Sedmá oběť

Sedmá oběť https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357320/bmid_sedma-obet-0J0-357320.jpg 4 50 18

Karen Vail série

1. díl >

Zvláštní agentka Karen Vailová „je číslo, drsná a geniální“ (Tess Gerritsen). Jako vedoucí profilovačka FBI vede Vailová vyšetřování sériového vraha, zvaného „Mrtvé oči“, který terorizuje virginský okres Fairfax. Tento psychopat se liší od ostatních podivnou surovostí a důvěrnou, podrobnou znalostí strategie pronásledování FBI. Vailová se liší od svých kolegů životem, který ji naučil tvrdosti a odnaučil kompromisům. Nedávno se rozvedla s manželem, který ji týral, svádí ošklivý boj o svěření do péče a bezmocná je i vůči matčinu zápasu s Alzheimerovou nemocí. Jak ale Vailovou začínají postupně zmáhat její osobní břemena, hrozí i nezdar jejího vyšetřování. Teď vkládá poslední naděje do kontroverzního profilu. Ten nasvědčuje tomu, že klíč k vyřešení případu se nalézá u sedmé oběti. Tento klíč však také odemyká tajemství, která mohou zničit Vailové kariéru a odhalit pravdu, k jejímuž přežití možná ani ona nemá dost sil.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The 7th Victim


více info...

Přidat komentář

Butterfly340
21.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Na začátek se asi hodí říct, že úplně čistý čtyři hvězdy to nejsou, ale tři mi zase přijdou málo, jelikož třemi jsem hodnotila knihy, které byly daleko méně povedené. Takže tak.

Začnu pozitivy. Těmi jsou jednoznačně čtivost a fakt, že čtenář je ihned vtažen do děje. Žádné zbytečné otálení a jde se rovnou na věc!
Taky cením přiblížení profilování. Pokud se člověk alespoň trochu zajímá o krimi, tak tohle prostě ocení. Autor spolupracoval na knize s profilovači fbi, takže je to autentické a velmi zajímavé.

V neposlední řadě se hodí zmínit samotný příběh. Krimi, v níž je pachatel sériový vrah, mi obvykle nesedí, protože jako čtenář už dopředu tuším, jak to všechno dopadne a žádné zvraty v příběhu nefigurují. To u Sedmé oběti neplatí. Kniha si udržuje napětí až do konce.

Co už úplně tak pozitivní nebylo, byla hlavní postava - Karen Veilová. Ze začátku mi přišla fajn, taková ženská od rány, co se sebou nenechá zametat. Záhy se z ní však stala tak trochu troska, kterou stíhá jedno neštěstí za druhé. Po chvíli tohle přestalo být uvěřitelné. Těch neštěstí prostě bylo příliš.

Taky mi přišlo, že autor měl krapet hokej v časových údajích. Někdy to nesedělo.

SPOILER

Vztah Karen a Robbyho mi též přišel těžko uvěřitelný. Chlap pozná ženskou, která si prochází rozvodem, stará se o dítě, do toho ji fakt stíhá jedna katastrofa za druhou, ale jemu to nevadí. Ji miluje a víc neřeší.
Já nevím, ale prostě ne.
Každej normální člověk by alespoň znervózněl. A v určitých případech by byl na vážkách, zda své milé může věřit natolik, aby riskoval svou práci. Ale Robby ne. On nepochybuje. Kvůli ženě, kterou zná pár dnů, dá všanc klidně svou kariéru.

Druhá věc, kterou nám potřebu zmínit, je Deacon. Přijde mi, že jeho příběh není dokončený. Hlavně, proč se choval tak, jak se choval? Chtěla bych vysvětlení.

KONEC SPOILERU

Sedmá oběť je dobrá krimi, lehce nadprůměrná. Doporučuji všem, které zajímá již zmíněné profilování.

čef
03.06.2021 4 z 5

Současná detektivka je o ženě, která pracuje jako policajtka pronásledující neúnavně zločince, má přitom spoustu rodinných problémů, je pro nějaký delikt dočasně zbavena služby a nakonec to dopadne tak, jako vždy. Přesně jako v této knize. Oblíbené schéma je zcela naplněno a těžko hledat nějaké odlišnosti asi od tisíce jiných podobných, mně ale stačí málo. Zde snad trochu více viktimologie a profilogie, jenom kdyby těch snů a prázdného hloubání bylo o trochu méně.


