Sestra bouře

Sestra bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356002/bmid_sestra-boure-RyI-356002.jpg 5 312 88

Na luxusní sídlo Atlantida na soukromém poloostrově ženevského jezera se sjíždí z různých koutů světa šest mladých žen, které přivedla domů smutná událost: smrt jejich adoptivního otce. Každá ze sester dostává jako dědictví i dopis s údaji, podle nichž může najít svou biologickou rodinu. Druhá ze sester Ally nemá zpočátku o pátrání po svém původu zájem, protože se poprvé hluboce zamilovala. Vzájemnou lásku však přerve tragická nehoda a Ally se náhle v životě nemá čeho chytit. A tak se spíš ze zoufalství než ze zvědavosti přece jen vydává do Norska, kam ji vedou nápovědy z otcova dopisu… Tady začíná skládat mozaiku osudu svých dávných předků. Odhaluje životní příběh mladičké dívky z norského venkova Anny Halvorsenové. Anna se z naivní dívky, která se z hor náhle ocitne v hlavním městě a jako zpěvačka i ve světle reflektorů, mění v mladou ženu, jíž osud a zklamání v lásce přiměly vzít život do vlastních rukou. Ally putuje po stopách Anny na sever Norska, kde nečekaně nachází nejen odpovědi na své otázky, ale i nový smysl života.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Víkend
Originální název:

The Storm Sister , 2015


více info...

Přidat komentář

knihomolka_eli
19.03.2024 5 z 5

V druhej knihe zo série Sedem sestier je hlavnou postavou Ally (Alkyoné).

Na začiatku sa dej sústreďuje na Allynu vášeň - jachtárstvo. Táto časť ma veľmi bavila.
Ally najskôr nemá veľmi záujem pátrať po svojom pôvode, no po veľkých ranách, ktoré jej osud nadelí, sa k tomu predsa len odhodlá.

Od Tatka Slaného dostala indíciu - životopis nórskeho skladateľa z 19. storočia. Jej pátranie ju zavedie do Nórska, kde ju očarí najmä hudobný svet.
Kapitoly z Allynho súčasného života striedajú kapitoly Anny Landvikovej, ktorá žila v 19. storočí a spievala na prvom predstavení Griegovej ikonickej hudby na motívy Ibsenovho Peer Gynta.

Annin život bol smutno-krásny (rovnako ako Allyn). Z naivného dedinského dievčaťa sa stala vďaka podpore herr Bayera úspešná speváčka. No jej šťastie netrvalo príliš dlho. Anna sa, žiaľ, dostala do veľmi ťažkých a nezávideniahodných situácii.

Spolu s Ally sa neskôr dozvedáme životné príbehy jej ďalších predkov (vypláva na povrch aj jedno veľke tajomstvo). Príbeh Jensa Horsta Halvorsena (Jadra) a Karine bol neskutočne smutný.
Mala som pocit, že mužov z tohto rodu až príliš pohltila hudba a túžba po sláve a uznaní, pre ktorý veľakrát spravili zlé rozhodnutia :-(

Tento diel je plný nešťastných osudov a strát (ťažkých situácii, pri ktorých som si aj poplakala). Neskôr ich vystriedajú šťasrné okamihy a nové (lepšie) začiatky - rovnako ako keď po búrke vyjde slnko.

K záhadám Tatka Slaného pribudli ďalšie a vynorilo sa ešte viac otázok.
Veľmi sa teším na ďalšie časti a na finále, na ktoré som neskutočne zvedavá.

,,V slabých chvíľach nájdeš svoju najväčšiu silu."

Za možnosť prečítať si knižku v rámci knižnej štafety ďakujem Dominike Slniečko Usmievavej :)

zdenaR
03.03.2024 3 z 5

Další díl Sester, opět velmi čtivé. Výhoda této série je, že se nemusí číst za sebou.


Renike
09.12.2023 5 z 5

Dlouhé, ale krásné pokračování série. Nicméně první díl se mi líbil víc, dozvěděla jsem historicky pro mě zajímavejší fakta. V lednu si přečtu další, v pořadí 3.díl.

