Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové

Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379696/bmid_sedm-smrti-evelyn-hardcastlove-XJF-379696.jpg 4 492 136

Kriminální román britského novináře Stuarta Turtona se dá popsat, jako když Agatha Christie potká Davida Mitchella a Claire North. Muž se probudí v lese a pamatuje si pouze jediné jméno: Anna. Byl svědkem vraždy v lese a nyní přichází k luxusnímu, leč rozpadajícímu se okázalému sídlu Blackheath, kde se brzy od tajemného hosta převlečeného za lékaře léčícího mor dozví, že jediný způsob, jak může uniknout dni, který se opakuje znovu a znovu, je vyřešit důmyslnou vraždu. Má to jeden háček: každý den se probudí v těle jiného podezřelého - což mu ale na druhou stranu umožňuje komunikovat se svými bývalými i budoucími já. Ale ne každé jeho já mu chce pomoct... Ale náš hrdina brzy zjistí, že není sám, kdo chce chytit vraha a uniknout z Blackheath. Ale kdo je to Anna a proč má nutkání ji najít? A co ho přivedlo na Blackheath? A kdo u všech čertů zabil Evelyn Hardcastlovou?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle , 2018


více info...

Přidat komentář

Ru_Vas
22.03.2024 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, v tom nejlepším slova smyslu. Úplně mě to v táhlo, nemohla jsem přestat číst. Úžasně vykreslená atmosféra, ponurá a mysteriózní. Je potřeba dává pozor, aby se člověk neztratil, ale s tím jak jsem to celé hltala, nebyl vůbec problém.

vlkcz
23.01.2024 5 z 5

Když už tady padají různá přirovnání k Agatě Christie, Claire North a dalším, já od začátku viděl filmovou řeč Davida Lynche.
Originálně pospojované neoriginální motivy. Escape game s motivy Na Hromnice o den více s Poeovsky temnou atmosférou starých šlechtických sídel, zabydlená panoptikem, téměř bez výjimky, nesympatických postav.
Tak do půlky jsem si říkal, že na detektivku celkem dobré a že ty 4* asi budou zasloužené. S postupujícím časem, kdy se začaly objevovat i přesahy do jiných témat a žánrů jsem svoje mínění měnil a i když těch 5* není úplně bezchybných, kniha si je určitě zaslouží. Jen člověk musí akceptovat pozvolný styl vyprávění.
A je kniha vyprávěna více než dvěma perspektivami, když vypravěčem je stále jedna osoba, byť v různých tělech?


Hvězdinka
15.01.2024 odpad!

To bylo tak strašný, takové trápení, ale dočetla jsem. Celou knihu jsem si říkala, ať vydržím, že na konci to bude wau... Nebylo. Cestování časem a cestování v různých postavách jako proč, naprosto zbytečný propletenec. Jako kdyby autor něco zobal...Kdybyste si přečetli 20 stran na začátku a 20 na konci, tak to stačí. Za posledních pár let pro mě nejhorší kniha, kterou jsem četla.

vostra
25.12.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Je důležité si dávat pozor na detaily. Řešení záhady jsem odhadla tak nějak v půlce, ale určitě stojí za to si celou knihu přečíst od začátku až do konce. Moc hezky napsaná a velice čtivá. Ráda ji doporučím dalším lidem.

petra1394
08.12.2023 5 z 5

To vám byla tak zvláštní kniha! Chvíli mi to připomínalo kombinaci Agathy Christie a knihy Mág od Johna Fowlese. Je to teda hodně náročné čtení, člověk musí dávat opravdu pozor, ale stojí to za to.

B18r
09.08.2023 5 z 5

Wow wow wow... Přečteno za dva dny a je opravdu skvělá kniha. Není to jednoduché čtení, a je opravdu potřeba pořád dávat pozor. Když člověk vše vnímá, tak to do sebe zapadá jak puzzle. Můžu jen doporučit, protože jsem byla chycena od první do poslední stránky.

