Sedmý milion

Sedmý milion https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210964/mid_sedmy-milion-210964.jpg 4 11 3

Segevova nejvýznamnější kniha jako první ukázala zásadní vliv holokaustu na identitu, ideologii a politiku Izraele. Na základě deníků, rozhovorů a odtajněných dokumentů autor rozebírá a přehodnocuje roli politických bojů a historických osobností, jako byli David Ben-Gurion, Menachem Begin nebo Nachum Goldmann, a dokazuje, že v kritických dějinných momentech – aféry lodi Exodus 1947, procesu s Adolfem Eichmannem nebo v případu nacistického dozorce Johna Demjanjuka – Stát Izrael ideologicky manipuloval s národním odkazem. Sedmý milion rozkrývá nepomíjející působení těchto bolestných událostí na národní historickou zkušenost Izraele.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Siódmy milion , 2014


více info...

Přidat komentář
xulij01
xulij01
11.04.2023 5 z 5

Kniha mě velmi příjemně překvapila. Velké množství informací o Izraeli, jeho vzniku, politice, holokaustu, vyrovnání se s Německem, konfliktech a vztazích s ostatními zeměmi (sleduje i interní konflikty mezi jednotlivými politickými stranami). Trošku jsem se obával, že to bude nekritické vynášení této země do nebe, ale tak to rozhodně není, je to psané bez příkras a autor hojně cituje jiná díla (seznam přiložené citované literatury včetně uvedeného čísla stránky zabírá cca 60 stránek, takže vše má perfektně doložené).

Primárně je kniha zaměřená na vnímání holokaustu Izraelem (jak byl vnímán během války, těsně po ní a v průběhu dalších desetiletí). I přes závažné téma je kniha vcelku čtivá. Pokud se tedy někdo chce dozvědět řadu informací o historii Izraele, tak chybu touto knihou rozhodně neudělá.

Svatka63
Svatka63
04.02.2021 4 z 5

Přesto, že kniha nahlíží na Izrael, jeho vznik a postoj k holokaustu očima politiků čte se dost dobře. Přistupovala jsem k ní v obavě, že to bude příliš těžké čtení ale obavy se nenaplnily. Kniha mi rozšířila obzory a hlavně otevřela oči, že sionismus je něco jiného než judaismus a Izraelec není to samé co Žid :-) Rozhodně zajímavá kniha a všem kteří se zajímají o dějiny Izraele a Židů vřele doporučuji.


Hebrey
Hebrey
30.12.2016 4 z 5

Velmi zajímavá kniha psaná, vzhledem k problematice, z poměrně neobvyklého pohledu. Izrael je dnes nepochybně jediným skutečně demokratickým státem na Blízkém východě a jeho míra demokracie předčí i mnohé evropské země. Než ale Izrael do tohoto stavu dospěl, musel spolknout hořkou pilulku holokaustu s jehož následky a odkazem se museli a dodnes musí potýkat nejen přeživší, ale i ti, kterých se bezprostředně netýkal.

Štítky knihy

Izrael holokaust, holocaust vyrovnání se s minulostí

Autorovy další knížky

Tom Segev
izraelská, 1945
2014  80%Sedmý milion
2011  79%Simon Wiesenthal

Kniha Sedmý milion je v

Právě čtených2x
Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce28x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x