85098211
24.09.2023 5 z 5

Vyprávění druhé sestry jsem se nemohla dočkat, první kniha této série mne totiž dokázala nadchnout naprosto neskutečně ;-), proto jsem si v poměrně malém odstupu od první části poslechla (opět jako audio v němčině) také tento příběh. Zaujal mne o něco méně, kniha se tentokrát rozjíždí pomaleji, ale později jsem už nedokázala odolat. Mnohem víc se mi ovšem líbila dějová linka Anny z 19. století, která opravdu neměla lehký osud. Jense jsem si nedokázala oblíbit vůbec, na můj vkus byl až moc do větru a hlavně jeho chování vůči Anně bylo prostě neodpustitelné, i když ona jej očividně na milost vzala... Ally (v pořadí druhé sestře) se po těžké životní ztrátě zhroutí celý svět, proto nejdřív ani nemá zájem pátrat po svém původu. Nakonec se k tomu ale odhodlá, vydá se dalekého Norska a do rukou se jí dostane Jensův deník. No a potom je zde ještě třetí dějová linka z let 1938 až 1939, která se později více či méně prolne až do současnosti. Víc už prozrazovat nebudu, knihu hodnotím zase plným počtem - hlavně za autorčino dokonalé vypravěčské umění - a budu se těšit, co mi příště prozradí třetí sestra ;-).

mfajmanova
06.08.2023 4 z 5

Moc hezký příběh! Po vlažném začátku, který víceméně kopíroval první díl, jsem byla vtažena do poutavého děje a téměř jsem se nemohla odtrhnout. Místy byl příběh hodně předvídatelný, ale na čtenářském zážitku mi to nijak zásadně neubralo.

kusma
31.07.2023 4 z 5

Druhý díl si drží úroveň toho předchozího. I další sestra zažívá objevení svých kořenů, opět ve více dějových linkách. Občas trochu zdlouhavé, ale jinak jsem spokojená. Těším se s odstupem na třetí díl.

Lolila
22.06.2023 4 z 5

Pekné pokračovanie, také oddychové:-).
Druhá sestra Ally sa rozhodne pátrať po svojej minulosti a odchádza do Nórska. Páči sa mi prelínanie dvoch dejových liniek. Príbeh je zaujímavý, pútavo prepája historické postavy s fiktívnymi, postupne odhaľuje rodinné tajomstvá. Tiež sa venuje tvorbe skladateľa Edvarda Griega, ktorý je súčasťou príbehu. Vypočula som si Peera Gynta, ikonické.... ako je uvedené v obsahu knihy.
Určite si prečítam aj ďalšie diely. Som zvedavá na ostatné sestry, odkiaľ pochádzajú, aké tajomstvá odhalia.:-)

adorjas
04.06.2023 3 z 5

"Oddychofka" - Nórsko zaujalo, keďže som sama bola v Bergene a tiež som videla Griegovu chajdu, kde tvoril. Ale osobne ma viac bavila súčasná linka.

Iv8
24.05.2023 2 z 5

Pro nenáročného čtenáře.

pat4157
21.05.2023 5 z 5

Tak rozjezd byl krapet pomalejší, ale pak se to krásně rozjelo. Milostné osudy několika párů - moc krásně napsané. Dávám 4,5 hvězdičky.

Holly.W
18.05.2023 5 z 5

Druhý díl je stejně úžasný jako ten první! Zatím opravdu překrásná série. Tentokrát se příběh odehrává dokonce ve třech časových rovinách. V současnosti sledujeme v pořadí druhou sestru Ally, která během krátké doby zažije hned dvě velké ztráty, vydává se do Norska, kde najde své kořeny a začne nový život.
Druhá dějová linka se odehrává v roce 1875 a týká se Anny, prosté dívky, která se díky svému nebeskému zpěvu stane slavnou zpěvačkou. Život se s ní ovšem nemazlí, hlavně co se týká lásky.
A třetí dějová linka se odehrává krátce před začátkem druhé světové lásky a i zde sledujeme uchvacující milostný příběh.
Celá kniha je prostě ohromná, čtivá, nelze ji dát z ruky. Už teď se těším na další díl!

