Sedmička: Klukovská dobrodružství na řece

Sedmička: Klukovská dobrodružství na řece https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38143/bmid_sedmicka-klukovska-dobrodruzstvi-na-65ae267f697bb.png 5 81 17

Sedmička série

1. díl >

Hrdinou románu pro mládež je třináctiletý Jirka, který si po úraze připadá na světě zbytečný. Náhoda ho přivedla do party vodáků a s pomocí nových kamaradů se zbaví pocitů méněcennosti.

Přidat komentář

martineden
29.09.2022 5 z 5

Výborná kniha nejen pro děti a mládež.

pepa4081
28.03.2021 4 z 5

První, ze tří knih o vodácké Sedmičce. Trochu mne mrzelo, že jsem nejprve četl Ostrov přátelství, takže jsem věděl, jak vše dopadne. Jinak jde o velmi pěknou knížku pro malé i velké kluky (i holky, kterým se líbí třeba Foglarovky). Jediné, co mi trochu vadilo, bylo Pajdovo neustálé kritizování sestry. Knihy pana Zapletala mne v mládí nějak minuly, takže jsem rád, že jsem je nyní objevil. Jen škoda, že jich není víc (nepočítám skvělé encyklopedie her). Doporučuji.
Velmi uspokojivé.


danny_21
25.02.2021 3 z 5

Soví jeskyně byla léta mojí nejoblíbenější českou dobrodružnou knihou a i na jejím základě jsem se chtěl dostat k dalším Zapletalovým románům. Stezka odvahy byla taky povedená, takže bez obav jsem sáhnul po vychvalované Sedmičce. Musím upřímně poznamenat, že tentokrát hodnotím vodácké prozření Pajdy/Jonáše v průměru, vadily mi opakující se pády a ponaučení hlavního pachatele a omílání jak každá druhá událost byla to nejlepší co se dalo zažít a zůstane navěky nezapomenuto - 60 %

Tereza K.
04.05.2020 4 z 5

Hlavní hrdina nebyl hrdina! To pro mě bylo velkým, příjemným překvapením... upřímně jsem ho neměla moc ráda, ale moc mě bavil. Často mě napadala myšlenka, jak je vlastně jednoduché kamarádit se s někým "perfektním"... ale co s někým neperfektním?
Příběh pro mě byl čtivý i napínavý a líbilo se mi postupné objevování jiného světa. Navíc z mého milovaného vodáckého prostředí. Ačkoliv byla knížka původně vybrána jen kvůli čtenářské výzvě, s chutí se pouštím do pokračování příběhu a vydávám se se Sedmičkou na Ostrov přátelství... :-)

Halt468
05.02.2020 5 z 5

Super!

hrdlickova_61
14.04.2019 5 z 5

Knížku jsem četla kdysi dávno a jen jednou, ale hodně si z ní pamatuju, protože to je moc pěkně napsaný příběh (a ne jen oddílová agitka, jak by to na první pohled mohlo vypadat). Jirka je obyčejný chybující kluk, chová se někdy i sobecky, ale není zlý. Jen mu ne všechno dochází už předem, a teprve zkušenosti mu napovídají, jak by se měl zachovat příště. Upřímně jsem mu tehdy přála radost z plavání, při kterém se úplně ztratil jeho hendikep. Říkala jsem si, že to byl od autora výborný nápad. Nebo to, jak členové oddílu vodáků vítali nový rok - hravě a současně slavnostně. Myslím, že mnohé bylo převzato ze skutečné oddílové činnosti.

petym
31.01.2019 4 z 5

První kniha od autora. Chvíli to trvá si zvyknout na popis děje. Je to přímo vyprávění hl. hrdiny v příběhu, ale brzy si na to zvyknete. Dávám 4 a půl hvězdičky, neboť Foglar je Foglar číslo jedna. Hezká kniha, doporučuji a šup na další díl v trilogii.

Turlogh
19.11.2018 5 z 5

Tak tohle byla druhá knížka, co jsem si půjčil, poté co jsem se v první polovině roku 1976 přihlásil coby dítko do městské knihovny v Havířově. (Ta první byla Vládce pralesa.) Od té doby jsem tuto knihu přečetl znovu a znovu již mnohokráte, zatím naposledy dneska. Domnívám se, že Sedmička je jedna z nejlepších knih, co kdy byla pro děti a mládež napsána. Její vynikající, čtivá a poutavá atmosféra je více než výborně vystižena v některých komentářích níže napsaných, takže to nebudu opakovat... Pro vodáky a vodní skauty absolutní špička, to je bez debat. A proto snad jen dodám: "Díky Zete za tuhle znamenitou knihu a taky za mnoho dalších." Ahoj!

mulderka
19.10.2018 5 z 5

Jedna z nejlepších českých dobrodružných knížek /nejen/ pro kluky a o klučičí partě. V tom přiměřeném věku jsem Sedmičku milovala. A po letech jsem se náhodou dověděla, že M.Zapletal je velkým fanouškem a propagátorem Jaroslava Foglara. Tak tím se vysvětluje téměř vše. Akorát na rozdíl od svého velkého vzoru to autor zas tak nepřehání s ušlechtilým chováním a dokonce i dívka se objeví :-) Proto je tahle knížka mnohem "uvěřitelnější", klidně si ji jako oddechovku dám i dnes a vůbec můžu jen doporučit.
PS.: A jak se tak dodatečně dívám, co kdo napsal níže, uživatel Prey to krásně vystihl i za mne. Takže přiděluji lajku a fakt jsem to od vás neopsala!!! :-D

gimli35
07.09.2018 4 z 5

Velice příjemná kniha, které čtenář pro její dobrodružnost, spád a ideologickou nezatíženost odpustí i občas přehnané moralizování a časté nostalgické povzdechy hlavní postavy. Za mne čtyři hvězdy - a těším se na další díly "sedmičkové" trilogie.

