Sedm sloupů moudrosti: Historie jednoho triumfu

Sedm sloupů moudrosti: Historie jednoho triumfu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455674/bmid_sedm-sloupu-moudrosti-inK-455674.jpg 4 12 4

Předloha legendárního výpravného filmového eposu Lawrence z Arábie. „Sedm sloupů moudrosti… jako vylíčení války a dobrodružství, i pokud jde o zobrazení všeho, co pro svět znamenají Arabové, je nepřekonanou knihou. Patří k tomu nejvýznamnějšímu, co kdy bylo napsáno anglicky… Britským domácnostem jsou drahé knihy Poutníkova cesta, Robinson Crusoe a Gulliverova dobrodružství. A zde máme příběh, který se jim vyrovná zajímavostí a kouzlem, je však skutečný, nikoli fiktivní. Jeho autor byl zároveň i velitelem. Caesarovy zápisky o válce galské sice pojednávají o větších počtech vojáků, ale v Lawrencově vyprávění nechybí nic, co se kdy událo ve sféře válek a impérii… Vše je podáno intenzivně, individuálně a citlivě, ale přesto se příběh odehrává v podmínkách, jež jako by vylučovaly lidskou existenci, od začátku do konce se v něm projevuje jedna mysl, jedna duše a jedna vůle. Je to epos, výjimečný div, příběh utrpení a v jeho srdci vnímáme – člověka.“ Winston S. Churchill.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Vojenství
Vydáno: , Milan Hodek - Paper Jam
Originální název:

Seven Pillars of Wisdom , 1922


více info...

Přidat komentář

Berg1
16.11.2019 3 z 5

Popis Arabské revolty proti Otomanům v průběhu První světové války, očima britského důstojníka T.E.Lawrence. Téma mi je blízké, ale už dlouho jsem s nějakou knihou nebojoval jako se Seven pillars of wisdom. Je opravdu hodně rozsáhlá a psána jazykem, který bych definoval jako popisný - zaměřuje se z 90% na události, které se během povstání odehrávali a popisuje je obsáhle a chladně, bez výraznějších emocí. Není jednoduché se jí prokousat, protože o čtivosti tato kniha není. To jí nic neubírá na nesporné kvalitě, ale pro mě to občas bylo utrpení a jsem rád, že jsem došel až na konec.

Killingjoke
08.08.2018 5 z 5

Jméno T. E. Lawrence jistě nebude neznáme nikomu kdo se zajímá o Orient, 1. světovou válku, či viděl výborný oscarový snímek Davida Leana z roku 1962 - Lawrence z Arábie. Lawrence zcela jistě patří velkým tvářím Arabského povstání proti osmanským Turkům a jako o každém velikánovi se o něm postupem času vyprávěly legendy, někdy pravdivé, jindy zcela smyšlené. O to důležitější je tato kniha, kterou osobně napsal T. E. Lawrence a mohl tak popsat jistý úsek svého života, viděný vlastníma očima.

Lawrence tak vypravuje svůj příběh, kdy do jeho života vědce zasáhla 1.SV a on jako nevoják musel vstoupit do britské armády. Náhoda tomu chtěla, že se po několika letech za psacím stolem dostal do terénu a podnikl výpravu přes poušť za princem Fajsalem, jedním z vůdců povstání. Arabové tehdy neměli vlastní národ a jednotlivé kmeny se mezi sebou nenáviděly. Fajsal však odmítl vést džihád na straně Turecka, místo toho se rozhodl bojovat za národní zájmy Arabů na straně křesťanských bezvěrců (což je dnes téměř nepředstavitelné) a vlastně tak přispěl ke konečnému rozpadu velké Osmanské říše. Z něj a Lawrence se stali přátelé. Lawrence s Araby podnikl mnoho výpadů do řad nepřítele od obsazení přístavu Akaba, přes partyzánské záškodnictví na železnici, až po samotné obsazení syrského Damašku. O to víc po válce nelibě nesl, jak britská koruna nedodržela sliby dané Arabům.

Lawrence sám uvedl, že v jeho knize nemá čtenář hledat nějaká moudra, ale pouze vyprávění událostí, které si pečlivě zaznamenával. Ona je to ale pravda pouze napůl. Na mnoho místech totiž popisuje velmi moudré myšlenky statečných mužů, kteří si udrželi čistou mysl i během válečného běsnění, hnáni touhou po národní seberealizaci sjednocených kmenů Arábie... Sedm sloupů moudrosti je opravdu výborná kniha popisující jednu část válečného konfliktu, který měl být posledním v dějinách lidstva a měl ukončit všechny války. Vyprávění je to opravdu strhující, jen je záhodno mít aspoň základní přehled o problematice a snad i místopisných názvech zde uváděných. Spokojenost a nezbývá než s radostí doporučit zájemcům o historii, vojenství či samotnou osobu T. E. Lawrence.


woodward
16.03.2016 5 z 5

Je to dost poučné čtení. Jednak se člověk dozví, jak to tenkrát bylo, když první světová válka připravovala rozpad Osmanské říše a následné dělení jejího dědictví, a díky tomu porozumí spoustě věcí, které přišly mnohem později. A jednak celý ten příběh o "probuzení Arabů" vypráví vcelku bezelstně člověk, vědec, jedinec hodně odtržený od světa, který se vrhl po hlavě do plnění úkolu, jehož možné politické souvislosti a důsledky tušil jenom velmi mlhavě. A o tom, jak se taková politika dělá doopravdy, neměl ani tušení. Stojí to za přečtení. Ovšem překlad je spíš slabší.

Caddy
04.04.2013 5 z 5

Zajímavá a docela čtivá kniha, ve které se autor zabývá arabským povstáním proti Turecku za 1. světové války. Děj se odehrává na půdě od Arabského, potažmo Sinajského poloostrova až po Damašek. Dobré čtení pokud se chcete dovědět informace o 1. sv. válce trochu jinde, než jen v Evropě.