Tamirai
15.04.2023 4 z 5

Zvolila som audioknihu a občas som si čítala aj z tej papierovej. NIe všetky časti v príbehu udržali moju pozornosť a možno to bolo aj témou hudby. Niečo ma bavilo a niečo nie vždy. Avšak príbeh ako celok bol krásny aj smutný zároveň a ja mám túto sériu rada.

Safrika
17.03.2023 3 z 5

Tento dil se mi libil,ale nejak jsem z nej uplne nadsena nebyla,ale mozna jsem jen nebyla ve spravnem rozpolozeni, uvidime v dalsich dilech :).

prochajda
13.03.2023 5 z 5

Tak to bylo nádherné počteníčko. Prolínání minulosti se současností a odhalování rodinných tajemství. Druhá sestra Ally, profesionální jachtařka a výborná flétnistka pátrá po své rodině v Norsku v hudebním světě. Seznamuje se s historií premiéry Peera Gynta v divadle Christiania od dramatika Henrika Ibsena, kterou zhudebnil skladatel Edvard Grieg a jejími představiteli zpěvačkou Annou Landvikovou, hudebníkem Jensem Halvorsenem a zjišťuje zajímavý rodokmen jeho jména.

m_martina
21.02.2023 5 z 5

Opět nemám co dodat, kniha se tak krásně četla a nedala se odložit, dokud jsem neotočila poslední stránku. Jsem zvědavá na další sestru.

vojteska70
05.02.2023 3 z 5

Musím říci že by jsem poněkud zklamaná. Příběh Anny mně neoslovil a nepřipadal mi zajímavý. Uvidím co třetí díl

tinka1974
27.12.2022 5 z 5

Tak a je skoro dočteno. Nádherný příběh, možná ještě lepší, než ten první. Začátek nic moc, vlastně se opakoval předchozí díl, ale potom se to rozjelo. Příběh Ally je prostě strhující. Co všechno zažila, prožila a nakonec se zase dívá dopředu. Celá Anna. Linka Halvorsenů je také hezká. Od Anny, až po Felixe. O strhujícím setkání celé rodiny na jenom podiu. Ale to už bych prozradila moc. Ještě mi čeká poslední kapitolka. Je úvodem pro příběh Star. Ten je bohužel momentálně bezkonkurenčně rozpůjčované

Micha-Él
30.11.2022 5 z 5

Nádhera! Jestli se mi první díl nezdál stoprocentní, Sestra bouře mi to rozhodně vynahradila. Obě linky byly fantastické a Ally i ostatní postavy mi v průběhu čtení přirostly k srdci. Upřímně jsem si v minulosti vychutnávala svět klasické hudby a jména jako Grieg, Čajkovskij či Rachmaninov mi lahodila. Díla z tohoto prostředí mám opravdu ráda. V obou příbězích bylo hodně smutku, ale naštěstí se nakonec našla i ta naděje. Už se těším na třetí díl o Star :)

Evka27
30.07.2022 4 z 5

Druhý díl sester se mi líbil více, dojímala jsem se životními událostmi Ally a asi půjdu brzy do knihovny pro další díly. Jsem zvědavá,jestli bude vysvětleno něco bližšího k otci a Mari, jejich matce-chůvě.

Zdenas5
17.07.2022 3 z 5

Asi půjdu trochu proti proudu, ale druhý díl mě docela zklamal. Prvních zhruba 100 stran popisuje to, co známe z prvního dílu, díky anotaci jsem tušila, co se v životě Ally stane, takže žádné velké překvapení, ale přesto mi ukáplo pár slziček, další její osud byl hodně předvídatelný. Příběh Anny mě taky moc neoslovil, osudy dalších generací byly zajímavější. Oceňuji dobré propojení fiktivních a skutečných osob, jejichž životopisy musela autorka důsledně prostudovat. Líbily se mi i části věnované vzniku a interpretaci hudebních děl, některá z nich jsem si i poslechla. Celkem se však kniha četla dobře a další díly si přečtu, jsem zvědavá, jestli se dozvím, proč a jak si otec Sůl vybral své dcery.