Sedmiletá válka v Orientu

Sedmiletá válka v Orientu https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119101/bmid_sedmileta-valka-v-orientu-cBW-119101.jpg 4 7 2

Poslední díl triptychu (J. Opatrný: Válka Mohykánů. Sedmiletá válka v Americe, F. Stellner: Sedmiletá válka v Evropě) je věnován prvnímu celosvětovému konfliktu v dějinách lidstva. Sedmiletá válka, kterou na mimoevropských bojištích vedly především Anglie s Francií, skončila vítězstvím Velké Británie, která si z Indie záhy udělala perlu svého impéria. Autor však věnuje pozornost i konfliktu v dalších oblastech, zejména v Africe.... celý text

Přidat komentář

LordByron
22.05.2020 4 z 5

Skvelá knižka .Zaújmalo by ma pravda či boli Indickí vládcovia fakt tak neschopní ,zbabelí a skorumpovaní ,alebo je to aspon sčasti len také europske vnímanie zažité z europskych pramenov :)
No a samozrejme bolo premna ako frankofila najmä úchvatné všetko o Francúzkej Indii a o Dupleixovi (o ktorom som trošku stratil ilúzie ) a o Bussym .
Ale v knižke je to dôkladne všetko a na všetko dôjde :zrodenie kolonii i další vývoj pred aj počas vojny a po nej ,Afrika a Filipíny atd..
Autor má moju obrovskú úctu za to koľko sa tomu musel venovať aby vôbec zohnal informácie o tom všetkom ..V československu o tejto kapitolke dejín dosiaľ veľa nevyšlo...

braunerova
21.10.2017 5 z 5

Poučná kniha o vzniku Britské Indie. Moje představy o hrdých a statečných Indech, které ve mě kdysi zanechal Kapitán Korkorán, vzaly rychle za své. Podrazy, úplatky, palácové převraty a úkladné vraždy všech těch nizámů, navábů a péšvů by vydaly na nekonečný seznam. Co se týče armád, evropské oddíly měly o něco lepší výzbroj, Indové zase obrovskou převahu. Každou bitvu ale rozhodla neuvěřitelná zbabělost indických vojáků, kteří se zpravidla po krátkém boji dali na útěk.
Velmi zajímavé byly osudy pozoruhodného francouzského generála Bussyho:

"Sloužil jsem 23 let v Indii, kterou mohu považovat za svou druhou vlast. Jsem nucen jí opustit a zanechat zde část svého života, tak záviděníhodnou, i když také obtěžkanou námahou."