Laf
25.03.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila, protože děj plynule běžel a žádné zbytečné a nudné nafukování. Konec mi ale přišel uspěchaný oproti celé knize. Ale i tak to za přečtení stojí.

petrpospa
07.09.2020 3 z 5

Průměrná detektivka. Obecně brutálně zmasakrované oběti moc nemusím a vadí mi i zbytečně uspěchaný děj. Tady se to naopak nekonečně táhlo, což taky není to pravé ořechové. Provázanost hlavních aktérů je výslovně knižní, daleko od možné reality. Ale nevzdal jsem to. Už jsem totiž četl daleko horší díla...

konicekbily
20.02.2020 3 z 5

Z přečtení mám divné pocity. Takové nemastné - neslané, zbytečně natahovaný děj. Asi jsem nepochopil, že agentka FBI může napadat své nejbližší okolí, pokud se to hodí do scénáře zápletky. Druhý díl asi číst nebudu.

kob
04.02.2020 4 z 5

Jedna z těch knih, kterým jsem obětovala pár hodin spánku, protože jsem nutně potřebovala vědět, jak to dopadne.

kalache
19.12.2018 3 z 5

...Ten,kdo bojuje proti netvorům,by si měl dávat pozor,aby se při tom sám nestal netvorem.A jestliže dost dlouho hledíte do propasti,dostane se propast i do vás...

zazvorka
22.10.2018 2 z 5

Hodně mě popuzovala hlavní hrdinka - sebestředná a dost neschopná "superagentka". Celý příběh pak odpovídal jejím kvalitám, stálo to za houby.

šipek
17.09.2018 3 z 5

Tak naprosto souhlasím s hodnocením knihy zde na databázi knih. Průměrná detektivka přečíst se dá ale nic moc to nedá.

iška
16.09.2018 3 z 5

Já jsem zklamaná nebyla. Možná je to tím, že jsem neočekávala žádný bestseller. S hlavní postavou vyšetřovatelky jsme byli seznámeni a uvidím, co bude dál.

LP113
31.08.2018

Nemohla jsem se vůbec začíst. Ale ve finále se mi to vcelku líbilo. Ikdyž souhlasím, že moc příběhů dohromady. Ale úplný brak to není.

Mil@n
09.08.2018 3 z 5

Rozvláčné, zdlouhavé, nedokázal jsem se pořádně začíst, ztrácel jsem se. A ten nereálný závěr. 3* víc nemůžu.

zdendula31
23.07.2018 5 z 5

Jsem zvědavá na další knihu.Jsem ráda, když se v odhadu kdo je pachatelem zmýlím a v této knize jsem se zmýlila hned několikrát :-))
Nový styl psaní..pro mě osvěžující a zajímavá změna.

ilčidlo
08.07.2018 3 z 5

Nějak jsem se chvílemi trochu ztrácela, nebyla jsem z ní moc nadšená

Hella
20.06.2018 3 z 5

Nic moc, pravda. Na začátku jsem si dovolila doufat, že Karen bude patřit mezi vtipně glosující hrdiny, ale škoda - byl to omyl. Celá kniha je víceméně pouhý průměr, ani nenadchne, ani neurazí.

Pavlnka
19.06.2018 2 z 5

Nenavila mě ani trochu. Přeskočila jsem prostředek, přišlo mi to celé zbytečně protahované. Za mě zklamaní.

irva
29.04.2018 3 z 5

Knihou jsem byla velmi zklamaná, příliš mnoho dějů a zbytečně rozvláčné.

kneslova
25.04.2018 3 z 5

Za mne tak mezi 3 hvězdičkami. Z celé té knihy jsem byla mírně rozčarovaná, v nekonečné změti osobních potíží vyšetřovatelky se vytrácí hlavní příběh. Ke konci už dosti mimo pravděpodobnost , vůbec se mi to nelíbilo a ten pachatel ! Hlavní hrdinka si mé sympatie také nezískala.

Autorovy další knížky

Alan Jacobson
americká, 1961
2018  73%Sedmá oběť
2018  65%Zrychlení
2018  73%Drtič
2000  75%Falešné obvinění

Kniha Sedmá oběť je v

Právě čtených1x
Přečtených70x
Doporučených3x
Knihotéce83x
Chystám se číst36x
Chci si koupit10x