tomáš Jiránek
česká, 1965
2009  90%Z dějin české každodennosti: život v 19. století
2015  85%Vše pro dítě! Válečné dětství 1914–1918
2015  80%Šéf štábu Obrany národa - Neklidný život divizního generála Čeňka Kudláčka
2017  0%Gender History: to přece není nic pro feministky
2021  87%Židovský bojkot nacistického Německa 1933 - 1941

Kniha Šéf štábu Obrany národa - Neklidný život divizního generála Čeňka Kudláčka je v

Přečtených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x