Prey
02.09.2016 5 z 5

Uživatelka tatjana1737 u komentářů k autorovi napsala, že Zapletal je lepší než Foglar. Tak daleko bych nešel, dílo každého z nich je obdivuhodné po svém. Je ale pravda, že Zapletal je modernější a chlapeckému skautingu nedělá (ani nemohl dělat) reklamu tak urputnou, tak poučující. Je méně idealistický. Morálka je i u něj vysoko, nejvýš, ale knížka působí realističtěji, protože nepracuje s naprostou ušlechtilostí. Naopak, sympatický hlavní hrdina v sobě, ani pod dobrým působením oddílu, nezapře špetku nešikovnosti, lenosti, sobectví, závisti, mlsnosti, chamtivosti, pomstychtivosti, hlouposti. A tak ho můžeme chápat, lze se s ním ztotožnit. Bránici nám polechtá třeba jeho vidění sestřina milostného vzplanutí, popsaného v roztomilých náznacích. Stránky dýchají dobrodružstvím, romantikou, přírodou, geniem loci nejen Pardubic, dobrou partou, zábavou, odvahou, umem, humorem, klukovstvím v nejryzejší podobě. Ale i obavami a špatnými rozhodnutími. Myslím, že kdo se k Sedmičce nachomýtnul ve správném věku, už nikdy ji úplně neodloží. Je to jedna z nejčtivějších knížek pro mládež, která se ke mně kdy dostala. Vcítění se do mysli čerstvě náctiletého kluka je v ní výjimečně podařené. Pestré situace, příjemné i nepříjemné, nepůsobí uměle. Souboj s vlastním nesebevědomím je navíc univerzálně platný. Ve svém žánru ukázkově dokonalý titul. A neopomeňte ani pokračovaní, knihy Ostrov přátelství a Cvoci.

barny99
10.12.2015

Jedna z mých nejoblíbenějších knih od Zapletala, je hezké jak se chromý Pajda snaží vypořádat s tím, že nemá přátele, když nachází vrbičkovou zátoku kde může být sám sebou, mění se mu život, může být rozjařeným hochem.

tatjana1737
18.11.2015 5 z 5

Moje neoblíbenější "zapletalovka". Sice se odehrává v pro mne neznámých Pardubicích, její aktéry však již považuji za staré známé a vždy se na ně těším. Sedmička je možná příběhem o vodáckém chlapeckém oddílu a jednom klukovi, který si nebyl jistý sám sebou, podceňoval se, a pak díky dobrým přátelům našel i sám sebe, ale je to i příběh o něčem ze mně, protože jinak by mne pořád tak neoslovovala. A je to nejen tím, že se mi líbí popis činností oddílu (sama jsem bývalá skautka, i když suchozemská), vztahy mezi jednotlivými postavami, slovní humor apod., ale i Zapletalův cit pro vykreslení dospívajících.

minirock
10.02.2015 5 z 5

Pěkná knížka ve stylu foglarovek. Příběhy kluků z vodáckého oddílu jsou napínavé a čtivé. Hlavní hrdina sice není žádný Mirek Dušín ale obyčejný třináctiletý kluk, který po úrazu marně hledá kamarády. Proto je pro něj vstup mezi vodáky výzvou se kterou si hodlá poradit co nejlépe. A i když mu vše nejde tak dobře jak by si sám přál, nachází ztracené sebevědomí a stává se z něj platný člen oddílu.

marapavelka
20.10.2014 5 z 5

Teprve nedávno jsem zjistil, že mé oblíbené knize „Ostrov přátelství“ předchází první díl, a to stejně dobrý.

Joges
29.11.2011 5 z 5

Výborná četba z vodáckého prostředí. Počáteční děj pozvolna roztáčí kolo náhod a staví do čela románu trojici kluků, kteří jako nováčci vstupují do vodáckého oddílu. Hlavním hrdinou je Pajda, který to nemá v životě jednoduché. Má totiž kratší nohu. Neschází mu ale píle a vytrvalost, se kterou to dotáhne daleko. Dále nebudu prozrazovat, jen musím podtrhnout, že čtení stojí za to. Zapletal píše v první osobě. Vyprávění je o to víc autentické a nezaměnitelné. Sedmičku jsem přečetl několikrát a nikdy nenudila. Stala se z ní kultovní záležitost.

Ellis
03.05.2011 5 z 5

Tato knížka a její pokračování Ostrov přátelství rozhodně patří mezi mé nejoblíbenější knížky dětství. Když jsem ji už jako dospělá asi v roce 1994 objevila i se Sedmičkou na pultu knihkupectví, vůbec jsem neváhala oba díly ihned koupit a znovu přečíst :-). A dobře jsem udělala, protože od té doby knížky znovu vůbec nevyšly!
Je to báječné čtení pro kluky i holky. Doufala jsem , že ji pak mému dítku "vnutím" ke čtení. Syn později chytil od 1. třídy éru Harryho Pottera, takže bylo težké mu doporučit něco jiného než fantasy. Ale s touto knihou se to povedlo a dnes patří mezi jeho oblíbené a opakovaně čtené. Rozhodně doporučuji dětem a mládeži.