Kerriova
11.05.2023 4 z 5

Upozornění: Tato kniha rozhodně není vhodná pro schizofreniky!
Tohle čtivo bylo velice náročné, rozhodně žádné odreagování. Od začátku do konce musí čtenář dávat bedlivý pozor, aby si udržel přehled a orientoval se v hostitelích a čase, jednotlivých událostech a výpovědích. Jakmile na malou chvíli neudrží pozornost, hrozí, že se okamžitě ztratí. Sama jsem se musela v jedné části vrátit a přečíst si to znovu, ztratila jsem nit. Pak už jsem četla velice, velice pomalu. Po dočtení mě bolela hlava a měla jsem pocit, že jsem si spálila mozkové závity. Byla jsem totálně dezorientovaná a doslova vyčerpaná a na sepsání téhle recenze jsem si musela vzít 24 hodin volna, abych to zpracovala a trochu se vzpamatovala. Dokonce jsem hned nerozečetla žádnou další knihu, jak mám ve zvyku. Dojmy zanechala skvělé a hluboké, líbila se mi, ačkoli mě absolutně odrovnala. Nápad je neobyčejně originální, zpracování perfektní, autor si s textem zjevně hrál do nejmenších podrobností. Ale čekala jsem propracovanější závěr, tam to ufiknul a domysli si sám, jak to bylo dál. Vysvětlené je sice všechno asi dostatečně, ale chtěla jsem vidět i tu druhou stranu. A jedno malé doporučení pro ty, kdo by tuhle knihu chtěli také zkusit možná by nebylo špatné si při čtení dělat malé poznámky bokem, informací a jmen je tu vážně kupa a třeba vás pak nechytne bolehlav jako mě.

Vestička
22.04.2023 4 z 5

Za čtivost, napětí, a taky za atmosféru , za to pochvala , to se málo kdy vidí- Myslím ale, že příběh mohl být jednodušší. A konec měl být takový jako velkolepější. A Forma převládala nad obsahem. Dnes chce každý napsat bestseller, a opít čtenáře rohlíkem. Hlavně, aby se to dobře a rychle četlo. A hlavní průšvih této knihy tkví v tom, že při troše zamyšlení se to celé bortí v základech.

VeruFreckles
22.04.2023 5 z 5

Whodunnit with a twist.

Možná jsem se s těmi 5 trochu unáhlila, ale bylo to prostě dobré. Užívala jsem si každou postavu, nezvyklou dějovou souslednost a nevysvětlené/ nevysvětlitelné prvky mě nijak nerušily. Naopak.

Ve 3/4 knihy jsem se v osobách už lehce ztrácela, ale tak se asi cítil i hlavní hrdina. Pak se to zase srovnalo a užila jsem si fajn finále.

Doporučuji nedělat ve čtení moc velké pauzy, ať v mysli udržíte jména a jiné detaily.

Sulmo
19.04.2023 2 z 5

Námět dobrý, ale dost zamotaný,a musím teda říct, že jsem asi nepochopila úplně to střídání a o co vůbec šlo. Doporučuji si psát na papír jména a časy, kde kdo zrovna s kým byl,budete to potřebovat. Myslím, že by ty smrti stačily tři

Magrata15
17.03.2023 4 z 5

Hodně složitý příběh. K ruce jsem si musela vzít papír a tužku a občas si zapisovat postavy, abych se v tom vyznala, kdo je kdo a proč dělá zrovna tohle.
A když už jsem se v tom zorientovala, tak to vůbec nebylo špatné.
Zajímavý nápad.

jefff
26.01.2023 3 z 5

Sedm smrtí těží z dobrého nápadu časové smyčky, která je v knihách a filmech ale už docela hojně využitá. Naštěstí jde stále o atraktivní téma a v kombinaci s detektivkou ve stylu Agathy Christie to prostě jde o originální počin. Není to ani vyloženě špatně napsané, ale je to zbytečně dlouhé. Opravdu zbytečně. Často je to takové překombinované plácání se a tempo je občas na nulovém bodě. Čtenářsky to rozhodně není nic snadného. Zvlášť, když postav je tam celá řada a různě se přeskakuje v čase. Nelituji, ale asi se k ní už nevrátím.

rilajaan
31.12.2022 4 z 5

Nejedná se o žádné jednoduché čtivo. Moc jsem ocenila seznam postav. Za přečtení to určitě stojí.

LooneyCZ
31.12.2022 5 z 5

Agatha Christie si dala schůzku s Davidem Lynchem a bum: vznikla tahle paranormální detektivka. Úvod byl sice pomalý a první den mě moc nebavil, ale pak se začaly vynořovat jednotlivé části příběhu a najednou knížku nešlo odložit. Měla jsem obavu, jestli autor zvládne rozehranou partii slušně zakončit a musím uznat, že se mu to podařilo. Když už jsem myslela, že je všechno jasné, stále ještě zůstávalo do konce asi šedesát stran. A na nich se samozřejmě ukázalo, že je leccos úplně jinak. Výborné!
Za sebe můžu doporučit všem milovníkům detektivek i městečka Twin Peaks :-)

irskádívka
26.11.2022 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, zvlášť na onu "christiovskou" atmosféru anglického šlechtického sídla. Námět vypadá slibně, ale moc mě to neoslovilo a opravdu jsem se těžko prokousávala ke konci. Kdybych knihu nečetla v rámci Čtenářské výzvy, odložila bych ji úplně.
Buď nejsem cílová skupina nebo kniha spadá do skupiny "lepší hodnocení, než si zaslouží" - udelějte si názor sami, jestli máte čas, který můžete postrádat. Já bych svůj volný čas raději investovala do jiných knih.

Kaduri
17.10.2022 3 z 5

Tak toto mi nesadlo.
Na knižku som sa moc tešila, že zapojím mozgové závity a budem riešiť vraždu zo siedmich uhlov pohľadu.
No autorovo poňatie vyšetrovania á la "zdieľanie duše" bolo pre mňa sklamaním. A vlastne som sa z neho nespamätala do konca knižky.
Príbeh na mňa pôsobil neúprimne, prekombinovane a chaoticky.
Autor si musel dať strašne veľa práce, kým vyladil všetky detaily tejto motanice. Na druhej strane, ja som sa v časových slučkách stratila už niekde v prvej polovici a ani ma nejako nezaujímalo, ako príbeh skončí. Dočítala som z čírej tvrdohlavosti.
Tri hviezdičky s prižmúrenymi očami.
Ďalšie diela tohto autora už čítať nebudem.

stanislav0373
26.09.2022 5 z 5

Tak tohle byla opravdu lahůdka!

Jsem rád, že jsem z anotace četl jen:

"Muž se probudí v lese a pamatuje si pouze jediné jméno: Anna."

Protože pak je to teprve ono a bez úmyslných anotačních spoilerů má kniha daleko větší sílu. Proto sem nechci víc psát, tohle by se mělo přečíst!

Doporučuji všem milovníkům detektivek!

zsykorova
16.09.2022 3 z 5

Jsem silně v šoku a tak zmatená, že si skoro nepamatuju svoje jméno.
Podle anotace jsem se na příběh moc těšila, ale když jsem začala číst, nadšení opadlo. Ze začátku mě to vůbec nebavilo, bylo to hrozně zmatené a já vůbec nevěděla, o co jde.
Na můj vkus zde bylo až moc postav, ke konci jsem skoro nevěděla, kdo je kdo. Samotný koncept je asi dobrý, ale je to hodně náročné pro paměť. Je to originální, ale pro mě je to už moc.
Ke knize jsem se dostala v rámci čtenářské výzvy a jsem upřímně ráda, že to mám za sebou.
Upřímně, bylo to celkem dobré, ale pro mě moc náročné čtení. Jistým způsobem jsem ráda, že jsem si knížku přečetla, ale co si budem, četla jsem i lepší kousky. Pro někoho to ovšem může být strhující příběh a určitě si to najde své příznivce, já se mezi ně ale bohužel řadit nemohu.
Na konec bych jen dodala, že to chvilkami bylo opravdu zajímavé a konec mě opravdu překvapil. Možná to chvilkami bylo trošku přehnané, ale jak říkám, dalo se to.

beata-betsy2310
24.08.2022 5 z 5

Kniha prináša komplikovaný, ťažko predvídateľný príbeh, ktorý vyžaduje sústredenie (pripravte si veľkú zásobu "lepiacich papierikov"). - Buď si ju zamilujete, alebo ju budete nenávidieť. - No napriek tomu som bola od prvej strany na 100 % nadšená, takéto knižné puzzle som ešte nečítala... Pre mňa nečakaný, bravúrne napísaný príbeh, ktorý som síce prečítala jeden krát, ale ak vezmem do úvahy, ako často som sa vracala do predošlých kapitol, tak zisťujem, že som ju vlastne prečítala viac krát.

Pert
20.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Skvělá knížka, přečteno za jeden den. Hlavní postavu jsem si oblíbila, Daniel byl taky do asi 3/4 fajn. Zajímavý nápad, byla bych ráda, pokud se autor rozhodne napsat další knihu a bude dosahovat stejné úrovně jako Sedm smrtí Evelyn Hardcastle.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány anglická literatura thrillery krimi časové paradoxy anglické romány

Autorovy další knížky

Stuart Turton
britská, 1980
2019  81%Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové
2021  73%Ďábel a temné vody

Kniha Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové je v

Právě čtených16x
Přečtených618x
Čtenářské výzvě187x
Doporučených46x
Knihotéce431x
Chystám se číst391x
Chci si koupit61x
dalších seznamech11x